Освіжаючий квас із житнього хліба, приготований у домашніх умовах – справжня знахідка для спекотних літніх днів. До речі, коли зливаєш першу порцію квасу, то закваску, що залишилася, можна використовувати повторно. Просто додай ще скибочку хліба та чисту воду, а далі – за тим самим рецептом.
Зміст
1. Квас із житнього хліба із сухими дріжджами
Це найпоширеніший рецепт, з якого пропонуємо розпочати.
Тобі знадобиться: 2,5 л води, 250 г житнього хліба, 60 г цукру, 1 ч.л. сухих дріжджів.
Приготування: Наріж житній хліб, засуши його будь-яким способом і засип у 3-літрову банку. Зали окропом і залиши до повного остигання. Розведи дріжджі у склянці теплої води та додай у банку. Туди ж додай цукор, перемішай і накрий марлею. Залишити заготовку в теплому місці на 3 дні і потім процідити квас.
2. Квас з житнього хліба з цукром та родзинками
Хліб можна брати несвіжий, бо його все одно треба буде засушити.
Тобі знадобиться: 2,5 л води, 1 склянка цукру, 50 г родзинок, 350 г житнього хліба.
Наріж житній хліб кубиком і підсуши його в духовці або на сухій сковороді. Дай сухарикам охолонути, засип їх у 3-літрову банку і додай непромиті родзинки. Додай цукор та воду кімнатної температури. Накрий марлею та залиш у темному теплому місці на 2 дні. Процідити і відправити квас в холодильник.
3. Квас із житнього хліба зі свіжими дріжджами
Живих пресованих дріжджів завжди потрібно трохи більше ніж сухих.
Зараз читають:12 найкращих рецептів варення-п'ятихвилинки з чорниці
Тобі знадобиться: 3 л води, 20 г свіжих дріжджів, 200 г житнього хліба, 1 ст. родзинок, 4 ст.л. цукру.
Приготування: Закип'яті та остуди воду до 30-35 градусів. Наріж житній хліб та підсуши сухарики. Розведи дріжджі у склянці теплої води. Відправте всі інгредієнти, крім родзинок, в банку, накрийте марлею і залиште в теплому місці на 2 доби. Процідити квас. Додай ізюм, залиши його ще на добу, знову проціди і прибери в холодильник.
4. Домашній квас із житнього хліба з медом
Мед надає квасу зовсім особливий смак і аромат.
Тобі знадобиться: 300 г житнього хліба, 12 г сухих дріжджів, 3 ст. меду, 150 г цукру, 20 г ізюму, 5 л води.
Приготування: Наріж і засуши житній хліб у духовці. У склянці теплої води розведи сухі дріжджі та мед. Відправте всі інгредієнти в глибоку ємність, залийте водою і накрийте марлею або рушником. Залишити заготовку на 3-4 дні при кімнатній температурі і потім процідити квас.
5. Квас із житнього хліба без дріжджів
Дріжджі прискорюють бродіння, але вони не є обов'язковим інгредієнтом.
Тобі знадобиться: 2,5 л води, 350 г житнього хліба, 180 г цукру, 40 г родзинок.
Приготування: Наріж житній хліб та посуши сухарики. Засип їх у банку з цукром і непромитими родзинками. Залий теплою водою, накрий марлею і залиш квас бродити в теплому місці на 2-3 дні. Після чого процідити і прибери його в холодильник.
6. Квас із житнього хліба з цикорієм
Хліб тут використовується для приготування закваски, а далі піде цикорій.
Тобі знадобиться: 5 скибочок житнього хліба, 4 л води, 1 склянка та 2 ст.л. цукру, 3 ст. цикорію, 1 жменю родзинок.
Відправ у банку житній хліб, 2 ложки цукру і залий це 1 літром теплої води. Наполягай 2 дні у теплому місці, процідити закваску і змішати з 3 л чистої води. Розведи в невеликій кількості теплої води цикорій і влий туди ж. Додай цукор, що залишився, і родзинки. Залиш заготовку в теплому місці ще на 1 день, процідити і розлий готовий квас по пляшках.
7. Квас із житнього хліба з кефіром
Ще один цікавий спосіб прискорити процеси бродіння.
Зараз читають:25 найкращих начинок з м'ясом для пиріжків
Тобі знадобиться: 1 буханець житнього хліба, 5 л води, 10 г сухих дріжджів, 1 ст.л. кефіру, 250 г цукру.
Приготування: Наріж і засуши житній хліб. Закип'ятіть воду з цукром, додай сухарі, зніми з вогню та остуди заготовку до 30 градусів. Додайте дріжджі і кефір, перемішайте і залиште заготовку під марлею на 2 доби при кімнатній температурі. Проціди квас, розлий по пляшках, залишаючи трохи місця, і відправ його ще на 2 дні в холодильник.
8. Квас із житнього хліба на заквасці
Різниця у технології приготування – закваска окремо, квас окремо.
Тобі знадобиться: 200 г житнього хліба, 15 г свіжих дріжджів, 10 ст. цукор, 5 л води.
Приготування: Наріж житній хліб та посуши сухарі. Відклади 2-3 скибочки, а до решти – додай 4 ст. ложки цукру та залий 2,5 л окропу. Дай заготівлі охолонути до 35 градусів, додай розведені в теплій воді дріжджі та перемішай. Накрий закваску марлею та залиш у теплі на 1-1,5 доби. Злий рідину.
Переклади масу закваски в чисту банку. Додай ще цукор, сухарики, що залишилися, і залий 2,5 л теплої води. Накрий марлею і залиш квас ще на 1-1,5 діб, а потім проціди.
9. Домашній квас із житнього хліба зі спеціями
Пряний літній квас із неповторним смаком та ароматом.
Тобі знадобиться: 500 г житнього хліба, 250 г цукру, 1 ч.л. меленого імбиру, 1 ст. меліси, 2 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. кмину, 5 г сухих дріжджів, 5,5 л води.
Приготування: Наріж житній хліб кубиком та засуши. Залий його 5 л окропу і проварити близько 15 хвилин на слабкому вогні, а потім дай охолонути до кімнатної температури. Залий усі спеції та мелісу склянкою окропу. У склянці теплої води розведи сухі дріжджі та ложку цукру.
Профільтруйте заготівлю з хлібом. Додай туди проціджений настій від спецій, дріжджі і цукор, що залишився. Перемішайте до розчинення цукру, накрийте марлею і залиште квас у теплі ще на добу. Проціди, розлий його по пляшках, додай у них по ложці цукру та залиш у теплі ще на 5-6 годин. Після чого забери в холодильник.
Зараз читають:20 простих рецептів коктейлів з віскі
10. Квас із житнього хліба з медом та м'ятою
Можна додати ще пару гілочок меліси чи ложку сушеного імбиру.
Тобі знадобиться: 400 г житнього хліба, 10 г свіжих дріжджів, 4 гілочки м'яти, 100 г меду, 70 г цукру, вода.
Приготування: Наріж житній хліб та посуши сухарі. Залий його 1-1,5 л окропу і залиш на ніч. Процідити заготівлю. Додай чисту воду, щоб загальна кількість була – 1,5 л. Ще склянку води закип'ятять окремо, відправ у неї м'яту і провари пару хвилин.
Відправ у квас відвар з м'ятою, мед, цукор та розведені в теплій воді дріжджі. Перемішайте все разом і залиште під марлею на 1-1,5 дні в теплому місці. Проціди квас, перелий його в пляшку і залиш на ніч у холодильнику. Можна додатково додати трохи родзинок.
11. Квас із житнього хліба з хріном
Злегка гоструватий та пікантний, такий квас точно сподобається любителям експериментів.
Тобі знадобиться: 800 г житнього хліба, 100 г хрону, 4 л води, 500 г цукру, 100 г меду, 25 г сухих дріжджів.
Приготування: Наріж житній хліб, засуши сухарі, розклади їх у банки і залий окропом на 2 години. Коли вода охолоне приблизно до 35 градусів, тоді додай цукор і дріжджі та перемішай. Залиш квас під марлею ще на 6 годин. Додай тертий хрін і мед, залиш квас ще на пару годин до бажаного смаку, а потім проціди і прибери в холодильник.
12. Квас із житнього хліба на березовому соку
Дуже оригінальний і водночас простий у приготуванні домашній квас.
Тобі знадобиться: 300 г житнього хліба, 1 кружальце лимона, 2,5 л березового соку, 5 ст.л. цукру, 20 г ізюму.
Приготування: Наріж і засуши житній хліб будь-яким зручним способом. Відправте всі інгредієнти в чисту 3-літрову банку і перемішай до розчинення цукру. Накрий щільною кришкою та залиш у теплому місці на 2 доби – можна навіть на сонці на підвіконні. Після чого відправте банку на 3 дні в темне місце, а потім процідіть і прибери квас в холодильник.
Джерело: dietcenter.com.ua