Відмінні салати виходять не лише зі свіжих, а й запечених овочів. Найчастіше вони є і ситнішими, а ще їх можна подавати як звичайну закуску або як гарнір до м'яса. Ділимося 12 смачними рецептами!
Зміст
1. Салат із запечених овочів по-вірменськи
В ідеалі, овочі повинні готуватися на багатті. Але й у духовці буде нітрохи не гірше!
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 4 помідори, 4 болгарські перці, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 1/2 пучка кінзи, 4 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. яблучного оцту, 1-2 ст. лимонного соку, спеції.
Приготування: Запекти всі овочі в духовці при 200 градусах: цибуля та баклажани – 40-60 хвилин, помідори з перцем – 20-30 хвилин. У цей же час змішай оливкову олію, подрібнений часник, яблучний оцет, лимонний сік та спеції. Очисти і довільно наріж запечені овочі, подрібни кінзу. Змішай і заправ салат.
2. Салат із запечених овочів з кабачками та бринзою
Посип готовий салат рубаним базиліком або іншою зеленню.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 кабачок, 2 болгарські перці, 1 гострий перець, 1 фіолетова цибулина, 12 помідорів чері, 100 г бринзи, оливкова олія, часник, бальзамік.
Приготування: Запеки всі овочі (крім томатів) до підпалин, очисти і довільно їх наріж. Додай половинки помідорів чері, подрібнений часник та розфарбовану бринзу. Приправ салат, збризкати його оливковою олією і бальзаміком.
Зараз читають:Селера на зиму: 15 відмінних рецептів та способів заготівлі
3. Салат із запечених овочів із фетою
Любителі гостріших закусок можуть додати трохи подрібненого чилі.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 кабачок, 2 помідори, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 100 г фети, 1 пучок зелені, оливкова олія.
Приготування: Запеки баклажани, помідори та кабачки у духовці до 1 години при 180 градусах. Подрібни часник та зелень, розкриш фету. Дрібно наріж і обсмаж цибулю до золотистості. Змішай салат і заправ його оливковою олією.
4. Салат із запечених овочів з буряком та гарбузом
Запечені коренеплоди відмінно поєднуються між собою за смаком та текстурою.
Тобі знадобиться: 200 г буряка, 200 г моркви, 200 г гарбуза, 200 г фіолетової цибулі, 2 ст.л. насіння, 2 гілочки розмарину, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ст. рослинного масла.
Приготування: Крупно наріж всі овочі, збризкати їх маслом і запікати 40-50 хвилин у духовці при 180 градусах. Дай їм охолонути, змішай і додай лимонний сік. Посип салат насінням і листочками розмарину.
5. Салат із запечених овочів у соєвому соусі
Дещо відрізняється технологією приготування – овочі спочатку треба замаринувати.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 50 мл оливкової олії, 70 мл соєвого соусу, 100 г фети, спеції, зелень.
Приготування: Крупно наріж усі овочі. Змішай олію, соєвий соус, подрібнений часник та спеції. Замарин овочі на півгодини, викладіть їх на пергамент і запікайте 30-40 хвилин в духовці при 180 градусах. Розімніть фету із подрібненою зеленню, перемішай салат і подавай до столу.
6. Салат із запечених овочів з медом
Ще й дуже легко готується – одні переваги!
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 кабачки, 4 болгарські перці, 2 цибулини, 1 ст.л. оливкової олії, 3 ст.л. соєвого соусу, 2 ст.л. яблучного оцту, 1-2 ч. л. меду, 4 зубчики часнику, 1 ч.л. копчена паприка, спеції, зелень, сіль.
Приготування: Овочі наріж, збризкайте оливковою олією і посоліть. Виклади їх у жароміцну форму, накрий фольгою та запікай 20 хвилин у духовці при 180 градусах. Після чого зніми фольгу та запікай ще 20 хвилин. Змішай соєвий соус, яблучний оцет, мед, подрібнений часник, паприку та інші спеції. Полів салат цією заправкою і посип рубаною зеленню.
Зараз читають:20 легких рецептів наливки з абрикосів
7. Вінегрет із запечених овочів
Замість оцту підійде також трохи лимонного соку.
Тобі знадобиться: 400 г картоплі, 300 г моркви, 300 г буряка, 200 г консервованого зеленого горошку, 200-300 г солоних огірків, 30 г петрушки, 3 ст. оливкової олії, 2 ст.л. винного оцту.
Приготування: Запекти всі коренеплоди в духовці до м'якості – від 40 до 80 хвилин при 180 градусах, залежно від розмірів. Остуди, очисти і наріж кубиком. Додай зелений горошок, нарізані солоні огірки та рубану петрушку. Заправити вінегрет олією та винним оцтом.
8. Салат із запечених овочів із волоськими горіхами
Оригінальний салат із запеченим буряком та морквою, який мало кого залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 200 г буряків, 200 г болгарського перцю, 80 г моркви, 80 г фети, 40 г волоських горіхів, 3 ст. оливкової олії, 1 ч.л. бальзаміка.
Приготування: Загорни овочі у фольгу, запікання до готовності, очисти і наріж кубиком. Горіхи обсмаж на сухій сковороді та дрібно порубай. Розкриш фету і заправ салат олією з бальзаміком.
9. Салат з курки та запечених овочів
Дуже багатий і приємний смак і не менш багатий аромат.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 300 г болгарського перцю, 350 г курячого філе, 60 г фіолетової цибулі, 50 г волоських горіхів, 3 зубчики часнику, 1/2 пучка зелені, 2 ч.л. лимонного соку, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л аджики, спеції.
Приготування: Зроби надрізи на баклажанах, а куряче філе – натрій спеціями і загорни у фольгу. Відправте курку, баклажани і перці в духовку при 180 градусах. Перці запікаються приблизно 25-30 хвилин, курка та баклажани – 35-40 хвилин. Дай охолонути, очисти овочі і довільно наріж разом. Подрібни, горіхи, часник та зелень. Для заправки салату змішай олію, аджику, лимонний сік та спеції.
Зараз читають:15 найкращих рецептів компоту з винограду на зиму
10. Салат зі свіжих та запечених овочів
Яскравий салат у мексиканському стилі – чудово прикрасить святковий стіл.
Тобі знадобиться: 1 буряк, 1 морква, 1-2 помідори, 150 г консервованої кукурудзи, 100 г консервованої квасолі, 20 г зеленої цибулі, 1 огірок, 3 ст.л. олії, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ч. л. зернистої гірчиці.
Приготування: Запеки буряки та морква до м'якості. Наріж всі овочі кубиком, подрібни зелену цибулю і додай кукурудзу з квасолею. Змішай масло, лимонний сік і гірчицю, і полів салат заправкою, що вийшла.
11. Салат із запечених овочів із рисом
Замість рису можна взяти булгур, кіноа чи іншу крупу на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 300 г баклажанів, 300 г болгарського перцю, 200 г помідорів, 50 г рису, 15 г петрушки, 30 мл оливкової олії, 30 мл соєвого соусу, 15 мл яблучного оцту, 0,5 ч.л. паприки, 0,5 ч. л. меду, спеції.
Приготування: Загорни баклажани і солодкий перець у фольгу, запікати до готовності, переклади в пакет, дай трохи охолонути. Очисти та наріж запечені овочі. Окремо наріж помідори та подрібни зелень, відвари рис до готовності. Змішай всі інгредієнти для заправки та полів нею салат.
12. Салат із запечених овочів на зиму
Взимку цей салат стане ідеальним доповненням до основної страви.
Тобі знадобиться: 8 баклажанів, 10 помідорів, 7 болгарських перців, 3 цибулини, 1 головка часнику, 100 мл олії, спеції.
Запека перець, помідори та баклажани в духовці при 200 градусах до готовності – від 40 до 60 хвилин. Подрібни та обсмаж цибулю. Очисти і довільно наріж запечені овочі, додай часник, цибулю та масло, перемішай і розклади салат у банки. Простерилізуйте заготовки ще 40 хвилин у киплячій воді і заходьте.
Джерело: dietcenter.com.ua