Овочеві заготівлі дуже актуальні взимку, коли так не вистачає свіжих продуктів. І відмінним варіантом тут стане салат «Донський» – ароматний, хрумкий, корисний і не потребує жодних зайвих добавок. Розповідаємо 10 рецептів, як правильно його приготувати!
Зміст
1. Салат «Донський» з оцтом
Класичний рецепт, до якого можна додати трохи зелені, часнику або гострого перцю до смаку.
Тобі знадобиться: 400 г огірків, 500 г помідорів, 200 г цибулі, 300 г моркви, 400 г болгарського перцю, по 1 ст. цукру та солі, 2 ст.л. оцту, 3 ст. рослинного масла.
Приготування: Довільно наріж овочі, додай сіль, цукор і масло, і протушкуй їх півгодини на слабкому вогні. Додай оцет, прогрій салат ще кілька хвилин і закатай його в стерилізовані банки.
2. Салат «Донський» на зиму без стерилізації
Він нагадуватиме про сонячні літні дні навіть одним своїм виглядом!
Тобі знадобиться: 300 г огірків, 300 г помідорів, 200 г моркви, 100 г цибулі, 200 г болгарського перцю, по 1,5 ч.л. солі та цукру, 1 ст.л. оцту, 2 ст.л. рослинної олії, 50 мл води, 2 лаврові листи.
Зараз читають:20 дивовижних рецептів пиріжків з абрикосами
Приготування: Довільно наріж всі овочі невеликими шматочками, додай воду і протушкуй всі разом 25 хвилин. Додай інгредієнти, що залишилися, протушкуй ще 5 хвилин і закатай салат в стерилізовані банки.
3. Салат «Донський» з капустою на зиму
Звичайна білокачанна капуста відмінно урізноманітнить улюблений салат.
Тобі знадобиться: 600 г капусти, 600 г огірків, 600 г помідорів, 2 болгарські перці, 300 г цибулі, 1 гострий перець, 1 пучок зелені, по 1 ст.л. солі та цукру, 20 мл рослинної олії, 50 мл оцту.
Приготування: Наріж капусту, наріж інші овочі, подрібни зелень і додай масло, цукор і сіль. Протушкуй заготовку 40 хвилин на слабкому вогні, влий оцет, перемішай і закатай салат у підготовлені банки.
4. Салат «Донський» без варіння на зиму
Для цього рецепту не потрібно окремо гасити овочі.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 3 цибулини, 3 моркви, 500 г болгарського перцю, 3 зубчики часнику, 1,5 ч.л. солі, 1 ст. цукру, 2 ст. оцту, 4 ст.л. рослинного масла.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, додай решту інгредієнтів, перемішай і залиш настоятися на 1 годину. Виклади салат разом із соком у чисті банки і стерилізуй їх півгодини у киплячій воді, а потім закатай.
5. Салат «Донський» без оцту
Обов'язково рекомендуємо зберігати готовий салат у темному прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 400 г огірків, 200 г цибулі, 300 г моркви, 500 г помідорів, 400 г болгарського перцю, по 1 ст. цукру та солі, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 3 ст. рослинного масла.
Зараз читають:15 салатів з манго, які готуються простіше простого
Приготування: Довільно наріж всі овочі, додай цукор, сіль та масло, і протушкуй всі півгодини на слабкому вогні. Додай лимонну кислоту, перемішай і закатай «Донський» салат у стерилізовані банки.
6. Салат «Донський» із зеленими помідорами на зиму
Можна змішати різні сорти та кольори помідорів, але зелених має бути більше.
Тобі знадобиться: 2 кг зелених помідорів, 2 кг огірків, 1,5 кг болгарського перцю, 1 пучок кропу, 100 мл олії, 100 мл оцту, спеції за смаком.
Приготування: Наріж всі овочі та кріп, приправ за смаком і дай заготовці 1 годину настоятися. Розклади «Донський» салат по чистих банках і стерилізуй їх ще півгодини. Влий у кожну банку по 1 ст.л. рослинної олії та оцту, і заходи на зиму.
7. Салат «Донський» з яблуками на зиму
Вибирай тверді зелені яблука – вони найкраще поєднуються з овочами.
Тобі знадобиться: 400 г яблук, 600 г огірків, 600 г помідорів, 300 г моркви, 2 болгарські перці, 300 г цибулі, 1 пучок зелені, по 1 ст.л. солі та цукру, 20 мл рослинної олії, 50 мл оцту.
Приготування: Довільно наріж яблука і всі овочі, подрібни зелень, додай олію, цукор і сіль. Доведи все до кипіння та туши близько 1 години на мінімальному вогні. Влий оцет і закатай салат у стерилізовані банки.
8. Салат «Донський» з петрушкою на зиму
Зелень робить «Донський» салат ще ароматнішим і кориснішим.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 400 г болгарського перцю, 300 г цибулі, 400 г огірків, 1-2 пучки петрушки, 4 ст.л. олії, 2 ст.л. оцту, 1 ст. цукру, 1,5 ч. л. солі, спеції.
Зараз читають:25 найкращих маринадів для курячих ніжок
Приготування: Довільно наріж всі овочі, подрібни петрушку і змішай всі інгредієнти для салату. Дай заготовці настоятися півгодини, розклади в чисті банки і ще півгодини стерилізуй їх у киплячій воді. Закатай кришками.
9. Салат «Донський» шарами на зиму
Не тільки смачно, але ще й дуже ефектно виглядає чудовий вибір.
Тобі знадобиться: 1 кг капусти, 1 кг огірків, 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 2 кг болгарського перцю, 1 кг цибулі, по 50 г кропу та петрушки, 2-3 листи хрону, 200 г солі, 3 л води, спеції .
Приготування: Наріж всі овочі соломкою, подрібни зелень і щільно поклади всі шарами в банки довільно. Закип'яти воду з сіллю та спеціями, 5 хвилин проварити і залий салат. Накрий банки кришками та залиш їх на 5 хвилин. Злий розсіл, знову його закип'яти, залий назад і закатай «Донський» салат.
10. Гострий салат «Донський» на зиму
Відрегулюй кількість гострого перцю на власний смак.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 2 гострі перці, 1 кг цибулі, 1 кг огірків, 7 ст.л. оцту, 2 ст.л. солі, 7 ст. олії, 5 ст.л. цукру, спеції.
Приготування: Довільно, але не крупно наріж овочі, додай сіль, цукор та спеції, і залиш на півгодини. Виклади салат у чисті банки і влий у кожну по ложці олії та оцту. Стерилізуй заготівлі півгодини у киплячій воді та закатай кришками.
Джерело: dietcenter.com.ua