Категорія НАУКОВА МЕДИЦИНА

Корисні науково-медичні публікації

Лляне насіння — суперфуд чи міф?

Насінню льону приписують безліч корисних властивостей, включаючи покращення травлення, зниження рівня глюкози та холестерину, а також зміцнення серцево-судинної системи. Однак які з цих ефектів дійсно доведені наукою, а які є просто маркетинговим міфом? Концепція "суперфуду" часто є маркетинговим ходом, що створює завищені очікування від окремих…

Як правильне харчування та фізична активність знижують ризик смертності від хвороб печінки навіть у тих, хто вживає спиртне

Якість харчування та регулярні фізичні навантаження здатні знизити ризик смерті від захворювань печінки, пов'язаних із вживанням алкоголю. Про це повідомляють вчені з Медичної школи Університету Індіани, чия робота опублікована в Journal of Hepatology. Концепція, що здоровий спосіб життя може модифікувати ризики, пов'язані з алкоголем, є…

Вчені знайшли спосіб як морська капуста може допомогти запобігти ожирінню

Вчені з'ясували, що особлива форма фукоїдану — речовини, що видобувається з бурих водоростей, здатна запобігати ожирінню за рахунок регулювання кишкової мікробіоти. Результати дослідження опубліковані в Carbohydrate Polymers. Виявилося, що ця нова форма може допомогти запобігти ожирінню, тобто надмірній вазі, саме завдяки тому, що вона "налаштовує"…

Людині вперше пересадили легеню свині

У Китаї вперше у світі пересадили людині зі смертю мозку легеню від генетично модифікованої свині. Це став 39-річний чоловік у стані смерті мозку, а трансплантат пропрацював чотири дні. Результати дослідження опубліковані в Nature Medicine. Пацієнтом був чоловік, у якого вже була "смерть мозку" — це…

Нові дані про приховану взаємодію ібупрофену, парацетамолу та антибіотиків

Звичайні знеболювальні на кшталт ібупрофену та парацетамолу можуть сприяти зростанню стійкості до антибіотиків. Такого висновку дійшли вчені Університету Південної Австралії, опублікувавши дослідження в журналі npj Antimicrobials and Resistance. Це дослідження відкрило, що звичайні ліки, які ми п'ємо від головного болю чи температури (як ібупрофен або…

Американські вчені виявили білок, що сприяє віковому зниженню пам’яті

Американські вчені з'ясували, що накопичення в мозку особливого білка, пов'язаного з обміном заліза, може прискорювати вікове зниження пам'яті. Йдеться про білок FTL1 (феритин легкого ланцюга 1), рівень якого в гіпокампі старих мишей виявився значно вищим, ніж у молодих. Чим більше було цього білка, тим гірше…

Що відбувається з вашим тілом, коли ви вживаєте протеїн

Але мало хто розуміє, чому це так і як наш організм використовує білок насправді. Десятиліття, що настало, обіцяє стати тріумфом фітнес-культури, усвідомленого і збалансованого способу життя, а також нових проривів у сфері антиейдж, які дозволять людині насолоджуватися красивим і здоровим тілом набагато довше, ніж раніше.…

Гарвардські вчені: щоденне приймання вітаміну D3 зберігає молодість клітин

Вчені з Гарварду показали, що вітамін D3 може уповільнювати процеси клітинного старіння. Дослідження проводилося в рамках масштабного проєкту VITAL, в якому брали участь майже 26 тисяч американців старше 50 років. Для аналізу довжини теломер виділили підгрупу з понад 1000 добровольців, за якими спостерігали протягом чотирьох…

Невідомі небезпеки кавуна про які повинен знати кожен

Літо і початок осені — сезон смачних кавунів, які багатьма сприймаються, як джерела здоров'я. Однак у цих фруктів є серйозні небезпеки для нашого самопочуття, інформує Ukr.Media. Діарея та інші проблеми з травленням Кавун вважається відмінним джерелом води. Він також багатий на харчові волокна. Проте, вживання…

Середземноморська дієта проти Альцгеймера: як харчування може знизити генетичний ризик

Нове дослідження, проведене вченими з Гарвардського університету, Массачусетської лікарні Брігама та Інституту Броуда, виявило, що середземноморська дієта здатна суттєво пом'якшувати вплив генетичних факторів ризику хвороби Альцгеймера. Результати цього дослідження, опубліковані в авторитетному виданні "Nature Medicine", показало, що навіть люди з найбільшою схильністю до деменції отримують…