Компот – дивовижний напій. Влітку він рятує від спеки, а взимку зігріває спогадами про сонячні дні. Готувати його можна з різних фруктів та ягід. Ми радимо спробувати багато варіантів, але серед них обов'язково має бути компот зі смородини. Ділимося 20 найкращими рецептами!
Зміст
1. Компот із чорної смородини на зиму
Запасися вітамінним напоєм на користь!
Тобі знадобиться: 500 г смородини, 200 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 3 л води.
Приготування: Смородину очисти від сухих хвостиків, промою та помісти в банки, заповнюючи не більше половини обсягу. Залий до верху окропом, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і прокип'ятіть 3 хвилини. Залий сироп у банки з ягодами і заходьте.
2. Літній компот із чорної смородини
Перед подачею готовий компот добре охолоди.
Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 5 листків чорної смородини, 120 г цукру, 4 горошини запашного перцю, 3 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай запашний перець, ягоди та листя смородини. Прокип'ятити 5 хвилин і зняти з вогню. Додати цукор, перемішати і залишити під кришкою на 15 хвилин.
3. Компот із червоної смородини
Кількість цукру можна регулювати на свій смак.
Тобі знадобиться: 500 г смородини, 1 склянка цукрового піску, 3 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай підготовлену смородину і вари 5 хвилин. Вимкни вогонь, всип цукор і добре перемішай. Наполягай компот під кришкою 15-20 хвилин.
Зараз читають:20 найсмачніших тостів з авокадо
4. Насичений компот із чорної смородини
Заморожу макуху, її можна буде додавати в чай і наступні компоти.
Тобі знадобиться: 800 г чорної смородини, 250 г цукру, 4 л води.
Смородину пропусти через соковижималку . Отриманий сік змішай з|із| водою і прокип'яти 5 хвилин|мінути|. Зніміть компот з вогню, додай цукор і залиш під кришкою на 20 хвилин.
5. Компот із чорної смородини з бадяном та мелісою на зиму
Зберігати таку заготівлю не варто більше 1 року.
Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 2 гілочки меліси, 2 зірочки бадяну, 150 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 4 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додай зірочки бадьяна, мелісу і проварити 5 хвилин. Смородину підготуй та склади в банки, заповнюючи не більше половини обсягу. Залий ароматним окропом і залиш під кришками на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Влий киплячий сироп у банки і закочуй.
6. Компот із чорної смородини та яблук
Стерилізуй не лише банки, а й кришки.
Тобі знадобиться: 1 кг чорної смородини, 500 г яблук, 350 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 5 л води.
Приготування: Смородину та нарізані яблука склади в підготовлені банки, залий окропом і залиш під кришками на півгодини. Злить воду в каструлю і прокип'яти 3 хвилини. У банки всип цукор та лимонну кислоту. Залий киплячим сиропом, закатай і переверни вгору дном.
7. Компот із чорної смородини без цукру
Відмінний рецепт компоту для тих, хто відмовився від цукру.
Тобі знадобиться: 500 г чорної смородини, 1 ч.л. екстракту стевії, 4 л води.
Приготування: У киплячу воду всип підготовлену смородину, проварити 5 хвилин з моменту повторного закипання. Додай екстракт стевії, вимкни вогонь і наполягай компот 20 хвилин під кришкою.
8. Компот із білої смородини на зиму
Напій виходить цікавого прозоро-жовтого кольору.
Тобі знадобиться: 1 кг білої смородини, 400 г цукрового піску, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 5 л води.
Приготування: Смородину підготуй та склади у стерилізовані банки, заповнюючи не більше половини обсягу. Залий окропом, прикрий кришками і залиш на 30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукровий пісок, лимонну кислоту і проварити 3 хвилини. Розлий киплячий сироп по банках і закатай.
9. Компот із смородини «Асорті»
Співвідношення ягід може бути будь-яким.
Тобі знадобиться: 500 г різної смородини, 180 г цукру, 4 л води.
Приготування: Закип'яти воду, всип підготовлену смородину і проварити 5 хвилин. Вимкни вогонь, додай цукор і добре перемішай. Наполягай компот під кришкою 20 хвилин.
Зараз читають:20 найкращих рецептів з рисовим борошном
10. Компот з малини, агрусу, білої, чорної та червоної смородини.
Один із найбезпрограшніших рецептів компоту в цій добірці.
Тобі знадобиться: 200 г малини, 1 жменю аґрусу, 200 г червоної смородини, 200 г білої смородини, 1 жменю чорної смородини, 320 г цукру, 6 л води.
Приготування: Ягоди підготуй і всип у каструлю з киплячою водою. Проварити 5 хвилин і зніміть з вогню. Додай цукор, перемішай компот і наполягай під кришкою 15 хвилин.
11. Компот із смородини і полуниці на зиму
Наливай окріп у банки невеликими порціями.
Тобі знадобиться: 500 г смородини, 300 г полуниці, 1,5 склянки цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 5 л води.
Помісти в банки червону смородину і нарізану шматочками полуниці. Залий окропом, прикрий кришками і залиш прогріватися на 30 хвилин. Злить воду в каструлю і прокип'яти 3-4 хвилини. У банки всип лимонну кислоту та цукор. Влий киплячий сироп, закатай і переверни вгору дном.
12. Компот із соку порічки.
Від якості води безпосередньо залежить підсумковий результат.
Тобі знадобиться: 600 г смородини, 180 г цукру, 3 л води.
Смородину подрібни в блендері , а потім протріть через сито. Отримане пюре змішай із водою та прокип'яті 5 хвилин. Зніми з вогню, всип цукор і перемішай. Наполягай компот під кришкою 20 хвилин.
13. Компот з абрикосів, полуниці та червоної смородини
Ароматний, красивий та смачний!
Тобі знадобиться: 300 г абрикосів, 1 жменю полуниці, 1 жменю порічки, 250 г цукру, 4 л води.
Абрикоси розбери на часточки і очисти від кісточок. Закип'ятіть воду в каструлі, додай полуницю, смородину та абрикоси. Проварити 5 хвилин з моменту повторного закипання і додати цукор. Зніміть компот з вогню і наполягай під кришкою 20 хвилин.
14. Компот з аґрусу, червоної та чорної смородини зі стерилізацією
Приготовлений у такий спосіб компот відмінно зберігається навіть за кімнатної температури.
Тобі знадобиться: 1 склянка аґрусу, 1 склянка порічки, 1 склянка чорної смородини, 300 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 5 л води.
Приготування: Ягоди підготуй та склади в стерилізовані банки, заповнюючи не більше половини обсягу. Закип'ятити воду з цукром, лимонною кислотою та залий у банки. Простерилизуй 15 хвилин, закатай і переверни вгору дном.
15. Компот із полуниці, червоної смородини та вишні
Ягоди ідеально поєднуються за кольором, смаком та ароматом.
Зараз читають:20 салатів з сиром фета, які припадуть до смаку кожному
Тобі знадобиться: 500 г смородини, 1 жменю полуниці, 1 жменю вишні, 250 г цукру, 3 ст.л. лимонного соку, 4 л. води.
Приготування: Ягоди підготуй та склади в чисті банки. Залий окропом, прикрий кришками і залиш на 25-30 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор і прокип'ятіть 3 хвилини. Влий у банки лимонний сік і киплячий сироп. Закатай, переверни вгору дном і укутай товстим рушником на добу.
16. Компот із смородини з ваніллю
Ідеальний рецепт, з яким легко впорається кожна господиня.
Тобі знадобиться: 700 г смородини, 1 стручок ванілі, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 6 л води.
Смородину промий і склади разом з гілочками в банки. Залий окропом і залиш під кришками на 20 хвилин. Розріж стручок ванілі, вибери насіння і змішай із цукром. Злий воду з банок в каструлю, додай ароматний цукор, лимонну кислоту і проварити 4 хвилини. Влий киплячий сироп у банки і закатай компот на зиму.
17. Компот із червоної смородини та ревеню
Ревень попередньо очисти, зріж грубі краєчки і видали волокнисту шкірку.
Тобі знадобиться: 400 г червоної смородини, 2 стебла ревеню, 300 г цукру, 4 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай смородину і нарізаний шматочками ревінь. Проварити 5 хвилин, зніми з вогню і всип цукор. Перемішати і наполягати під кришкою 20 хвилин.
18. Компот із червоної смородини та яблук з базиліком
З фіолетовим базиліком колір компоту виходить більш насиченим.
Тобі знадобиться: 300 г смородини, 2 яблука, 3 гілочки базиліка, 1 склянка цукру, 3 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай смородину, базилік та нарізані яблука. Проварити 5 хвилин, всип цукор і перемішай. Наполягай компот під кришкою 20 хвилин, після чого проціди, розлий його в пляшки і прибери в холодильник.
19. Компот із червоної смородини з корицею
Перед тим, як поставити компот у холодильник, вилови з нього корицю.
Тобі знадобиться: 500 г смородини, 1 паличка кориці, 180 г цукру, 4 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай корицю, підготовлену смородину і прокип'ятіть 5 хвилин. Зніми каструлю з вогню, додай цукор і залиш під кришкою на півгодини.
20. Полунично-смородиновий компот
Корисний напій для дітей та дорослих.
Тобі знадобиться: 1 склянка полуниці, 1 склянка порічки, 160 г цукру, 3 л води.
Приготування: У каструлю з окропом додай червону смородину і нарізану шматочками полуниці. Проварити 5 хвилин після повторного закипання, зняти з вогню і всип цукор. Наполягай компот під кришкою 30 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua