Кальцій – один із найважливіших елементів у людському організмі

Кальцій найпоширеніший елемент у людському організмі. Він входить до складу кісткової та зубної тканини. Невелика його кількість (2% від загальної маси) міститься в:

  • Крові;
  • лімфі;
  • позаклітинній рідині;
  • тканинах.

Кальцій дуже важливий для підтримання структури клітинних органел і регулювання гомеостазу рідин. Він необхідний для передачі нервових імпульсів, нормальної роботи м’язів, згортання крові та вироблення гормонів.

Значення кальцію для людини

Нестача кальцію в організмі може призвести до негативних наслідків:

  • Остеопороз: зменшення щільності та крихкість кісткової тканини;
  • порушення мінералізації та розм’якшення кісткової тканини;
  • зниження м’язової маси.
  • розвиток пухлин: переважно спостерігаються аденоми, колатеральний рак, а також рак молочних залоз і яєчників.

Нестача кальцію може бути пов’язана з хронічними захворюваннями і навіть з малорухливим способом життя. Тому, якщо ваше улюблене заняття – обертання барабанів в азартних іграх віп казино, обов’язково після гри пройдіться півгодини на свіжому повітрі. Стратегія підтримки нормального рівня кальцію також включає в себе:

  • Вживання вітаміну D;
  • підтримання нормальної функції паратиреоїдного гормону;
  • вживання магнію.

Надлишок кальцію в організмі, також може спричиняти проблеми:

  • Нудота і запор;
  • ослаблення м’язового тонусу;
  • втрата ваги;
  • швидка стомлюваність;
  • серцеві аритмії.

Підвищений рівень Кальцію в організмі збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, сечокам’яної хвороби та раку передміхурової залози.

Дієтичні джерела елемента

Фахівці стверджують, основна маса кальцію має надходити в організм з їжею. Нестачу в раціоні можна заповнити за допомогою харчових і спортивних добавок. Продукти, в яких міститься максимум кальцію:

  • Молочні продукти: у них також присутній вітамін D, фосфор і амінокислоти. Усі ці елементи сприяють зміцненню кісткової тканини та зменшують ризик переломів. Допомагають збільшити масу тіла і силу скелетної мускулатури, особливо в поєднанні з фізичними навантаженнями. Кальцій, що міститься в молоці, впливає на секрецію паратиреоїдного гормону, сприяючи прискоренню регенерації кісткової тканини;
  • зелені овочі та фрукти: мають значення для запобігання втрати кісткової маси (у разі остеопорозу) і зниження ризику раку;
  • Риба і морепродукти: джерело кальцію, вітаміну D, Омега-3 жирних кислот;
  • горіхи та насіння.

Порушення засвоєння кальцію можуть виникнути внаслідок захворювань:

  • Гіпохлоргідрія;
  • цукровий діабет 1 типу;
  • ожиріння;
  • резекція органів травного тракту;
  • целіакія;
  • хронічний панкреатит.

Перешкодою для засвоєння кальцію є велика кількість в організмі заліза, кофеїну, щавлевої та фітинової кислоти.

Джерело: dietcenter.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *