Полуниця у власному соку – проста, але дуже корисна та універсальна заготівля. Ягоди можна використовувати в десертах та випічці, а сироп додавати в чай, кисіль чи компоти. Ділимося 20 чудовими рецептами!
Зміст
1. Полуниця у власному соку без цукру
Жодних добавок – тільки натуральні ягоди та їх сік.
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці.
Приготування: Полуницю склади в банки, кілька разів струшуючи в процесі. Частину ягід відклади і додай у міру того, як вони під впливом температури зменшаться в обсязі. Простерилизуй 5 хвилин, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
2. Полуниця у власному соку з цукром та лимонною кислотою
Готуй варення на мінімальному вогні.
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Полуницю помісти в каструлю, засип цукром і залиш на 8-10 годин. Проварити на повільному вогні 5 хвилин, всип лимонну кислоту і готуй ще 3 хвилини. Акуратно розклади по банках, заходь і залиш на добу в теплі.
3. Полуниця у власному соку з фруктозою
Ще один чудовий варіант консервації без цукру!
Тобі знадобиться: 1,5 кг полуниці, 400 г фруктози, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Полуницю підготуй, склади в каструлю і засип фруктозою. Накрий кришкою та залиш на ніч. На повільному вогні доведи заготовку до кипіння, додай лимонну кислоту і проварити 10 хвилин. Розклади по банках, закатай і переверни вгору дном.
4. Полуниця у власному соку з пектином
Сироп вийде густим, а полуниця при цьому не розвариться.
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 1,5 кг цукру, 20 г пектину, лимонна кислота на кінчику ножа.
Зараз читають:Як приготувати білі гриби: 20 чудових рецептів на будь-який смак
Приготування: Полуницю помісти в каструлю, засип 1,4 кг цукру і залиш на 10 годин. Прокип'яті на повільному вогні 5 хвилин, додай лимонну кислоту і пектин, змішаний з цукром, що залишився. Проварити 3 хвилини, розклади по банках і закатай.
5. Полуниця у власному соку з желатином
Найсоковитішими є сорти «Великобританія» та «Кент».
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 2 кг цукру, 20 г желатину, 150 мл кип'яченої води.
Склади полуницю в каструлю, засип цукром і залиш на 8 годин, щоб ягода пустила сік. Залий желатин холодною водою і прибери на 15 хвилин. Постав каструлю з полуницею на слабкий вогонь і прокип'ятіть 10 хвилин. Потім зніміть з плити, додай заготовку з желатином і акуратно перемішай. Розклади варення по банках, закатай і залиш на добу в теплі.
6. Полуниця шматочками у власному соку з цукром та лимонним соком
Готуй у широкій каструлі з нержавіючої сталі.
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 2 кг цукру, 1 лимон.
Приготування: Полуницю наріж, склади в каструлю і засип цукром. Накрий кришкою та залиш на 10 годин. На повільному вогні доведіть масу до кипіння. Лимон розріж навпіл і видави сік у каструлю з полуницею. Проварити 7 хвилин, розклади по банках і закатай.
7. Полуниця у власному соку з ваніллю
Цю заготівлю бажано готувати із дрібних або середніх ягід.
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 2 кг цукру, ванілін на кінчику ножа, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Полуницю склади в каструлю, засип цукром і залиш на 10 годин. Після чого прокип'яти 3 хвилини на повільному вогні, додай лимонну кислоту та ванілін. Зніми з плити, розклади в стерилізовані банки і заходьте.
8. Полуниця у власному соку з м'ятою
Найкраще закривати у банки об'ємом 500 мл.
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 3 гілочки м'яти, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Полуницю підготуй, склади в каструлю і засип цукром на 8 годин. М'яту зв'яжи і помісти в каструлю з полуницею. На повільному вогні прокип'ятити заготовку 5 хвилин|мінути|, всип лимонну кислоту і вари ще 5 хвилин|мінути|. М'яту вилови і викинь, а варення розклади в підготовлену тару, закатай і переверни вгору дном.
9. Полуниця, консервована у власному соку в духовці
Легкий та зручний спосіб стерилізації заготовок на зиму.
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 1 кг цукру.
Склади полуницю в каструлю, засип цукром і залиш на 10 годин. Потім розклади ягоди по банках і рівномірно розлий сік, що утворився. Постав банки на деко на деякій відстані один від одного і стерилізуй їх 10 хвилин у духовці при 100 градусах.
Зараз читають:15 рецептів пісних пирогів, які порадують своїм смаком
10. Полуниця у власному соку без стерилізації
Рецепт спеціально для тих хто хоче приготувати все максимально швидко.
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 2 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Полуницю склади в каструлю, засип цукром і залиш на ніч. Сік, що утворився, злий в окрему каструлю, доведи до кипіння, влий у банки з ягодами, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Потім знову злий сік, додай лимонну кислоту і прокип'яти 5 хвилин. Залий полуницю в банках, закатай і накрий теплою ковдрою.
11. Полуниця у власному соку на сковороді
Цим способом приготування користуються, коли полуниці зовсім небагато.
Тобі знадобиться: 1 кг полуниці, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Полуницю підготуй, склади в сковорідку і засип цукром. Накрий кришкою та залиш на ніч. Поставте сковорідку на повільний вогонь, додай лимонну кислоту і прокип'ятіть 7 хвилин. Виклади варення в стерилізовану банку, заходь і залиш на добу в теплі.
12. Полуниця у власному соку з корицею
Такому частуванню буде рада вся родина!
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 1 паличка кориці, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Полуницю підготуй, наріж, засип цукром і залиш на 8 годин. Постав каструлю з ягодою на слабкий вогонь, додай корицю, лимонну кислоту та вари 10 хвилин на повільному вогні. Корицю видали, а полуницю розклади по банках і закатай.
13. Полуниця у власному соку з цукром та медом
Готове варення зберігайте у темному прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 1 кг цукру, 500 мл меду, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Полуницю склади в каструлю, засип цукром і залиш на 10 годин. Доведи масу до кипіння, зменш вогонь до мінімального і всип лимонну кислоту. Проварити 7 хвилин, зніми з плити і додай мед. Перемішайте, розкладіть варення в підготовлену тару і заходьте.
14. Полуниця у власному соку з імбиром та лимонним соком
Особливо актуальним буде в сезон застуди!
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 1,5 кг цукру, 50 г кореня імбиру, половий сік лимона.
Приготування: Корінь імбиру очисти від шкірки та натрій на тертці. Полуницю склади в каструлю, додай імбир, цукор і залиш на 10 годин. Поставте заготовку на слабкий вогонь, прокип'ятіть 5 хвилин і влийте сік лимона. Потім ще 3 хвилини і заходи на зиму.
15. Полуниця у власному соку з лимоном, м'ятою та базиліком
Відмінний смак та неповторний аромат.
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 2 кг цукру, 1 лимон, 20 г м'яти, 20 г базиліка.
Лимон промий окропом , очисти від шкірки і подрібни в блендері. Окремо склади полуницю в каструлю, засип її цукром і залиш на ніч. Злий сік, що утворився, додай м'яту, базилік, масу з лимона і прокип'яті 5 хвилин. Проціди через друшляк, влий у каструлю з ягодами і провари всі разом 10 хвилин. Розклади гаряче варення в стерилізовану тару, закатай і переверни вгору дном.
Зараз читають:12 відмінних рецептів морсу з чорної смородини
16. Полуниця у власному соку з бананом та лимонами
За бажанням кількість цукру можна збільшити до 2 кг.
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 500 г очищених бананів, 3 лимони, 1,5 кг цукру.
Склади полуницю в каструлю, засип цукром і залиш на 10 годин. Лимони очисти від шкірки, розбери на часточки і разом із бананами подрібни в блендері. Отриману масу переклади в каструлю з полуницею. Проварити всі разом 10 хвилин, розклади по банках і закатай.
17. Полуниця з вишнею у власному соку
Полуниця та вишня завжди чудово доповнюють один одного в будь-яких заготовках.
Тобі знадобиться: 2 кг полуниці, 2 кг вишні, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Вишню очисти від кісточок і разом із полуницею склади у велику каструлю. Засип все цукром і залиш на 10 годин. На повільному вогні доведи заготовку до кипіння, додай лимонну кислоту і проварити 10 хвилин. Виклади варення в підготовлені банки і заходьте на зиму.
18. Полуниця у власному соку з агар-агаром
Помішувати варення акуратно та нечасто.
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 2 кг цукрового піску, 25 г агар-агару, 150 мл води.
Приготування: Полуницю підготуй, склади в каструлю і засип цукром на ніч. Агар-агар змішай із теплою водою і прибери убік на 15 хвилин. Постав каструлю з полуницею на слабкий вогонь і прокип'ятіть 5 хвилин. Додай заготовку з агар-агаром, проварити всі разом 3 хвилини і закатай.
19. Полуниця з чайною трояндою у власному соку
Найсмачніше варення зі щедрих весняних дарів.
Тобі знадобиться: 3 кг полуниці, 500 г пелюсток чайної троянди, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Полуниці та пелюстки троянди помісти в каструлю. Засип все цукром і залиш на 10 годин. На повільному вогні доведи заготовку до кипіння, додай лимонну кислоту і проварити 7 хвилин. Виклади варення в підготовлену тару і закатай.
20. Полуниця з черешнею у власному соку
Можна додати трохи лимонної цедри або кілька крапель ванільної есенції.
Тобі знадобиться: 1 кг полуниці, 1 кг черешні, 1 кг цукру, 3 ст. лимонного соку.
Приготування: Черешню розріж навпіл, очисти від кісточок і разом із полуницею склади в каструлю. Засип все цукром, накрий кришкою і залиш на 8-10 годин. Потім прокип'ятити заготовку 5 хвилин, влий лимонний сік і вари ще 3 хвилини. Розклади варення по банках, закатай і переверни вгору дном.
Джерело: dietcenter.com.ua