З аґрусу можна приготувати не тільки варення або компот, а й куди найбільше цікавого, ніж здається на перший погляд. Наприклад, чудовий домашній мармелад, з яким ніколи не зрівняються покупні солодощі. Розповідаємо 10 чудових рецептів, як це правильно зробити!
Зміст
1. Мармелад із недозрілого аґрусу
Найкращий спосіб застосувати недостиглі ягоди у справі.
Тобі знадобиться: 1 кг недозрілого аґрусу, 550 г цукру.
Приготування: Подрібніть аґрус у блендері і доведи до кипіння. Дай охолонути і перетріть масу через сито. Увари пюре приблизно вдвічі, поступово додай цукор і вари до загусання ще півгодини.
Виклади заготовку в змащену горілкою або олією скляну форму. Накрий пергаментом, дай застигнути в прохолодному місці, а потім наріж мармелад і обваляй його в цукрі.
2. Мармелад з аґрусу на агар-агарі
Особливо смачним мармелад виходить із рожевого аґрусу.
Тобі знадобиться: 350 г агрусу, 100 г цукру, 50 мл води, 5 г агар-агару.
Змішай агар-агар з водою і дай йому настоятися 20 хвилин. Зріж з аґрусу хвостики, доведи масу до кипіння і провари хвилину. Подрібни ягоди блендером, перетрій через сито, додай цукор і провари ще 2 хвилини після кипіння.
Зараз читають:12 відмінних рецептів варення з гарбуза з курагою
Влий агар-агар, доведи суміш до повторного кипіння і проварити ще 5 хвилин. Вилий заготовку в застелену плівкою форму та залиш на 1 годину в холодильнику. Наріж мармелад на частини потрібного розміру.
3. Мармелад з аґрусу з пектином
Такий мармелад можна закатати у стерильні банки та зберігати всю зиму.
Тобі знадобиться: 500 г агрусу, 250 г цукру, 5 г пектину, 3 коробочки кардамону, 3 бутони гвоздики.
Приготування: Зріж з агрусу хвостики, подрібни його блендером і перетрій через сито. Додай цукор та спеції, доведи до кипіння та провари півгодини. Відокремили пару ложок суміші, дай охолонути і змішай з пектином. Виклади цю масу в іншу заготовку, перемішай і проварити ще 2 хвилини. Закатай мармелад у стерильні банки.
4. Мармелад з аґрусу з желатином
Готовий мармелад за традицією можеш обваляти у цукрі чи цукровій пудрі.
Тобі знадобиться: 500 г агрусу, 1 склянка цукру, 3 ст.л. желатину.
Приготування: Замочіть желатин в 100 мл води за інструкцією. Додай ще півсклянки води до аґрусу, доведи до кипіння і проварити 2-3 хвилини. Перетріть ягоду через сито, знову доведи все до кипіння і проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні. Влий желатин, знову доведи до кипіння, зніми заготівлю з вогню, розлий за формами і відправ мармелад в холодильник.
Зараз читають:20 шикарних рецептів канапе з креветками
5. Мармелад з аґрусу з коньяком
Коньяк використовується для змащування форми, але цього достатньо легкого аромату.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 550 г цукру, 1 ст.л. коньяку.
Приготування: Подрібніть аґрус у блендері і перетріть через сито. Доведи до кипіння, додай цукор і знову доведи до кипіння. Проварити півгодини, помішуючи. Змасти скляну форму коньяком і вилий туди мармелад. Дай йому застигнути в холодильнику і наріж.
6. Мармелад з аґрусу з желфіксом
Цей мармелад теж найкраще закатати у банки на зиму!
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 пакетик желфіксу, 350 г цукру.
Приготування: Зріж хвостики з аґрусу та подрібни його блендером. Змішай цукор з желфіксом, всип у аґрус і перемішай. Доведи до кипіння і проварити 3 хвилини, продовжуючи помішувати. Розлий мармелад по стерильним банкам і заходи на зиму.
7. Мармелад з аґрусу без цукру
При необхідності – додай трохи цукрозамінника.
Тобі знадобиться: 350 г агрусу, 15 г желатину, 250 мл води.
Приготування: Замочіть желатин у частині води за інструкцією, а решту води додай до аґрусу. Подрібніть його блендером і перетріть через сито. Влий желатин до аґрусу, доведи до кипіння, помішуючи, і вилий все в застелену плівкою форму. Відправ мармелад застигати в холодильник.
8. Мармелад з аґрусу з апельсином
Добавку під назвою Квіттін легко можеш замінити агар-агаром або желфіксом.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 5 апельсинів, 100 мл винного оцту, 1,5 кг цукру, 1 пакетик квіттину.
Зараз читають:8 оригінальних рецептів вина з аличі
Приготування: Видалити з апельсинів кісточки і зріж хвостики з аґрусу. Пропусти м'якоть та ягоди через м'ясорубку. Додай цукор і квіттин і залиши заготовку на ніч. Доведи все до кипіння, проварити 10-12 і повністю остудити. Проварити ще 10 хвилин, знову остудити і проварити ще 10 хвилин. Захід гарячий мармелад в стерильні банки.
9. Мармелад з аґрусу з малиною
Замість малини можна так само додати і іншу ягоду.
Тобі знадобиться: 1,5 кг аґрусу, 500 г малини, 500 г цукру.
Приготування: Влий до аґрусу трохи води, пару хвилин проварити і перетри через сито. Так само перетріть малину і збий все разом блендером. Додай цукор, перемішай і провари мармелад приблизно півгодини до загусання. Вилий його на пергамент тонким шаром, дай застигти в холодильнику і наріж.
10. Мармелад з аґрусу з яблуками в мікрохвильовій печі
Рекомендуємо брати солодкі чи кисло-солодкі сорти яблук.
Тобі знадобиться: 300 г агрусу, 300 г яблук, 270 г цукру.
Приготування: Очисти і наріж яблука, відіжми сік з аґрусу будь-яким зручним способом і змішай все разом. Відправте заготовку на 20 хвилин у мікрохвильову піч при максимальній потужності, але періодично помішуй масу. Зменш потужність удвічі і так само провари мармелад ще 20 хвилин. Додай цукор і проварити ще 20 хвилин, помішуючи. Розлий мармелад по формах і прибери в холодильник.
Джерело: dietcenter.com.ua