Пікантна гостра аджика стане чудовим доповненням твого раціону взимку. Її можна використовувати замість соусу, для приготування інших страв, подавати із закусками – та як завгодно. Ділимося 12 найкращими рецептами!
Зміст
1. Гостра аджика з помідорів та перцю на зиму
Можеш зробити аджику більш пекучим або м'яким – залежно від кількості гострого перцю.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 200 г гострого перцю, 200 г часнику, 50 мл оцту, 50 г солі, 75 г цукру.
Приготування: Пропусти помідори, часник та обидва види перцю через м'ясорубку. Доведи аджику до кипіння, додай решту інгредієнтів і протушкуй півгодини на слабкому вогні. Закатай у стерилізовані банки.
2. Гостра грузинська аджика на зиму
Для такої аджики використовується лише гострий перець та нічого зайвого.
Тобі знадобиться: 300 г гострого червоного перцю, 100 г зелені, 300 г часнику, 50 г солі.
Приготування: Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку та перемішай. Додай сіль, розклади аджику по чистим сухим банкам та зберігай у холодному місці.
3. Гостра аджика без варіння на зиму
Сира аджика зберігає більше вітамінів та користі, але її потрібно зберігати в холодильнику.
Зараз читають:Абрикоси на зиму – 20 найсмачніших рецептів заготовок з абрикосів
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 250 г болгарського перцю, 2 гострі перці, 50 г часнику, 0,5 ст.л. солі, 1 ст. цукру, 1 пучок кінзи, 1,5 ст. оцту.
Приготування: Очисти помідори від шкірки. Пропусти всі овочі, часник та кінзу через м'ясорубку. Додай решту інгредієнтів, перемішай і розклади аджику по чистих банках.
4. Гостра аджика з хроном на зиму
Столовий оцет можна замінити яблучним, але тоді трохи збільши його кількість.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 200 г кореня хрону, 300 г часнику, 120 г цукру, 3 гострі перці, 500 г болгарського перцю, 2 ст.л. солі, 120 мл оцту.
У блендері подрібни корінь хрону, часник і гострий перець, але щоб залишилися дрібні шматочки. Пропусти помідори та солодкий перець через м'ясорубку, змішай все разом і доведи до кипіння. Додай сіль та оцет із цукром, провари аджику ще 15 хвилин і закатай її в стерилізовані банки.
5. Гостра абхазька аджика з волоськими горіхами
Рекомендуємо працювати з гострим перцем обов'язково лише у рукавичках!
Тобі знадобиться: 1,3 кг гострого перцю, 60 г часнику, 1 склянка волоських горіхів, 1 пучок кінзи, 1 ст.л. солі, 1 ч. л. базиліка, 100 мл винного оцту, спеції.
Приготування: Очисти гострий перець від насіння та залий його на 1 годину теплою водою. Злий воду та подрібни всі інгредієнти в блендері або за допомогою м'ясорубки. Додай оцет, сіль та спеції, закатай аджику в банки та зберігай її в холодному місці.
6. Гостра аджика з баклажанами на зиму
Адаптована варіація ще одного абхазького рецепту аджики – одна насолода.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 1 кг баклажанів, 300 г часнику, 1 кг болгарського перцю, 5 гострих перців, 1 склянка олії, 2 ст.л. солі, 100 мл оцту.
Зараз читають:15 швидких рецептів варення з гарбуза з лимоном
Приготування: Очисти баклажани. Пропусти всі овочі через м'ясорубку, додай олію та провари аджику 45 хвилин на слабкому вогні. Додай сіль та оцет, провари ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
7. Гостра аджика з яблуками на зиму
Готується дуже просто, а також без оцту.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 250 г яблук, 100 г болгарського перцю, 3 гострі перці, 25 г часнику, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі, 4 ст. рослинного масла.
Приготування: Очисти помідори та яблука і подрібни всі інгредієнти блендером або пропусти через м'ясорубку. Додай олію, цукор і сіль, протушкуй аджику півгодини і закатай її в підготовлені банки.
8. Гостра аджика з кабачків на зиму
Пікантну аджику можна готувати не лише з помідорами та перцем, але й з кабачками.
Тобі знадобиться: 1,5 кг кабачків, 1 кг помідорів, по 300 г моркви, гострого та болгарського перцю, 50 г часнику, по 2 ст. солі та цукру, по 100 мл рослинної олії та оцту.
Приготування: Пропусти всі овочі та часник через м'ясорубку. Доведи заготовку до кипіння і проварити півгодини. Додай цукор, сіль, олію та оцет, і провари ще 10 хвилин. Закатай гостру аджику у стерилізовані банки.
9. Гостра аджика з цибулею та морквою на зиму
Можеш легко урізноманітнити її додаванням інших овочів до смаку.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, по 150 г цибулі, моркви, гострого та болгарського перцю, 100 г часнику, 30 г кінзи, 50 мл олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Очисти всі овочі та часник і пропусти їх через м'ясорубку. Додай олію, сіль і рубану кінзу, доведи аджику до кипіння і проварити півгодини на слабкому вогні. Закатай у стерилізовані банки.
Зараз читають:20 пирогів зі сливами, які зможе приготувати кожен
10. Гостра аджика з селера на зиму
Для цього рецепту знадобиться і корінь, і зелень селери.
Тобі знадобиться: 3 кг болгарського перцю, 300 г гострого перцю, 300 г часнику, по 300 г кореня селери та петрушки, по 1 пучку зелені селери та петрушки, 1/2 склянки солі, 1 склянка яблучного оцту.
Приготування: Очисти всі інгредієнти та подрібніть їх за допомогою блендера або м'ясорубки. Додай рубану зелень, оцет, сіль та спеції за бажанням. Доведи аджику до кипіння, проварити півгодини на слабкому вогні і закатай у підготовлені банки.
11. Гостра аджика у мультиварці на зиму
Спеціально для тих, хто хоче максимально автоматизувати весь процес приготування.
Тобі знадобиться: 3 кг болгарського перцю, 2 кг помідорів, 4-6 гострих перців, 1 головка часнику, 5 ст. цукру, по 100 мл оцту та олії, сіль.
Приготування: Очисти овочі та часник і подрібни їх у блендері або за допомогою м'ясорубки. Відправте заготівлю в чашу мультиварки і увімкніть режим «Гасіння» на 2 години. За півгодини до кінця – додай олію, цукор, сіль, спеції та оцет. Закатай гостру аджику у стерилізовані банки.
12. Гостра аджика у духовці на зиму
Альтернативний спосіб виготовлення аджики без виварювання на плиті.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, по 200 г цибулі, гострого та болгарського перцю, 1 жменю волоських горіхів, 100 г часнику, 1 пучок зелені, 50 мл олії, 1 ч.л. солі.
Приготування: Очисти всі овочі та пропусти їх через м'ясорубку з часником, горіхами та зеленню. Додай сіль і відправте заготовку на 1 годину в духовку при 180 градусах. Перемішуй кожні 15 хвилин, а за 15 хвилин до кінця – влий масло. Закатай аджику у підготовлені банки.
Джерело: dietcenter.com.ua