Мистецтво додавання прянощів, спецій та приправ

Приготування смачних страв потребує не тільки якісних інгредієнтів, але й натхнення та бажання повара чи домашньої господині зробити свій витвір неперевершеним, надати йому індивідуального смаку та пікантності.

Відомо, що одна і та ж страва, приготована різними людьми відрізнятиметься за смаком. Кулінарні рецепти https://dvagusya.com.ua/  допомагають порівняти свій спосіб приготування з іншими варіантами, завдяки чому можна прибрати чи додати до традиційної страви певні інгредієнти і отримати цілком нову варіацію смаку.

Прянощі, спеції, приправи

Без них не обходиться жодна страва, але додавання їх є справжнім мистецтвом, якому варто повчитися. Перше правило, яке можна вважати основним — це помірність. Прянощі чи спеції не повинні виходити на перший рівень. Їх завдання полягає в тому, щоб підсилити основний смак, зробити його пікантним та унікальним.

Кілька порад:

  • досвідчені кухарі ніколи не вимірюють кількість спецій;
  • додають їх до страви у невеликій кількості;
  • куштують страву у процесі приготування і роблять висновки;
  • контрольним моментом є дегустація готової їжі.

Зараз читають:Вода с лимоном: показания и противопоказания

Таким чином робиться висновок, чого було забагато чи замало, напрацьовується досвід та професійність. Особливо правило помірності важливе для господинь, в яких ще мало досвіду. Навіть невелика кількість спецій обов’язково дасть смаковий відтінок. Якщо їх буде забагато, відчуття смаку залишиться на грані гостроти, пекучості і навіть гіркоти.

Помірність плюс розуміння інгредієнтів

Кожен продукт має свою ступінь всмоктування спецій. На прикладі звичайної солі можна порівняти рис і гречку — вони мають абсолютно різну здатність до просолювання. Якщо останній достатньо всього крихту солі, то перший потребує її набагато більше. Тобто, ступінь помірності залежить від використовуваних продуктів.

Але повернемося до мистецтва додавання приправ. Обов’язково потрібно знати, що є прянощами, спеціями і що вважається приправою. У світі кулінарії прийнята наступна класифікація:

  • Прянощі.
  • Спеції.
  • Приправи.
  • Перша група це духмяна зелень. Ароматні трави, історія використання яких починається ще з часів давньої Греції, Риму та Єгипту сьогодні на вершині популярності, бо вони мають не лише смакові, але й лікувальні терапевтичні властивості.

    Зараз читають:Суші для веганів та їх особливості

    Отже, прянощі — це продукти виключно рослинного походження, призначені для надання страві певної смакової мелодії та стійкого аромату. Вони можуть бути представлені будь-якими фрагментами рослин (коріння, насіння), у складі яких є ефірні масла.

    Спеції

    Їх додають з метою підсилення таких смакових властивостей, як солоність, солодкуватість, гострота. До цієї групи входять:

    • сіль;
    • цукор;
    • сода;
    • крохмаль;
    • оцет;
    • лимонна кислота;
    • дріжджі;
    • алкоголь.

    Усе це і вважається справжніми спеціями. Вони виконують роль регулятора інтенсивності смаку та консистенції страви. Не мають впливу на запах, не створюють багатогранної смакової мелодії. Можуть мати будь-яке походження.

    Приправи

    А ось приправа це вже набагато ширше поняття. Вона об’єднує прянощі і спеції, соуси, кетчупи, сухі суміші прянощів та спецій. Наприклад, якщо страва заливається сметаною, то остання також вважається приправою.

    До речі, про сухі суміші прянощів та спецій, які сьогодні є дуже популярними. Зручно — взяв та й насипав усього одразу. Так от професійні кухарі радять використовувати прянощі та спеції поодинці. Це дає можливість збалансувати смак, коли страва достатньо солона, але потребує більше запаху, який може дати певна ароматна трава.

    Чи знаєте ви?

    Цікаві факти про прянощі:

  • У Стародавній Греції лавровий лист вважався символом влади. Сплетеними з нього вінками вшановували переможців.
  • Давньогрецьким воїнам за особливі відзнаки у битві за дарували гілочку кропу.
  • Відомо, що шафран це одна із найдорожчих пряностей у світі. Так от колись за підробку шафрану карали смертельною стратою.
  • Великий воїн Олександр Македонський відновлював сили після важких поранень у бою виключно за допомогою прийому шафранових ванн.
  • Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *