У буряків корисними є не тільки коренеплоди, а й бадилля. У свіжому вигляді вона добре урізноманітнить повсякденний раціон, але її сезон зовсім недовгий. Зате можна заготовити бурякове бадилля на зиму про запас. Будь-які супи, салати та основні страви стануть набагато смачнішими – варто лише додати жменю такої заготівлі. Бери на замітку наші рецепти!
Зміст
1. Мариноване бурякове бадилля на зиму
Обов'язково нагоді для салатів, рагу або перших страв.
Тобі знадобиться: 200 г бурякового бадилля, 20 г перцю чилі, 10 г часнику, 3 горошини запашного перцю, 2 лаврові листки, 5 г солі, 2,5 г цукру, 30 мл білого винного оцту.
Приготування: Промий, обсуши і крупно наріж бадилля. Щільно поклади її в стерилізовану банку з подрібненим часником, перцем та спеціями. Всип туди ж сіль і цукор, влий оцет і залий заготовку окропом. Простерилізуйте банку протягом 15 хвилин і заходьте на зиму.
2. Буряче бадилля без стерилізації на зиму
Рекомендуємо нарізати бадилля дрібніше – і потім його можна додавати куди завгодно.
Зараз читають:20 найкращих рецептів на 14 лютого
Тобі знадобиться: 500 г бурякового бадилля, 1,5 ст.л. цукру, 0,5 ст. солі, 40 мл яблучного оцту, 1 лавровий лист, 4 горошини чорного перцю.
Приготування: Промий і дрібно наріж бурякове бадилля. Щільно поклади її в чисті сухі банки, залий окропом і залиш на 5-7 хвилин. Після чого злий цю воду, додай до неї цукор, сіль, спеції та яблучний оцет, і знову закип'яти. Залий бадилля і закочуй його на зиму.
3. Варене бурякове бадилля на зиму
Ще один альтернативний спосіб закатати бадилля в банки.
Тобі знадобиться: 2-3 жмені бурякового бадилля, 750 мл води, 1 ст.л. солі, 2 ст. оцту.
Приготування: Промий і наріж бадилля смужками. Закип'яти воду з сіллю та оцтом, виклади в неї бурякове бадилля і проварити 5-7 хвилин. Потім щільно поклади бадилля в стерилізовані банки, залий киплячим відваром і закатай на зиму.
4. Сушене бурякове бадилля на зиму
У герметичній банці і в темному сухому місці – така заготівля зберігається до 1 року.
Тобі знадобиться: 300 г бурякового бадилля.
Приготування: Промий, обсуши і довільно наріж буряк. Виклади її на піддони сушарки та суші при 60 градусах за інструкцією. Також можна висушити її на вулиці у природний спосіб, але обов'язково в тіні. Розклади заготовку по сухих скляних банках.
5. Квашене бадилля буряків на зиму
При бажанні можна заморозити її і зберігати в морозильній камері.
Зараз читають:20 найкращих гарнірів до рибних котлет
Тобі знадобиться: 500 г бурякового бадилля, 15 г часнику, 2 парасольки кропу, 2 листи чорної смородини, 1 ч.л. солі.
Приготування: Промий, обсуши, крупно наріж і трохи розімни бадилля руками. Виклади її в таз шарами, перекладаючи подрібненим часником, сіллю, кропом та листям. Присоли бадилля зверху і залиш його під вантажем на 3 дні при кімнатній температурі. Розклади квашене бадилля в стерилізовані банки, закрути і зберігай у темному місці.
6. Заморожене бурякове бадилля на зиму
Для зручності можеш заморозити черешки та листя окремо.
Тобі знадобиться: 2 пучки бурякового бадилля.
Приготування: Промий бурякове бадилля у великій кількості води і повністю просуши на паперових рушниках. Наріж невеликими шматочками, виклади в пакети і обережно видави з пакетів все повітря (наприклад – за допомогою обробної дошки). Забери заготовки в морозилку на зберігання.
7. Заправка для ботвині на зиму
Таку заправку можна використовувати для борщу або інших супів.
Тобі знадобиться: 300 г бурякового бадилля, 300 г морквяного бадилля, 300 г щавлю, 100 г кропу, 1 склянка води, 2 ст.л. солі.
Ретельно промий і просуши всю зелень . Довільно наріж і проваріть її в киплячій воді з сіллю протягом 5 хвилин. Розклади бурякове бадилля і зелень по стерилізованих банках, залий киплячим розсолом, закрий кришками і прибери в холодне місце на зберігання.
Зараз читають:20 чудових рецептів печива на Новий рік 2024
8. Буряче бадилля з морквяним бадиллям на зиму
Не тільки бадилля буряків відмінно йде в різні страви та закуски!
Тобі знадобиться: 400 г бурякового бадилля, 300 г морквяного бадилля, 1 л води, 100 г цукру, 1/2 склянки оцту, 5 горошин запашного перцю, 2 лаврові листки, 30 г солі.
Приготування: Промий та подрібни обидва види бадилля, розклади їх по підготовленим банкам. Закип'яти воду з рештою інгредієнтів і залий бадилля цим маринадом. Простерилізуйте банки ще 20 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
9. Буряче бадилля з сіллю на зиму
Цю заготівлю обов'язково потрібно зберігати у холодильнику чи льоху.
Тобі знадобиться: 200 г бурякового бадилля, 200 г кропу, 200 г петрушки, 100 г часнику, 100 г солі.
Приготування: Промий, обсуши та подрібни всю зелень. Дрібно нарубай часник і змішай все разом із сіллю. Щільно поклади заготівлю в стерилізовані банки, закрий і прибери на зберігання.
10. Буряче бадилля зі щавлем на зиму
Прекрасна заправка для ароматних зелених супів та борщів.
Тобі знадобиться: 500 г бурякового бадилля, 300 г щавлю, по 100 г кропу та петрушки, 500 мл води, 1 ст.л. солі.
Приготування: Закип'ятіть воду з сіллю, виклади в неї нарізану зелень і бадилля, і провари всі разом близько 5 хвилин. Щільно поклади заготовки в стерилізовані банки, залий киплячим розсолом і заходьте на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua