Шаньги чи шанежки – ситні коржики з найрізноманітнішими начинками, які нікого не залишать байдужим. Розповідаємо 8 кращих рецептів їхнього приготування в домашніх умовах, обов'язково спробуй при нагоді!
Зміст
1. Шаньги з картоплею
Класичні домашні шанежки – рум'яні та дуже смачні.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 600 г борошна, 200 мл молока, 100 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру, 2 яйця, 10 г сухих дріжджів.
Для начинки: 5 картоплин, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. сметани, спеції.
Розведи дріжджі в 100 мл теплого молока і залиш їх на 15 хвилин. Віночком зби яйця з цукром і молоком, що залишилося, і додай до них опару, що вийшла. Проси борошно і влий туди яйця і розтоплене масло. Вимішай і залиште тісто на 1-2 години в теплі.
Відвари картоплю до готовності, розімни її в пюре і змішай з іншими інгредієнтами для начинки. Розділи тісто приблизно на 12 шматочків, сформуй круглі коржики і зроби в кожній з них невелике поглиблення дном склянки. Виклади начинку і залиши шанежки на півгодини в теплі. За бажанням змасти їх збитим яйцем і випікай 20 хвилин у духовці при 180 градусах.
2. Шаньги з сиром
Солодкі шаньги ідеально підійдуть для затишного домашнього чаювання.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 100 мл води, 5 г сухих дріжджів, 2 ст. цукру, 1-1,5 склянки борошна, 0,5 ч. л. солі, 1 яйце, 1 ст. олії, 45 г вершкового масла.
Для начинки: 150 г сиру, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. сметани.
Зараз читають:15 швидких та смачних рецептів ватрушок
Приготування: У теплій воді розчини дріжджі, ложку цукру та ложку борошна. Залиш цю опару на 15 хвилин у теплі, а потім додай яйце, сіль, обидва види олії та перемішай. Втрути борошно і залишити тісто в теплі на 1,5 години.
Змішай разом усі інгредієнти для начинки. Розділи тісто на шматочки, сформуй коржики з поглибленням і виклади сир у кожну з них. Залиш шаньги в теплі ще на 15 хвилин, змасти жовтком за бажанням і випікай 25 хвилин у духовці при 180 градусах.
3. Шаньги із сиром
Якщо захочеш, то начинку можна всипати і трохи рубаної зелені.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 600 г борошна, 200 мл молока, 2 ст. цукру, 100 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 10 г сухих дріжджів.
Для начинки: 300 г мякого сиру, 100 г твердого сиру.
Розведи дріжджі, цукор і 1-2 ложки борошна в теплому молоці. Залиш опару на 15 хвилин, додай яйця і розтоплену олію, і перемішай. Втрути борошно і залишити тісто на 1 годину в теплі.
Розділи тісто на шматочки і сформуй коржики. На кожен коржик виклади м'який сир і посип тертим твердим сиром. Залиш шанежки ще на 20 хвилин на вистоювання і випікай 15 хвилин у духовці при 220 градусах.
4. Шаньги з капустою
У тушковану капусту також можеш додати гриби, томати чи інші овочі.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 4 склянки борошна, 2 ст. олії, 2 ст.л. цукру, 500 мл води, 10 г сухих дріжджів, 1 ч. л. солі.
Для начинки: 300 г капусти, 1 яйце, 2-3 ст. сметани, спеції.
Зараз читають:20 найкращих рецептів курячих крилець на мангалі
Приготування: Змішай сухі інгредієнти для тіста, додай теплу воду та олію, вимішай і залиши тісто в теплі на 1 годину. Тонко нашаткуй капусту і протушкуй її до м'якості. Віночком збий яйце зі сметаною та спеціями.
Розділи тісто на шматочки, сформуй коржики з поглибленням і виклади в них капусту. Залиш заготовки на 20 хвилин у теплі, а потім полей яйцем і випікай шаньги в духовці 20-25 хвилин при 180 градусах.
5. Шаньги з морквою
Один із класичних варіантів начинки для традиційних шанежек.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 1 склянка молока, 7 г сухих дріжджів, 100 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру, 2 яйця, 1 ч.л. солі.
Для начинки: 2-3 моркви, 100 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. лимонної цедри, сметана та цукор.
Розведи цукор і сіль у теплому молоці, залиш на 15 хвилин і додай розтоплену олію з яйцями. Перемішай, влий цю масу в борошно, що просіює, і заміси тісто. Залишити його на 1 годину в теплі.
Натріть і протушкуй моркву до м'якості в невеликій кількості води, додай м'яку олію, цедру, цукор і сметану за смаком. Трохи прогрій начинку і дай їй охолонути. З тіста сформуй коржики і виклади на них начинку. Залиш коржики на вистоювання на 20 хвилин і потім випікай їх 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Сирні шаньги з фаршем на сковороді
Оригінальний та швидкий рецепт без дріжджів та довгої вистоювання тіста.
Зараз читають:12 найкращих способів приготувати курячі стрипси
Тобі знадобиться:
Для тіста: 250 г сиру, 2 яйця, 1 ч.л. гашеної соди, 1 ст.л. олії, 2 склянки борошна.
Для начинки: 500 г м'ясного фаршу спеції.
Приготування: Змішай всі інгредієнти для тесту до однорідності та розкатай пластом. Приправ фарш, виклади його на тісто і зверни тугим довгим рулетом. Наріж рулет на шматочки по 1-2 см завтовшки. Обсмаж ліниві шанежки на сковороді з двох сторін у великій кількості олії.
7. Наливні шаньги зі сметаною
Такі шанежки готуються у спеціальних формах.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 5-6 яєць, 2 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 10 г сухих дріжджів, 500 мл молока, 550 г борошна.
Для начинки: 150 г сметани, 150 г вершкового масла|мастила|, 1/3 склянки борошна.
Збий яйця з цукром і сіллю, додай тепле молоко, а потім – дріжджі. Поступово всип просіяне борошно і перемішай тісто. Залиш його в теплі на 40 хвилин і акуратно розлий по формах. Збий всі інгредієнти для начинки і вилий її на шанежки. Випікай їх у духовці до рум'яності за 220 градусів.
8. Шаньги на батоні
Ще один рецепт лінивих шанежек на швидку руку і з простих продуктів!
Тобі знадобиться:
Для тесту: 4 скибочки батону, 1 яйце, 25 мл води, сіль.
Для начинки: 150 г картопляного пюре.
Приготування: Віночком зби яйце з водою і сіллю. Вмочіть батон в цю яєчну масу і виклади шматочки на деко. Зверху додай картопляне пюре і відправ ліниві шаньги в духовку на 10-15 хвилин при 190 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua