Свинина в кисло-солодкому соусі прийшла до нас із китайської кухні, і дуже швидко прижилася – бо виявилася неймовірно смачною. Насолода, кислинка, гострота – і все це в одній тарілці. Подавати таку свинину найкраще з рисом, овочами чи азіатською локшиною, на зразок фунчози. Розповідаємо 12 оригінальних рецептів!
Зміст
1. Свинина в кисло-солодкому соусі китайською
Білковий кляр створює дуже красиву та рум'яну скоринку.
Тобі знадобиться: 300 г свинини, 1/2 цибулини, 1 болгарський перець, 1 яєчний білок, 1 ст. соєвого соусу, 3 ст.л. кетчупу, 2 ст.л. яблучного оцту, 3 ст. коричневого цукру, 3 ст. кукурудзяного крохмалю, 1,5 ст.л. води, 1,5 ст. борошна, спеції.
Приготування: Наріж свинину та овочі невеликими шматочками. Змішай свинину зі спеціями, соєвим соусом та збитим білком, і залиши її на півгодини. Окремо змішай кетчуп, яблучний оцет, цукор, воду та 0,5 ст.л. кукурудзяного крохмалю.
Обваляй свинину в крохмалі з борошном і порціями обсмаж до рум'яності. Окремо обсмажте овочі на сильному вогні 2-3 хвилини, потім додай до них свинину і соус, і готуй ще 2 хвилини, помішуючи.
2. Свинина з овочами у кисло-солодкому соусі
У такому вигляді вона може бути самостійною стравою без гарніру.
Тобі знадобиться: 400 г свинини, 1 морква, 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 болгарський перець, 5 см імбиру, 3 ст.л. соєвого соусу, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. оцту, 1 ст. томатної пасти, 1 ст. цукру, 3 ст. крохмалю, кунжут, спеції.
Приготування: Наріж свинину кубиком. Змішай 100 мл води, 1 ст. соєвого соусу та 2 ст.л. крохмалю до однорідності. Замаринуй свинину на 15 хвилин, а потім обсмаж її до рум'яності і відклади, а в тій же сковороді обсмаж нарізані овочі протягом 5-7 хвилин.
Змішай соєвий соус, що залишився, томатну пасту, оцет, цукор, подрібнений часник і імбир. Розведи крохмаль, що залишився, в 100 мл води, влий туди ж, перемішай і влий соус до овочів. Доведи його до кипіння, виклади свинину, приправ за бажанням і готуй ще 5 хвилин. Посипи все кунжутом.
Зараз читають:В'ялені помідори на зиму: 8 рецептів, які зможе приготувати кожен
3. Свинина з баклажанами та кабачками у кисло-солодкому соусі
Посип готову страву рубаною зеленою цибулею або кінзою.
Тобі знадобиться: 400 г свинини, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 1/2 баклажани, 1/2 кабачка, 3 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. рисового оцту, 0,5 ч. л. коричневого цукру, 2 зубчики часнику, 0,5 ст. крохмалю, 0,5 ч.л. меленого імбиру, спеції.
Приготування: Змішай 2 ст. соєвого соусу, рисовий оцет, цукор та подрібнений часник. Наріж свинину смужками і змішай її з соєвим соусом, що залишився, імбиром і спеціями за смаком. Залиш свинину на півгодини. Наріж всі овочі смужками.
Обсмаж цибулю 2-3 хвилини, додай до неї інші овочі, смаж всі разом 10-15 хвилин і відклади убік. Змішай свинину з крохмалем і обсмаж її окремо 5-7 хвилин. Змішай свинину, овочі та соус. Трохи прогрій усі разом і зніми з вогню.
4. Свинина в клярі у кисло-солодкому соусі
Так свинина виходить ще соковитішою і ніжнішою.
Тобі знадобиться: 1 кг свинини, 1 морква, 1 яйце, 2,5 ст. крохмалю, 2,5 ст.л. рисового оцту, 3 ст. соєвого соусу, 2 болгарські перці, 1 пучок зеленої цибулі, 170 мл бульйону, 1 ст.л. томатної пасти, 1 ст. коричневий цукор, спеції.
Приготування: Змішай бульйон, 0,5 ст.л. крохмалю, томатну пасту, цукор, 2 ст.л. соєвого соусу та 1,5 ст.л. рисового оцту до однорідності. Наріж свинину кубиком, приправ, залий її соєвим соусом, що залишився, і залиш на півгодини. Наріж моркву та перець смужками, а зелена цибуля – пір'ям.
Зби яйце з крохмалем, що залишився, залий їм свинину, перемішай і порціями обсмаж до золотистості у великій кількості масла. Доведи соус на бульйоні до кипіння, виклади в нього всі овочі, протушкуй до напівготовності і додай м'ясо. Туши всі разом ще 1-2 хвилини.
5. Свинина з ананасами у кисло-солодкому соусі
Замість цукру можеш взяти також трохи меду до смаку.
Тобі знадобиться: 1,2 кг свинини, 100 мл соєвого соусу, 1 морква, 1 цибулина, 1 банка консервованих ананасів, 3 зубчики часнику, 1 ст.л. крохмалю, 1 ст.л. муки|борошна|, 4 ст.л. кетчупу, 2 ст.л. цукру, 2 ст. яблучного оцту, спеції.
Приготування: Наріж свинину смужками і замарин її в соєвому соусі зі спеціями на 15 хвилин. Тонко наріж і обсмаж до напівготовності цибулю та моркву. Додай нарізані ананаси та часник, протушкуй ще 5-7 хвилин і відклади убік.
Змішай свинину з крохмалем і борошном і обсмаж її до напівготовності в тій же сковороді. Додай овочі та туші всі кілька хвилин. Змішай сироп від ананасів, кетчуп, оцет та цукор. Влий у сковорідку, щоб соус покривав м'ясо, і туши всі разом ще 10 хвилин.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів сирників з рикотти
6. Свинина в кисло-солодкому соусі в духовці
Чи не найпростіший соус, але просто знахідка для святкового столу.
Тобі знадобиться: 2 кг свинини, 2 ч. л. солі, 6 зубчиків часнику, 1 цибулина, 400 г перетертих томатів, 5 ст.л томатної пасти, 1 склянка яблучного оцту, по 1/2 склянки патоки, соєвого соусу, бальзамічного оцту та апельсинового соку, вустерський соус за смаком, л. діжонської гірчиці, 4 ст. коричневого цукру, 300 г апельсинового чи абрикосового джему, 2 ч.л. меленого чилі, по 1 ст. паприки, базиліка та меленого імбиру, спеції.
Зроби надрізи в шматку свинини , нашпигуй 2-3 зубчиками часнику і натрі сіллю. Подрібни і обсмаж часник, що залишився, і цибулю до золотистості. Додай решту інгредієнтів і спецій, доведи соус до кипіння і провари півгодини на слабкому вогні. Полей свинину соусом, що вийшов, і запікай 1,5-2 години в духовці при 180 градусах під фольгою. Наприкінці приготування – можеш прибрати фольгу для рум'яності.
7. Свинина з болгарським перцем у кисло-солодкому соусі
Любителям гостріших страв радимо додати трохи подрібненого чилі.
Тобі знадобиться: 250 г свинини, 150 г болгарського перцю, 1 ст. соку лайма чи лимона, по 3 ст.л. томатного та соєвого соусу, 1 ч.л. крохмалю, 1 ч.л. коричневого цукру, по 2 г меленого часнику, імбиру та коріандру, 150 мл води.
Приготування: Наріж свинину смужками та обсмаж до рум'яної скоринки. Додай нарізаний соломкою перець і смажу ще 2-3 хвилини. Змішай інші інгредієнти, влий цей соус до свинини і готуй разом ще 7-8 хвилин до загусання.
8. Свинина з овочами та грибами в кисло-солодкому соусі
Замість печериць можна взяти ерінги, шиїтаке або інші гриби.
Тобі знадобиться: 600 г свинини, 180 г грибів, 120 г болгарського перцю, 120 г стручкової квасолі, 70 г моркви, 4 зубчики часнику, 80 мл соєвого соусу, 1,5 ч.л. крохмалю, 1 ч.л. яблучного оцту, 1 ч. л. цукру, спеції, зелень.
Тонко наріж і обсмаж цибулю з часником до золотистості . Відклади убік і окремо в тій же сковороді обсмаж нарізану соломкою свинину. Теж відклади її убік і по черзі обсмаж до напівготовності перець, моркву, квасолю стручкову та гриби.
Змішай всі інгредієнти разом, обсмажте ще 3 хвилини. Змішай до однорідності соєвий соус, крохмаль, цукор, оцет та спеції. Влий туди ж і протушкуй свинину ще 2-3 хвилини. Посип страву рубаною зеленню.
9. Свинина з брокколі у кисло-солодкому соусі
Секрет у тому, щоб смажити все на сильному вогні – але дуже швидко.
Зараз читають:10 найсмачніших рецептів курячих шлунків у сметані
Тобі знадобиться: 500 г свинини, 300 г броколі, 2 болгарські перці, 4 пера зеленої цибулі, 150 г ананасів у сиропі, 1,5 ч.л. крохмалю, 2 ст.л. яблучного оцту, 2 ст. соєвого соусу, цукор чи мед.
Приготування: Наріж свинину смужками, обсмаж до рум'яності та відклади. Так само наріж і обсмаж перець. Змішай яблучний оцет, соєвий соус, 100 мл ананасового сиропу, 60 мл води, крохмаль та цукор до смаку. Виклади свинину, шматочки ананасів і дуже дрібні суцвіття броколі до перцю, залий все соусом і готуй 3-4 хвилини, помішуючи. Посип зеленою цибулею перед подачею.
10. Свинина в кисло-солодкому соусі японською
Для цього рецепту потрібно знайти мирин та рисовий оцет.
Тобі знадобиться: 400 г свинини, 3 болгарських перцю, 1 цибулина, 50 г ананасів, 100 г грибів шиїтаке, 50 г кукурудзяного крохмалю, 100 г цукру, 160 мл кетчупу, 50 мл соєвого соусу, 30 мл.
Приготування: Віночком змішай кетчуп, цукор, соєвий соус, оцет та мирин. Наріж свинину кубиком, обваляй її в кукурудзяному крохмалі та обсмаж близько 7-8 хвилин до готовності. Додай нарізані ананаси, перець та гриби. Жар ще 3 хвилини на сильному вогні, помішуючи. Влий соус, зменши вогонь, протушкуй всі 3-4 хвилини і подавай.
11. Свинина з цукіні у кисло-солодкому соусі
Таку свинину найзручніше готувати в глибокій вок-сковороді.
Тобі знадобиться: 400 г свинини, 1 цукіні, 1 цибулина, 1 морква, 2 зубчики часнику, 4 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. цукру, 2 ст. крохмалю, 1 ст.л. винного оцту, 1/2 перцю чилі, спеції.
Приготування: Наріж свинину та овочі соломкою. Обсмажити свинину близько 5 хвилин до рум'яності. Всип цибулю, смажу ще 2-3 хвилини, додай моркву і через 2 хвилини – цукіні. Готуй все разом ще 3 хвилини. Змішай соєвий соус, подрібнений чилі та часник, цукор, крохмаль, оцет, спеції та пару ложок води. Залий свинину соусом і протушкуй до загусання ще 2 хвилини.
12. Свинина з апельсином у кисло-солодкому соусі
Незвичайний рецепт улюбленого азіатського м'яса із цитрусовими нотками.
Тобі знадобиться: 500 г свинини, 1 болгарський перець, 1 апельсин, 2 ст. апельсинового соку, по 1 ст. соєвого соусу, теріяки та меду, 2 ст.л. крохмалю, 3 зубчики часнику.
Приготування: Наріж свинину смужками і змішай її з подрібненим часником та спеціями. Перець теж наріж соломкою. Апельсин розбери на часточки, видали плівки і наріж м'якоть.
Змішай 5-6 ложок води, крохмаль, апельсиновий сік, мед, соєвий соус та теріяки. Обсмаж свинину до готовності, відклади убік і в тій же сковороді обсмаж перець. Додай свинину, соус та апельсини до перцю, і готуй все разом ще 3-4 хвилини.
Джерело: dietcenter.com.ua