Існує багато різних варіацій тіста для великодньої паски, завдяки чому завжди можна підібрати рецепт, який найбільше подобається. На молоці, сирі, сметані, з дріжджами або без, з різними видами борошна, какао, цедрою та іншими добавками – вибирай!
Зміст
1. Олександрійське тісто для пасок
Таке тісто замішують із вечора, щоб уранці приступити до випічки.
Тобі знадобиться: 1 л молока, 1 кг цукру, 500 г вершкового масла|мастила|, 10 яєць, 3 жовтки, 150 г свіжих дріжджів, 1 ч.л. солі, 2 ст. коньяку, 2,5 кг борошна, 3 пакетики ванільного цукру.
Злегка збий яйця, жовтки і цукор. Додай м'яку олію та дріжджі, розведені в теплому молоці. Залиш заготівлю на ніч у теплому місці. Після чого додай інгредієнти, що залишилися, і вимішай в'язке тісто. Залиш його ще на 1-2 години.
2. Віденське тісто для пасок
Паски виходять дуже повітряні, солодкі та ніжні.
Тобі знадобиться: 500 г цукру, 6 яєць, 200 г вершкового масла|мастила|, 50 г свіжих дріжджів, 500 мл молока, 1,5 кг борошна, 1 ч.л. ванільного цукру, 1 ч. л. солі, 150 г цукатів чи сухофруктів.
Розведи дріжджі в теплому молоці. Міксером зби яйця з цукром до пишності, змішай їх з молоком і розтопленим вершковим маслом, накрий рушником і залиш опару в теплі на 8-10 годин. Всип сіль, ванільний цукор і просіяне борошно. Наприкінці додай цукати і добре вимішати тісто – щонайменше 15-20 хвилин.
3. Тісто для пасок крафін
У начинку зазвичай можна додати ізюм або цукати.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 4 жовтки, 250 мл молока, 80 г цукру, 700 г борошна, 15 г ванільного цукру, 40 г живих дріжджів, 80 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. солі.
Змішай тепле молоко, дріжджі і ложку цукру, і залиш на 15 хвилин. Міксером збий яйця, жовтки та два види цукру. Проси борошно з сіллю, зроби поглиблення і влий туди дріжджі, яйця та розтоплене масло. Ретельно та довго вимішуй тісто. Залишити його на 1 годину в теплі.
4. Тісто на сухих дріжджах для паски
Для аромату можеш всипати дрібку ваніліну або кардамону.
Тобі знадобиться: 700 г борошна, 6 жовтків, 20 г сухих дріжджів, 500 мл молока, 200 г вершкового масла|мастила|, 300 г цукру.
Приготування: Додайте дріжджі і половину борошна в молоко, перемішайте і залиште цю опару на півгодини в теплі. Міксером збий жовтки з цукром, додай розтоплену олію і знову збий. З'єднай яйця з опарою і борошном, що залишилося. Вимішуйте тісто мінімум 20 хвилин.
Зараз читають:20 рецептів варення з чорниці, які варто приготувати
5. Тісто для паски без дріжджів
Дуже пухнасте і ніжне тісто із содою замість дріжджів.
Тобі знадобиться: 300-350 г борошна, 300 мл кефіру, 100 г вершкового масла|мастила|, 150 г цукру, 1 ч.л. соди, цедра 1 лимона.
Змішай кефір з содою і залиши їх на кілька хвилин. Окремо змішай розтоплену олію, цукор та цедру лимона. З'єднай обидві маси, всип муку, вимішай тісто, що вийшло, і додай начинку за смаком.
6. Тісто з какао для пасок
Дуже цікавий і легкий рецепт, якщо захочеться спекти шоколадні паски на Великдень.
Тобі знадобиться: 1 яйце, 20 г какао, 50 г цукру, 2 г солі, 10 г свіжих дріжджів, 1 склянка молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 350 г борошна.
Змішай тепле молоко, дріжджі і ложку цукру, і залиш на 5 хвилин. Окремо змішай яйце, цукор, що залишився, сіль і розтоплене масло, а борошно – проси з какао. З'єднати всі інгредієнти, вимішати тісто і залиши його на 1 годину в теплі.
7. Безглютенове тісто для пасок
Незвичайний варіант тесту, який підійде тим, хто дотримується обмежень харчування.
Тобі знадобиться: 120 мл соєвого молока, 120 г кокосової олії, 50 г картопляного крохмалю, 100 г кукурудзяного крохмалю, 50 г рисового борошна, 5 г соєвого білка, 70 г коричневого цукру, 5 г ванільного цукру, 100 г соди, 3 г солі.
Змішай всі сухі інгредієнти, крім соди. Додай молоко та розтоплену олію, перемішай і додай соду. Вимішай тісто і додай у нього начинку на власний розсуд.
8. Бананове тісто для пасок
Банани ідеально підходять для найрізноманітнішої випічки, і пасок – не виняток.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 2 банани, 1 склянка цукру, 80 г вершкового масла, 1 пакетик ванільного цукру, 50 мл води, 1,5 склянки борошна, 1 ч.л. соди, 0,5 ч. л. розпушувача.
Приготування: Виделкою разомні стиглі банани з водою в пюре. Міксером збий м'яку олію з двома видами цукру, додай яйця і знову збий. Змішай тісто з банановим пюре і додай соду з розпушувачем. Всип просіяне борошно і ще раз перемішай тісто.
9. Тісто на кефірі для пасок
Також можеш використовувати кисле молоко, рідкий йогурт чи інші кисломолочні продукти.
Тобі знадобиться: 650 г борошна, 300 мл кефіру, 200 г цукру, 150 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 2 жовтки, 1 ст.л. ванільного цукру, 1 ч. л. куркуми для кольору, 7 г сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Віночком змішай теплий кефір, м'яку олію, обидва види цукру, яйце, жовтки та куркуму. Проси борошно з дріжджами і сіллю, влий рідку суміш у суху і ретельно вимішай тісто. Залишити його в теплі на 1 годину.
10. ПП тісто на рисовому борошні для пасок
Замість підсолоджувача можна взяти мед або просто додати сухофрукти.
Тобі знадобиться: 100 г рисового борошна, 50 г кукурудзяного борошна, 5 г розпушувача, 150 мл кефіру, 3 яйця, замінник цукру.
Зараз читають:ПХ млинці: 15 чудових рецептів на кожен день
Приготування: Відділи жовтки від білків і віночком зби жовтки з кефіром і замінником цукру. Окремо змішай обидва види борошна та розпушувач. Поєднати сухі інгредієнти з кефіром. Міксером зби білки до піків і лопаткою втрути їх у тісто.
11. Тісто на сметані для пасок
Головне – щоб сметана була пожирнішою.
Тобі знадобиться: 300 мл молока, 10 г сухих дріжджів, 200 г цукру, 3 яйця, 150 г вершкового масла|мастила|, 250 г сметани, 2 ч.л. ванільного цукру, 700-800 г борошна.
Нагрій молоко і змішай його з дріжджами, ложкою цукру і 200 г борошна. Залишити в теплі на 20 хвилин. Міксером зби яйця з цукром і додай їх в опару, а потім додай ванільний цукор і розм'якшене, але не рідке масло. Перемішати тісто, додати сметану і знову перемішати. Всип муку, що залишилася, вимішай тісто і залиш його на 1 годину в теплі.
12. Тісто для паски на вершках
Бери вершки будь-якої жирності – тісто все одно буде дуже м'яким.
Тобі знадобиться: 1 склянка вершків, 2 яйця, 60 г вершкового масла, 25 г свіжих дріжджів, 60 г цукру, 3 склянки борошна, 50 г родзинок.
Приготування: Нагрій вершки та всип у них дріжджі та ложку борошна. Перемішай і додай розтоплену олію із цукром. Знову перемішай, додай яйця, і в кінці – додай борошно, що просіює. Вимішай тісто, залиш його на 1 годину в теплі і тільки потім додай родзинки або іншу начинку.
13. Тісто на олії для пасок
Якщо вершкового масла не під рукою – ось рішення.
Тобі знадобиться: 250 мл молока, 2 яйця, 180 г цукру, 125 мл олії, 10 г сухих дріжджів, 700 г борошна, 1 ч.л. ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Змішай тепле молоко, 2 ложки цукру, 2 ложки борошна та дріжджі. Залишити на 15 хвилин. Міксером збий яйця з цукром, що залишився. Додай в опару яйця, масло|мастило|, ванільний цукор і перемішай. Всип сіль з просіяним борошном. Вимішайте тісто і залиште його на 1 годину в теплі.
14. Тісто для паски на жовтках
А білки можна використовувати для приготування глазурі.
Тобі знадобиться: 8 жовтків, 280 г цукру, 700 г борошна, 200 мл молока, 40 г живих дріжджів, 100 мл вершків, 100 г вершкового масла, 50 мл олії.
Нагрій молоко і розмішай у ньому дріжджі, ложку цукру і 150-180 г борошна. Залиш опару на 1 годину в теплі під рушником. Розітріть жовтки з цукром і додай їх в опару. Туди ж влий вершки, а потім поступово втрути борошно, що залишилося. В самому кінці додай обидва види олії і ретельно вимішати тісто. Залишити його в теплі на 1-2 години.
15. Сирне тісто для пасок
Плюс у тому, що сирне тісто готується куди швидше дріжджового.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 2 яйця, 350 г цукру, 150 г вершкового масла|мастила|, 250 г сиру, 1 г ваніліну, 2,5 г соди, 20 г цедри лимона.
Приготування: Міксером зби яйця до пишності, всип цукор і знову збий. Додай розтоплене вершкове масло і зби ще раз. Додай сир, знову збий, а за ним – всип цедру, ванілін і гашену соду. В кінці частинами втрути борошно, щоразу збиваючи тісто.
Зараз читають:15 сочевих супів-пюре, які точно варто приготувати
16. Тісто на яєчних білках для пасок
Хороший рецепт, якщо залишилися білки від іншої випічки.
Тобі знадобиться: 350 г борошна, 150 мл молока, 110 г цукру, 100 г вершкового масла, 2 яєчні білки, 2 ч.л. сухих дріжджів, 1 щіпка солі.
Приготування: Змішай тепле молоко, дріжджі, 2 ложки цукру та 5 ложок борошна. Залиш на півгодини у теплі. Міксером збий білки з сіллю і цукром, що залишився до гладкої пишної маси. Змішай опару і розтоплене вершкове масло, потім акуратно вмішай білки і далі – борошно, що залишилося. Залиш тісто на 1-2 години у теплі.
17. Тісто для пасок на мигдальному борошні
Це тісто повністю вписується у вимоги кетодієти.
Тобі знадобиться: 15 г замінника цукру, 40 г вершкового масла, 60 г мигдального борошна, 200 г сиру, 20 г кокосового борошна, 8 г розпушувача, 2 яйця.
Блендером збий сир з яйцями до однорідності, додай розтоплену олію і знову збий. Додай усі сухі інгредієнти, вимішай тісто та додай начинку до смаку.
18. Тісто з медом для паски
Тут потрібні дріжджі, що швидко діють, які не вимагають опари.
Тобі знадобиться: 700 г борошна, 220 мл молока, 160 г меду, 4 яйця, 100 г вершкового масла|мастила|, 100 г сухофруктів, 60 г горіхів, 0,5 ч.л. солі, 10 г сухих дріжджів.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі і сіль. Віночком змішай яйця з медом та теплим молоком. Окремо розтопи вершкове масло. Частинами та по черзі вводи до яєць борошно та олію, ретельно перемішуючи після кожної порції. Добре вимішати і залишити тісто на 1 годину в теплі, а потім вмішати в нього сухофрукти з горіхами.
19. Тісто на вівсяному та житньому борошні для пасок
Низькокалорійний рецепт смачного та зручного в роботі тіста для паски.
Тобі знадобиться: 200 г житнього борошна, 200 г вівсяного борошна, 100 г цільнозернового борошна пшеничного, 2 г ваніліну, 0,5 ч.л. розпушувача, 2 г солі, 80 г родзинок, 180 мл води.
Ізюм замочи на півгодини в окропі та обсуши. Змішай все просіяне борошно з сіллю, розпушувачем та ваніліном. Всип туди родзинки, влий воду і ретельно перемішай тісто.
20. Тісто для паски на кислому молока з згущеним молоком
Для більш яскравого аромату та післясмаку – використовуй варене згущене молоко.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки кислого молока, 1 ч.л. сухих дріжджів, 1 ст. цукру, 2 ст. вареного згущеного молока, 0,5 ч.л. солі, 90 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. рослинної олії, 5 жовтків, 2 яєчні білки, 550 г борошна.
Приготування: Змішай теплу кисле молоко, цукор, сіль і дріжджі. Залиш цю опару на 15 хвилин і влий розтоплене вершкове масло. Після чого додай згущене молоко і влий збиті віночком жовтки з білками. Перемішай тісто, всип половину просіяного борошна, рослинне масло, а далі – борошно, що залишилося. Вимішайте тісто і залиште його на 1 годину в теплі.
Джерело: dietcenter.com.ua