Ягідні соуси ідеально підходять до м'яса, але не завжди їх можна купити, а постійно готувати самостійно – не надто зручно. Та й ягоди – сезонний продукт. Саме тому ми пропонуємо запастися улюбленим соусом про запас на зиму. На цей раз зупинимося на чорній смородині!
Зміст
1. Соус до м'яса з чорної смородини з чилі та спеціями
Пряний та ароматний соус – ідеально до будь-яких м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 350 г чорної смородини, 3,5 ст. цукру, 1 щіпка солі, 1/2 перцю чилі, по 0,5 ч.л. паприки та коріандру, 5 горошин запашного перцю, 150 мл води.
Приготування: Промийте смородину, залийте водою і проваріть 10 хвилин, а потім перетріть через сито. Додай сіль, цукор, спеції та рубаний чилі. Знову доведи соус до кипіння, проварити 15 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерильні банки.
2. Соус до м'яса із чорної смородини з яблучним оцтом
Фруктовий оцет надає соусу ще виразнішу кислинку.
Зараз читають:20 рецептів капусти на зиму, які потішать всю родину
Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 50 мл води, 100 г цукру, по 5 г кориці, порошку чилі та сушеного часнику, 100 мл яблучного оцту, сіль.
Приготування: Проварити смородину з водою 5 хвилин і перетрій через сито. Додай всі спеції та цукор, зби блендером і провари соус ще 15 хвилин. Влий яблучний оцет, доведи до повторного кипіння і розлий соус по стерильним банкам.
3. Соус до м'яса із чорної смородини з червоним вином
Дуже пікантний та оригінальний соус, який краще зберігати в холодильнику.
Тобі знадобиться: 200 г чорної смородини, 3 зубчики часнику, 1 ст. кетчупу, 3 ст.л. соєвого соусу, 150 мл червоного десертного вина, спеції.
Залий чорну смородину вином, проварити 5-7 хвилин і перетрій через сито. Додай давлений часник та інші інгредієнти, провари соус ще 5 хвилин і розлий у стерильні банки.
4. Соус до м'яса із чорної смородини із зеленню
Поекспериментуй з різними видами зелені до смаку – буде щоразу по-новому.
Тобі знадобиться: 1,5 кг чорної смородини, 1 пучок зелені, 2 головки часнику, 2 гострі перці, 350 г цукру, по 1 ч.л. солі та коріандру.
Приготування: Подрібни чорну смородину в блендері і змішай її з цукром, сіллю та спеціями. Доведи соус до кипіння і додай подрібнений у блендері гострий перець із часником та зеленню. Знову доведи соус до кипіння і заходи його на зиму в стерильні банки.
5. Соус до м'яса із чорної смородини з часником
Гострий і ароматний, добре зберігається всю зиму і не завдає ніяких проблем.
Зараз читають:15 оригінальних рецептів яблучного пюре на зиму
Тобі знадобиться: 2 кг чорної смородини, 3 головки часнику, 30 г кропу, 15 г солі, по 10 г суміші перців та ароматних трав.
Приготування: Пропусти смородину через м'ясорубку та проварити 15 хвилин. Додай подрібнений під пресом часник, рубаний кріп та інші інгредієнти, провари соус ще 5 хвилин і закатай у стерильні банки.
6. Соус до м'яса із чорної смородини з апельсином
Можна додати гілочку розмарину або чебрецю для аромату.
Тобі знадобиться: 400 г чорної смородини, 1 апельсин, 4 ст. цукру, 1 щіпка солі, 1 перець чилі, 0,5 ч.л. паприки та коріандру, 5 горошин запашного перцю, 100 мл води.
Приготування: Залий смородину водою і проварити 5 хвилин. Зніми з апельсина трохи цедрі до смаку, а м'якоть відділь від плівок. Перебий все в блендері і додай решту інгредієнтів. Провари соус ще 10 хвилин і розлий по стерильним банкам на зиму.
7. Соус до м'яса з помідорів та чорної смородини
Якщо хочеш зробити соус густішим, тоді на останньому етапі приготування додай трохи крохмалю.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1,5 кг чорної смородини, 60 мл винного оцту, 20 г солі, 300 г цукру, 3 головки часнику, 3 гострі перці, 300 мл рослинної олії, спеції.
Приготування: Очисти помідори від шкірки та пропусти через м'ясорубку зі смородиною та гострим перцем. Додай цукор, сіль та спеції, і провари соус 20 хвилин після кипіння. Додай олію, тиск часник і оцет, провари ще 5 хвилин і розлий по стерильним банкам.
8. Соус до м'яса з чорної смородини та агрусу
Універсальний дачний рецепт із простих продуктів.
Зараз читають:20 бутербродів із червоною ікрою, від яких гості будуть у захваті
Тобі знадобиться: 2 склянки чорної смородини, 4 склянки аґрусу, 2 яблука, 1 цибулина, 1,5 л води, 1,5 ч.л. солі, 4 ст. цукру, 4 ст. хмелі-сунелі, 120 г кінзи, 1 ч.л. коріандру, 60 мл оцту, спеції.
Приготування: Наріж яблука і цибулю, видали хвостики у агрусу, перебери смородину, залий все водою і проварити 20 хвилин. Подрібніть масу блендером і перетріть через сито. Знову доведи соус до кипіння, додай рубану кинзу та решту інгредієнтів, крім оцту. Провар пару хвилин, влий оцет і розлий соус по стерильним банкам.
9. Соус до м'яса із чорної смородини з м'ятою
Легкий, приємний та освіжаючий, навіть серед зими такий соус нагадає про літо.
Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 4 зубчики часнику, 5 ст. цукру по 1 ч.л. солі, паприки та коріандру, 1/2 перцю чилі, 2 гілочки м'яти.
Приготування: Подрібни чорну смородину в блендері, додай сіль, цукор і спеції, і провари 10 хвилин. Додай подрібнену м'яту, часник і чилі, провари ще 5 хвилин і закатай соус у стерильні банки.
10. Соус до м'яса із чорної та червоної смородини
Можеш змінювати пропорції ягід на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 200 г смородини, 200 г чорної смородини, 70 г цукру, 5 г солі, 1 зубчик часнику, 5 г меленого імбиру, 2 г коріандру, 1 лавровий лист, 4 горошини запашного перцю.
Приготування: Подрібни всю смородину з часником у блендері, додай цукор, сіль та спеції, і увари соус 20 хвилин після кипіння на слабкому вогні. Перетріть його через сито, знову доведи до кипіння і закатай у стерильні банки.
Джерело: dietcenter.com.ua