У чорноплідної горобини набагато більше застосувань, ніж може здатися на перший погляд. Наприклад, крім стандартних заготовок варення, компотів та джемів – з неї можна зробити чудове вино. Так, навіть у домашніх умовах без спеціального обладнання. Розповідаємо 8 найпростіших рецептів!
Зміст
1. Вино з чорноплідної горобини з родзинками
Важливо, щоб ізюм був непромитим – він забезпечує бродіння.
Тобі знадобиться: 5 кг чорноплідної горобини, 2 кг цукру, 1 л води, 50 г родзинок.
Приготування: Розімні товкачем чорноплідну горобину, не промиваючи. Змішай із ізюмом і 1 кг цукру, і виклади у скляні ємності. Зав'яжи марлею та залиш у теплому темному місці на 1 тиждень. Перемішувати заготівлю кілька разів на день.
Відіжміть сік через марлю, профільтруй і перелий у сулію з гідрозатвором. Залий макуху теплою водою, додай цукор, що залишився, накрий марлею і залиш ще на тиждень за тим же принципом. Знову проціди макуху і часткою цю рідину в сулію з соком.
Продовжуй витримувати вино в темному місці, профільтровуючи його кожні 2-3 дні, поки осад не припинить випадати. Розлий чисте вино по пляшках, закупор та залиш визрівати у темному прохолодному місці на 2-4 місяці.
2. Вино із чорноплідної горобини з дріжджами
Існують спеціальні винні дріжджі, знайти які не складе труднощів.
Тобі знадобиться: 6 кг чорноплідної горобини, 3 кг цукру, 2 л води, 30 г винних дріжджів.
Приготування: Відіжми з чорноплідної горобини сік будь-яким доступним способом, а макуха зали гарячою водою і дай йому настоятися пару годин. Процідити макуху і змішати із соком. Туди ж додай 1,5 кг цукру та дріжджі, і ретельно все перемішай. Перелий заготовку в сулію з гідрозатвором і зберігай у теплому темному місці 1 тиждень.
Зараз читають:20 смузі з манго, від яких ти будеш у захваті
Профільтруй заготівлю, додай цукор, що залишився, знову накрий гідрозатвором і залиш ще на тиждень. Якщо хочеш солодше вино, внеси цукор за таким же принципом ще 1-2 рази на смак. Дочекайся закінчення бродіння, зніми вино з осаду і розлий по пляшках.
Залиш бутлі на пару місяців у прохолодному місці. Періодично фільтруй напій у міру випадання осаду і знову розливай чистими пляшками. Коли осад перестане випадати, тоді вино можна процідити востаннє, закупорити та залишити визрівати ще на кілька місяців.
3. Швидке вино із чорноплідної горобини
Звичайно, це зовсім не те вино в класичному виконанні, але смачно і швидко.
Тобі знадобиться: 1 кг чорноплідної горобини, 1 л води, 500 мл горілки, 1/2 склянки цукру, 2 бутони гвоздики, по 1 щіпці лимонної кислоти та кориці.
Залий чорноплідну горобину половиною води, додай цукор і провари півгодини. Перетрій через сито, а макуху залів водою, що залишилася, додай спеції і лимонну кислоту, і провари ще півгодини. Знову відіжми і змішай з першим відваром. Додай горілку, перемішай все і розлий по пляшках.
4. Вино із чорноплідної горобини з цукром
Простий рецепт без дріжджів, родзинок та будь-яких інших добавок.
Тобі знадобиться: 6 кг чорноплідної горобини, 4 склянки цукру, 1 л води.
Приготування: Розімни горобину товкачем, додай 3 склянки цукру, перемішай і накрий ємність марлею. Залишити заготовку на тиждень у теплому темному місці, помішуючи щодня. Потім відіжми масу і відіжми сік. Злий його в банку і закрий гідрозатвором.
Зараз читають:15 оригінальних рецептів тарталеток із червоною ікрою
Додай в макуху воду і цукор, що залишився, і залиш у теплі під марлею ще на 1 тиждень. Знову відіжми і часткою в банку до соку. Знову закрий гідрозатвором і залиш все в тому ж теплому темному місці до кінця бродіння. Акуратно зніми вино з осаду, розлий по пляшках і переклади вже у прохолодне місце.
5. Вино з чорноплідної горобини та яблук
Дуже оригінальне та смачне вино.
Тобі знадобиться: 2 кг чорноплідної горобини, 1 кг яблук, 3 кг цукру, 2 л води.
Очисти яблука, перебери чорноплідну горобину і подрібни все блендером. Додай воду і третину цукру, перемішай, накрий марлей і залиш на тиждень у теплому темному місці. Перемішуйте сусло 2-3 рази на день.
Проціди заготовку, розлий по чистих банках і закрий гідрозатвором або рукавичкою з отвором у пальці. Відправ все в те ж місце ще на 1 тиждень. Злий 500 мл сусла і розчини в ньому половину цукру, що залишився. Влий назад у вино і залиш під гідрозатвором ще на тиждень. Потім так само внеси цукор, що залишився.
Дочекайся випадіння осаду, зніми з нього вино, не збовтуючи, і розлий по чистих пляшках. Відправте вино в прохолодне темне місце на 3-5 місяців. Періодично продовжуй знімати його з осаду. Готове вино знову розлий по чистих пляшках, закупор та відправ на зберігання.
6. Вино з чорноплідної горобини з апельсинами
Цитрусовий аромат ідеально доповнить терпкувате горобинне вино.
Тобі знадобиться: 4 кг чорноплідної горобини, 2,5 склянки цукру, 3 апельсини, 1,5 л води.
Приготування: Розімни горобину з водою та 2 склянками цукру. Накрий марлею та прибери у тепле місце на 10 днів. Перемішувати двічі на день. Відіжми сік, додай в нього цукор і цедру апельсинів, що залишився, злий в банку і закрий гідрозатвором.
Зараз читають:Оладки на кефірі – 20 найкращих рецептів та способів приготування
Залиш у теплому темному місці на тиждень, проціди вино, перелий у чисту ємність і залиш під гідрозатвором ще на 1-2 місяці до закінчення бродіння, але вже в прохолодному місці. Зніміть вино з осаду, розлий по пляшках і прибери на зберігання.
7. Вино з чорноплідної горобини та груші
Цукру можна взяти більше чи менше – залежно від бажаної солодощі напою.
Тобі знадобиться: 2,8 кг цукру, 2,2 кг чорноплідної горобини, 1,2 кг груші.
Приготування: Очисти і наріж груші, розімніть чорноплідну горобину товкачем і змішай все з 900 г цукру. Виклади в скляну банку та залий теплою водою на 2/3 обсягу. Накрийте марлею і залиште заготовку на тиждень у теплому темному місці. Перемішувати кожен день.
Через тиждень додай ще стільки ж цукру і так само залиш на тиждень. Потім додай цукор, що залишився, і залиш ще на тиждень. Проціди вино, перелий у банку з гідрозатвором і залиш до закінчення бродіння. Зніми вино з осаду, розлий по пляшках і прибери у прохолодне темне місце визрівати на 2-3 місяці.
8. Вино з чорноплідної горобини та листя вишні
Коли захочеш здивувати гостей незвичайним алкоголем – запропонуй їм це вино.
Тобі знадобиться: 5 кг чорноплідної горобини, 3 л води, 3 кг цукру, 300 г листя вишні.
Приготування: Перебери чорноплідну горобину і розімни її товкачем. Додай воду та цукор, перемішай, накрий марлею і залиши сусло на 5 днів у теплому темному місці. Перемішуйте його 2-3 рази на день, а потім відфільтруйте, перелийте в чисту сулію і додай вишневе листя.
Встанови гідрозатвор і знову прибери заготовку у темне місце на 2-3 місяці. Ще раз проціди вино, розлий по пляшках і прибери у прохолодне місце на півроку визрівати.
Джерело: dietcenter.com.ua