Є багато різних причин, через які імбир високо цінується в кулінарії, а азіатська кухня без нього взагалі неможлива. Головні з них – його користь та незвичайний пікантний смак. А ще імбир дуже універсальний, тому що він однаково добрий як з м'ясом, так і у випічці чи десертах. Розповідаємо 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Варення з імбиру
Якщо хочеш прибрати зайву гостроту, тоді залий шматочки імбиру водою і залиш на ніч у холодильнику.
Тобі знадобиться: 250 г імбиру, 1 лимон, 500 г цукру.
Тонко наріж імбир, а лимон обдай окропом і наріж дрібним кубиком разом із шкіркою. Засип все цукром і залиш на 1 годину. Після чого доведи до кипіння і проварити 15 хвилин на слабкому вогні. Дай варенню повністю охолонути і ще раз проварити 15 хвилин. Повторіть цей крок 1-2 рази. Закатай варення у стерилізовану банку.
2. Імбирні пряники
Імбирні пряники люблять у всьому світі, особливо до новорічних свят.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 100 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 150 г цукру, 250 г меду, 10 г какао, 2 ч.л. розпушувача, 3 см імбиру, 2 ч. л. кориці, спеції.
Приготування: Нагрій мед, вершкове масло та цукор на середньому вогні до розчинення. Додай спеції за смаком, какао та тертий імбир. Перемішай все разом і дай заготівлі охолонути. Після чого додай яйце, а за ним – сухі інгредієнти. Вимішати і залишити тісто в теплі на кілька годин. Далі розкатай тісто пластом у 2-3 см, наріж пряники і випікай їх 15-18 хвилин у духовці при 180-200 градусах.
3. Імбирний соус
Пікантний свіжий соус для основних страв або салатів.
Тобі знадобиться: 1 ч.л. кунжутної олії, 30 г оливкової олії, 1 ст.л. тертого імбиру, 30 г зеленої цибулі, 1 ч. л. цукру, 25 мл соєвого соусу, 1,5 ст. рисового оцту, сіль.
Приготування: Відправте всі інгредієнти в чашу блендера. Збий імбирний соус до однорідності, поступово збільшуючи швидкість. Дай йому трохи настоятися.
4. Чай з імбиром
Будь-який магазинний чай із ароматизаторами ніколи не зможе зрівнятися з домашнім!
Тобі знадобиться: 30 г м'яти, 30 г імбиру, 3-4 ч.л. меду, 5 скибочок лимона, 1 л води.
Приготування: Наріж імбир тонкими слайсами. У заварник виклади імбир, м'яту та тонкі кружечки лимона. Залий гарячою водою та дай чаю настоятися 10-15 хвилин. Розлий по чашках і додай мед за смаком.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів страв із малини
5. Імбирне печиво
Готове печиво можеш прикрасити глазур'ю або посипати цукровою пудрою.
Тобі знадобиться: 350 г борошна, 200 г цукру, 200 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 1 ст.л. тертого імбиру, по 1 ч. л. какао та кориці, 2 ст.л. кунжуту, 0,5 ч.л. солі, 0,5 ч. л. розпушувача.
Змішай всі сухі інгредієнти . Додай імбир, м'яке вершкове масло та яйця. Ретельно вимішати тісто руками, загорни в плівку та відправь на 2 години в холодильник. Після чого тонко розкатай тісто, наріж печиво формами і випікай 10 хвилин у духовці при 200 градусах.
6. Салат з морквою, огірками та імбиром
Дай готовому салату настоятися бодай півгодини в холодильнику.
Тобі знадобиться: 500 г моркви, 200 г огірків, 1 ст. тертого імбиру, 50 мл соєвого соусу, 40 мл кунжутної олії, 20 г кунжуту.
Тонко наріж овочі або натрій їх на корейській тертці. Додай імбир, соєвий соус та кунжутну олію. Перемішай і посип салат кунжутом.
7. Маринований імбир
Улюблену закуску із японських ресторанів легко приготувати навіть самостійно!
Тобі знадобиться: 250 г імбиру, 400 мл води, 20 г цукру, 5 г солі, 20 мл оцту, 10 г буряка.
Приготування: Очисти корінь імбиру і наріж тонкими пластинками за допомогою овочечистки вздовж волокон. Доведи до кипіння половину води, додай сіль, перемішай і залий імбир розсолом, що вийшов.
Залиш на 5 хвилин і потім злий рідину. Закип'яти воду з цукром, що залилася, залий імбир цим сиропом і почекай, поки все охолоне. Туди ж виклади тонкі слайси буряків, влий оцет і відправь заготовку в холодильник на 12 годин.
8. Імбирний лимонад
Напій, що бадьорить, для спекотних літніх днів.
Тобі знадобиться: 2 л води, 50 г коричневого цукру, 50 г імбиру, 4 лимони.
Натрі імбир . Залий цукор склянкою води, проваріть до розчинення і додай імбир. Доведи сироп до кипіння, зніми з вогню та дай йому 10 хвилин настоятися. Додай лимонний сік та перемішай. Залий сироп водою, що залишилася, знову перемішай і подавай лимонад з льодом.
9. Імбирні цукерки
Такий ПП-десерт до чаю ти точно не купиш у жодному магазині!
Тобі знадобиться: 200 г мигдального борошна, 100 г фініків, 50 г імбиру, цедра 1 апельсина, 3 ст. апельсинового соку, 2 ст. води.
Залий фініки гарячою водою на 10-15 хвилин, обсуши і подрібни їх у блендері. Додай воду, тертий імбир, цедру та апельсиновий сік. Потім всип борошно, вимішай масу і сформуй невеликі круглі цукерки. Обваляй їх у какао або кунжуті за бажанням і відправь на якийсь час у холодильник.
10. Смузі з яблуком та імбиром
Корисний та смачний смузі на основі тонізуючого зеленого чаю.
Тобі знадобиться: 200 мл зеленого чаю, 1 яблуко, 1 морква, 2-3 см імбиру, 1 ст. лимонного соку, 1-2 ст. меду.
Приготування: Натрій моркву з імбиром, довільно наріж яблуко, додай лимонний сік і збий все за допомогою блендера. Додай холодний зелений чай і мед за смаком, і ще раз збий смузі.
11. Імбирний сироп
Краще доповнення до домашньої випічки, сніданків та напоїв.
Зараз читають:Все про перепелині яйця: Як готувати, щоб смакувало неперевершено!
Тобі знадобиться: 500 мл води, 400 г цукру, 2 ст. меду, 7 см імбиру, по 1 ч. л. чорного та запашного перцю горошком, 2 палички кориці, 1 ч.л. мускатного горіха, 16 бутонів гвоздики.
Приготування: Наріжте корінь імбиру невеликими шматочками. Відправте всі інгредієнти в сотейник і доведіть до кипіння, помішуючи. Вари цей сироп 30-40 хвилин на слабкому вогні до бажаної густини. Дай йому повністю охолонути, процідити і перелий у герметичну ємність для зберігання. Зберігай готовий сироп у холодильнику до 1 місяця.
12. Запечений лосось у імбирному маринаді
Незвичайне блюдо, яке може конкурувати з ресторанним меню.
Тобі знадобиться: 300 г філе лосося, 250 мл кефіру, 1 цибулина, 2 см імбиру, 1/2 лимона, 0,5 ч.л. куркуми, 2-3 гілочки м'яти, спеції.
Приготування: Подрібни листочки м'яти та цибулю, натрій імбир, відіжми сік з лимона. Змішай все це з кефіром і туди додай спеції. Виклади шматочок лосося в цей маринад, накрий плівкою і залиш на півгодини. Після чого відправте рибу з маринадом в жароміцну форму і запікайте в духовці 15 хвилин при 170 градусах.
13. Зелений суп із імбиром
Дуже освіжаючий суп для тих, хто любить куштувати щось новеньке.
Тобі знадобиться: 1 л овочевого бульйону, 2 цибулини, 300 г картоплі, 150 г цибулі-порею, 30 г імбиру, 2 пучки шпинату, 3 ст.л. оливкової олії, 150 г моркви, спеції.
Дрібно наріж звичайну цибулю і обсмаж її до золотистості в маслі на слабкому вогні. Наріж моркву та картопля дрібним кубиком, залий бульйоном і доведи до кипіння. Провари до напівготовності та додай подрібнений шпинат, імбир та цибулю-порей. Вари суп ще 5 хвилин на слабкому вогні, приправ на смак і подавай з обсмаженою золотистою цибулею.
14. Імбирний кекс
За бажання, додай у кекс трохи какао та спеції для імбирних пряників.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 8 г розпушувача, 3 ст. меду, 2 ст.л. лимонного соку, цедра 2 лимонів, 50 г імбиру, 200 мл йогурту або кефір, 150 г вершкового масла|мастила|, 200 г коричневого цукру, 2 яйця.
Натрій імбир на дрібній тертці і змішай його з лимонним соком і цедрою. Змішай 100 г цукру та ложку води, доведи сироп до кипіння на середньому вогні та виклади в нього імбир з лимоном. Прогрій усі кілька хвилин і дай заготівлі охолонути.
Міксером збий м'яке вершкове масло з цукром, що залишився. Продовжуючи збивати, поштучно додай яйця, а потім – йогурт. Всип сухі інгредієнти, перемішай і в кінці додай імбирний сироп. Вимішай тісто, вилий у форму та випікай кекс 40-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
15. Курка в імбирному соусі
Любителі пряної азіатської кухні точно будуть у захваті!
Тобі знадобиться: 80 г імбиру, 2 ст. яблучного оцту, 60 мл соєвого соусу, 600 г курячого філе, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. цукру, кунжут, зелена цибуля.
Приготування: Наріж імбир тонкою соломкою, замочіть на 10 хвилин і обсушіть. Тонко наріж цибулю, а куряче філе – наріж невеликими шматочками. Обсмажити курку в розігрітій олії до золотистості.
Зараз читають:20 смузі з вівсянкою, які захочеться приготувати ще неодноразово
Після чого відклади її убік і в тій же сковороді обсмажити цибулю з імбиром і часником приблизно 5-6 хвилин. Додай яблучний оцет, соєвий соус і цукор і перемішуй до густини соусу. Відправ у нього курку, прогрій кілька хвилин і зніми з вогню. Посип блюдо кунжутом або рубаною зеленою цибулею.
16. Імбирний маринад для шашлику
Такий маринад чудово підходить для свинини чи баранини.
Тобі знадобиться: 2 ст. тертого імбиру, 4 зубчики часнику, 5 гілочок м'яти, 2 ст. оцту, 1 ст. майонезу, 5 ст.л. соєвий соус, спеції.
Приготування: Подрібни імбир, часник та м'яту. Змішай всі інгредієнти і замаринуй м'ясо в маринаді на ніч.
17. Джем із імбиру з лимоном
Врятує від застуди, холодів та поганого настрою!
Тобі знадобиться: 500 г лимонів, 150 г імбиру, 3 ст. цукру.
Приготування: Очисти лимони та видали плівки з кісточками. Довільно наріж імбир. Блендером перебий всі інгредієнти до однорідності, доведи джем до кипіння і проварити 10 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Можеш закатати готовий джем у стерилізовану банку.
18. Овочевий салат із імбиром
Ціла скарбниця вітамінів всього в одній порції такого салату!
Тобі знадобиться: 400 г капусти, 3 помідори, 2 огірки, 3 пера зеленої цибулі, 1 болгарський перець, 1/2 пучка кінзи, 2 зубчики часнику, 1-2 см імбиру, 6 ст.л. олії, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. гранатового соусу за бажанням.
Приготування: Змішай олію, гранатовий та соєвий соуси, та подрібнений імбир з часником. Довільно наріж всі овочі та зелень, і заправ салат раніше приготовленою заправкою.
19. Суп із гарбуза з імбиром
Чудовий зігріваючий суп, а ще й дуже корисний для імунітету.
Тобі знадобиться: 800 г гарбуза, 500 мл води, 60 мл рослинної олії, 30 г імбиру, 1 морква, 1 цибулина, 2-3 зубчики часнику, 2 ст.л. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз, збризкати його маслом, загорни у фольгу і запікай в духовці 25 хвилин при 180 градусах. Дрібно наріж цибулю, моркву, часник та імбир. Обсмаж всі разом 4-5 хвилин на вершковому маслі, влий воду і доведи до кипіння. Проварити 20 хвилин на середньому вогні і додай гарбуз. Прогрій досі 5 хвилин і подрібни суп блендером. Приправ за смаком і подавай.
20. Локшина удон з імбиром
Ситна страва з куркою та овочами в азіатському стилі.
Тобі знадобиться: 150 г локшини удон, 400 г курячого філе, 80 г моркви, 80 г цибулі, 80 г болгарського перцю, 1 стебло селери, 20 г імбиру, 2 зубчики часнику, 3 ст.л. соєвого соусу, 120 мл води, спеції.
Тонко наріж всі овочі. Обсмаж цибулю з морквою і додай болгарський перець, селера, подрібнений часник та імбир. Жар все разом ще кілька хвилин, влий соєвий соус з водою і протушкуй до готовності овочів.
Окремо злегка обсмажте нарізану смужками курку, додай її до овочів і доведи соус до кипіння. Відвари удон за інструкцією на упаковці, відкинь на друшляк і відправ його до соусу. Протушкуй все разом ще 5-7 хвилин. Готово!
Джерело: dietcenter.com.ua