Обов'язково побалуй свою сім'ю домашньою випічкою та приготуй смачний пиріг із брусницею! Ми зібрали 20 найкращих рецептів, які точно тобі стануть у нагоді!
Зміст
1. Здобний пиріг із брусницею
Такий рецепт тесту можна використовувати для приготування та інших пирогів.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 300 мл молока, 1 яйце, 50 г масла, 50 г цукру, сіль на кінчику ножа, 1 крапля ванільної есенції.
Для начинки: 350 г брусниці, 1 ч. л. крохмалю, 2 ст.л. цукру, 1 склянка води.
Дріжджі розпусти в теплому молоці, додай цукор, накрий отриману опару харчовою плівкою і залиши в теплі на 15 хвилин. Проси борошно, додай сіль, розтоплену олію, злегка збите яйце, ванільну есенцію та опару. Замісити тісто, накрий та прибери його в тепле місце на 2 години. У киплячу воду всип брусницю, цукор і проварити 5 хвилин. Зніміть з вогню, додай крохмаль і перемішай начинку.
Розділили тісто навпіл. Одну частину розкатай коржем і виклади в застелену форму, додай начинку брусниці і розрівняй. З тесту, що залишився, сформуй смужки і виклади їх поверх начинки. Забери заготовку на півгодини в тепле місце, а потім випікай пиріг 30 хвилин у духовці при 190 градусах.
2. Брусничний пиріг на кефірі
Лимонний сік покращує реакцію кефіру та соди.
Тобі знадобиться: 450 г муки|борошна|, 250 мл кефіру, 1 ч.л. соди, 1 ч. л. лимонного соку, 3 ст. цукру, сіль на кінчику ножа, 200 г брусниці, 500 мл води.
Приготування: Брусницю залий окропом на 3 хвилини, відкинь на друшляк і виклади сушитися на паперовий рушник. Теплий кефір змішай із лимонним соком та содою. Проси борошно, додай сіль, цукор і заготівлю з кефіром. Перемішати тісто до однорідності і всипати брусницю. Перемішай ще раз, вилий тісто у форму, застелену пергаментним папером, і випікай пиріг 35-40 хвилин при 180 градусах.
3. Пісний пиріг з брусницею та корицею
Обов'язково просівай борошно, а по можливості навіть кілька разів.
Тобі знадобиться: 450 г борошна, 8 г сухих дріжджів, 50 мл олії, 2 ст.л. цукру, сіль на кінчику ножа, 0,5 ч. л. меленої кориці, 250 г брусниці, 800 мл води.
Бруснику залий 500 мл окропу і залиш на 3 хвилини, а потім відкинь ягоди на друшляк і виклади їх сушитися. Воду, що залишилася, нагрій до 30 градусів, всип цукор, дріжджі і постав у тепле місце на 10 хвилин. Проси борошно, додай сіль, олію, заготівлю з дріжджами, корицю та брусницю. Акуратно вимішай тісто, виклади в застелену форму і випікай пиріг 40 хвилин|мінути| при 180 градусах.
4. Пісочний пиріг зі сметанною заливкою та брусницею
Цей пиріг не соромно поставити навіть на святковий стіл!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 350 г борошна, 120 г вершкового масла|мастила|, 2 жовтки, 50 г сметани, 0,5 ч.л. соди, 2 ст. цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 400 г сметани, 100 г цукрової пудри, ванілін на кінчику ножа, 1 ч.л. крохмалю, 200 г брусниці.
Приготування: Холодне масло порубай ножем, змішай з борошном, цукром та сіллю. Розітріть до стану великої крихти. Додай жовтки та сметану, змішану з содою. Замісити тісто, накрий і поставте його в холодильник на півгодини.
Потім розкатай тісто коржем потрібного розміру і викладіть у застелену форму. Проколи кілька разів вилкою, застели пекарським папером і засип сухою квасолею. Випікай 20 хвилин|мінути| при 200 градусах. Видалити папір із квасолею та випікай ще 10 хвилин.
Холодну сметану збий із цукровою пудрою та ваніліном. Додай брусницю, крохмаль і перемішай начинку. Дістань пиріг з духовки, остуди та заповни поглиблення сметанною заливкою. Забери пиріг настоятися в холодильник на 1:00.
5. Пиріг із брусницею на свіжих дріжджах
Тісто виходить м'яким та смачним!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 25 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 50 мл олії, 50 г цукру, сіль на кінчику ножа, 250 мл води.
Для начинки: 250 г брусниці, 1 ч. л. крохмалю, 100 г цукрового піску, 200 мл води.
Зараз читають:20 компотів із брусниці, які варто приготувати
Приготування: Дріжджі розкриш в теплу воду, додай цукор, 1 ст.л. борошна та залиш у теплі на 15 хвилин. Проси борошно, додай олію, сіль, отриману опару і злегка збите яйце. Замісити м'яке тісто, накрий його рушником і прибери в тепле місце на 1,5 години. Брусницю всип у киплячу воду, додай цукор і проварити 5 хвилин. Розімні до однорідного стану, додай крохмаль і прибери убік остигати.
Тісто обомни і розділи навпіл. Одну частину розкатай коржем, виклади в застелену форму, додай начинку брусниці і розрівняй. Другу половину тесту розкатай, виклади зверху і щільно заліпити. Зроби кілька декоративних надрізів та залиш заготовку на півгодини підніматися. Випікай пиріг 35-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
6. Ванільний пиріг з брусницею на яйцях та вершках
Готовий пиріг виклади остигати на решітку.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 100 мл вершків, 1/2 склянки цукру, ванілін на кінчику ножа, 1 ч.л. розпушувача, 200 г брусниці, 500 мл води.
Бруснику залий киплячою водою на 2 хвилини, відкинь на друшляк і виклади сушитися на паперовий рушник. Яйця збий з цукром до пишності, додай вершки, ванілін і просіяне борошно, змішане з розпушувачем. Всип сухі ягоди брусниці, акуратно перемішай і виклади в застелену форму. Випікай 40-45 хвилин|мінути| при 180 градусах.
7. Сирний пиріг з брусницею
Процес приготування можна полегшити, подрібнивши сир у блендері.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 100 г борошна, 50 г сметани, 1 яйце, 1 ст. манки, 3 ст. цукру, 0,5 ч. л. соди, сіль на кінчику ножа, 150 г брусниці, 400 мл води.
Приготування: Брусницю залий окропом на 2 хвилини, відкинь ягоди на друшляк і виклади на паперовий рушник. Сир протрій через сито, додай цукор, сіль, сметану і соду. Всип манку, просіяне борошно, додай злегка збите яйце і брусницю. Перемішайте, викладіть тісто у форму, застелену пекарським папером, і випікайте пиріг 45 хвилин у духовці при 180 градусах.
8. Пісочний пиріг з брусницею
Подавай пиріг з морозивом та листочками свіжої м'яти.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 320 г борошна, 100 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 2 ст.л. сметани, 0,5 ч. л. соди, 50 г цукру, ванілін на кінчику ножа.
Для начинки: 300 г брусниці, 100 г цукру, 250 мл води.
Холодна олія натрі на тертці. Всип борошно, соду, цукор, ванілін і розітріть до стану крихти. Додай сметану, злегка збите яйце та заміси тісто. Накрий його харчовою плівкою та прибери в холодильник на 30 хвилин. Брусницю помісти в каструлю, додай воду, цукор і провари начинку 10 хвилин.
Розділили тісто навпіл. Одну частину розкочу коржом до потрібного розміру, виклади в застелену форму, додай начинку і розрівняй. Тісто, що залишилося, розкатай, наріж смужками і виклади сіточкою поверх брусничної начинки. Випікай 25-30 хвилин|мінути| при 180 градусах.
9. Святковий пиріг із брусницею
Тісто вийде м'якше, якщо при замішуванні змащувати руки олією.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 8 г дріжджів, що швидко діють, 1 яйце, 3 ст.л. олії, 50 г цукру, сіль на кінчику ножа, 200 мл води.
Для начинки: 350 г брусниці, 100 г цукру, 2 ст. крохмалю, 200 мл води.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, масло, цукор, сіль і злегка збите яйце. Влий теплу воду та заміси м'яке тісто. Накрий його харчовою плівкою та постав у тепле місце на 2 години. Брусницю подрібни в блендері, змішай з цукром і провари 5 хвилин. Крохмаль змішай з водою і влий тонким струмком у кипляче варення, безперервно помішуючи. Через 1 хвилину зніміть начинку з вогню.
Тісто злегка обомні і розділи навпіл. Розкатай корж і виклади у змащену форму. З тесту, що залишився, сформуй три ковбаски і сплети з них кіску. Виклади її навколо коржа, формуючи високі борти. Поглиблення пирога заповни брусничною начинкою і поставте заготовку на 30 хвилин у тепле місце. Випікай 35-40 хвилин|мінути| в духовці, розігрітій до 180 градусів.
10. Брусничний пиріг на сухих дріжджах та простокваші
Крохмаль додається для того, щоб стабілізувати начинку.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 300 мл кислого молока, 3 ст.л. олії, 3 ст.л. цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 350 г брусниці, 1/2 склянки цукрового піску, 1 ч.л. крохмалю.
Приготування: Дріжджі змішай з теплою кисляком і цукром, накрий і прибери на 15 хвилин. Борошно просей, додай сіль, олію та заготівлю з дріжджами. Заміси м'яке тісто, накрий тканинним рушником і постав у тепло на 2 години. Брусницю подрібни в блендері, змішай з цукром і провари 5 хвилин. Зніми з вогню, додай крохмаль і перемішай.
Зараз читають:20 відмінних рецептів томатного соку на зиму
Тісто обомни і розділи навпіл. Перший шматочок розкатай коржем і виклади в застелену форму, а зверху рівномірно розподіли начинку брусниці. З тесту, що залишився, сформуй тонкі джгутики і декор. Виклади поверх начинки та залиш заготовку підніматися на 30 хвилин. Випікай пиріг 35-40 хвилин|мінути| в духовці при температурі 180 градусів.
11. Брусничний пиріг із прошарком із маскарпоне
На весь процес приготування пирога потрібно близько 4 годин.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 3 яйця, 250 г муки|борошна|, 100 г сметани, 0,5 ч.л. розпушувача, 50 г цукру, ванілін на кінчику ножа.
Для прошарку: 300 г маскарпоне, 1 яйце, 2 ст.л. цукровий пісок.
Для брусничного шару: 150 г брусниці, 2 ст. цукру, 10 г желатину, 100 мл кип'яченої води.
Яйця збий зі сметаною, цукром і ваніліном. Додай борошно, змішане з розпушувачем, і добре перемішай. Вилий тісто в застелену форму та випікай при 180 градусах 35-40 хвилин. Дістань, остуди на решітці і виріж ножем поглиблення для наступних шарів.
Маскарпоне збий з яйцем і цукром. Отриманою сумішшю заповни підготовлене заглиблення та постав у холодильник на 1 годину.
Желатин змішай із водою та прибери убік на 15 хвилин. Брусницю подрібни в блендері, всип цукор і проварити 5 хвилин. Зніми з плити, остуди та додай заготовку з желатином. Виклади брусничний шар на маскарпоні та постав пиріг у холодильник ще на 2 години.
12. Тертий пиріг із брусницею
Зазначені пропорції ідеально підходять для форми діаметром 24 см.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 350 г борошна, 150 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 3 ст. цукру, ванілін на кінчику ножа.
Для начинки: 300 г брусниці, 50 г цукру, 1 ч. л. крохмалю, 250 мл води.
М'яку олію розітри з цукром до біла. Додай ванілін, яйця та борошно, змішане з розпушувачем. Замісити тісто, розділи його навпіл і забери в морозилку на 30 хвилин. Брусницю всип у киплячу воду, додай цукор і проварити 5 хвилин. Зніміть з вогню, подрібніть начинку занурювальним блендером і змішайте з крохмалем.
Перший шматочок тіста розкатай коржем, виклади в застелену форму і рівномірно розкладіть начинку з брусниці. Другий шматок тіста натрій на тертці і густо присип їм пиріг. Випікай 25-30 хвилин|мінути| при температурі 200 градусів.
13. Брусничний пиріг на майонезі
Зручно, адже пачка майонезу практично завжди має кожен у холодильнику.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 400 г борошна, 3 ст. майонезу, 1 яйце, 1 ч.л. розпушувача, 1 крапля ванільної есенції, 3 ст. цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 200 г брусниці, 50 г цукру, 500 мл води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай брусницю, цукор і провари начинку 5-7 хвилин. Окремо змішай яйце, ванільну есенцію та майонез. Додай сіль, цукор і борошно, змішане з розпушувачем. Заміси м'яке тісто та накрий його харчовою плівкою на 10 хвилин.
Розділили тісто навпіл. Першу частину розкочу коржом, виклади в застелену форму і рівномірно розподіли начинку. З тесту, що залишився, сформуй джгутики і декор, і виклади поверх начинки. Випікай пиріг 35-40 хвилин|мінути| в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
14. Пісочний пиріг з брусницею та яблуками
Ідеальна випічка до вечірнього чаювання!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 350 г борошна, 120 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 50 г сметани, 0,5 ч.л. розпушувача, 3 ст. цукру.
Для начинки: 200 г брусниці, 2 середні яблука, 100 г цукру, 0,5 ч.л меленої кориці, 1 ч.л. крохмалю.
Приготування: Масло порубай ножем, всип борошно, цукор, розпушувач і розітріть до великої крихти. Додай сметану, злегка збите яйце та заміси тісто. Сформуй кулю, загорни її в харчову плівку і прибери на півгодини в холодильник. Яблуко наріж, очисти від кісточок, натрій на тертці і злегка відіжми. Брусниці подрібни в блендері. Змішай обидві заготовки, додай цукор, крохмаль та корицю.
Третину тіста відклади, а решту розкатай коржем, виклади в підготовлену форму і рівномірно розподіли начинку. Тісто, що залишилося, розкатай, наріж смужками і виклади сіточкою поверх брусничної начинки. Випікай 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
15. Пиріг на сметані з брусницею та яблуками
Якщо яйце дрібне, тоді доведеться додати два.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 150 г сметани, 1 яйце, 1 ч.л. розпушувача, 50 г цукру, 1 крапля ванільної есенції, 100 мл води.
Для начинки: 150 г брусниці, 150 г яблук, 3 ст. цукру, 200мл води.
Яблука наріж, очисти від кісточок, натрій на тертці і змішай з цукром. Додай воду і брусницю, і проварити начинку 10 хвилин. Окремо проси борошно, змішай її з розпушувачем і цукром. Збери гіркою, а в центрі зроби поглиблення. Додай туди сметану, трохи збите яйце, ванільну есенцію, воду та заміси тісто.
Зараз читають:20 простих рецептів компоту з чорниці
Розділили тісто навпіл. Один шматочок розкатай коржем, виклади в підготовлену форму, додай начинку та рівномірно її розподіли. З тесту, що залишився, сформуй джгути і декоративні деталі, і виклади зверху. Випікай пиріг 35 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
16. Пиріг з брусницею та вишнею
Відмінний рецепт пирога, коли немає часу довго возитися на кухні.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 250 мл кефіру, 100 г цукру, 1 ч.л. соди, 2 ст. олії, ванілін на кінчику ножа, 100 г брусниці, 100 г вишні, 300 мл води.
Вишню очисти від кісточок. Брусницю залий окропом на 2 хвилини, відкинь на друшляк і виклади сушитися на рушник. Змішай теплий кефір із содою, додай цукор, ванілін, просіяне борошно, олію, вишню та брусницю. Застели роз'ємну форму пергаментним папером, виклади тісто і випікай пиріг 40 хвилин при 180 градусах.
17. Дріжджовий пиріг з сиром та брусницею
Присип готовий пиріг цедрою лимона або мигдальними пластівцями.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 25 г свіжих дріжджів, 300 мл теплого молока, 1 яйце, 0,5 ч.л. розпушувача, 2 ст.л. цукру.
Для начинки: 250 г сиру, 100 г брусниці, ванілін на кінчику ножа, 50 г цукрового піску.
Приготування: Дріжджі розкриш в тепле молоко, додай цукор, 1 ст.л. борошна і прибери опару на 10 хвилин. Проси борошно, додай розпушувач, злегка збите яйце, отриману опару і тісто заміси. Накрий його тканинним рушником і постав у тепле місце на 2 години. Сир протрій через сито, а брусницю подрібни в блендері. Змішай обидві заготовки, додай ванілін, цукор і перемішай начинку.
Третину тіста відклади, а решту розкатай коржем і виклади у застелену форму. Додай начинку та рівномірно її розподіли. З тесту, що залишився, сформуй ковбаски і виклади їх зверху сіточкою. Поставте заготовку на 20 хвилин у тепле місце, а потім випікай пиріг при 180 градусах 35-40 хвилин.
18. Закритий пиріг із брусницею
Якщо вершкового масла немає, використовуй 50 г маргарину чи 2 ст.л. смальцю.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г борошна, 25 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 40 г вершкового масла|мастила|, 50 г цукру, ванілін на кінчику ножа, 300 мл води.
Для начинки: 250 г брусниці, 1 ч. л. крохмалю, 80 г цукру.
Приготування: Дріжджі розкриш в теплу воду, всип цукор, 1 ст.л. борошна та постав у тепле місце на 15 хвилин. Проси борошно, додай ванілін, розтоплену олію, злегка збите яйце, заготовку з дріжджами та заміси тісто. Накрий харчовою плівкою та залиш його в теплі на 2 години. Брусницю подрібни в блендері, змішай з крохмалем і цукром.
Розкатай великий прямокутник, виклади брусничну начинку на один бік, накрий другий і щільно заліпи краї. Забери пиріг на півгодини підніматися, а потім випікай його 35-40 хвилин за 180 градусів.
19. Дріжджовий пиріг з брусницею та грушею
Не «забивай» тісто, воно має вийти максимально м'яким.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г муки|борошна|, 1 ч.л. швидкодіючих дріжджів, 1 яйце, 2 ст. цукру, сіль на кінчику ножа, 250мл теплої води.
Для начинки: 200 г брусниці, 2 середні груші, 100 г цукру.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, цукор, сіль і злегка збите яйце. Влий воду, замісити тісто і постав його в тепло на 2 години. Грушу дрібно наріж і разом із брусницею помісти в каструлю. Додай цукор і проварити начинку на повільному вогні 5-7 хвилин.
Тісто обомни і розділи навпіл. Перший шматочок розкатай коржем потрібного розміру і виклади у підготовлену форму, а зверху рівномірно розподіли начинку. З тесту, що залишився, сформуй декоративні ялинки і виклади їх поверх начинки. Забери заготовку на півгодини в тепле місце, а потім випікай пиріг 35-40 хвилин при 180 градусах.
20. Шоколадний пиріг із брусницею
Поли пиріг шоколадною глазур'ю і отримаєш приголомшливий десерт!
Тобі знадобиться: 400 г борошна, 1 склянка кефіру, 3 ст. какао, 80 г цукру, 1 ч. л. розпушувача, 40 г вершкового масла|мастила|, 100 г брусниці, 250 мл води.
Приготування: Брусницю залий окропом на 2 хвилини, відкинь на друшляк і виклади ягоди на паперовий рушник. Окремо змішай теплий кефір та соду. Проси борошно, додай какао, цукор, розпушувач, розтоплену олію та заготівлю з кефіром. Всипи брусницю і акуратно все перемішай. Виклади тісто в застелену форму і випікай брусничний пиріг 35-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua