Нектарини чудово підходять для заготовок на зиму, а особливо – для компотів, варення та джемів. Тим більше, що існує безліч сортів нектаринів з різним смаком. Ділимося 15 найкращими рецептами!
Зміст
1. Нектарини в сиропі на зиму
Можна нарізати часточки або половинками нектарини – як більше подобається.
Тобі знадобиться: 3-5 нектаринів, 200 г цукру, 200 мл води.
Приготування: Наріж і щільно поклади нектарини в стерилізовану банку. Залий їх окропом на 15 хвилин, а потім злий цю воду, додай у неї цукор і провари сироп, що вийшов, до однорідності. Залий їм нектарини і заходи на зиму.
2. Нектарини у власному соку на зиму
Жодної води і нічого зайвого. Але для аромату можна додати дрібку кориці або ваніліну.
Тобі знадобиться: 800 г нектаринів, 500 г цукру, 3 г лимонної кислоти.
Наріж нектарини часточками і змішай цукор з лимонною кислотою . Розклади фрукти по банках, прошаровуючи їх цукром. Стерилізуй заготовки близько 40 хвилин у киплячій воді, доки вони повністю не заповняться соком. Закатай кришками і відправ на зберігання.
3. Бурштинове варення з нектаринів на зиму
Такий апетитний золотаво-бурштиновий відтінок – ну як тут встояти?
Тобі знадобиться: 1,5 кг нектаринів, 700 г цукру, 1 г лимонної кислоти.
Приготування: Наріж нектарини кубиком, засип їх цукром і залиш на ніч. Після чого доведи заготовку до кипіння і проварити 2-3 хвилини. Відклади фрукти убік, а сироп, що залишився – знову доведи до кипіння і провари 40-50 хвилин до густоти. Додай до нього лимонну кислоту, виклади нектарини, знову доведи до кипіння і проварити ще 5 хвилин. Закатай варення у стерилізовані банки на зиму.
Зараз читають:Жовта алича на зиму: 15 рецептів, які завжди виходять смачними
4. Нектарини з лимоном на зиму
Солодка заготовка з приємною цитрусовою кислинкою та ароматом.
Тобі знадобиться: 1 кг нектаринів, 500 г цукру, 1 л води, 1 лимон, 100 мл лимонного соку.
Приготування: Розріж нектарини на половинки та видали кісточки. Лимон наріж кружальцями і виклади фрукти у чисті сухі банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Потім злий цю воду, додай у неї лимонний сік і цукор, і знову закип'ятити. Залий нею нектарини і заходи на зиму.
5. Варення з нектаринів часточками
Можна їсти просто так із чаєм або використовувати як начинку для пирогів.
Тобі знадобиться: 1,4 кг нектаринів, 900 г цукру, 100 мл води, 10 г ванільного цукру, 3 г лимонної кислоти.
Наріж нектарини часточками , додай воду і цукор, і доведи до кипіння. Проварити 5 хвилин і дай заготівлі охолонути. Ще раз проварити 5 хвилин і дай охолонути. Додай ванільний цукор та лимонну кислоту, провари варення 10-15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
6. Компот із нектаринів на зиму
Радимо нарізати фрукти, щоб смак компоту був яскравішим.
Тобі знадобиться: 1,5 кг нектаринів, 500 г цукру, 2 л води.
Приготування: Крупно наріж нектарини, виклади їх у чисті сухі банки та залий окропом на 15 хвилин. Злий цю воду, повторно закип'ятіть її з цукром, залий нею нектарини і закатай компот на зиму.
7. Густий джем з нектаринів
Такий джем чудово підійде для тостів, оладок, млинців або просто до чаю.
Тобі знадобиться: 1 кг нектаринів, 1 кг цукру.
Приготування: Видалити з нектаринів кісточки і пропусти м'якоть через м'ясорубку. Всип цукор, доведи до кипіння і варіджем приблизно 30-40 хвилин на слабкому вогні до густини. Закатай його до стерилізованих банків.
Зараз читають:Пиріжки з гарбузом: 15 рецептів, які варто приготувати
8. Варення з нектаринів із апельсинами на зиму
Миттєво навіює спогади про теплі літні дні.
Тобі знадобиться: 600 г нектаринів, 1 апельсин, 500 г цукру.
