Рижики викликають апетит навіть одним своїм виглядом, але це далеко не єдина їхня гідність. У цих грибів дуже незвичайний і навіть трохи гоструватий присмак, і тому вони високо цінуються кулінарами. Розповідаємо 15 цікавих рецептів, як приготувати рижики в домашніх умовах!
Зміст
1. Мариновані рижі на зиму
Почнемо з найпростішої та універсальної заготівлі.
Тобі знадобиться: 1 кг рижиків, 2 ст. солі, 500 мл води, 2 лаврові листи, 8 горошин перцю, 6 бутонів гвоздики, 1 ч.л. оцтової есенції, 20 г кропу.
Перебери рижики, залий їх підсоленою водою на пару годин і промою. Після чого залий гриби чистою водою, доведи до кипіння і відкинь на друшляк. Окремо закип'ятити 500 мл води для маринаду з сіллю та спеціями.
Відправ туди рижики, провари 20 хвилин, влий оцтову есенцію, додай рубаний кріп і через 1 хвилину зніми з вогню. Розклади гриби по стерилізованих банках, залий їх маринадом, простерилізуйте в каструлі з водою близько 10 хвилин і заходьте.
2. Солоні рижики без оцту на зиму
Альтернативний рецепт грибів у власному соку.
Тобі знадобиться: 1 кг рижиків, 20 горошин запашного перцю, 50 г солі, 10 лаврових листів, 2 зубчики часнику, 10 г листя смородини.
Приготування: Перебери і замочи рижі на пару годин у солоній воді, а потім промий і відкинь їх на друшляк. Присип дно каструлі сіллю, виклади туди гриби і засип зверху сіллю, що залишилася, спеціями і нарізаним пластинками часником. Залиш усе під пресом на 2 тижні у прохолодному місці. Розклади рижики по стерилізованих банках, залий розсолом і закатай кришками.
3. Рагу з рижиків з овочами
Одночасно легка та ситна страва – справжня знахідка.
Тобі знадобиться: 140 г рудиків, 80 г цибулі, 80 г моркви, 40 г капусти, 120 г болгарського перцю, 50 г помідорів чері, 50 г зеленого горошку, 15 г часнику, 20 г зеленої цибулі, спеції.
Приготування: Промий і перебери рижики, а потім приварити їх 20 хвилин після кипіння і відкинь на друшляк. Тонко наріж цибулю, моркву, болгарський перець і капусту, відправ їх в сковорідку і протушкуй на середньому вогні 5-7 хвилин.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів страв на сковороді
Додай рижики, четвертинки помідорів, спеції та 120 мл води. Туши все під кришкою ще 15 хвилин, а потім додай рубаний часник, зелену цибулю та горошок. Через 2 хвилини зніміть рагу з вогню.
4. Рижики з картоплею
Ситна та проста страва з рижками для сімейної вечері.
Тобі знадобиться: 300 г рудиків, 3 картоплини, 1 цибулина, 10 г зелені, спеції.
Приготування: Відварити рижики півгодини в киплячій воді, а потім промою і відкинь їх на друшляк. Дрібно наріж і обсмаж цибулю до золотистості, додай нарізані рижики і смаж ще 15 хвилин під кришкою, а потім додай нарізану брусочками картоплю. Жар спочатку 10 хвилин під кришкою, а потім ще 10 без кришки, помішуючи. Приправ і посипи все зеленню.
5. Рижики з куркою
У найніжнішому вершковому соусі просто ідеальне поєднання!
Тобі знадобиться: 300 г курячого філе, 1 цибулина, 200 г рудиків, 1 склянка вершків, спеції.
Приготування: Відвари рижики півгодини в киплячій воді, промою, відкинь на друшляк і наріж. Курку наріж середніми шматочками і приправ за смаком. Наріж цибулю пір'ям і обсмаж її з грибами 10 хвилин на середньому вогні. Додай куряче філе та смажу ще 10 хвилин, помішуючи. Залий все вершками та туші страву 15 хвилин на мінімальному вогні під кришкою.
6. Ікра з рижиків на зиму
Ще один спосіб безпрограшно заготовити рижики на зиму.
Тобі знадобиться: 500 г рудиків, 2 л води, 120 г моркви, 100 г цибулі, 250 мл олії, 20 мл оцту, 15 г солі, спеції.
Приготування: Відварити гриби в киплячій воді півгодини, відкинь на друшляк і наріж. Потім трохи обсмаж рижики в олії на середньому вогні і додай подрібнені овочі. Жар все разом до м'якості і приправ.
Пропусти все через м'ясорубку чи подрібни ікру у блендері. Додай ще сіль та спеції за смаком, влий оцет і розклади грибну ікру по стерилізованих банках. Додатково простерилізуйте їх у каструлі з водою 10-15 хвилин і заходьте.
7. Омлет із рижками
Щоб не витрачати час на варіння грибів, просто дрібніше їх нарубати.
Тобі знадобиться: 600 г рудиків, 3 яйця, 320 г цибулі, 50 мл сметани, спеції, зелень.
Приготування: Дрібно порубай і обсмаж гриби до рум'яності, помішуючи. Додай дрібно нарізану цибулю і продовжуй смажити до її м'якості. Збий яйця зі сметаною, спеціями та зеленню, залий рижики цією сумішшю і доведи омлет до готовності під кришкою.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів тарталеток із сирним сиром
8. Смажені рижики із зеленню
Є різні способи обсмажити рижики, і ось один із найсмачніших.
Тобі знадобиться: 500 г рудиків, 40 г борошна, по 20 г часнику, кропу, петрушки та зеленої цибулі, олія, спеції.
Приготування: Відвари рижики 30 хвилин у киплячій воді, промою і відкинь на друшляк. Після чого запануй гриби в борошні і обсмаж до рум'яної скоринки на середньому вогні. Дрібно нарубай усю зелень з часником і змішай все з олією. Виклади смажені рижики на тарілку та полів їх отриманою заправкою.
9. Вершковий суп із рижками
Вершкові супи із грибами вже давно стали класикою.
Тобі знадобиться: 300 г рудиків, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 1 л води, 1 л молока, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю та моркву, і обсмаж їх 5 хвилин. Додай нарізану кубиком картоплю, залий водою і доведи до кипіння. Відправ туди ж промиті та нарізані рижики, і вари півгодини. Приправ суп, влий молоко і провари ще 10 хвилин.
10. Рижики у сметані
Для ще більш яскравого та золотистого відтінку – додай трохи куркуми.
Тобі знадобиться: 500 г рудиків, 1 цибулина, 120 мл сметани жирністю 20%, спеції, 1 лавровий лист.
Приготування: Відвари рижики 20 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і наріж. Подрібніть цибулю і обсмажте всі разом до рум'яності грибів, помішуючи. Додай сметану, спеції та лавровий лист, і протушкуй все ще 10-15 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
11. Суп із рудиків із вермішеллю
Чудова різноманітність для твого повсякденного раціону.
Тобі знадобиться: 500 г рудиків, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 40 г вермішелі, 10 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ст.л. рослинної олії, 1 лавровий лист, 4 горошини запашного перцю, 1,2 л води, сіль та спеції.
Приготування: Промий і наріж рижі невеликими шматочками. Обсмажити подрібнену цибулю на суміші двох масел до прозорості, додай гриби і смажу все приблизно 20 хвилин до випаровування вологи. Додай нарізану картоплю, терту моркву та влий воду.
Додай лавровий лист, перець горошком, сіль та спеції за смаком. Доведи до кипіння і варіть 10-15 хвилин на слабкому вогні. Всип вермішель і ще пару хвилин провари суп до її готовності, а потім дай йому настоятися під кришкою.
12. Рижики під сиром у духовці
Класичний спосіб приготування, який підходить всім грибів.
Тобі знадобиться: 500 г рудиків, 1 фіолетова цибулина, 20 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. оливкової олії, 5 ст.л. жирних вершків, 70 г твердого сиру.
Зараз читають:15 швидких рецептів розсолу для огірків на зиму
Приготування: Промий рижики, приваріть їх 20 хвилин в киплячій воді і наріж. Цибулю наріж пір'ям і обсмаж його разом з грибами до випаровування вологи на суміші олій. Додай вершки, приправ за смаком, перемішай і виклади рижики у форму для запікання. Посип все тертим сиром і відправ у духовку на 15 хвилин при 200 градусах.
13. Спекотне з рижками в горщиках
Свіжі рижики спочатку приварю протягом 20 хвилин, а заморожені – достатньо тільки розморозити.
Тобі знадобиться: 500 г яловичини, 500 г рудиків, 700 г картоплі, 1 баклажан, 1 морква, 1 цибулина, 70 г твердого сиру, 100 г сметани, спеції.
Приготування: Довільно наріж цибулю та рижики, обсмаж їх разом 10 хвилин і відправ у горщики. Окремо обсмаж до рум'яності нарізане середніми шматочками м'ясо і додай його туди. Решту овочів наріж дрібним кубиком, смаж 7 хвилин і теж відправ у горщики. Приправ, влий сметану і трохи води, посип все тертим сиром і відправ горщики в духовку на 45 хвилин при 190 градусах.
14. Плов з рижками
Веганський плов із грибами – смачно, легко та корисно.
Тобі знадобиться: 600 г рудиків, 300 г цибулі, 300 г моркви, 250 г рису, 2 головки часнику, по 0,5 ч.л. зіри, куркуми та меленого чорного перцю, сіль та спеції.
Приготування: Приварити рижі 20 хвилин, обсуши і наріж. Наріж моркву брусочками, а цибуля – півкільцями. Обсмаж цибулю до м'якості, додай гриби та жар до випаровування вологи. Додай моркву та смажу ще 3 хвилини.
Приправ і перемішай, а потім зверху додай промитий рис. Встроми в нього голівки часнику, очищені від верхнього лушпиння. Влий гарячу воду, щоб вона покривала рис на 2 см. Готуй плов приблизно 25-30 хвилин до готовності рису.
15. Рижики у томаті
Таку заготівлю можна з'їсти відразу або закатати на зиму до стерилізованих банків.
Тобі знадобиться: 2 кг рудиків, 150 г томатної пасти, 150 мл рослинної олії, 300 г цибулі, 300 г моркви, 8 горошин запашного перцю, 3 лаврові листки, 150 мл води, по 1 ч.л. солі та цукру, спеції.
Приготування: Відвари рижики півгодини, промий і відкинь на друшляк, а потім поверни в чисту каструлю. Додай розведену у воді томатну пасту, олію та всі спеції. Туди ж додай нарізану півкільцями цибулю та терту моркву. Перемішай, доведи все до виділення соку та його кипіння, і потім тушкуй 1 годину на мінімальному вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua