Груздянка – один із найоригінальніших грибних супів, характерних для слов'янської кухні. Її рецепт дуже простий, а сама вона виходить досить ситною та наваристою. Зібрали для тебе 8 незрівнянних рецептів на вибір – зі свіжих і солоних груздів. Рекомендуємо дати готовому груздянку трохи настоятися!
Зміст
1. Груздянка зі свіжих груздів із картоплею
Легкий та мінімалістичний рецепт, який можна назвати класичним.
Тобі знадобиться: 400 г груздів, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, 2 картоплини, 1,5 л води, спеції.
Приготування: Вимочуй грузді у воді до трьох днів, постійно змінюючи воду. Розімни їх товкачем. Подрібни та обсмаж цибулину до золотистості. Закип'ятіть воду, додай грузді, знову доведи до кипіння і вари 20-30 хвилин на слабкому вогні. Додай нарізану картоплю та вари до готовності картоплі. За 5 хвилин до кінця – додай смажену цибулю, часник та спеції за смаком.
2. Груздянка зі сметаною та солоним огірком
При подачі додай жменю сухариків або рубаної зелені.
Тобі знадобиться: 300 г груздів, 3 картоплини, 1 солоний огірок, 1 цибулина, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, 150 г сметани, спеції.
Зараз читають:15 класних рецептів пастили з аґрусу на зиму
Кілька днів вимочуй грузді, міняючи воду пару разів на добу. Відвар їх до готовності в солоній воді, поки вони не опустяться на дно, а потім відкинь на друшляк і дрібно порубай. Подрібни та обсмаж цибулю на вершковому маслі.
Додай грузді, смаж ще 5 хвилин і додай дрібно нарізаний солоний огірок. Ще через 1-2 хвилини додай жирну сметану і протушкуй всі 5 хвилин. Паралельно відвари нарізану картоплю в 1,5 л води. Додай засмажку, приправ на смак і провари ще 2-3 хвилини всі разом.
3. Груздянка із солоних груздів із куркою та перловкою
Дуже ситний рецепт груздянки, що трохи нагадує розсольник.
Тобі знадобиться: 300 г солоних груздів, 80 г перловки, 300 г курячого філе, 200 г картоплі, 80 г моркви, 60 г цибулі, 50 г кореня петрушки, 1/2 пучка зелені, 2 л води, спеції.
Залий курку водою, відвари бульйон до готовності, дістань і наріж м'ясо, а бульйон – проціди. Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до рум'яності. Доведи бульйон до кипіння, додай перловку та вари 10 хвилин.
Додай нарізану картоплю, грузді та корінь петрушки. Ще через 10 хвилин додай засмажку, курку та спеції. Провари груздянку ще 5 хвилин, зніми з вогню, додай рубану зелень і залиш настоятися.
Зараз читають:15 компотів з чорносливу, які припадуть до смаку кожному
4. Груздянка з помідорами
Для аромату в готовий суп додають нарізану петрушку або кінзу.
Тобі знадобиться: 500 г груздів, 3 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 1-2 помідори, спеції, 1,5-2 л бульйону, зелень.
Приготування: Вимочуй грузді 2-4 дні, міняючи воду пару разів на добу. Натрій моркву, подрібни цибулю і обсмаж їх до золотистості. Закип'ятіть бульйон, додай нарізані грузді і вари 15 хвилин.
Додай нарізану картоплю та засмажку, і вари все до готовності картоплі. Всип очищені та нарізані помідори, рубану зелень та спеції за смаком. Проварити груздянку ще 2-3 хвилини і зніми з вогню.
5. Груздянка із солоних груздів зі сметаною
Сметану потрібно брати пожирніше – від 15%.
Тобі знадобиться: 300 г солоних груздів, 5 картоплин, 2 цибулини, 1 морква, 2 зубчики часнику, 150 г сметани, 2 л води.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, натрі моркву та обсмаж їх до рум'яності. Додай нарізані грузді та туші 15 хвилин на слабкому вогні під кришкою. Додай сметану і спеції, і туши ще кілька хвилин. Паралельно відвари у воді чи бульйоні нарізану картоплю. Додай до неї засмажку та провари все разом ще 10 хвилин на слабкому вогні.
6. Груздянка з яйцем
Рецепт нашвидкуруч, коли не хочеться довго стояти біля плити.
Зараз читають:15 найсмачніших рецептів пиріжків з малиною
Тобі знадобиться: 100 г солоних груздів, 100 г картоплі, 1 яйце, по 35 г моркви та цибулі, 400 мл води, спеції, зелень.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай нарізану картоплю і вари 10 хвилин. За цей час подрібни та обсмаж цибулю з морквою. Відправ засмажку і нарізані грузді в суп, і вари ще 10 хвилин. Збий яйце зі спеціями і влий у груздянку, постійно помішуючи. Додай рубану зелень і зніми суп із вогню.
7. Швидка груздянка з рисом
За таким же принципом можна додати будь-яку іншу крупу для ситності.
Тобі знадобиться: 200 г солоних груздів, 2 ст. рису, 1 картоплина, 1 цибулина, спеції, зелень.
Приготування: Наріж всі інгредієнти. Закип'ятіть воду або бульйон і відразу засип у неї грузді, картоплю, рис і цибулю. Вари все до готовності інгредієнтів, а в кінці – додай зелень та спеції.
8. Груздянка у банку на зиму
Заготівля, яку можна зробити в сезон грибів, а потім використовувати для приготування супу.
Тобі знадобиться: 1 кг груздів, 250 мл води, сіль.
Приготування: Вимочи грузді 2 дні у воді, періодично її змінюючи. Розімні їх товкачем, натрій або подрібни будь-яким доступним способом. Додай трохи води і сіль до смаку, доведи до кипіння і проварити 2 години на слабкому вогні. Закочуй груздянку в стерилізовані банки на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua