Коли зовсім не вистачає часу, але все одно дуже хочеться поїсти смачну домашню випічку – тебе виручать пироги з лаваша. До того ж, більшість із них готується за принципом заливних. Ділимося 15 чудовими рецептами!
Зміст
1. Пиріг з лаваша з м'ясом та овочами
Наріж листи лаваша виходячи з розмірів форми, в якій випікаєш пиріг.
Тобі знадобиться: 1 упаковка лаваша, 1 яйце, 1,5 склянки кефіру, 1 пучок зелені, 1 цибулина, 1 морква, 400 г м'ясного фаршу, 200 г твердого сиру.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з морквою до м'якості. Змішай фарш із овочами, рубаною зеленню та тертим сиром. Відклади 2 листи лаваша для основи та верхівки пирога, а решта – довільно наріж. Змішай кефір із яйцем.
Виклади у форму цілий лист лаваша, а на нього половину фаршу. Шматочки лаваша вмокни в кефір і виклади наступним шаром на фарш. Знову повтори шар м'яса, накрий цілим листом, що залишився, і залий пиріг залишками кефіру. Відправ все на 20 хвилин в духовку при 220 градусах.
2. Заливний пиріг з лаваша з бринзою та зеленню
Ідеальний рецепт для любителів сиру – тут його дуже багато.
Тобі знадобиться: 2 аркуші лавашу, 250 мл молока, 150 г бринзи, 5 яєць, 150 г твердого сиру, 50 г зелені, 100 г зеленої цибулі, спеції.
Приготування: Віночком збий яйця з молоком та спеціями. Додай тертий сир, розфарбовану бринзу, рубану зелень та зелену цибулю. Порви лаваш на шматки, додай його туди ж, перемішай все разом і вилий заготовку у форму. Випікай пиріг приблизно 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
3. Пиріг-равлик з лаваша з фаршем
За бажанням можеш взяти курячий фарш або фарш індички.
Тобі знадобиться: 1 аркуш лаваша, 400 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 перець чилі, 200 г твердого сиру, 1 пучок зелені, 2 яйця, 500 мл сметани, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Змішай фарш, цибулю, подрібнений часник, чилі, зелень та спеції. Протушкуй всі разом 2-3 хвилини на середньому вогні. Окремо змішай яйця та 2-3 ложки сметани.
Зараз читають:20 відмінних рецептів шашлику з яловичої печінки
Змасти лаваш сметаною, що залишилася, і посип тертим сиром, виклади начинку тонким шаром і згорни рулет. Залиш його просочитися на 15 хвилин, зверни равликом, виклади у форму і полей сметаною з яйцем. Випікай півгодини у духовці при 180 градусах.
4. Листковий пиріг з лаваша з грибами
Роби більше чи менше верств на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 2 листи лавашу, 500 г грибів, 3 цибулини, 100 мл сметани, 200 г твердого сиру.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з грибами до готовності. Наріж кожен лист лаваша на кілька частин. Шарами виклади у форму лаваш, гриби, лаваш – і так до кінця інгредієнтів. Змасти пиріг сметаною, посип тертим сиром і відправ на 10-15 хвилин у духовку при 200 градусах.
5. Пиріг із лаваша з яблуками
Дуже швидкий та смачний пиріг до чаю. Підійде навіть якщо гості вже на порозі.
Тобі знадобиться: 300 г лаваша, 800 г яблук, 150 г цукру, 50 г вершкового масла|мастила|, 200 г сметани, 5 яєць, 50 г цукрової пудри, ванілін.
Приготування: Очисти та наріж яблука, а потім близько 7-10 хвилин обсмаж їх у вершковому маслі з цукром. Порви лаваш на шматочки. Шарами виклади у форму шматочки лаваша, яблука, лаваш – і так до кінця. Останнім шаром обов'язково має бути лаваш. Віночком збий сметану, яйця, цукрову пудру та ванілін. Залий пиріг і випікай його 15-20 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Пиріг з лаваша з картоплею
Цей ситний пиріг цілком замінить собою основну страву.
Тобі знадобиться: 2 листи лаваша, 2-3 картоплини, 250 г адигейського сиру, 2 пучки зелені, 5 яєць, 2 ст.л. сметани, 1 ст. паприки, 30 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Картоплю відваріть до готовності, натріть її на великій тертці разом з сиром і додай спеції з подрібненої зелені. Наріж і виклади лаваш пластами у форму внахлест, щоб краї лаваша звисали. Змасти основу одним яйцем і додай начинку.
Зроби поглиблення і вбий туди чотири жовтки, що залишилися. Віночком збий білки зі сметаною і спеціями, і залий зверху. Загорни кути лаваша поверх начинки, щоб закрити пиріг. Розклади зверху шматочки вершкового масла|мастила| і випікай все в духовці при 200 градусах до рум'яності.
7. Пиріг з лаваша з сиром
Додай цукор чи сіль зі спеціями, залежно від того, чи хочеш зробити пиріг солодким.
Тобі знадобиться: 1 аркуш лаваша, 400 г сиру, 3 яйця, 70 мл вершків, 10 г вершкового масла, цукор, сіль.
Змішай сир, одне яйце, ложку вершків і цукор з сіллю до однорідності. Міксером збий яйця, що залишилися, і вершки. Виклади сир на лаваш, зверни його в тонкий довгий рулет і загорни по спіралі. Виклади равлик у форму та полів заливкою. Зверху розклади шматочки олії та відправ пиріг на 30 хвилин у духовку при 180 градусах.
Зараз читають:Редька на зиму: 12 легких та смачних рецептів заготовок
8. Пиріг із лаваша з капустою
Соковитий і ніжний пиріг закусочний, перед ароматом якого неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 2 листи лаваша, 300 г капусти, 100 г квашеної капусти, 2 цибулини, 2 моркви, 1,5 склянки сметани, 3 яйця, спеції.
Приготування: Подрібніть і обсмажте цибулю з морквою до м'якості, додай нашатковану капусту і туші 5-7 хвилин. Відіжми квашену капусту, додай її туди ж, приправ начинку, протушкуй ще 10 хвилин і дай трохи охолонути.
Віночком змішай сметану з яйцями та спеціями. Виклади великий лист лаваша у форму, щоб краї звисали з боків. Змасти цю основу сметанною заливкою та виклади половину начинки.
Наріж решту лаваша на шматки, обмакни їх у сметану і виклади на капусту. Далі додай овочі, що залишилися, загорни звисаючі краї пирога і полів його заливкою, що залишилася. Відправ пиріг на 30-35 хвилин у духовку при 180 градусах.
9. Пиріг з лаваша з куркою та грибами
Додатково можеш додати начинку зелень або трохи овочів.
Тобі знадобиться: 1 упаковка лаваша, 300 г курячого філе, 300 г печериць, 150 г цибулі, 100 г твердого сиру, 200 мл молока, 100 г борошна, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, спеції.
Приготування: Віночком зби молоко, яйця, борошно і розпушувач. Подрібни та обсмаж цибулю з куркою до готовності. Окремо обсмаж нарізані гриби, змішай все разом, приправ та дай охолонути. Додай сюди половину тертого сиру.
Наріж лаваш за розміром форму. Виклади лист лаваша, начинку, заливку, знову лист лаваша – і так 3-4 шари. Останній шар лаваша залий заливкою, що залишилася, і посип тертим сиром. Відправ пиріг на півгодини в духовку при 180 градусах.
10. Пиріг із лаваша зі шпинатом
Шпинат можна змішати зі щавлем, кропивою чи будь-якою іншою зеленню.
Тобі знадобиться: 400 г замороженого шпинату, 1 упаковка лаваша, 130 г вершкового масла|мастила|, 5 яєць, 1 ч.л. зіри, 500 г жирної сметани, 400 г фети, спеції.
Приготування: Протушкуй шпинат в 30 г вершкового масла|мастила| до м'якості і приправ. Віночком збий сметану та 4 яйця. Розкриш фету і змішай її зі шпинатом і яйцем, що залишилося. Тонко наріж 100 г вершкового масла, що залишилися.
Виклади начинку на листи лаваша і на неї – слайси олії. Згорни тугі рулети, наріж їх шматочками до 6-8 см завтовшки, виклади їх у форму «пеньками» по колу і залий все сметанною заливкою. Залиш заготовку на півгодини і випікай близько 40 хвилин у духовці при 160 градусах.
11. Пиріг із лавашу з ягодами
Змішай будь-які ягоди до смаку – свіжі чи заморожені.
Тобі знадобиться: 1 лист лаваша, 400 г сиру, 1,5-2 склянки ягід, 4 ст.л. сметани, 100 мл молока, 1 яйце, цукор.
Зараз читають:Смачна шарлотка на сковороді: Легкий рецепт для домашніх посиденьок
Змішай сир , ягоду і трохи цукру за смаком. Розріж лаваш на 3-4 частини, змасти його сметаною і виклади начинку по центру. Загорни всі краї, щоб начинка була всередині, і щільно поклади всі рулети в одну форму. Змішай яйце, молоко та ще ложку цукру, і залий пиріг. Залиш його просочитися на півгодини і випікай 30 хвилин у духовці при 200 градусах.
12. ПП пиріг з лавашу з бананом та йогуртом
Дієтичний рецепт для тих, хто слідкує за своєю фігурою.
Тобі знадобиться: 1 лист лаваша, 2 яйця, 400 г густого йогурту, 1 банан, 100 г смородини чи іншої ягоди, підсолоджувач.
Приготування: Виклади лаваш у форму, формуючи борти, і обріж краї. Обрізки виклади на дно (щоб зробити основу пирога товстішою), а зверху додай кружечки бананів. Збий йогурт з яйцями та підсолоджувачем, вилий туди ж і зверху розклади ягоду. Випікай пиріг 25-30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
13. Пиріг із лаваша з овочами
Для більш яскравого кольору також додай жменю кукурудзи та трохи зелені.
Тобі знадобиться: 200 г лавашу, 150 г твердого сиру, 300 г кабачків, 200 г болгарського перцю, 100 г зеленого горошку, 4 яйця, спеції.
Приготування: Натрій кабачок і сир на тертці, дрібно наріж болгарський перець і лаваш, додай зелений горошок та спеції, і туди ж влий збиті яйця. Перемішати все разом, викласти у форму і випікати пиріг півгодини в духовці при 180 градусах.
14. Пиріг з лаваша з ковбасою та помідорами
Хороший варіант для ситного сімейного сніданку нашвидкуруч.
Тобі знадобиться: 400 г ковбаси, 250 г твердого сиру, 1 пучок зелені, 2-3 помідори, 1 лист лаваша, 1 яйце, майонез.
Приготування: Видали рідину і насіння з помідорів, а щільну частину – наріж. Тонко наріж ковбасу, подрібни зелень і натрій сир. Змасти лаваш майонезом, додай всю начинку по центру і підверни краю конвертом, щоб вийшов закритий пиріг. Виклади лаваш на пергамент, змасти яйцем і випікай у духовці 15 хвилин при 190 градусах.
15. Пиріг з лавашу з сиром та сухофруктами
Ще одна цікава альтернатива звичайній сирній запіканці.
Тобі знадобиться: 1 аркуш лаваша, 500 г жирного сиру, 4 яйця, 150 г сухофруктів, 120 г цукру, 1 ч.л. ванільного екстракту, 3 ст. сметани.
Приготування: Віночком зби сметану, 1 яйце і 20 г цукру. Окремо збий сир, яйця, що залишилися, і цукор з ванільним екстрактом до однорідності, додай подрібнені банани і сухофрукти. Виклади начинку на лаваш, що вийшла, не доходячи до краю. Згорни його в щільний рулет, виклади у форму і залий сметанною заливкою. Випікай пиріг у духовці 30-35 хвилин|мінути| при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua