Є дуже легкий спосіб зробити улюблені домашні тефтелі різноманітнішими – достатньо лише приготувати їх з оригінальним соусом до смаку. Причому щоразу це можуть бути різні соуси і для цього ми вже підготували велику добірку рецептів!
Зміст
1. Томатний соус для тюфтельок
Базовий густий соус із томатної пасти – легко та просто.
Тобі знадобиться: 1,5-2 склянки води, 2 ст. томатної пасти, 2 ст. борошна, спеції, цукор.
Розведи борошно у воді до однорідності . Додай решту інгредієнтів, перемішай все разом, доведи до кипіння і протушкуй соус кілька хвилин.
2. Сметанний соус для тюфтельок
Своєрідна варіація на тему соусу Бешамель, але з кислинкою.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки сметани, 1 склянка бульйону, 1 ст.л. муки|борошна|, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Обсмажте борошно на вершковому маслі, помішуючи. Продовжуючи заважати, влий бульйон. Додай сметану, приправ соус, доведи до кипіння і протушкуй на слабкому вогні до густини.
3. Соус із консервованих помідорів з вином
Для цього рецепту знадобиться баночка помідорів у власному соку.
Тобі знадобиться: 800 г помідорів у власному соку, 1 цибулина, 2 стебла селери, 2-3 зубчики часнику, 1,5 ст.л. томатної пасти, 50 мл червоного сухого вина, 1 пучок базиліка, спеції.
Зараз читають:20 найсмачніших десертів на Різдво 2023
Приготування: Подрібни цибулю, селера та часник, і злегка обсмаж їх до м'якості. Додай томатну пасту, подрібнені помідори із соком, спеції та сухе вино. Туши соус близько 1 години на слабкому вогні та за 10 хвилин до кінця готування – додай рубаний базилік.
4. Томатно-зметаний соус для тефтелей
Ще один класичний рецепт, добре знайомий більшості з нас із дитинства.
Тобі знадобиться: 2-3 склянки води або бульйону, по 2 ст.л. томатної пасти та сметани, 1 цибулина, 2 ст.л. борошна, спеції, цукор.
Приготування: Подрібни і обсмажте цибулю до золотистості, всип борошно і перемішай. Змішай воду, сметану та томатну пасту, влий туди ж і протушкуй все до бажаної густоти. В кінці – приправ соус за смаком.
5. Овочевий соус зі сметаною
Відмінна овочева підливка, яка підійде до тюфтель з будь-якого фаршу.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки сметани, 1 ст. муки|борошна|, 1 ст.л. томатної пасти, 1 морква, 1 цибулина, 1 болгарський перець, спеції, 1 склянка води або бульйону.
Подрібни всі овочі, обсмаж їх до м'якості , додай томатну пасту з борошном і перемішай. Змішай сметану з водою або бульйоном, влий все це до овочів і перемішай. Доведи соус до кипіння, приправ та протушкуй до густини.
6. Горіховий соус для тюфтельок
Оригінальна підливка, коли захочеться чогось новенького.
Тобі знадобиться: 300 мл молока, 1-2 жмені горіхів, 30 г вершкового масла|мастила|, 30 г борошна, 5 гілочок зелені, спеції.
Приготування: Подрібніть горіхи в крихту за допомогою блендера. Обсмаж борошно на вершковому маслі, повільно влий молоко і перемішай до однорідності. Додай горіхи та спеції, знову перемішай і готуй соус близько 10 хвилин на слабкому вогні. Наприкінці – додай рубану зелень.
Зараз читають:Меню на Різдво 2023 – найкращі рецепти страв, що приготувати на Різдво 2023
7. Соус з томатним соком для тефтелів
Найкраще підійде домашній томатний сік без консервантів та добавок.
Тобі знадобиться: 2 цибулини, 1 ст. борошна, 2 зубчики часнику, по 200 мл томатного соку та сметани, цукор, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, обсмаж їх до золотистості та додай борошно. Перемішай, додай сметану і ще через 1-2 хвилини влий томатний сік. Приправ та протушкуй соус на слабкому вогні до густоти.
8. Молочний соус для тюфтельок
Такий соус особливо гарний для тюфтель з курки або індички.
Тобі знадобиться: 1 склянка молока, 2 ст. борошна, по 1 ст. вершкового та рослинного масел, спеції.
Приготування: Обсмажити борошно на суміші олій. Влий молоко, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Приправ соус і протушкуй до густини.
9. Соус для тефтелів з гірчицею та апельсиновим соком
Незвичайний кислувато-пряний смак, який нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки кетчупу, 1 апельсин, по 2 ст. цукру, дижонської гірчиці, яблучного оцту, соєвого соусу та крохмалю, спеції.
Приготування: Відіжміть сік з апельсина і за бажанням – зніми трохи цедри. Змішай всі інгредієнти до однорідності та протушкуй соус на сковороді 3-5 хвилин.
10. Сметанний соус із медом
Перевершить усі очікування сім'ї чи гостей!
Тобі знадобиться: 100 мл сметани, 1 цибуля-порей, по 1 ст.л. борошна, соєвого соусу, лимонного соку та меду, 50 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж порей до золотистості на вершковому маслі. Всип борошно, перемішай і додай решту інгредієнтів. Протушкуй соус 5-7 хвилин.
11. Швидкий соус з кетчупом та майонезом
Такий соус готується за 1 хвилину з доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 250 г сметани, 4 ст. кетчупу, 4 ст.л. майонезу, спеції, зелень.
Зараз читають:15 супів із сосисками, які сподобаються всій родині
Приготування: Подрібніть зелень і змішайте всі інгредієнти разом. При необхідності розбави соус, що вийшов, водою або бульйоном.
12. Вершковий соус з цибулею та морквою
Підійдуть вершки будь-якої жирності на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 1 склянка вершків, 1 ст. борошна.
Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж до м'якості. Додай муку|борошно| і перемішай. Влий вершки, помішуючи, і протушкуй соус до густоти на слабкому вогні.
13. Грибний соус для тюфтельок
Ще один безпрограшний варіант, щоб зробити тефтелі зіркою сімейної вечері.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 200 г грибів, 1,5 склянки жирних вершків, 1 ст. борошна, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та гриби, обсмаж їх до готовності, додай борошно і перемішай. Влий вершки, знову перемішай, приправ соус і протушкуй до густини на слабкому вогні.
14. Вершково-сирний соус для тюфтельок
Такий соус особливо гарний для приготування тюфтельок у духовці.
Тобі знадобиться: 15 г вершкового масла|мастила|, 15 г борошна, 400 мл вершків, 100 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Обсмажити борошно на олії, влий вершки і перемішай до однорідності. Додай спеції і тертий сир, і протушкуй соус до розчинення сиру.
15. Соус для тефтелей з овочами та розмарином
Досить легкий у приготуванні та водночас – дуже ароматний!
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 2 помідори, 2 гілочки розмарину, 1 склянка води, по 2 ст.л. томатної пасти та сметани, 2 лаврові листи, спеції.
Приготування: Натрій моркву, подрібни цибулю і обсмаж до золотистості. Очисти і дрібно наріж помідори, всип їх до засмажки разом з часником і томатною пастою. Жар ще 2-3 хвилини, додай усі спеції, листочки розмарину та сметану. Влий воду, перемішай і уваривай соус 7-10 хвилин на слабкому вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua