Складно вигадати більш універсальний літній напій, ніж холодний чай. Це куди смачніше і корисніше за будь-які газіровки та магазинні соки. У той же час, його можна приготувати буквально з будь-чого, експериментуючи зі смаками та поєднаннями. Бережи готовий чай у холодильнику і подавай з кубиками льоду. Розповідаємо 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Холодний чорний чай із лимоном
А заразом – з медом та м'ятою. Найкласичніший рецепт!
Тобі знадобиться: 3 ч.л. чорного чаю, 700 мл окропу, 1 лимон, 3 гілочки м'яти, 1 ст. меду, лід.
Залий чай окропом і залиш на 5 хвилин . Проціди напій і додай мед, лимонний сік, часточки лимона і листочки м'яти. Дай чаю охолонути і потім відправ його в холодильник. Подавай із льодом.
2. Холодний зелений чай із м'ятою
Можна додати ще кілька гілочок меліси для більш насиченого аромату.
Тобі знадобиться: 3 ч.л. зеленого чаю, 700 мл окропу, 1 лайм або лимон, 3 гілочки м'яти, цукор.
Заварити зелений чай , дай йому настоятися, процідити і всип цукор за смаком. Додай часточки лайма та листочки м'яти, дай чаю гарненько охолонути в холодильнику.
3. Холодний малиновий чай
Такий чай готується за лічені хвилини, зате тішить приголомшливим смаком.
Тобі знадобиться: 2 ч.л. чорного чаю, 600 мл окропу, 100 г малини, 1/2 лимона, цукор, м'ята.
Приготування: Виклади малину, часточки лимона, листочки м'яти та цукор за смаком у заварник. Засип чай, залий окропом і дай йому 10-15 хвилин настоятися. Процідити і прибрати напій у холодильник.
4. Холодний лавандовий чай
Коли звичайний чорний або зелений чай набрид, спробуй цей.
Зараз читають:8 простих рецептів смажених помідорів на зиму
Тобі знадобиться: 1 ч.л. сухої лаванди, 1 пучок м'яти, 500 мл гарячої води, мед.
Приготування: Відправ листочки м'яти, лаванду та мед за смаком у заварник. Залий гарячою, але не киплячою водою. Дай чаю 10-15 хвилин настоятися, а потім процідити і прибрати в холодильник.
5. Холодний зелений чай із полуницею
Відмовитися від свіжої ароматної полуниці влітку – неможливо.
Тобі знадобиться: 3 ч.л. зеленого чаю, 700 мл окропу, 120 г полуниці, 1 лайм, 1 ст. коричневий цукор, м'ята.
Залий заварку окропом, дай їй настоятися і проціди. Додай цукор та остуди напій. Виклади тонко нарізану полуницю, лайм та листочки м'яти в чай. Перемішай і прибери його в холодильник на кілька годин.
6. Холодний чорний чай з малиною та базиліком
Фіолетовий базилік надає чаю ще темнішого відтінку.
Тобі знадобиться: 3 ст. чорного чаю, 4 гілочки базиліку, 500 г малини, 1,5 л води, 100 г цукру.
Приготування: Закип'яти 200 мл води з цукром, проварити цей сироп до однорідності, додай базилік і дай настоятися 10 хвилин. Окремо залий заварку окропом, що залишився, теж дай настоятися і проціди. Злегка розімни малину, влий цукровий сироп і залиш на півгодини. Змішай малинову заготівлю з чаєм і забери в холодильник.
7. Холодний базиліковий чай
На відміну від попереднього рецепта, у цьому чаї взагалі немає заварювання.
Тобі знадобиться: 1 пучок базиліка, 4 склянки окропу, 3 ст. цукру, 1/2 лимона.
Злегка розімні базилік з лимонними часточками і цукром за смаком . Зали окропом і дай настоятися 5-10 хвилин. Процідити і прибрати чай у холодильник.
8. Холодний чай із апельсином
Смак та аромат цитрусів завжди бадьорять та освіжають, незалежно від погоди.
Тобі знадобиться: 2 ст. чорного чаю, 1 л окропу, 1 апельсин, 3 гілочки м'яти, цукор, ванілін чи кориця.
Приготування: Наріж половину апельсина разом зі шкіркою, додай м'яту, цукор, ванілін або корицю, всип заварку і залий окропом. Дай чаю настоятися, проціди і виклади в нього кружечки апельсина, що залишився. Відправ все в холодильник.
9. Холодний персиковий чай
Окрім персиків для цього рецепту підійдуть і нектарини – що буде під рукою.
Тобі знадобиться: 3 ч.л. чорного чаю, 700 мл окропу, 3 персики, 1/2 лимона, цукор.
Залий заварку окропом, дай їй настоятися , процідити і додати цукор з лимонними часточками. Блендером подрібни два очищені персики до однорідності, а третій – наріж часточками. Відправ все це в чай, перемішай і прибери його в холодильник.
Зараз читають:15 класних рецептів сирників з рисовим борошном
10. Холодний чай з м'ятою та ромашкою
Заспокійливий та розслаблюючий холодний чай, коли хочеться відпочити.
Тобі знадобиться: 1 ст. сушеної ромашки, 3 гілочки м'яти, 500 мл окропу, 1/2 лимона, мед або сироп топінамбуру.
Залий м'яту з ромашкою окропом і дай настоятися 10 хвилин . Проціди, додай сік лимона та мед чи сироп. Перемішайте чай і приберіть його в холодильник.
11. Холодний чай каркаде зі смородиною
Підійде будь-яка смородина – чорна, червона чи навіть біла.
Тобі знадобиться: 2 ч.л. каркаде, 100 г смородини, 1/3 лимона, 800 мл окропу, мед.
Залий каркаде половиною окропу , дай настоятися 10 хвилин і проціди. Розімні смородину, залий її окропом і так само дай 10 хвилин настоятися і проціди. Змішай обидві заготовки та додай лимонний сік з медом до смаку. Забери готовий чай у холодильник.
12. Холодний чай із чорницею
При подачі можеш додати у склянки трохи ягід.
Тобі знадобиться: 3-4 ч.л. чорного чаю, 800 мл окропу, 150 г чорниці, 1/2 лимона, 1 ст. меду.
Залий чай окропом , дай настоятися і процідити. Змішай чорницю та лимонний сік, доведи до кипіння і протушкуй кілька хвилин. Виклади ягоди в чай, туди ж додай мед, перемішай все разом і забери в холодильник.
13. Холодний м'ятний чай із молоком
Такий чай досить популярний у В'єтнамі та інших спекотних країнах.
Тобі знадобиться: 4 ст. чорного чаю, 1 ч. л. сушеної м'яти, 1 склянка окропу, 2 склянки молока, 1 склянка 10% вершків, цукор або згущене молоко, лід.
Залий заварку і м'яту окропом , дай 10 хвилин настоятися і проціди. Додай цукор за смаком, а потім влий холодне молоко та вершки. Відправ чай у холодильник і подавай з льодом.
14. Тайський холодний чай зі згущеним молоком
Ще один рецепт для любителів різноманітності та екзотики.
Тобі знадобиться: 2 ст. чорного чаю, 1,5-2 склянки окропу, 2 ст. згущеного молока, 1 зірочка бадяну, 1 коробочка кардамону, жирні вершки, лід.
Залий заварку і спеції окропом, дай настоятися і проціди. Додай згущене молоко і прибери чай у холодильник до остигання. Перед подачею перелий його в склянки з льодом і часткою холодними жирними вершками.
Зараз читають:12 швидких рецептів повидла із чорної смородини
15. Холодний чай каркаде з яблучним соком
Замість яблучного соку можеш спробувати взяти вишневий чи апельсиновий.
Тобі знадобиться: 3 ч.л. каркаде, 600 мл окропу, 300 мл яблучного соку.
Залий каркаде окропом , дай настоятися і проціди. Коли чай охолоне, влий у нього яблучний сік і прибери в холодильник.
16. Холодний чай із ягодами
Тут можна використати навіть пакетований чай.
Тобі знадобиться: 3 ст. чорного чаю, 1 л окропу, 100 г полуниці, 100 г малини, 1 апельсин, мед чи цукор.
Приготування: Довільно подрібни ягоди та фрукти, всип заварку і залий все окропом. Дай чаю гарненько настоятися, проціди, додай мед до смаку і прибери в холодильник.
17. Холодний молочний чай
Такий чай готується взагалі без додавання води.
Тобі знадобиться: 2-3 ч.л. чорного чаю, 500 мл молока, цукор, лід.
Залий заварку молоком і доведи до кипіння на середньому вогні . Зніми з вогню, дай настоятися чаю 5-7 хвилин і проціди. Додай цукор за смаком та розлий напій по склянках з льодом.
18. Холодний чай із вишнею
Якщо під рукою не було свіжої вишні, то підійде і заморожена.
Тобі знадобиться: 2 ст. чорного чаю, 400 г вишні, 1 пучок м'яти, 1,5 л окропу, цукор.
Залий заварку з м'ятою і цукром окропом , дай 10-15 хвилин настоятися і проціди. Злегка розімні вишню без кісточок і залий її чаєм. Забери напій у холодильник на кілька годин.
19. Холодний імбирний чай
Навіть улюблений імбирний чай не обов'язково пити гарячим!
Тобі знадобиться: 15 г імбиру, 1 лимон, 2 ст. меду, 1 л води, цукор.
Зніми з лимона цедру, довільно наріж імбир , залий їх окропом і всип цукор. Проварити чай 15-20 хвилин на слабкому вогні під кришкою, а потім остуди і процідити. Додай лимонний сік та мед, та прибери в холодильник.
20. Холодний чай із яблуком
Сюди однаково добре підійде як чорний, так і зелений чай – на твій розсуд!
Тобі знадобиться: 3 ч.л. чаю, 1 яблуко, 1 лайм, 15 г м'яти, 600 мл окропу, цукор.
Залий заварку окропом , дай їй настоятися, проціди і всип цукор за смаком. Додай дрібно нарізаний лайм, яблуко та листочки м'яти. Відправ чай у холодильник на кілька годин.
Джерело: dietcenter.com.ua