Категорія НАУКОВА МЕДИЦИНА

Корисні науково-медичні публікації

Помідори + огірки: міфи, страхи та правда про одне з найпопулярніших поєднань у нашому літньому салаті

Чи задавалися Ви питанням, чи дружать огірки з помідорами чи ні? Міф 1 Помідори — кислий продукт, а огірки — лужний. При їх поєднанні утворюються нерозчинні солі, камені і розвивається бродіння, здуття живота. Всі овочі та фрукти = вилужуючі продукти! Всі овочі та фрукти не…

Вчені з’ясували, як кофеїн здатний тимчасово зменшувати активність антибіотиків

Міжнародна група дослідників з'ясувала, що звичні продукти харчування можуть змінювати ефективність ліків. У новій роботі, опублікованій в PLOS Biology, вони показали: кофеїн здатний знижувати активність деяких антибіотиків проти бактерій Escherichia coli. Вчені дослідили, як спеціально підібрана бібліотека з 94 різних речовин — від медикаментів до…

Дивовижна користь буряка: як регулярне приймання соку знижує артеріальний тиск у літніх людей

Концентрований буряковий сік здатен знижувати артеріальний тиск у літніх людей завдяки змінам у складі мікробіому ротової порожнини. До такого висновку дійшли дослідники Університету Ексетера, результати опубліковано в журналі Free Radical Biology and Medicine (FRBM). Під час роботи вчені порівняли вплив бурякового соку на 36 осіб…

Створено перші у світі OLED-лінзи для діагностики очей

Корейські вчені спроєктували перші у світі контактні лінзи на основі OLED. Винахід описано в науковому журналі ACS Nano. Фахівці Корейського передового інституту науки і технологій (KAIST) розробили лінзи, засновані на технології OLED-дисплеїв. Їхній винахід можна застосовувати при електроретинографії (ЕРГ) — діагностичному методі, який полягає в…

Неочікувані висновки науки: як сімейний статус впливає на ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера

Життя у шлюбі може бути пов'язане з вищим ризиком розвитку деменції у похилому віці. Такого висновку дійшли вчені з Університету штату Флорида та Університету Монпельє. Результати 18-річного спостереження опубліковані в журналі Alzheimer's & Dementia. У дослідженні взяли участь понад 24 тисячі літніх людей без ознак…

Навіть один жирний сніданок може нашкодити мозку: що показало дослідження британських і японських вчених

Навіть одне приймання їжі з високим вмістом насичених жирів може погіршити роботу серцево-судинної системи та порушити регуляцію мозкового кровотоку. Про це попереджають британські та японські вчені, чиє дослідження опубліковано в The Journal of Nutritional Physiology. В експерименті брала участь 41 здорова людина — 20 молодих…

Звичайний вірус виявився прихованим збудником раку

Вчені встановили, що поширений тип вірусу папіломи людини — бета-HPV — здатний не просто посилювати пошкодження шкіри від ультрафіолету, як вважалося раніше, але й безпосередньо викликати рак, вбудовуючись у ДНК клітин. Дослідження, опубліковане в The New England Journal of Medicine, стало першим доказом того, що…

Названо користь ранкової чашки кави або чаю

Кофеїн дійсно здатний покращувати настрій у повсякденному житті, причому найбільший ефект спостерігається в перші години після пробудження. Про це повідомили німецькі дослідники, які проаналізували дані двох масштабних досліджень за участю понад 236 молодих людей. Роботу опубліковано в Scientific Reports. Протягом двох-чотирьох тижнів учасники кілька разів…

Як нове відкриття змінить підхід до лікування ожиріння

Вчені Інституту Солка виявили десятки раніше невідомих мікробілків, які можуть регулювати ріст і накопичення жиру в клітинах. Ці крихітні молекули, які довгий час вважалися «сміттєвими» ділянками ДНК, виявилися важливими учасниками обміну речовин і потенційними мішенями для розробки нових препаратів проти ожиріння та пов'язаних з ним…

Менше цукру — більше років життя: що виявили вчені про користь несолодкого чаю

Регулярне вживання несолодкого чаю пов'язане з нижчим ризиком смерті від усіх причин, у тому числі від раку та серцево-судинних захворювань. До такого висновку дійшли дослідники, проаналізувавши дані 195 361 учасника проєкту UK Biobank. Результати опубліковані в Frontiers in Nutrition. Протягом 13,6 років спостережень було зафіксовано…