Кальцій найпоширеніший елемент у людському організмі. Він входить до складу кісткової та зубної тканини. Невелика його кількість (2% від загальної маси) міститься в:
- Крові;
- лімфі;
- позаклітинній рідині;
- тканинах.
Кальцій дуже важливий для підтримання структури клітинних органел і регулювання гомеостазу рідин. Він необхідний для передачі нервових імпульсів, нормальної роботи м’язів, згортання крові та вироблення гормонів.
Значення кальцію для людини
Нестача кальцію в організмі може призвести до негативних наслідків:
- Остеопороз: зменшення щільності та крихкість кісткової тканини;
- порушення мінералізації та розм’якшення кісткової тканини;
- зниження м’язової маси.
- розвиток пухлин: переважно спостерігаються аденоми, колатеральний рак, а також рак молочних залоз і яєчників.
Нестача кальцію може бути пов’язана з хронічними захворюваннями і навіть з малорухливим способом життя. Тому, якщо ваше улюблене заняття – обертання барабанів в азартних іграх віп казино, обов’язково після гри пройдіться півгодини на свіжому повітрі. Стратегія підтримки нормального рівня кальцію також включає в себе:
- Вживання вітаміну D;
- підтримання нормальної функції паратиреоїдного гормону;
- вживання магнію.
Надлишок кальцію в організмі, також може спричиняти проблеми:
- Нудота і запор;
- ослаблення м’язового тонусу;
- втрата ваги;
- швидка стомлюваність;
- серцеві аритмії.
Підвищений рівень Кальцію в організмі збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, сечокам’яної хвороби та раку передміхурової залози.
Дієтичні джерела елемента
Фахівці стверджують, основна маса кальцію має надходити в організм з їжею. Нестачу в раціоні можна заповнити за допомогою харчових і спортивних добавок. Продукти, в яких міститься максимум кальцію:
- Молочні продукти: у них також присутній вітамін D, фосфор і амінокислоти. Усі ці елементи сприяють зміцненню кісткової тканини та зменшують ризик переломів. Допомагають збільшити масу тіла і силу скелетної мускулатури, особливо в поєднанні з фізичними навантаженнями. Кальцій, що міститься в молоці, впливає на секрецію паратиреоїдного гормону, сприяючи прискоренню регенерації кісткової тканини;
- зелені овочі та фрукти: мають значення для запобігання втрати кісткової маси (у разі остеопорозу) і зниження ризику раку;
- Риба і морепродукти: джерело кальцію, вітаміну D, Омега-3 жирних кислот;
- горіхи та насіння.
Порушення засвоєння кальцію можуть виникнути внаслідок захворювань:
- Гіпохлоргідрія;
- цукровий діабет 1 типу;
- ожиріння;
- резекція органів травного тракту;
- целіакія;
- хронічний панкреатит.
Перешкодою для засвоєння кальцію є велика кількість в організмі заліза, кофеїну, щавлевої та фітинової кислоти.
Джерело: dietcenter.com.ua