Чому в закрутках з компотом з’являється піна і чи можна виправити ситуацію

Консервація — творчий процес, але вимагає чіткого дотримання рецептури та нюансів приготування. В іншому випадку закрутки можуть скиснути, кришки — здутися, а банки — вибухнути. Ще одна поширена проблема — поява білої піни. Чому вона утворюється і як не допустити псування консервації розглянемо в цій статті.

Причини появи пінки в компоті

Через деякий час після закатування можна виявити в банках неприємну піну. Її кількість може варіюватися від кількох бульбашок під кришкою до заповнення половини компоту. Яким би не був масштаб, причина одна — порушення технології закрутки.

Неважливо багато піни у банці чи зовсім трохи, адже наявність піни вже вказує на мікробну активність. Головна причина — повітря, яке потрапило всередину під час консервації і спровокувало процес бродіння. Така ситуація досить небезпечна, оскільки може призвести до здуття банки та її вибуху.

До інших причин відносяться:

  • неякісна стерилізація (замість 15-20 хвилин всього 5-10);
  • погано промиті фрукти;
  • недостатнє проварювання інгредієнтів;
  • пошкодження кришок, деформація гумових кілець;
  • закатування без кислоти.

Як усунути проблему?

Якщо крім білих бульбашок у банки здулася кришка, потрібно викидати. Не треба жаліти такі баночки, адже здоров'я набагато дорожче. Є багато порад ще від бабусь — відкрити, прокип'ятити та закатати знову, але не варто цього робити. Так, термічна обробка вб'є більшість бактерій та грибів, однак їхні токсини нікуди не подінуться, тому не ризикуйте, воно того не варте.

У випадку, коли піна з'являється в процесі варіння компоту, хвилюватися не варто. Це цілком природно для фруктів, особливо кісточкових. Просто зніміть бульбашки ложкою і продовжуйте консервацію. Найголовніше — ретельно підготуйте банки, кришки і дотримуйтесь технології приготування, тоді вашому компоту нічого боятися.

Рекомендації щодо домашнього консервування

На перший погляд здається, що консервація — дрібниця. Однак підібрати правильні пропорції, отримати потрібну консистенцію закрутки і привабливий зовнішній вигляд — ціле мистецтво! Запам'ятовуйте основні рекомендації.

1. Використовуйте для консервації тільки свіжі фрукти, без плісняви, загнивання та інших дефектів. Перед відварюванням ретельно вимийте плоди і обдайте окропом, щоб знищити всілякі мікроби. З "кошлатих" персиків і абрикос краще зняти шкірку.

2. Якщо ви здійснюєте попередню термічну обробку інгредієнтів в емальованому посуді, переконайтеся в цілісності покриття. В іншому випадку пошкоджена емаль може вступити в реакцію з фруктами і кислотами, змінюючи їх смак і аромат.

3. Наклеюйте на банки ярлички з вказівкою дати закрутки та інгредієнтів. Так ви будете знати напевно скільки зберігається компот і чи можна його ще пити.

4. Перш ніж поміщати консервацію в підвал, не забудьте остудити банки. Робити це потрібно повільно, без різких перепадів температур, бажано під товстим пледом або покривалом. Так ви вбережете банки від лопання.

5. Оптимальна температура для зберігання заготовок — від 0 до +15 градусів в темному приміщенні. Не допускайте промерзання, оскільки може погіршитися смак консервації або лопнути банки.

6. Після закатування спостерігайте за консервацією приблизно місяць. Якщо за цей час ви не помітили нічого підозрілого, компот буде зберігатися не менше року.

Як запобігти лопанню банок?

1. Перед стерилізацією ретельно вимийте банки водою з содою.

2. Найкращі варіанти знезараження ємностей — на парі (15-20 хвилин) або в духовці (30 хвилин). Альтернативний спосіб — в мікрохвильовці (15 хвилин), але в такому випадку налийте в банку склянку води, щоб вона не тріснула.

3. Після закатування переверніть банки кришками вниз і в такому положенні остуджуйте.

Домашня консервація — дуже корисна справа, адже так приємно спуститися взимку в погріб і дістати баночку смачного компоту, який нагадує про літо. Дотримуйтесь наших рекомендацій, і ваші закрутки простоять довго.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *