Від звичайного варення джем відрізняється тим, що він густий, але при цьому однорідний або зі шматочками. А в іншому – немає істотної різниці. Але головне, що це просто дуже смачно, тому ми зібрали для тебе 20 найкращих рецептів джему з чорниці. Будуть дуже доречними у розпал сезону!
Зміст
1. Джем із чорниці – класичний рецепт
Найпростіший рецепт без добавок – лише ягода та цукор.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 700 г цукру.
Засип чорницями половиною цукру і залиш на 1 годину. Доведи її до кипіння і проварити близько 10 хвилин. Дай заготовці охолонути, перебий блендером і додай цукор, що залишився. Знову доведи до кипіння, проваріть джем ще 15 хвилин і закатай у стерильні банки.
2. Джем-п'ятихвилинка з чорниці
Класична технологія варіння п'ятихвилинки буде актуальною і тут.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 800 г цукру.
Засип чорницями цукром, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути і проварити ще 5 хвилин. Знову дай охолонути, розімні все товкачем і проваріть джем останні 5 хвилин. Закатай у підготовлені банки.
3. Джем із чорниці з лимонним соком
Найпростіший спосіб відтінити насолоду густого джему – додати трохи лимона.
Тобі знадобиться: 1,5 кг чорниці, 1 кг цукру, 1 лимон.
Засип у чорниці половину цукру, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Дай заготівлі охолонути, перебий її блендером, додай цукор, що залишився, лимонний сік і трохи цедри. Проварити джем ще 15 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерильні банки.
4. Джем із чорниці з желфіксом
Густий джем із желфіксом можна навіть вегетаріанцям, тому що в ньому немає тваринного желатину.
Зараз читають:20 бутербродів із червоною ікрою, від яких гості будуть у захваті
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 40 г желфіксу, 400 г цукру.
Злегка розімні чорницю, провари буквально пару хвилин і збий її блендером. Змішай желфікс та пару ложок цукру, додай у каструлю і доведи до кипіння. Додай цукор, що залишився, і провари ще 5 хвилин. Захід джем в стерильні банки на зиму.
5. Джем із чорниці з водою
Ще одна технологія приготування, де спершу потрібно зварити сироп!
Тобі знадобиться: 1,7 кг чорниці, 2 склянки води, 2 кг цукру.
Приготування: Проварити воду з цукром до повного розчинення. Перебий чорницю блендером і відправ ягідне пюре в цукровий сироп. Доведи все разом до кипіння ще раз, проварити 10-15 хвилин і закатай джем у підготовлені банки.
6. Джем із чорниці з пектином
Пектин – природний загусник, який міститься у багатьох фруктах та ягодах, так що він відмінно підходить для варення.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг цукру, 1 пакетик пектину.
Змішай чорницю з цукром, доведи до кипіння і проварити 20 хвилин. Змішай пектин і ще пару ложок цукру, акуратно введи в джем, перемішай, проварити ще 5-7 хвилин і закатай у стерильні банки.
7. Джем із чорниці з крохмалем
Хороший спосіб додати джему більше густини – простий кукурудзяний крохмаль.
Тобі знадобиться: 450 г чорниці, 250 г цукру, 1 ст. лимонного соку, 30 мл води, 15 г кукурудзяного крохмалю.
Засип чорницями цукром, доведи до кипіння , додай лимонний сік і провари 10 хвилин. Розведи крохмаль у воді, влий у джем, провари ще 5 хвилин і розлий заготовку в стерильні банки.
8. Джем із чорниці з лаймом та м'ятою
Незвичайні свіжі нотки, які дуже оригінально доповнюють чорничний джем.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 500 г цукру, 1 лайм, 3 гілочки м'яти.
Засип чорницями половиною цукру, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Дай їй охолонути, додай цукор, що залишився, сік лайма і м'яту, і провари ще 10-15 хвилин. Забери м'яту і закатай джем на зиму в стерильні банки.
9. Джем із чорниці з желатином
Заздалегідь розведи желатин у воді за інструкцією, тому що вони можуть бути різними.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 750 г цукру, 2 ч. л. желатину.
Засип чорницями цукром, залиш на 1 годину і проварити 10 хвилин. Зніміть піну, злегка розімні ягоду і вари ще 10 хвилин. Акуратно влий розведений у воді желатин, перемішай, проварити ще 10 хвилин і закатай джем у стерильні банки.
Зараз читають:20 найкращих закусок з креветками на святковий стіл
10. Джем із чорниці та яблук
Цей джем виходить дуже густим через природний пектин, який міститься в яблуках і чорниці.
Тобі знадобиться: 400 г чорниць, 400 г яблук, 800 г цукру.
Приготування: Дрібно наріж яблука разом із шкіркою, додай чорницю і засип цукром. Залиш на 2-3 години, доведи до кипіння і проваріть джем 5 хвилин. Дай йому повністю охолонути і потім проварити ще 30-40 хвилин. Закатай джем у стерильні банки.
11. Джем із чорниці з апельсином
Можна взяти й будь-який інший цитрус – принцип той самий.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 апельсин, 50 г цукру, 10 г пектину.
Приготування: Подрібни чорницями блендером, а з апельсина зніми цедру і видави сік. Змішай все разом із цукром, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Змішай пектин і 0,5 склянки джему, і відразу вили в основну ємність. Проварити все ще 3-5 хвилин і закатай у стерильні банки.
12. Джем із чорниці без цукру
Найкорисніший та дієтичний джем для прихильників правильного харчування.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 2 ч. л. желатину, 3 ч.л. стевії.
Приготування: Подрібни чорницями блендером, змішай зі стевією або іншим підсолоджувачем і проварити 20 хвилин. Розведи желатин у воді за інструкцією. Влий до чорниці і провари ще 20 хвилин. Захід джем в стерильні банки на зиму.
13. Джем із чорниці в мультиварці
Для різноманітності можеш замінити 1 кілограм чорниці іншою ягодою до смаку.
Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 2 кг цукру, 5 г лимонної кислоти, 250 мл води.
Приготування: Відправте чорницю з цукром і водою в чашу мультиварки, і готуй півгодини в режимі «Гасіння» без кришки. Перетріть чорницю через сито, додай лимонну кислоту і готуй джем ще 20 хвилин у тому режимі. Закатай його в стерильні банки.
14. Джем із чорниці з чорною смородиною
Прекрасне поєднання смаків, ароматів та яскравого, насиченого відтінку.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг чорної смородини, 1,7 кг цукру.
Пропусти обидві ягоди через м'ясорубку, змішай пюре , додай цукор і доведи до кипіння. Проваріть джем 30-40 хвилин на слабкому вогні до густоти і заходьте в підготовлені банки.
15. Джем із чорниці з голубкою
Одне з найпростіших, очевидних і водночас виграшних поєднань.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг лохини, 1,5-2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Зараз читають:Оладки з гарбуза: 15 оригінальних рецептів на будь-який смак
Приготування: Засип чорницю і лохину цукром, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Дай охолонути, зби все блендером, знову доведи до кипіння і провари ще 15-20 хвилин. Додай лимонну кислоту і розлий джем по стерильним банкам.
16. Джем із чорниці з полуницею
Замість полуниці можна взяти суницю – буде так само смачно та ароматно.
Тобі знадобиться: 1 кг полуниці, 1 кг чорниці, 2 кг цукру, 1 ч.л. кориці, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: Перебий полуницю та чорницю блендером і змішай із цукром. Доведи масу до кипіння і проварити 15 хвилин на слабкому вогні. Перетріть її через сито, знову доведи до кипіння і додай корицю. Вари ще 10 хвилин, додай лимонну кислоту і через 3-4 хвилини закатай джем у стерильні банки.
17. Джем із чорниці з малиною
Не тільки смачно, а ще й дуже корисно, а особливо – взимку.
Тобі знадобиться: 500 г чорниці, 500 г малини, 700 г цукру.
Приготування: Нагрій чорницю з малиною, провар пару хвилин і розімні товкачем. Додай цукор і знову доведи до кипіння. Проварити 5 хвилин і дай масі охолонути. Знов проварити 5 хвилин і дочекайся охолодження. Проваріть джем останні 5 хвилин і заходьте в підготовлені банки.
18. Джем із чорниці з лавандою
Сушена лаванда – одне з найнезвичайніших, але гармонійних доповнень до чорничного джему.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг цукру, 2 ст. сухих квітів лаванди, 2 ст. лимонного соку.
Змішай чорницю з цукром і лавандою, і залиш на ніч. Додай лимонний сік, доведи джем до кипіння і проваріть близько півгодини. Закатай його в стерильні банки.
19. Джем із чорниці без варіння
Джем без термообробки краще зберігати у холодному льоху чи холодильнику.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1,5 кг цукру.
Приготування: Перетріть чорницю через сито. Поступово додай цукор та розмішай до розчинення. Закатай готовий джем у стерильні банки.
20. Джем із чорниці та аґрусу
Для більш гармонійного однорідного кольору – вибирай темний аґрус.
Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг агрусу, 1,4 кг цукру, 1 лимон, 100 мл води.
Приготування: Залий аґрус водою, проваріть до м'якості ягід і перетріть через сито. Чорницю подрібни блендером і теж перетри. Додай лимонний сік і цукор, доведи все до кипіння і проваріть джем близько 30 хвилин. Закатай його у підготовлені банки.
Джерело: dietcenter.com.ua