Категорія НАУКОВА МЕДИЦИНА

Корисні науково-медичні публікації

Джерело спокою та енергії: 10 продуктів з магнієм, які варто включити в раціон вже сьогодні

У моєму оточенні багато людей зі скаргами на втому, тривожність, судоми або поганий сон — і часто проблема не в «нервах» чи стресі, а в банальній нестачі магнію. Ми звикли думати про вітаміни, омегу, білок — але про магній згадуємо в останню чергу. А дарма,…

Час відмовитися від бутербродів на сніданок: чому популярна страва шкодить здоров’ю

Снідати бутербродами — звичка багатьох сучасних людей. Величезний плюс такого сніданку, швидкість його приготування, адже на відміну від каші або яєчні, сендвічі готувати набагато швидше, інформує Ukr.Media. Але, на жаль, користі в такому сніданку небагато і незабаром організм дасть зрозуміти, що йому це не подобається.…

“Мастило для суглобів чи це перебільшення?”: Що глюкозамін справді робить для суглобів і кишечника

У світі добавок і здорового способу життя глюкозамін давно став популярним словом. Його називають рятівником суглобів, підтримкою зв'язок і навіть захисником кишечника. Але що насправді криється за цим складним терміном — чарівна молекула чи звичайна хімічна сполука з перебільшеною славою? Спробуємо розібратися чесно й просто:…

“Без нього не працює ні тіло, ні розум”: Ознаки того, що організм страждає від нестачі білка

Чи справді достатньо просто "їсти менше", щоб бути здоровим і почуватися добре? Часто, прагнучи змін у вазі чи самопочутті, ми хапаємось за модні дієти, скорочуємо калорії й обмежуємо себе — і при цьому майже не помічаємо, що з нашого раціону зникає найважливіше, інформує Ukr.Media. Уявіть…

Вплив ковбаси на здоров’я: чому і чим може бути небезпечне щоденне вживання перероблених м’ясних продуктів

Більшість українців звикли регулярно їсти ковбасу, куплену в магазині. З нею бутерброди ситніші. Але, на жаль, корисного в такому продукті мало, інформує Ukr.Media. Сучасні вчені попереджають, що щоденне вживання ковбаси на сніданок, особливо у великих кількостях, несе ряд ризиків для здоров'я і може сприяти розвитку…

Лікарі розповіли, як правильно пити воду людям, старшим за 50 років

З віком наше тіло змінюється, і це стосується не тільки фізичних параметрів, а й наших звичок — особливо в такій важливій сфері, як водний баланс. Якщо вам за 50, то, можливо, ви помічали, що механізми, які відповідають за виникнення спраги, починають збиватися. Терапевти поділилися порадами,…

Що буде, якщо весь час пити дуже міцний чай?

Скільки людей, стільки способів заварювати чай, але, як не крути, існують певні стандарти. Тому, навіть якщо ви віддаєте перевагу настоюванню заварки довше, варто приблизно розуміти, яких якостей при цьому набуде сам напій, інформує Ukr.Media. Пройдемося по теорії і закінчимо короткими практичними порадами. Що таке міцний…

Використання навушників після душу та в спортзалі може бути небезпечним для здоров’я вух

Навушники можуть викликати запалення у вусі, особливо якщо використовувати їх у спортзалі, після душу або басейну чи якщо використовувати чужу гарнітуру, розповіли лікарі-отоларингологи, інформує Ukr.Media. Світові дослідження показують, що під час використання навушників в 11 разів збільшується кількість бактерій усередині слухового проходу. У кожної людини…

Учені придумали, як використовувати смартфон у боротьбі з депресією

Учені з Університету Кіото запропонували новий підхід до лікування депресії, який значно відрізняється від традиційних поглядів. Замість того щоб вважати смартфони лише джерелом стресу, вони пропонують використовувати їх як засіб психотерапевтичної допомоги, інформує Ukr.Media. Команда фахівців розробила мобільний застосунок, заснований на принципах когнітивно-поведінкової терапії (КПТ),…

Втрачаєте поживні речовини: помилка, яку роблять майже всі, коли їдять сочевицю

Сочевиця — справжній суперфуд, але, як з'ясувалося, її користь знижується в разі неправильного приготування, інформує Ukr.Media. Хоча "суперфуд" — це маркетинговий термін, але з точки зору поживної цінності сочевиця є надзвичайно корисною: вона багата на рослинний білок, клітковину, вітаміни групи B, залізо, фолати, калій, цинк…