20 рецептів варення з чорниці, які варто приготувати

Чорниця славиться чудовим смаком та великою кількістю корисних речовин. З неї обов'язково треба зварити пару баночок варення на зиму. Чи не знаєш, як це зробити? Розповідаємо 20 найкращих рецептів!

Зміст

  • 1. Варення-п'ятихвилинка з чорниці
  • 2. Варення з чорниці з лимонною кислотою
  • 3. Варення з чорниці без варіння
  • 4. Варення з чорниці без лимонної кислоти
  • 5. Густе варення з чорниці з пектином
  • 6. Варення з чорниці на фруктозі
  • 7. Варення з чорниці з желатином
  • 8. Варення з чорниці з корицею
  • 9. Варення з чорниці з лимонами
  • 10. Варення із чорниці з агар-агаром
  • 11. Варення з чорниці через м'ясорубку
  • 12. Варення із чорниці з лимонним соком
  • 13. Пряне варення з чорниці з кардамоном та корицею
  • 14. Варення з чорниці з ваніллю
  • 15. Варення з чорниці без цукру
  • 16. Варення з чорниці та вишні
  • 17. Варення з чорниці та полуниці
  • 18. Варення з чорниці на сковороді
  • 19. Варення з чорниці в мультиварці
  • 20. Варення з чорниці, малини та смородини.
  • 1. Варення-п'ятихвилинка з чорниці

    Швидко та смачно!

    Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Чорницю перебери , промий і виклади сушитися на рушник. Змішай ягоди з цукром, накрий кришкою і прибери на 2 години. Злегка розімні масу товкачем, доведи до кипіння і всип лимонну кислоту. Проварити варення 5 хвилин на слабкому вогні, розлий по чистих банках і закатай.

    2. Варення з чорниці з лимонною кислотою

    Таке варення чудово зберігається в коморі.

    Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 4 склянки цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Приготування: Підготовлену чорницю засип цукром і залиш під кришкою на 2-3 години. Постав на повільний вогонь і прокип'яти 5-7 хвилин. Додай лимонну кислоту, проварити ще 3 хвилини і розклади в підготовлену тару. Закрий варення кришками і переверни банки догори дном.

    3. Варення з чорниці без варіння

    Цей спосіб дозволяє зберегти максимум корисних речовин.

    Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 3 кг цукру.

    Чорницю перебери , промий і виклади сушитися на рушник. Подрібни ягоди в блендері, змішай із цукром і розклади по стерилізованих банках. Зберігати таке варення слід у холодильнику.

    4. Варення з чорниці без лимонної кислоти

    Рекомендуємо готувати варення в мідній, алюмінієвій або сталевій каструлі.

    Тобі знадобиться: 4 кг чорної смородини, 4 кг цукру.

    Приготування: Чорниці промий та обсуши. Пересип у велику каструлю з товстим дном, засип цукром і залиш на 3 години при кімнатній температурі. Проварити заготовку 3 рази по 5 хвилин, роблячи перерви до охолодження. Розклади гаряче варення по банках, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.

    Зараз читають:20 бутербродів із червоною ікрою, від яких гості будуть у захваті

    5. Густе варення з чорниці з пектином

    Готове варення додай у випічку, подавай з млинцями, оладками та хлібом.

    Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 40 г пектину, 800 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Приготування: Ягоди перебери, промий під проточною водою і подрібни в блендері. Додай цукор, лимонну кислоту та провари 10 хвилин. Всип пектин і вари ще 10 хвилин. Розклади чорничне варення у стерилізовані банки та закрий кришками.

    6. Варення з чорниці на фруктозі

    Рецепт варення для тих, хто виключив цукор із раціону!

    Тобі знадобиться: 4 кг чорниці, 1,5 кг фруктози, лимонна кислота на кінчику ножа, 400 мл води.

    Приготування: Звари сироп з води та фруктози. Всип промиту чорницю і вари 7 хвилин. Подрібніть занурювальним блендером, додай лимонну кислоту, прокип'ятіть ще 3 хвилини і закатай.

    7. Варення з чорниці з желатином

    Замість порошкового желатину можна використовувати листовий.

    Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 1 кг цукру, 25 г желатину, 150 мл води.

    Чорницю перебери , промий і обсуши. Переклади в каструлю, змішай з цукром і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Зніми каструлю з плити та остуди до кімнатної температури. Желатин залий водою і прибери убік на 10 хвилин. Знову постав каструлю на вогонь, проварити 5 хвилин і додай желатинову заготівлю. Вимкни вогонь, перемішай і розклади варення по стерилізованих банках. Закрий кришками і укутай на добу теплою ковдрою.

    8. Варення з чорниці з корицею

    Закриті банки з варенням мають постояти добу у теплому місці.

    Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 1,5 кг цукру, 2 г лимонної кислоти, 500 мл води, 1 паличка кориці.

    Приготування: Чорниці промий і виклади сушитися на рушник. Закип'ятіть воду, додай корицю, цукор і провари 2 хвилини. Корицю вилови та видали. У сироп всип ягоди і вари 10 хвилин на слабкому вогні. Додай лимонну кислоту, прокип'ятіть ще 3 хвилини і закатай.

    9. Варення з чорниці з лимонами

    З таким співвідношенням інгредієнтів – варення виходить кисло-солодким та з легким цитрусовим ароматом.

    Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 2 лимони, 2 кг цукру.

    Приготування: Чорниці промий і виклади сушитися на рушник. Лимони ошпари окропом, очисти від шкірки і білих плівок, і наріж невеликими шматочками. Змішай обидві заготовки, додай цукор і прибери убік на 2-3 години. Постав каструлю на слабкий вогонь, проваріть варення 10 хвилин після закипання і розкладіть у підготовлені банки. Закрий кришками, переверни вгору дном і залиш на добу в теплі.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів варення-п'ятихвилинки з чорної смородини

    10. Варення із чорниці з агар-агаром

    Пінку в процесі варіння – знімати необов'язково.

    Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 20 г агар-агару, 1 кг цукрового піску.

    Приготування: Підготовлену чорницю засип цукром, накрий кришкою і прибери на 3 години. Подрібни занурювальним блендером, постав на повільний вогонь і провари 10 хвилин. Всип агар-агар і вари ще 5 хвилин. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.

    11. Варення з чорниці через м'ясорубку

    Також чорниці можна просто подрібнити у блендері.

    Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 1,5 кг цукру, 2 г лимонної кислоти.

    Приготування: Чорниці промий під проточною водою і виклади сушитися на паперовий рушник. Пропусти ягоди через м'ясорубку, змішай з цукром і проварити 5 хвилин. Зніми каструлю з вогню та остуди. Знову доведи до кипіння, всип лимонну кислоту і прокип'яти 2 хвилини. Наповни банки гарячим варенням, закрий кришками і закутай на добу теплою ковдрою.

    12. Варення із чорниці з лимонним соком

    Навіть із заморожених чорниць теж виходить смачне варення!

    Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 50 мл лимонного соку, 600 г цукру.

    Приготування: Підготовлену чорницю подрібни в блендері і змішай із цукром. Проварити 5-7 хвилин, влий лимонний сік і через 1 хвилину вимкни. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.

    13. Пряне варення з чорниці з кардамоном та корицею

    Спеції надають варенню приголомшливий аромат!

    Тобі знадобиться: 3 кг чорниці, 1 паличка кориці, 5 коробочок кардамону, 1 кг цукру, половий сік лимона, 500 мл води.

    Приготування: Воду закип'яти, додай спеції, цукор і проварити 2 хвилини. Всип підготовлену чорницю і дочекайся доки маса повторно закипить. Влий сік лимона, проварити 5 хвилин, розклади варення по банках і закрий кришками.

    14. Варення з чорниці з ваніллю

    Замінити стручок ванілі можна есенцією або порошковим ваніліном.

    Тобі знадобиться: 4 кг чорниці, 2 кг цукру, 1 стручок ванілі, лимонна кислота на кінчику ножа, 400 мл води.

    Приготування: Закип'яти воду, додай цукор, стручок ванілі та проварити 5 хвилин. Вилови стручок і викинь. У сироп всип промиті ягоди чорниці та вари ще 5 хвилин. Зніми з плити і прибери остигати на 2-3 години. Поверни каструлю на вогонь, додай лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Розклади варення у підготовлену тару, закрий кришками та залиш на добу у теплому місці.

    15. Варення з чорниці без цукру

    Легкий варіант чорничного варення для всієї родини.

    Тобі знадобиться: 2 кг чорниці.

    Чорницю перебери від сміття та пошкоджених ягід, ретельно промий і виклади сушитися на паперовий рушник. Наповни чисті банки чорницею, постав у каструлю з водою і простерилізуй 5-7 хвилин. Акуратно вийми банки з каструлі та закатай.

    Зараз читають:20 найсмачніших десертів на Різдво 2023

    16. Варення з чорниці та вишні

    Вишню попередньо слід замочити на 15 хвилин у підсоленій воді.

    Тобі знадобиться: 2 кг чорниці, 2 кг вишні, 2 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Приготування: Ягоди промий і виклади сушитися на рушник. Чорницю злегка розімні товкачем, а вишню очисти від кісточок. Все змішай, додай цукор і проварити 10 хвилин на повільному вогні. Всип лимонну кислоту і вари ще 2 хвилини. Наповни варенням чисті банки, закатай і залиш на добу в теплі.

    17. Варення з чорниці та полуниці

    Не варто готувати варення з м'ятих та негарних ягід.

    Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг полуниці, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Приготування: Ягоди промий, виклади сушитися на паперовий рушник, а потім переклади в каструлю. Засип цукром і прибери убік на 2 години. Проварити 7 хвилин, зніми з вогню та остуди. Знову постав каструлю на вогонь, доведи до кипіння, всип лимонну кислоту і вари ще 5 хвилин. Розлий варення по стерилізованих банках і закатай.

    18. Варення з чорниці на сковороді

    Дуже зручний спосіб приготування, коли в тебе трохи чорниці.

    Тобі знадобиться: 800 г чорниці, 400 г цукру, 1 ст. лимонного соку.

    Чорницю перебери , промий і виклади на суху сковорідку. Всип цукор і томи все на повільному вогні, періодично помішуючи. Після того як варення закипить, проварити його ще 4-5 хвилин. Влий лимонний сік і томи ще 2 хвилини. Наповни банку гарячим варенням і закатай.

    19. Варення з чорниці в мультиварці

    Легкий рецепт навіть для господарок-початківців. Майже всю роботу за тебе зробить мультиварка!

    Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 3 склянки цукру.

    Приготування: Промиту чорницю змішай з цукром і всип у чашу мультиварки. Закрий кришку та увімкни на 50 хвилин програму «Гасіння». Після звукового сигналу розклади чорничне варення у підготовлену тару і закатай.

    20. Варення з чорниці, малини та смородини.

    Для таких заготовок варення найкраще використовувати невеликі баночки.

    Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 2 склянки малини, 2 склянки червоної смородини, 800 г цукрового піску, 2 г лимонної кислоти.

    Приготування: Ягоди перебери, промий і виклади сушитися на паперовий рушник. Змішай все у великій каструлі, додай цукор і проварити 10 хвилин на повільному вогні. Зніми з плити і прибери на 1,5-2 години остигати. Поверни каструлю на вогонь, всип лимонну кислоту і провари ще 5 хвилин. Розклади гаряче варення по чистих банках, закрий кришками і закутай на добу теплою ковдрою.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *