Із яблук можна приготувати на зиму практично все, що завгодно. Не варто обмежуватися лише варенням або компотами. У цій добірці ти знайдеш рецепти на будь-який смак, включаючи соуси, закуски та салати!
Зміст
1. Мочені яблука на зиму
Розповідаємо, як заготовити улюблені мочені яблука у банках.
Тобі знадобиться: 4 кг яблук, 14 ст. цукру, 4 ч. л. солі, 2 жмені листя вишні та смородини, 1 ч.л. бутонів гвоздики, 4 л води.
Приготування: Закип'яти воду із сіллю, цукром та гвоздикою. Проварити цей маринад 3 хвилини і остуди. Виклади яблука та листя шарами в чисті сухі банки, залий все маринадом, закрий капроновими кришками та залиш на тиждень при кімнатній температурі. Підливай маринад у міру вбирання. Через 1 тиждень прибери яблука в холодне місце для зберігання. Вони будуть готові приблизно за 30-45 днів.
2. Компот із яблук на зиму
Дрібні яблука можна залишити цілими, а великі нарізати на частини.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 2 склянки цукру, 2 палички кориці, 6 л води.
Розклади яблука в чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 20 хвилин. Після чого злий цю воду, всип цукор з корицею і знову закип'яти. Проварити сироп до розчинення цукру, залий їм яблука і закатай компот на зиму.
3. Мариновані яблука на зиму
У банки можна викласти будь-які спеції та добавки для солінь.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 100 г цукру, 4 ст. оцту, сіль, лавровий лист, гвоздика, спеції.
Яблука крупно наріж і проварити 2-3 хвилини в киплячій воді . Після чого щільно поклади їх у стерилізовані банки з добавками до смаку, залий окропом на 5 хвилин і потім злий цю воду. Додай до неї цукор, сіль та улюблені спеції. Провари маринад кілька хвилин після кипіння, влий оцет, залий яблука і закатай банки.
4. Буряковий салат із яблуками на зиму
Подавай його окремо або використовуй як заправку для борщу та рагу.
Тобі знадобиться: 3 кг буряків, 1,5 кг кисло-солодких яблук, 700 г моркви, 7 ст. цукру, 2 ст. солі, 250 мл олії, 100 мл 6% оцту, 300 мл води, спеції.
Натрій буряк і морква на великій тертці і залий їх маслом , водою і оцтом. Доведи заготовку до кипіння і додай очищені та дрібно нарізані яблука із сіллю, цукром та спеціями. Туши всі приблизно годину-півтори на слабкому вогні під кришкою. Підливай воду, якщо треба. Розклади салат у стерилізовані банки.
Зараз читають:Тісто для пасок: 20 найпростіших рецептів на Великдень
5. Яблучне повидло на зиму
Класичне домашнє повидло, як у дитячому садку чи в пиріжках із улюбленої булочної.
Тобі знадобиться: 6 кг яблук, 3 кг цукру, 1 склянка води.
Приготування: Довільно наріж яблука, влий воду і протушкуй їх 1 годину на слабкому вогні, помішуючи. Після чого блендером подрібни яблука до однорідності та проварю ще півгодини. Додай цукор, продовжуй варити до бажаної густоти і заходи повидло в стерилізовані банки.
6. Аджика з яблуками на зиму
Ідеальна гостра аджика з кисло-солодкими нотками, яка доповнить м'ясо та гарніри.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 500 г кисло-солодких яблук, 500 г болгарського перцю, 500 г моркви, 2-3 гострі червоні перці, 150 г часнику, 1 склянка цукру, 1,5 ст.л. солі, 1/2 склянки оцту.
Приготування: Пропусти очищені яблука, помідори, моркву та болгарський перець через м'ясорубку. Проварити заготівлю приблизно 1,5 години на слабкому вогні. Додай подрібнений гострий перець, часник, цукор та сіль, та вари ще 40 хвилин. За 5 хвилин до кінця готування – влий оцет і закатай аджику в стерилізовані банки.
7. Яблучний джем з імбиром на зиму
Цей вітамінний джем не лише порадує смаком, а й зміцнить імунітет.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 1,5 кг цукру, 1 апельсин, 6 см кореня імбиру.
Приготування: Очисти та натрій яблука на великій тертці. Засип їх цукром, залиш на 1 годину і потім додай тертий імбир, цедру і сік апельсина. Доведи заготовку до кипіння і вари приблизно 1,5 години на слабкому вогні до бажаної густини. Розклади джем у стерилізовані банки і заходь на зиму.
8. Бурштинове варення з яблук на зиму
Гарне апетитне варення з ніжними яблучними часточками.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 800 г цукру, 1 склянка води, кориця, гвоздика.
Приготування: Наріж яблука тонкими часточками разом із шкіркою, засип їх цукром і залиш на ніч. Після чого додай воду, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Важливо: це варення потрібно струшувати, а чи не перемішувати.
Дай заготівлі охолонути і знову доведи до кипіння. Всип спеції за смаком і провари варення до карамелізації яблук і гарного бурштинового відтінку. Закатай його до стерилізованих банків.
9. Чатні з аґрусу та яблук на зиму
Оригінальна варіація на тему пряного індійського соусу зі складним смаком.
Тобі знадобиться: 900 г агрусу, 500 г кислих яблук, 250 г цибулі, 2 зубчики часнику, 180 г цукру, 1 ч.л. солі, 200 мл білого винного оцту, 1 ч. л. копченої паприки, 1 ч. л. каррі, 1 ч.л. суміші мелених перців.
Приготування: Наріж і протушкуйте цибулю з часником і 2-3 ложками води до м'якості. Злий рідину і виклади очищені нарізані яблука з аґрусом. Доведи все до кипіння та туші 40-45 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Товкушкою розімні чатні в пюре і додай інгредієнти, що залишилися. Ще раз доведи заготовку до кипіння та закатай у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 найапетитніших рецептів з журавлиною
10. Варення з яблук з волоськими горіхами на зиму
Таке варення може бути повноцінним самостійним десертом.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 2 лимони, 400 г волоських горіхів, 400 г цукру, 200 мл води.
Приготування: Наріж яблука скибочками, а лимони тонкими часточками. Засип цукром, влий воду, доведи до кипіння і вари 10 хвилин на слабкому вогні. Дай заготівлі охолонути. Ще раз доведи варення до кипіння та додай рубані горіхи. Проварити всі разом ще 10 хвилин, помішуючи, і закатай у стерилізовані банки.
11. Яблучний сік на зиму
В рази корисніше магазинного, тому що не містить жодних зайвих добавок.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 2 ст. цукру.
Приготування: Відіжми сік з яблук будь-яким зручним способом і всип цукор за смаком. Доведи сік до кипіння, проварити 2-3 хвилини і розлий його в стерилізовані банки.
12. Кетчуп із яблуками на зиму
Чудовий рецепт, приготування якого займе багато часу.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг яблук, 4 болгарські перці, 2 цибулини, 5 зубчиків часнику, 1-2 гострі червоні перці, 5 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 2 ст. оцту, кориця, гвоздика, коріандр, суміш мелених перців.
Приготування: Крупно наріж помідори, яблука, болгарський перець та цибулю. Доведи до кипіння, протушкуй півгодини, блендером перебий все до однорідності і перетрій через сито.
Знову доведи заготовку до кипіння і всип сіль, цукор та спеції за смаком. Виклади подрібнений часник і гострий перець, провари кетчуп ще 15 хвилин і в кінці – влий оцет. Закатай у стерилізовані банки.
13. Яблучне пюре зі згущеним молоком на зиму
Таке солодке та ніжне частування, яке особливо порадує дітей.
Тобі знадобиться: 2 кг яблук, 1 банка згущеного молока, 1 склянка води.
Приготування: Очисти та наріж яблука скибочками, залий їх водою та проваріть до м'якості. Після чого блендером подрібни все до однорідності, влий згущене молоко і перемішай. Проварити яблучне пюре ще 7-10 хвилин, помішуючи, і закатай його в стерилізовані банки на зиму.
14. Яблучна гірчиця на зиму
Смак яблук пом'якшує гостроту гірчиці та виходить дуже пікантний соус.
Тобі знадобиться: 4 яблука, 6 ст. гірчичного порошку, 4-5 ст. меду, 10 ст. яблучного оцту, 1 ч. л. солі, мелений чорний перець.
Загорни яблука у фольгу і запікання до м'якості приблизно 20-30 хвилин при 180 градусах. Відділи та блендером збий м'якоть з гірчичним порошком та медом. Доведи оцет із сіллю та меленим перцем до кипіння, остуди та влий у яблучну заготовку. Перемішай і закочуй гірчицю у стерилізовані банки.
15. Яблука в сиропі на зиму
Найкращий спосіб заготовити солодкі яблука часточками.
Тобі знадобиться: 12 яблук, 400 г цукру, 1 л води, 4 гілочки м'яти.
Приготування: Наріж яблука великими часточками та розклади їх у чисті сухі банки разом із гілочками м'яти. Залий окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Після чого злий цю воду, всип у неї цукор і провари сироп до однорідності. Залий їм яблука і заходь на зиму.
16. Салат з яблуками та огірками на зиму
Незвичайний овочевий салат для любителів оригінальних заготовок.
Тобі знадобиться: 4 кг огірків, 3 кг яблук, 1 кг болгарського перцю, 4 цибулини, 2 голівки часнику, 2 пучки зелені, 200 г цукру, 6 ст.л. солі, 200 мл олії, 8 ст.л. яблучного оцту, спеції на смак.
Зараз читають:20 десертів на 14 лютого, які потішать своїм смаком
Приготування: Крупно наріж огірки, яблука та болгарський перець. Засип їх цукром і сіллю, перемішай і залиш на 2-3 години. Після чого доведи заготовку до кипіння та протушкуй 15 хвилин. Додай подрібнену цибулю, часник, зелень і всі інші інгредієнти, протушкуй салат ще 5-7 хвилин і розклади його в стерилізовані банки.
17. Гострий соус із яблуками на зиму
Ідеальний гостро-солодкий соус із солодкого болгарського перцю та яблук.
Тобі знадобиться: 1 кг болгарського перцю, 1 кг кисло-солодких яблук, 500 г гострого перцю, 600 г цукру, 30 мл винного оцту, 1 ч.л. коріандру, спеції, ароматні трави.
Приготування: Довільно наріж очищені яблука та обидва види перцю, засип їх цукром і залиш на ніч. Доведи масу до кипіння і проварити 40 хвилин на слабкому вогні. Дай соусу охолонути, подрібни його блендером і всип спеції з ароматними травами до смаку. Вари соус ще 20 хвилин і за 5 хвилин до кінця – влий винний оцет. Закатай соус у стерилізовані банки.
18. Краснодарський соус із яблуками на зиму
Неймовірно апетитний томатний соус на основі помідорів та яблук.
Тобі знадобиться: 1,8 кг помідорів, 700 г яблук, 6 зубчиків часнику, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 3 ст. оцту, 1 ч.л. запашного перцю горошком, 6 бутонів гвоздики, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. мускатного горіха, 1 ч. л. кориці.
Блендером подрібни очищені помідори та яблука до однорідності . Перетріть їх через сито за бажанням. Доведи заготовку до кипіння та тушки півгодини на слабкому вогні.
Всип цукор, сіль і всі спеції, і туші соус ще 10 хвилин. Перець горошком і гвоздику можна скласти в мішечок з марлі, щоб потім його легко прибрати. Додай пропущений через прес часник і оцет, протушкуй соус ще 5 хвилин і закатай його в стерилізовані банки.
19. Овочева ікра з яблуками на зиму
Смачна і в той же час дуже бюджетна закуска до столу.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг яблук, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 8 зубчиків часнику, 4 ст. цукру, 2 ст. солі, 200 мл олії, 100 мл оцту.
Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку, доведи до кипіння і проварити приблизно 1 годину на слабкому вогні. Додай олію, сіль, цукор і оцет. Можеш приправити ікру улюбленими спеціями. Протушкуй її ще 10 хвилин і розклади в стерилізовані банки.
20. Салат з кабачками та яблуками на зиму
Оригінальна заготовка із яскравими нотками татарської кухні.
Тобі знадобиться: 4 кабачки, 2 яблука, 2 болгарські перці, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. томатної пасти, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 200 мл олії, 50 мл оцту.
Приготування: Наріж яблука, цибуля і болгарський перець дрібним кубиком, подрібни часник, відправ все це в каструлю і залий олією. Зверху виклади нарізані великими брусками кабачки. Додай томатну пасту, сіль та цукор, і туши всі разом приблизно півгодини, акуратно помішуючи. Наприкінці готування – влий оцет і закатай салат у стерилізовані банки на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua