Брусницю можна зустріти далеко не у всіх регіонах нашої країни. Отже, якщо тобі пощастило – це чудова нагода сповна використати її кулінарний потенціал. Ділимося 20 незрівнянними рецептами страв із брусниці на будь-який смак!
Зміст
1. Варення з брусниці
Щоб зберегти ягоди максимально цілими – не варіть варення надто довго.
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 250 мл води, 900 г цукру.
Приготування: Зварити сироп з води і цукру, і проварити його до однорідності. Залий їм брусницю і дай заготівлі трохи охолонути. Знову доведи до кипіння, проварити 2-3 хвилини і закатай варення в стерилізовані банки.
2. Морс із брусниці
Один із найсмачніших та найкорисніших брусничних напоїв.
Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 3-4 л води, 5-6 ст. цукру.
Приготування: Розімні брусниці товкачем. Закип'ятіть воду з цукром, виклади туди брусницю і знову доведи до кипіння. Проціди морс, що вийшов, і дай йому охолонути.
3. Брусничний соус до м'яса
Дуже простий у приготуванні, і в той же час ідеально доповнює м'ясні страви.
Тобі знадобиться: 200 г брусниці, 100 г цукру, 20 г лимонної цедри, 100 г лимонного соку, 30 г імбиру, італійські трави.
Натрій імбир на тертці , змішай його з брусницею і ароматними травами, і проварити 10-15 хвилин, помішуючи. Блендер перебий заготовку до однорідності. Додай решту інгредієнтів і уваривай соус 20-25 хвилин на слабкому вогні до бажаної густоти.
4. Смузі з брусниці та полуниці
Перед приголомшливим ароматом цього напою просто неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 300 г брусниці, 500 г полуниці, 3 апельсини.
Приготування: Перебери брусницю та полуницю, очисти часточки апельсинів від плівки. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
Зараз читають:15 легких та смачних рецептів, як приготувати рижики
5. Сирний десерт з брусницею
Швидкий та корисний десерт на швидку руку. Посип його свіжими ягодами чи шоколадом.
Тобі знадобиться: 100 г брусниці, 150 г сиру, 100 г жирної сметани, цукор або підсолоджувач, 2-3 часточки лимона, спеції, 30 г шоколаду.
Приготування: Відправте в чашу блендера всі інгредієнти, крім шоколаду. Збий до однорідності, додай тертий шоколад і переклади десерт у креманку.
6. Компот із брусниці зі спеціями
Він однаково смачний як у гарячому, так і холодному вигляді.
Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 1,5 л води, 200 г цукру, 2 ст. меду, 1 лимон, 1 ст. бутонів гвоздики, 2 палички кориці.
Приготування: Залийте брусницю водою, доведіть до кипіння і проваріть 15-20 хвилин на мінімальному вогні. Додай цукор, мед, спеції, сік та цедру лимона. Перемішай, зніми компот із вогню і дай йому настоятися під кришкою.
7. Коктейль із брусниці з морозивом
Солодкий десерт, який сподобається усій родині.
Тобі знадобиться: 500 г морозива, 250 г брусниці, 250 мл йогурту, цукор.
Дай морозиву злегка підтанути і перебери брусницю . Блендером перебий усі інгредієнти до однорідності.
8. Компот із брусниці на зиму
Справжній порятунок у період, коли так гостро не вистачає вітамінів.
Тобі знадобиться: 3 склянки брусниці, 3 л води, 500 г цукру.
Розклади брусницю в стерилізовані банки приблизно до половини обсягу . Закип'яти воду з цукром, трохи проварити і залий її в банки. Закатай компот на зиму.
9. Пиріжки з брусницею в духовці
Класичні дріжджові пиріжки, які готували ще наші мами та бабусі.
Тобі знадобиться: 850 г борошна, 400 мл молока, 4 яйця, 150 г та 3 ст.л. цукру, 0,3 ч. л. солі, 100 мл олії, 12 г сухих дріжджів, 50 г крохмалю, 300 г брусниці.
Змішай тепле молоко, дріжджі, 3 ст.л. цукру та чверть борошна. Залиш цю опару на 20 хвилин у теплі. Додай яйця і масло, і потім вмішай борошно, що залишилося, з сіллю. Виміси і залиште тісто на 1 годину в теплі.
Змішай брусницю, крохмаль та 150 г цукру. Розділи тісто на шматочки, сплюсни їх у коржики, виклади начинку і сформуй пиріжки. Накрийте їх рушником і залиште на 15 хвилин. Змасти пиріжки жовтком або молоком і випікай 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів компоту з вишні
10. Варення з брусниці з яблуками
Смачне поєднання та відмінна заготовка для випікання.
Тобі знадобиться: 250 г яблук, 300 г брусниці, 150 г цукру.
Приготування: Очисти і натрій яблука на тертці, додай брусницю і засип цукром. Залиш усе разом на кілька годин. Після чого доведи варення до кипіння і проварити 20-30 хвилин на слабкому вогні. Закатай його до стерилізованих банків.
11. Компот із брусниці та журавлини
Сподобається всім любителям кислуватих та трохи терпких напоїв.
Тобі знадобиться: 1 л води, 150 г журавлини, 150 г брусниці, 70 г цукру.
Приготування: Закип'яті і трохи проварити воду цукром. Засип туди журавлину і брусницю, провар компот ще 5 хвилин, зніми з вогню і дай йому настоятися.
12. Смузі із брусниці з фруктами
Регулюй кількість води з урахуванням бажаної консистенції.
Тобі знадобиться: 300 г брусниці, 1 банан, 1 груша, 2-3 абрикоси, 1 ст.л. меду, 300 мл води.
Приготування: Промий, очисти і довільно наріж фрукти. Перебери брусницю. За допомогою блендера збий смузі до однорідності.
13. Шоколадний пиріг із брусницею
У тісто можна додати спеції або трохи рубаних горіхів.
Тобі знадобиться: 100 г вершкового масла|мастила|, 4 ст.л. какао, 160 г цукру, 150 г борошна, 1 ч.л. розпушувача, 120 г брусниці, 3 яйця.
Розтопи масло з цукром і какао до однорідності. Віночком зби яйця і змішай сухі інгредієнти. З'єднай всі три частини, перемішай тісто і втрути в нього брусницю. Випікай пиріг близько 40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
14. Кекс із брусницею
Для краси посип готовий кекс цукровою пудрою або полів глазур'ю.
Тобі знадобиться: 100 мл кефіру, 240 г борошна, 200 г цукру, 1 яйце, 1 ч.л. розпушувача, 140 г брусниці, 100 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Міксером зби яйце з цукром до піни. Додай розтоплене вершкове масло, кефір і знову збий. Всип просіяне борошно з розпушувачем і потім втрути брусницю. Випікай кекс 45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
15. Брусниця з цукром без варіння
Таку заготовку обов'язково потрібно зберігати у холодному місці.
Тобі знадобиться: 200 г брусниці, 200 г цукру.
Приготування: Товкушкою розімні брусницю з цукром. Залишити на 2-3 години і добре перемішати до розчинення. Закатай заготівлю до стерилізованої банку.
16. Брусниця з апельсином на зиму
У процесі варіння можеш додати ще паличку кориці або інші спеції.
Зараз читають:15 салатів із грушею, які неодмінно здивують
Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 500 г апельсинів, 500 г цукру.
Замочи апельсини в окропі на 5-10 хвилин, потім наріж їх разом із шкіркою і пропусти через м'ясорубку. Змішай брусницю з цукром, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин на слабкому вогні. Додай апельсини та провари ще 20-30 хвилин. Закатай заготівлю у стерилізовані банки.
17. Тертий пиріг із брусницею
Найапетитніший пиріг до чаю чи кави.
Тобі знадобиться: 400 г борошна, 250 г цукру, 180 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 300 г брусниці.
Приготування: Міксером зби вершкове масло і 100 г цукру. Додай яйце, борошно та розпушувач. Замісити тісто і поділи його на дві нерівні частини. Велику прибери в холодильник, а меншу – у морозилку на півгодини.
Розкатай більшу частину тіста у форму і сформуй бортики. Виклади брусницю і засип її цукром. Найменшу частину тіста натрій на тертці і засип нею пиріг. Випікай його 25 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.
18. Смузі з брусницею та бананом
Приємна бруснична кислинка відмінно поєднується із насолодою бананів.
Тобі знадобиться: 2 банани, 100 г брусниці, 2 гілочки м'яти, 1 склянка кокосового молока.
Приготування: Очисти банани, обірви листочки м'яти та перебери брусницю. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
19. Сирники з брусницею
Оригінальний ПП рецепт на рисовому борошні з нежирним сиром.
Тобі знадобиться: 350 г 5% сиру, 1 яйце, підсолоджувач, 3 ст.л. рисового борошна, 2 жмені брусниці, 1 щіпка солі.
Приготування: Перетріть сир через сито і змішай його з яйцем і підсолоджувачем. Додай рисову муку|борошно| з|із| сіллю|соль|, перемішай масу і вмішай ягоди брусниці. Сформуй сирники та обсмаж їх до рум'яності з двох боків на середньому вогні.
20. Шведський брусничний джем
Популярний у північних країнах рецепт джему, який однаково гарний із десертами чи фрикадельками.
Тобі знадобиться: 250 г брусниці, 30 г цукру, 3 бутони гвоздики, 30 мл бальзамічного оцту, сіль та мелений чорний перець.
Приготування: Змішай брусницю з цукром і проварити 10-12 хвилин на слабкому вогні. Блендером подрібни масу до однорідності і за бажанням – перетрій через сито. Додай решту інгредієнтів, провари джем ще 5-7 хвилин і закатай у стерилізовану банку.
Джерело: dietcenter.com.ua