Категорія НАУКОВА МЕДИЦИНА

Корисні науково-медичні публікації

Поїдаючи дрібну рибку цілком, можна знизити ризик ранньої смерті

Дослідження японських учених показало, що вживання в їжу дрібної риби цілком може збільшити тривалість життя. Результати були опубліковані у журналі Public Health Nutrition, інформує Ukr.Media. У японській кухні прийнято вживати невеликі види риб цілими, наприклад, атлантичну мойву, корюшку і сардини. Голови риб, кістки й органи…

“Сови” та “жайворонки”: хто здоровіший — наукові факти про сон і психіку

Вам важко прокидатися вранці, але, щойно настає вечір, ви активні, працездатні й готові працювати невтомно? Вітаємо, ви "сова"! Протилежність нічному птаху — "жайворонки", яким важко спати до полудня. Ранкові години вони вважають найпродуктивнішими. Навіть у вихідні встають рано і дратують домашніх своєю енергійністю, інформує Ukr.Media.…

Лікарі перерахували небезпечні помилки при укусі кліща

Щоб уникнути зараження інфекціями, що переносяться кліщами, не можна намагатися висмикнути кліща, припікати або заливати його олією, інформує Ukr.Media. При різкому висмикуванні кліща він може розірватися навпіл, при цьому закріпившись хоботком ще глибше. Діставати кліща потрібно повільно, обертальними рухами в зручний бік. Важливо — повільно…

Як врятувати свою печінку: просто і без нудної науки

Давайте чесно: ми згадуємо про печінку тільки тоді, коли лікар починає хитати головою, дивлячись на аналізи. А вона ж працює для нас день і ніч: фільтрує все зайве, зберігає корисне, синтезує потрібне. І натомість що отримує? Торти на ніч, фастфуд в обід, та ще й…

Чим не можна замінювати рослинні олії для смаження, пояснила науковиця з США

Тренд на заміну рослинних олій яловичим жиром не принесе користі здоров'ю. Другий варіант містить більше насичених жирних кислот, які в надлишку шкідливі. Про це розповіла Еліс Х. Ліхтенштейн, старший науковий співробітник Дослідницького центру харчування людини в літньому віці (Human Nutrition Research Center on Aging, США),…

За даними нового дослідження, вживання цього фрукту може бути ключем до зниження кров’яного тиску

Майже третина дорослого населення в усьому світі страждає від високого кров'яного тиску та його ускладнень, таких як хвороби серця та інсульт, а також від хронічних захворювань нирок і деменції, інформує Ukr.Media. Наразі лікарі рекомендують пацієнтам з високим кров'яним тиском зменшити споживання солі, щоб контролювати рівень…

Чому після їжі хочеться спати?

Стан, коли після ситного обіду хочеться прилягти і подрімати, знайомий багатьом. Для нього навіть придумали окремий термін — постпрандіальна сонливість. Причини такої реакції можуть бути різними — від вибору продуктів до проблем зі здоров'ям. Розповімо, чому після їжі хочеться спати і що з цим робити,…

Лікарі назвали категорію людей, яким небезпечно приймати холодний душ

Холодні обливання і душ можуть приносити користь не всім, попередили лікарі, інформує Ukr.Media. Попри популярність холодної води як методу загартовування серед прихильників здорового способу життя, не кожен має використовувати цей метод у своїй практиці. Медики зазначили, що холодні обливання допомагають спортсменам відновитися після інтенсивних тренувань.…

Дієтологи розповіли, людям з якими захворюваннями не можна вживати помідори

Споживання помідорів може бути небезпечним для людей з алергією, сечокам'яною хворобою та захворюваннями ШКТ, заявили дієтологи, інформує Ukr.Media. Вони пояснили, що алергічні реакції можуть проявитися у вигляді кропив'янки, шкірного свербежу та сльозотечі. У деяких людей при вживанні помідорів можуть виникати алергічні реакції, що проявляються у…

Як не можна зігріватися, якщо промокли під дощем та що потрібно зробити

Весна — час, коли можна будь-якої миті потрапити під дощ і промочити ноги. Це може спричинити переохолодження, що небезпечно для людей зі зниженим імунітетом. Якщо ви промокли, знайдіть найближче кафе і випийте гарячого чаю, щоб хоч якось не допустити розвитку застуди. Міцних алкогольних напоїв краще…