Приготування: Наріж нектарини кубиком і так само наріж очищену м'якоть апельсина. Засип все цукром на кілька годин, а потім доведи до кипіння, проварити 20 хвилин на слабкому вогні і розклади варення по стерилізованих банкам.
9. Компот з нектаринів та яблук на зиму
Дуже просте та гармонійне поєднання. Додатково можна додати паличку кориці.
Тобі знадобиться: 600 г яблук, 600 г нектаринів, 400 г цукру, 2-3 л води.
Приготування: Наріж яблука та нектарини часточками, та розклади їх по підготовленим банкам. Зали окропом і залиш на 20 хвилин під кришками. Злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'яті і залий назад. Закатай компот на зиму.
10. Повидло з нектаринів на зиму
Якщо хочеш зробити повидло зовсім однорідним, тоді наприкінці перетри його через сито.
Тобі знадобиться: 1 кг нектаринів, 1-1,5 кг цукру, 1 лимон.
Приготування: Наріж нектарини, засип їх цукром і залиш на кілька годин. Після чого доведи до кипіння і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Дай заготівлі охолонути і проварити ще 10 хвилин. Знову остуди, подрібни нектарини блендером і додай лимонний сік. Проварі повидло 15-20 хвилин до густоти і заходи в стерилізовані банки.
11. Варення з нектаринів із горіхами на зиму
Крім волоських горіхів, можеш використовувати ще мигдаль чи кешью.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 2 склянки волоських горіхів, 2 кг цукру, 2 ч.л. кориці.
Нектарини опусти в киплячу воду на 3 хвилини і очисти від шкірки . Видали кісточки і наріж фрукти часточками. Підсуши горіхи на сухій сковороді та подрібни їх ножем.
Засип нектарини цукром, залиш на 2 години і додай трохи води. Доведи варення до кипіння, проварити 10-15 хвилин і дай йому охолонути. Додати горіхи, знову довести до кипіння і проварити 10-15 хвилин. Розклади по стерилізованих банках і закатай кришками.
Зараз читають:10 найкращих способів приготувати цукати з гарбуза
12. Нектарини з персиками та м'ятою на зиму
За бажання можна додати ще трохи абрикосів або аличу.
Тобі знадобиться: 1 нектарин, 1 персик, 2 гілочки м'яти, 2 часточки лимона, 4 ст.л. цукру, 350мл води.
Приготування: Наріж великий нектарин і персик на часточки. Виклади їх у чисту банку з часточками лимона та м'ятою, засип цукром та залий окропом. Стерилізуй заготівлю 15 хвилин у киплячій воді і закочуй.
13. Компот з нектаринів та злив на зиму
Перевірений рецепт, перед яким неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 600 г сливи, 600 г нектаринів, 2 зірочки бадяну, 2 бутони гвоздики, 1 паличка кориці, 400 г цукру, 2-3 л води.
Приготування: Виклади нарізані навпіл сливи та нектарини без кісточок у банки. Залий окропом і залиши на 15-20 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор і спеції, і провари цей сироп 2-3 хвилини після кипіння. Процідити його в банки і закатай компот.
14. Варення з дині та нектаринів
Небагато ваніліну або ванільного цукру гармонійно доповнить цю заготівлю.
Тобі знадобиться: 1,5 кг нектаринів, 1,5 кг дині, 2-2,5 кг цукру, 1 лимон.
Очисти диню , видали з нектаринів кісточки і наріж всі шматочками середнього розміру. Засип цукром і залиш на ніч. Потім доведи заготовку до кипіння, зніми з вогню і дай охолонути. Повторіть цей крок ще 3 рази. Після останнього кип'ятіння – не остужай варення, а одразу додай лимонний сік і розклади заготовку по стерилізованим банкам.
15. Компот з нектаринів та винограду на зиму
Обов'язково сподобається любителям нестандартних поєднань.
Тобі знадобиться: 300 г нектаринів, 200 г винограду, 150 г цукру, 800 мл води.
Наріж нектарини часточками і виклади їх у підготовлену банку разом з виноградом . Залий окропом на 10 хвилин, а далі злий цю воду, додай у неї цукор і знову закип'ятити. Залий сироп, що вийшов, назад у банку і закатай на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua