Формування та особливості української національної кухні

Українська кухня ввібрала в себе традиції багатьох народів, зокрема, угорського, польського, татарського, турецького, додавши своєї самобутності та прихильності певним продуктам. Так, традиційні українські страви не обходяться без сала, шкварків та свинячого м’яса, яке запікають у печі, смажать та коптять, а також варять на ньому смачний український борщ.

Цікавим є той факт, що українська кухня розвивалася на контрасті до східної — якщо Коран суворо забороняє свиняче м’ясо та сало, то останнє було обрано українським козацтвом в якості культового продукту. Його їдять у сирому вигляді (солоне), вареному, копченому, смаженому та ін.

Як формувалася українська кухня

Відомо, що, запозичивши у тюркських народів технологію обсмажування продуктів у пережареному маслі українці винайшли свій спосіб пасерування овочів, що додаються в борщ та інші перші і другі страви.

Турецькі пельмені дюш-вара спочатку перетворилися у вара-ники, а потім в українські вареники з сиром, картоплею, шкварками та цибулею. Сьогодні в кожній області України є свої особливі рецепти вареників з найрізноманітнішими начинками:

  • вишнею чи полуницею;
  • тушкованою чи квашеною підсмаженою капустою;
  • м’ясом та печінкою;
  • картоплею;
  • грибами;
  • сиром і зеленню та ін.

Прообразом котлет є українські січеники. Подрібнення продуктів було запозичено із німецької кухні — м’ясо чи рибу спочатку дрібно різали, а потім із цієї маси робили котлети. М’ясорубки з’явилися набагато пізніше, а згодом популярними стали не тільки м’ясні та рибні котлети, але й картопляні (зрази) та з таких овочів, як морква і капуста.

Українська кухня особлива та своєрідна

Перш за все своєрідність виражається у переважному використанні свинини, сала, пшеничного борошна. Одна з особливостей приготування — багатокомпонентність.

Це можна простежити на прикладі класичного українського борщу: на фоні одного головного інгредієнту (буряка) проводиться теплова обробка ще майже двох десятків компонентів, які не затьмарюють смак буряка, а навпаки підсилюють його. До речі, в Україні налічується 40 рецептів борщу.

Цікаві факти про гречку: в Україну вона потрапила із Азії на початку XII століття і одразу увійшла в групу основних продуктів. Використовували її не тільки у вигляді крупи, але й мололи на борошно.

Завдяки гречці в українській традиційній кухні з’явилися такі страви, як гречаники, гречані галушки з салом, гречані пампушки з часником, кров’яна ковбаса з гречкою та ін.

Найулюбленіший і найбільш затребуваний продукт в рецептурі українських національних страв — сало. Його не просто їдять, ним ще й шпигують різне м’ясо і навіть використовують у солодкій випічці.

Джерело: dietcenter.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *