20 оригінальних рецептів із чорниці

Сама по собі чорниця – дуже ніжна ягода, тому її рідко використовують у складних стравах. Вона не любить довгу термічну обробку та різні механічні впливи. Але, незважаючи на це, з чорниці виходять чудові десерти, випічка, салати, напої та заготівлі на зиму. Зібрали для тебе 20 найкращих рецептів!

Зміст

  • 1. Чорничне морозиво
  • 2. Мус із чорниці з манкою
  • 3. Вівсянка з чорницею
  • 4. Смузі з чорницею та бананом
  • 5. Вершково-чорничний мус
  • 6. Маффіни з чорницею
  • 7. Молочний коктейль із чорницею
  • 8. Салат з чорницею та м'яким сиром
  • 9. Варення-п'ятихвилинка з чорниці
  • 10. Чорничний соус до м'яса
  • 11. Смузі з чорницею та селерою
  • 12. Компот з яблуками та чорницею
  • 13. Сирно-вівсяна запіканка з чорницею
  • 14. Чорниця у власному соку на зиму
  • 15. Салат з чорницею та горіхами
  • 16. Сирники з чорницею
  • 17. Манник із чорницею на сметані
  • 18. Компот із чорниці на зиму
  • 19. Сирно-чорничний торт без випічки
  • 20. Салат з буряком та чорницею
  • 1. Чорничне морозиво

    Літні ласощі з улюбленою літньою ягодою.

    Тобі знадобиться: 500 мл 33% вершків, 200 г згущеного молока, 250 г чорниці.

    Приготування: Перебий чорницю зі згущеним молоком за допомогою блендера. Міксером зби вершки до піків і лопаткою змішай обидві маси. Розлий морозиво за формами і прибери їх у морозилку.

    2. Мус із чорниці з манкою

    Універсальний рецепт, який добрий як на десерт, так і просто на сніданок.

    Тобі знадобиться: 45 г манки, 200 г чорниці, 150 г цукру, 500 мл води.

    Блендером подрібни чорницю до однорідності, змішай її з водою і додай цукор. Доведи до кипіння, всип манку і вари 7-8 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Перелий мус у миску, постав у ємність із холодною водою та міксером збивай мус 10-12 хвилин. Розлий його за формами і прибери в холодильник.

    3. Вівсянка з чорницею

    Якщо хочеш приготувати зовсім ПП версію, тоді вари кашу на вівсяному молоці.

    Тобі знадобиться: 60 г вівсянки, 250 мл молока, 150 г чорниці, 1 ст. цукру або підсолоджувача.

    Приготування: Нагрій молоко, додай цукор та вівсяні пластівці, провари всі разом 3-4 хвилини. Додай чорницю та провари кашу ще 1-2 хвилини.

    4. Смузі з чорницею та бананом

    Урізноманітнити цей рецепт можна 1-2 жменями іншої ягоди.

    Тобі знадобиться: 400 мл йогурту, 200 г бананів, 400 г чорниці, 40 г меду.

    Блендером подрібни очищені банани та чорницю . Додай йогурт з медом і зби смузі ще раз.

    Зараз читають:20 найкращих рецептів тарталеток на Новий рік 2024

    5. Вершково-чорничний мус

    Дуже ніжний та повітряний десерт на кожен день чи свято.

    Тобі знадобиться: 200 г чорниці, 10 г желатину, 250 г маскарпоне, 250 мл 33% вершків, 150 г цукру, 50 мл води.

    Розведи желатин у воді за інструкцією на упаковці . Засип чорницями цукром і прогрій її 5-10 хвилин на слабкому вогні. Перетріть ягоду через сито, дай цьому пюре охолонути, додай маскарпоне і збий міксером до однорідності. Туди ж влий желатин і збий ще раз. Окремо збий до стійких піків вершки та лопаткою втрути їх до чорниці. Розлий по келихах і прибери мус у холодильник.

    6. Маффіни з чорницею

    Та сама класика, без якої ця добірка рецептів була б неповною.

    Тобі знадобиться: 2 яйця, 2 ч. л. розпушувача, 70 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукру, 250 г чорниці, 250 г борошна.

    Приготування: Подрібни чорницю в пюре. Зби її з яйцями, цукром і м'яким вершковим маслом. Всип сухі інгредієнти і перемішай тісто. Можеш додати до нього також небагато цілих ягід. Виклади тісто у формочки і випікай мафіни 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.

    7. Молочний коктейль із чорницею

    Особливо смачним коктейль виходить із ванільним морозивом.

    Тобі знадобиться: 150 мл молока, 100 г чорниці, 50 мл вершків, 250 г морозива, цукор.

    Приготування: Промий і перебери чорницю. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий до однорідності.

    8. Салат з чорницею та м'яким сиром

    Секрет цього салату в особливому приготуванні ягоди.

    Тобі знадобиться: 1 жменю руколи, 100 г і 1 жменю чорниці, 40 г м'якого сиру, 10 г вершкового масла|мастила|, 1 зубчик часнику, 1 ст.л. гострого соусу, цукор, сіль, 80 мл червоного сухого вина.

    Приготування: Залий 100 г чорниці червоним вином і протушкуй на середньому вогні до зменшення об'єму вдвічі. Перетріть масу через сито і змішай з гострим соусом, цукром, сіллю, подрібненим часником і м'яким вершковим маслом. Виклади на тарілки руколу і сир, посип їх чорницею, що залишилася, і полів соусом.

    9. Варення-п'ятихвилинка з чорниці

    Чорниці не потрібно довго варити – 5 хвилин буде цілком достатньо.

    Тобі знадобиться: 1 кг чорниці, 1 кг цукру.

    Засип чорницями цукром і залиш на кілька годин. Після чого доведи до кипіння і проварити 5 хвилин на слабкому вогні. Закатай варення у стерилізовані банки.

    10. Чорничний соус до м'яса

    Один з найкращих ягідних соусів до стейків та інших м'ясних страв.

    Зараз читають:Оладки на кислому молоці: 15 найсмачніших рецептів

    Тобі знадобиться: 300 г чорниці, 100 мл води, 1 цибулина, 50 мл оцту, 0,5 ч.л. солі, імбиру, меленої гвоздики та меленого чорного перцю, 40 г цукру.

    Приготування: Наріж цибулю, змішай її з чорницею, влий воду і доведи все до кипіння. Проварити заготівлю приблизно 20 хвилин на слабкому вогні до густини. Блендером подрібни соус до однорідності, додай оцет, цукор та спеції, і увари ще 7-10 хвилин до густоти.

    11. Смузі з чорницею та селерою

    Неймовірно корисний і багатий на вітаміни смузі.

    Тобі знадобиться: 3 стебла селери, 3 ст.л. чорниці, 2 банани, сік 1/3 лимона, 1 склянка води.

    Приготування: Відправте всі інгредієнти в блендер. Зби смузі до однорідності і за бажанням – додай мед або інший підсолоджувач.

    12. Компот з яблуками та чорницею

    Для аромату можна додати в каструлю паличку кориці.

    Тобі знадобиться: 1,5 л води, 120 г цукру, 2 яблука, 200 г чорниці.

    Приготування: Закип'ятіть воду і додай до неї цукор. Додай нарізані часточками яблука та провари 3 хвилини. Всип чорницю і провари ще 2-3 хвилини. Дай компоту настоятися під кришкою.

    13. Сирно-вівсяна запіканка з чорницею

    Гарний та смачний сімейний сніданок до чаю чи кави.

    Тобі знадобиться: 300 г сиру, 150 г йогурту, 100 г чорниці, 1 яйце, 30 г вівсяних пластівців, 2 ст. цукру, 2 ст. крохмалю.

    Блендером збий сир з йогуртом до однорідності . Додай яйце і цукор, знову збий і розділи масу навпіл. У половину – всип вівсяні пластівці, а другу – ще раз збий з чорницею і крохмалем. Виклади у форму спочатку білу, а потім ягідну масу. Готуйте запіканку 30-35 хвилин у духовці при 180 градусах.

    14. Чорниця у власному соку на зиму

    Ніякого цукру та максимум вітамінів у такій простій заготівлі.

    Тобі знадобиться: 750 г чорниці.

    Засип чорницю в банку до самого верху . Постав цю банку в каструлю, залий водою до верхньої кромки і доведи до кипіння. Стерилізуй на слабкому вогні та поступово підсипай ягоду. Приблизно через 40 хвилин сік заповнить всю банку і тоді можеш закатати її кришкою.

    15. Салат з чорницею та горіхами

    Легкий, і водночас дуже ошатний та пікантний салат для особливих випадків.

    Тобі знадобиться: 120 г салатного міксу, 1 склянка чорниці, 100 г блакитного сиру, 2 жмені волоських горіхів, 2 ст.л. яблучного оцту, 5 ст. оливкової олії, спеції.

    Приготування: Подрібни горіхи, розкриш сир і змішай їх з чорницею та салатним міксом. Віночком зби оливкову олію, яблучний оцет і спеції, і полів салат цією заправкою.

    Зараз читають:Освіжаюча закуска на кожен день: салат “Тещин язик” із кабачків

    16. Сирники з чорницею

    Буде ще смачніше, якщо обваляти сирники у кокосовій стружці чи іншому паніровці.

    Тобі знадобиться: 500 г сиру, 80 г чорниці, 1 яйце, 3 ст. цукру, 90 г муки|борошна|, 1 ч.л. ванільного цукру.

    Приготування: Перемішай або блендером перебий сир, яйце та обидва види цукру. Всип борошно, сформуй сирники і втопи в кожному з них кілька ягід чорниці. Обсмажити сирники з двох сторін на середньому вогні.

    17. Манник із чорницею на сметані

    Випічка з чорницями завжди виходить просто чудовою.

    Тобі знадобиться: 160 г манки, 240 г муки, 200 г цукру, 1 ч.л. розпушувача, 220 г сметани, 100 г чорниці, 1 щіпка солі, 3 яйця.

    Приготування: Міксером збий яйця з цукром та сіллю. Додай сметану з манкою, перемішай і всип борошно. Залиш тісто на 20 хвилин, додай розпушувач і вили половину тіста у форму. Виклади чорницю, зали її тестом і випікай манник 40-50 хвилин у духовці при 180 градусах.

    18. Компот із чорниці на зиму

    Виходить такий насичений, що не потрібні інші добавки.

    Тобі знадобиться: 600 г чорниці, 1,8 л води, 300 г цукру, 1 щіпка лимонної кислоти.

    Приготування: Виклади чорницю в банку, залий окропом і залиш на 15 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор і провари сироп до його розчинення. Всип лимонну кислоту, залий чорницю і закатай компот на зиму.

    19. Сирно-чорничний торт без випічки

    Зручний рецепт, з яким легко впорається навіть початківець.

    Тобі знадобиться: 250 г печива, 300 г чорниці, 100 г вершкового масла, 250 г цукру, 350 г сметани, 450 мл 33% вершків, 15 г ванільного цукру, 40 г желатину, 1/2 склянки води, 500 г.

    Приготування: Подрібни печиво в крихту, змішай його з|із| розтопленим маслом|мастилом| і утрамбуй основу у форму. Відправ її в холодильник.

    Блендером збий сир, цукор і сметану, а вершки окремо збий до стійких піків. Подрібни чорницю і додай її до сирної суміші. Розведи желатин у воді та додай туди ж. Акуратно втрути в масу вершки. Виклади все на основу і відправь торт у холодильник на ніч.

    20. Салат з буряком та чорницею

    Рекомендуємо його на випадок, коли захочеться здивувати близьких.

    Тобі знадобиться: 2 буряки, 100 г чорниці, 2 яблука, 5 ст. йогурту, 30 г волоських горіхів, кориця.

    Натрій буряк і яблука на тертці . Додай йогурт, чорницю, трохи кориці та перемішай. Посип готовий салат нарізаними горіхами.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *