У кулінарії досить часто використовують печінку та серце, а от курячі шиї зазвичай залишаються поза увагою. І даремно, адже з них теж можна приготувати багато чудових страв. У цій добірці ми зібрали 20 відмінних рецептів з курячими шийками – ти здивуєшся їх простоті та чудовому смаку!
Зміст
1. Пікантні курячі шийки до пива
Апетитна закуска, яка зникає зі столу за лічені хвилини.
Тобі знадобиться: 1 кг курячих шийок, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. гірчиці, 3 ст. олії, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Очисти, промий і склади курячі шиї в глибоку миску або каструлю. Додай гірчицю, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Перемішайте, накрийте кришкою і приберіть в холодильник на 3 години. Після чого виклади шийки на розігріту сковорідку з олією і обсмаж їх до рум'яної скоринки.
2. Курячі шиї, запечені з медом та гірчицею
Готову страву виклади на подушку із зелені, присип кунжутом і дрібно нарубаною цибулею.
Тобі знадобиться: 1 кг курячих шийок, 1 ст. гірчиці, 2 ст. меду, 2 зубчики часнику, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Змішай гірчицю, мед, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Замарин курячі шиї в отриманій суміші на 3-5 годин. Виклади на застелене деко в один шар і запікайте 40 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
3. Варені курячі шийки
Час варіння може змінюватись в залежності від розмірів ший.
Тобі знадобиться: 800 г курячих ший, 1 морква, 2 цибулини, 1 корінь петрушки, 4 горошини чорного перцю, 2 лаврові листи, 1 ч.л. солі, 1,5л води.
Шиї підготуй, склади в каструлю з холодною водою і проварити 10 хвилин після закипання. Після чого злий бульйон, додай нову воду, сіль, спеції, очищену цибулю, моркву та корінь петрушки. Проварити 1,5 години на повільному вогні. Варені курячі шийки та моркву – виклади на тарілку, а цибулю та корінь петрушки – викинь.
4. Курячі шийки з овочами у духовці
Ситна та смачна страва для всієї родини.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 300 г кабачків, 200 г болгарського перцю, 1 морква, 2 цибулини, 4 ст.л. оливкової олії, 1/2 пучка зелені, 3 зубчики часнику, мелений чорний перець та сіль.
Приготування: Промий та розріж курячі шийки на 3 частини. Овочі підготуй і наріж крупними шматочками. Змішай шиї та овочі в мисці, додай половину олії, мелений перець та сіль. Виклади заготовку в змащену форму, накрий подвійним шаром фольги та запікай 40 хвилин при температурі 180 градусів. Після чого акуратно зніми фольгу і постав страву в духовку ще на 10 хвилин.
Змішай подрібнену зелень і пропущений через прес часник, додай масло, що залишилося, трохи солі і перцю. Виклади запечені шийки з овочами на тарілку, а зверху додай ароматну суміш із зелені та часнику.
Зараз читають:20 бутербродів із червоною ікрою, від яких гості будуть у захваті
5. Курячі шийки на грилі
Також шийки можна викласти на змащену решітку та обсмажити на мангалі.
Тобі знадобиться: 1 кг курячих шийок, 2 ст. майонезу, 1 ст.л. гірчиці, 2 зубчики часнику, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Змішай майонез, гірчицю, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Замарин курячі шийки в отриманій суміші на 2-3 години, а потім виклади їх на розігріту поверхню гриля і обсмаж до готовності, часто перевертаючи.
6. Гострі курячі шиї на сковороді
Оригінальна закуска, яка легко замінить сухарики і чіпси.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 2 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. меду, 1 ч.л. рисового оцту, 2 зубчики часнику, 10 г кореня імбиру, 2 ст. олії, 0,5 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч.л. солі.
Курячі шиї підготуй і виклади в миску. Окремо змішай соєвий соус, мед, рисовий укус, спеції, сіль, подрібнений імбир та часник. Виклади гостру суміш у миску з шийками, перемішай, прибери убік на 3 години, а потім обсмаж їх у розпеченому маслі до рум'яної скоринки з усіх боків.
7. Суп із курячих ший
Наваристий та апетитний суп на обід.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 400 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст.л. рослинної олії, 3 горошини чорного перцю, 2 горошини запашного перцю, сіль за смаком, 2,5 л води.
Підготуй і виклади курячі шийки в каструлю. Додай спеції, воду та провари 20 хвилин. Очисти і наріж картопля з цибулею, а морква – натрій на тертці. Обсмажити цибулю з морквою на олії до золотистого кольору. Додай картоплю та засмажку в каструлю з шиями, прокип'ятити 10 хвилин. Додай сіль до смаку, провари ще 5 хвилин і зніми з вогню.
8. Борщ із курячими шийками
Пінку, яка з'являтиметься у процесі варіння – слід знімати.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 150 г буряків, 350 г картоплі, 250 г капусти, 1 морква, 1 цибуля, 2 зубчики часнику, 30 мл рослинної олії, 3 ст.л. томатного соусу, мелений чорний перець та сіль за смаком, 3 л води.
Залий курячі шиї холодною водою і проварити 20 хвилин. Наріж капусту, очищені буряки, картопля і цибуля. Морква натрій на тертці. Обсмажити цибулю з морквою на олії до м'якості, всип буряк і туші 10 хвилин. Додай томатний соус, пропущений через прес часник і кілька ложок бульйону, томи на слабкому вогні 10 хвилин. У каструлю з шиями всип картопля і засмажку, і прокип'яті 10 хвилин. Додай капусту, посоли та поперчи. Проварити борщ ще 8-10 хвилин і зніми з вогню.
9. Розсольник з курячими шийками
Смак вийде ще більш насиченим, якщо додати до бульйону кілька ложок розсолу від огірків.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 400 г картоплі, 2 солоних огірка, 1 морква, 1 цибулина, 100 г перловки, 2 ст.л. рослинної олії, 4 горошини чорного перцю, 1 лавровий лист, мелений чорний перець та сіль за смаком, 2,5 л води.
Приготування: Перловку попередньо замочіть у холодній воді на 4 години. Розріж курячі шиї на 2-3 частини, а морква – натрій на тертці. Огірки, очищена картопля та цибуля – наріж. Помісти перловку та шийки в каструлю з холодною водою, додай лавровий лист, перець горошком і проварити 20 хвилин. Обсмаж цибулю з морквою на олії до м'якості, переклади засмажку в каструлю з шиями, додай картоплю, солоні огірки та вари все разом ще 15 хвилин. Поперчити, посолити і через 2 хвилини зняти розсольник з плити.
10. Курячі шиї, тушковані з печерицями
Якщо немає бульйону, тоді використовуй просто кип'ячену воду.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 200 г печериць, 1 морква, 1 цибулина, 2-4 гілочки зелені, 2 ст.л. рослинної олії, 3 горошини чорного перцю, 2 лаврові листки, 0,5 ч.л. солі, 150 мл бульйону.
Зараз читають:15 найкращих рецептів коктейлів з абсентом
Приготування: Наріж печериці, моркву та очищену цибулю. Обсмажити курячі шийки на олії до золотистого кольору. Додай спеції, цибулю з морквою і обсмажуйте всі разом 5-7 хвилин. Всип шампіньйони і готуй ще 10 хвилин, періодично помішуючи. Влий гарячий бульйон, посоли та томи під кришкою 15 хвилин. Готове блюдо присип подрібненою зеленню.
11. Курячі шийки, фаршировані грибами та картоплею
Таку страву часто готують в Ізраїлі.
Тобі знадобиться: 1 кг курячих ший зі шкурами, 200 г картопляного пюре, 200 г грибів, 2 цибулини, 50 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. вершків, мелений чорний перець та сіль за смаком, 150 мл гарячої води.
Приготування: Зніміть шкуру з шийкою і один край зашиття нитками. Наріж гриби та очищену цибулю. Обсмажити цибулю на олії до прозорості, додати гриби, вершки, мелений перець, сіль та туші 15 хвилин. Змішай цю засмажку з картопляним пюре. Нафаршируй мішечки зі шкур начинкою, що вийшла, і заший другий край. Обсмажити заготовки на розігрітій сковороді з олією, а потім залий їх водою і протушкуй під кришкою 15-20 хвилин.
12. Фаршировані курячі шиї
Перед подачею слід видалити нитки.
Тобі знадобиться: 1 кг курячих шийок зі шкурами, 100 г вареного рису, 200 г варених курячих сердець, 200 г вареної курячої печінки, 1 цибулина, 2 ст.л. олії, мелений чорний перець і сіль за смаком, 150 мл бульйону.
Приготування: Очисти, наріж і обсмаж цибулю на олії до золотистого кольору. Дрібно наріж курячі серця та печінку. Додай засмажку, рис, мелений перець та сіль, перемішай. Зніміть шкуру з шийкою, один край зашитий нитками. Нафаршируй мішечки зі шкур підготовленою начинкою та заши їх. Обсмаж на маслі до золотистої скоринки, після чого залий гарячим бульйоном і протушкуй ще 20 хвилин.
13. Плов із курячими шийками
Рекомендуємо готувати страву з пропареним рисом.
Тобі знадобиться: 1 кг курячих шийок, 500 г рису, 300 г моркви, 300 г цибулі, 1 головка часнику, 2 ст.л. олії, 4 горошини чорного перцю, 2 горошини запашного перцю, 1 ч.л. барбарису, 2 ч.л. солі, 1 л м'ясного бульйону.
Приготування: Натрій моркву на тертці, а цибулю – очисти і дрібно наріж. Обсмаж курячі шийки на олії до рум'яної скоринки, додай цибулю, моркву, спеції та готуй 10 хвилин. Всип промитий рис і обсмажуйте все разом ще 2-3 хвилини. Додай гарячий бульйон і сіль, застроми цілу голівку часнику, накрий кришкою і вари плов з курячими шиями протягом 20 хвилин.
14. Курячі шийки, тушковані з грибами у сметані
Готуй у глибокій сковороді чи казанці з товстим дном.
Тобі знадобиться: 800 г курячих шийок, 200 г грибів, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. рослинної олії, 120 г сметани, 3 горошини чорного перцю, 2 лаврові листки, 1 ч.л. солі, 150 мл кип'яченої води.
Приготування: Наріж гриби, очищену цибулю та часник. Обсмажте цибулю на олії до прозорості, додай гриби і готуй 10 хвилин, періодично помішуючи. Помістіть у казанок підготовлені курячі шийки, смажені гриби з цибулею та спеції. Додай часник, сметану, сіль та гарячу воду, накрий кришкою та туші 30 хвилин на повільному вогні.
15. Печеня з картоплі з курячими шийками
Подавай на стіл разом із овочевим салатом або корейською морквою.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 800 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст.л. олії, 3 горошини чорного перцю, 1 ч.л. солі, 400 мл курячого бульйону.
Ши очисти , промий і розріж на 2-3 частини. Наріж моркву, очищену картоплю та цибулю. Обсмажити цибулю з морквою на олії до прозорості. Додай курячі шийки і готуй ще 10-15 хвилин, періодично помішуючи. Всип картоплю, додай чорний перець, сіль і гарячий бульйон. Накрийте кришкою і варіть 15 хвилин на повільному вогні.
Зараз читають:8 найкращих рецептів, як приготувати корн-доги
16. Квасоля з курячими шиями
При бажанні спробуй також додати трохи в'ялених помідорів.
Тобі знадобиться: 500 г сухої квасолі, 500 г курячих шийок, 2 середні помідори, 150 г болгарського перцю, 150 г моркви, 150 г цибулі, 2 ст.л. рослинної олії, спеції та сіль за смаком, 1,5 л води.
Попередньо замочи квасолю в холодній воді на ніч . Підготуй та розріж курячі шиї на 2-3 частини. Наріж помідори, морква, очищений болгарський перець та цибуля. Обсмажити цибулю з морквою на олії до м'якості, додай перець, помідори та туші 10 хвилин. Окремо обсмаж курячі шийки до рум'яної скоринки.
Виклади курячі шиї, квасолю та засмажку у казанок. Додай сіль, спеції та гарячу воду, накрий кришкою та готуй на повільному вогні протягом 30 хвилин.
17. Холодець з курячих шийок
Не можна доливати чи відбирати воду після закипання.
Тобі знадобиться: 2 кг курячих шийок, 1 морква, 4 цибулини, 2 зубчики часнику, 2 лаврові листки, 5 горошин чорного перцю, 1 ч.л. солі, 4 л води.
Приготування: Склади курячі шиї в каструлю, залий їх холодною водою і проварю на слабкому вогні 1,5 години з моменту закипання. Додай спеції, очищену моркву та цибулю, вари всі разом ще 1,5 години. Вилови шийки за допомогою шумівки, відокрем м'ясо від кісток і розклади по контейнерах. Цибулю викинь, а моркву – наріж і додай до м'яса. У бульйон додай сіль і пропущений через прес часник, прокип'ятити ще 3 хвилини. Застуди, розлий по контейнерах і прибери в холодильник на 4-6 годин.
18. Гуляш з курячими шиями та сердечками
Для кращого аромату страви – можеш додати трохи часнику та свіжої зелені.
Тобі знадобиться: 400 г курячих шийок, 200 г курячих сердець, 150 г моркви, 150 г цибулі, 30 мл олії, 50 мл томатного соусу, 1 ст.л. борошна, 4 горошини чорного перцю, 2 горошини запашного перцю, 0,5 ч.л. солі, 350мл гарячої води.
Приготування: Наріж курячі шиї та серця. Моркву натрій на тертці, а цибулю – очисти та подрібни. Обсмаж шийки та серця на олії до рум'яної скоринки, додай овочі, спеції та обсмажуйте все разом ще 5-7 хвилин. Присип борошном і перемішай, влий воду, змішану з томатним соусом, і томи всі разом 40 хвилин. Посолити, вимкнути вогонь і настояти під кришкою 15 хвилин.
19. Курячі шийки, тушковані з баклажанами та помідорами в мультиварці
Мультиварка перетворить найпростішу страву на справжній шедевр.
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 300 г баклажанів, 200 г помідорів, 2 цибулини, 2 ст.л. кукурудзяної олії, 4 горошини чорного перцю, 0,5 ч.л. меленого кардамону, 0,5 ч.л. солі, 400мл гарячої води.
Приготування: Наріж курячі шийки, баклажани, помідори та очищену цибулю. Налий у чашу мультиварки масло, додай шиї, овочі та спеції. Влий воду, змішану з сіллю, і включи режим «Гасіння» на 50 хвилин.
20. Курячі шийки з картоплею та гарбузом у мультиварці
Готуй на програмах «Гушіння», «Варка» або «Мультиповар».
Тобі знадобиться: 500 г курячих шийок, 300 г картоплі, 300 г гарбуза, 2 зубчики часнику, 2 цибулини, 40 г вершкового масла, 2 горошини запашного перцю, 3 горошини чорного перцю, 1 лавровий лист, 1 ч.л. солі, 400 мл курячого бульйону.
Підготуй і розріж курячі шийки на 2-3 частини. Овочі очисти і наріжте середніми шматочками. Часник очисти від лушпиння і злегка придави лезом ножа. Активуй режим «Спека», розтопи вершкове масло і злегка обсмаж на ньому цибулю. Всип курячі шиї, спеції і обсмажуйте все разом ще 15 хвилин. Додай картоплю, гарбуз, часник та сіль. Влий гарячий бульйон, закрий кришку мультиварки та активуй програму «Гасіння» на 50 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua