Літо завжди асоцієюється з теплом сонця, яскравими квітами та, звісно, соковитими і смачними фруктами та овочами. А що може бути краще в холодну зимову пору, аніж відчути смак літа, відкривши баночку домашнього томатного соку, зробленого з любов’ю та турботою про своїх близьких? Сьогодні ми дізнаємося, як зберегти тепло літніх днів у вашій оселі завдяки декільком чудовим рецептам томатного соку на зиму.
Зміст
Класичний рецепт томатного соку
Інгредієнти:
Покрокова інструкція:
Томатний сік з болгарським перцем
Інгредієнти:
Як приготувати:
Спеційний томатний сік
Інгредієнти:
Як це зробити:
Томатний сік без варіння
Інгредієнти:
Інструкція:
Поради для ідеального томатного соку
Таблиця для пастеризації томатного соку
Класичний рецепт томатного соку
Інгредієнти:
Томати – 5 кг
Сіль – 2 ст. л.
Цукор – за смаком (опціонально)
Покрокова інструкція:
Перш за все, важливо вибрати зрілі і соковиті томати, адже вони і є головними гарантами смаку вашого соку.
Вимити томати і позбутися від плодоніжок.
Томати порізати на частини та подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки зі спеціальною насадкою для томатів.
Отриману масу перелийте у велику емальовану каструлю та поставте на вогонь.
Доведіть до кипіння, додаючи сіль (та цукор, якщо ви вирішили його використовувати).
Процідіть сік через сито, щоб позбавитися від шкірки та насіння.
Готовий сік розлийте по стерилізованим банкам.
Закатайте кришками та переверніть банки догори дном для кращого герметизації.
Після охолодження банки можна переставити для зберігання у прохолодне темне місце.
Зараз читають:15 швидких рецептів курячих котлет у духовці
Томатний сік з болгарським перцем
Інгредієнти:
Томати – 3 кг
Червоний болгарський перець – 1 кг
Сіль – 1 ст. л.
Цукор – 2 ст. л. (опціонально)
Як приготувати:
Болгарський перець вимийте, видаліть серцевину з насінням та поріжте на кілька частин.
Подрібніть перці разом з томатами, використовуючи блендер або м’ясорубку.
Перелийте суміш у каструлю, додайте сіль і цукор, доведіть до кипіння і варіть на малому вогні протягом 10 хвилин.
Процідіть отриманий сік, розлийте у підготовлені банки та закупорьте.
Консервуйте так само, як у попередньому рецепті.
Спеційний томатний сік
Хочете додати трішки пікантності до звичного томатного соку? Тоді пропоную експериментувати зі спеціями.
Інгредієнти:
Томати – 5 кг
Сіль – 2 ст. л.
Цукор – 1 ст. л.
Чорний перець – 10 горошин
Лавровий лист – 2 шт.
Гвоздика – 3-4 бутончики
Зараз читають:20 рецептів найсмачніших пиріжків із полуницею
Як це зробити:
Томати подрібніть, доведіть масу до кипіння, додайте всі спеції.
Варіть сік на повільному вогні протягом 15-20 хвилин.
Потім, процідивши сік, розлийте його у підготовлені банки і герметично закрийте.
Не забудьте про охолодження та переставлення банок у темне місце для зберігання.
Томатний сік без варіння
Якщо ви хочете максимально зберегти вітаміни та корисні речовини в томатах, цей метод для вас.
Інгредієнти:
Томати – 5 кг
Сіль – 2 ст. л.
Інструкція:
Вичавіть сік з томатів за допомогою соковижималки.
Додайте сіль до вичавленого соку.
Розлийте сік у стерилізовані банки і закрийте загвинчувальними кришками.
Банки з соком поставте в велику каструлю, налийте туди води так, щоб вона доходила до “плечика” банок.
Пастеризуйте банки з соком протягом 25 хвилин з моменту закипання води у каструлі.
Після пастеризації вийміть банки, щільно закрутіть кришки і дайте охолонути під теплим ковдрою.
Зараз читають:10 корейських супів, смачніші за які ви ще не їли
Поради для ідеального томатного соку
Використовуйте тільки зрілі та соковиті томати.
Перед консервацією обов’язково стерилізуйте банки.
Додавання спецій та інших овочів може змінити колір та консистенцію соку.
Перед вживанням домашнього томатного соку рекомендується збовтувати банку, щоб смак став більш гармонійним.
Таблиця для пастеризації томатного соку
Обсяг банки
Час при кипінні води до 85°C
Час при кипінні води 100°C
0.5 л
20 хвилин
10 хвилин
1 л
25 хвилин
15 хвилин
3 л
35 хвилин
25 хвилин
Тепер озброєні цими порадами та рецептами, ви легко зможете перетворити звичайні томати на смачний та корисний томатний сік. Приготуйте декілька банок розкішного соку, який буде радувати вас та ваших близьких у холодні зимові вечори. Смачного!