Пастила – один із найкорисніших десертів, який тільки можна придумати. За своєю суттю це просто підсушене фруктове чи ягідне пюре з цукром чи без. Її можна сушити у спеціальній сушарці, духовці або просто на повітрі, а потім ще довго зберігати у скляній герметично закритій банці. Лови 15 найкращих рецептів пастили з вишні!
Зміст
1. Пастила з вишні у духовці
Домашній спосіб приготування пастили, для якого не потрібні спеціальні пристрої.
Тобі знадобиться: 1 кг вишні, 200 г цукру.
Приготування: Видали з вишні кісточки будь-яким зручним способом, постав її на плиту і проварити близько 5-7 хвилин до виділення соку. Додай цукор і продовжуй варити масу, помішуючи, ще 15 хвилин.
Подрібніть вишневе пюре блендером або перетріть через сито. Вилий його на застелений пергаментом лист шаром не більше 7 мм. Відправ пастилу на 4-5 годин у відкриту духовку при 100 градусах.
2. Пастила із замороженої вишні
Вибирай заморозку без кісточок, щоб не чекати, доки їх вдасться видалити.
Тобі знадобиться: 800 г замороженої вишні без кісточок, 250 г цукру.
Відправь вишню в каструлю з товстим дном і проварити близько 7 хвилин до виділення соку. Засип цукор, перемішай і провари вишню ще 15 хвилин, помішуючи. Подрібни масу блендером і вилий тонким шаром на пергамент. Суши пастилу на повітрі в місці, що провітрюється або відправь в духовку на 5-6 годин при 50-60 градусах.
Зараз читають:20 відмінних рецептів круасанів із листкового тіста
3. Пастила з вишні у сушарці
Час приготування залежатиме від твоєї моделі сушарки, тому подивися в налаштуваннях.
Тобі знадобиться: 500 г вишні без кісточок, 200 г цукру.
Приготування: Перебий блендером вишню з цукром, проваріть пюре близько 20-30 хвилин на слабкому вогні і вилий тонким шаром на пергамент або силіконовий килимок у формочки для сушарки. Суші пастили від 4 годин. Періодично змінюй піддони місцями, якщо їх кілька.
4. Пастила з вишні без варіння
Ягоду не обов'язково проварювати, але тоді вона довше сохнутиме.
Тобі знадобиться: 500 г вишні без кісточок, 100 г цукру.
Перебий вишню і цукор блендером або подрібни будь-яким іншим способом. Вилий пастилу тонким шаром до 5-7 мм на пергамент і відправ на деко в духовку на 5-6 годин при 70-80 градусах. Прочиніть дверцята в процесі.
5. Пастила з вишні на повітрі
Щоб на пастилу не потрапляла пилюка і не зліталися комахи, накрий її марлею.
Тобі знадобиться: 1 кг вишні без кісточок, 200 г цукру.
Приготування: Проварити вишню пару хвилин до виділення соку. Додай цукор і доведи до кипіння. Проварити ще 15-20 хвилин, помішуючи. Вилий все на пергамент тонким шаром, накрий марлею та суші пастилу 2-3 дні в сонячному, але добре провітрюваному місці. Пару разів переверни її в процесі.
6. Пастила з вишні без цукру
Цукор не тільки дає насолоду, але ще й є додатковим загусником. Але ж можна обійтися і без нього!
Тобі знадобиться: 1 кг вишні.
Приготування: Видали з вишні кісточки, подрібни ягоду блендером і вилий пюре тонким шаром у піддони сушарки. Суші вишневу пастилу близько 6-8 годин при 50-60 градусах, залежно від налаштувань сушарки.
7. Пастила з вишні та банана
У таку пастилу можна не додавати цукор – стиглого банана буде достатньо.
Зараз читають:20 відмінних ПП-смузі на будь-який смак
Тобі знадобиться: 500 г вишні без кісточок, 1 банан.
Приготування: Подрібніть вишню з бананом в блендері до однорідності. Отриману масу вили тонким шаром на пергамент або в піддони сушарки. Суші таку пастилу близько 10-13 годин при 40 градусах.
8. Пастила з вишні та яблука
Завдяки високому вмісту пектину в яблуках – така пастила краще схоплюється.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 400 г вишні, 100 г цукру.
Приготування: Наріж очищені яблука, додай трохи води і проваріть до м'якості. Подрібни блендером. Окремо подрібни блендером вишню без кісточок, змішай все пюре та додай цукор. Виклади цю масу тонким шаром на пергамент на лист і суші пастилу 4-6 годин у відкритій духовці при 70-80 градусах.
9. Пастила з вишні та аґрусу
Щоб у пастили був більш насичений яскравий колір, бери темні сорти агрусу.
Тобі знадобиться: 500 г вишні без кісточок, 500 г агрусу, 200 г цукру.
Приготування: Додай до аґрусу пару ложок води та проваріть до м'якості. Розімни його товкачем, додай вишню і цукор, і провари все ще 10-15 хвилин. Подрібніть масу блендером або перетріть через сито. Виклади на пергамент і суші 2-3 дні на повітрі або 5-6 годин у відкритій духовці при 70 градусах.
10. Пастила з вишні та смородини
Для цього рецепту підійде будь-яка смородина, або одразу кілька видів.
Тобі знадобиться: 600 г вишні без кісточок, 400 г смородини, 200 г цукру.
Пропусти вишню і смородину через м'ясорубку і потім за бажанням – перетрій через сито. Додай цукор і провари пюре 20-30 хвилин на слабкому вогні. Вилий його в піддони сушарки і готуй пастилу близько 5-6 годин, періодично міняючи піддони місцями.
11. Пастила з вишні та полуниці
Якщо хочеш одноріднішу текстуру – у процесі перетри ягоду через сито.
Зараз читають:20 ПП салатів на вечерю, які варто приготувати
Тобі знадобиться: 400 г вишні без кісточок, 400 г полуниці, 100 г цукру, 0,5 ч.л. кориці.
Приготування: Виклади вишню і полуницю в каструлю, проварити 5 хвилин і перебий блендером. Додай цукор і корицю, провари заготовку ще 20 хвилин і вилий тонким шаром на пергамент. Суші пастилу 5-6 годин на деку в відкритій духовці при 70-80 градусах.
12. Пастила з вишні з кабачком
Сира пастила без варіння для любителів оригінальних рецептів.
Тобі знадобиться: 1 кг вишні, 500 г кабачків, 200 г цукру.
Приготування: Натрій кабачки на дрібній тертці і відіжми. Видали з вишні кісточки і подрібни її блендером. Змішай вишню, кабачки та цукор до розчинення, та суші пастилу в сушарці 5-7 годин.
13. Пастила з вишні з медом та кунжутом
Дуже солодка пастила і без звичайного білого цукру.
Тобі знадобиться: 200 г вишні без кісточок, 2 банани, 1 ст.л. меду, 2 ст.л. кунжуту.
Подрібни вишню з бананами блендером і додай мед. Виклади масу на піддони для сушіння, посип кунжутом і відправь сушитися на 4-6 годин.
14. Пастила з вишні та черешні
За бажанням додай до ягод трохи цукру або замінника.
Тобі знадобиться: 1 кг вишні, 1 кг черешні, 100 мл води.
Приготування: Видалити кісточки з вишні та черешні, додай воду та провари всі 15 хвилин. Залиш заготовку охолонути під кришкою, подрібни блендером і вили пастилу тонким шаром на пергамент. Суші її на сонці в приміщенні, що провітрюється 3-5 днів.
15. Пастила з вишні з динею
Вибирай солодкі медові сорти дині – пастила вийде ще смачнішою!
Тобі знадобиться: 400 г вишні без кісточок, 400 г дині, 1 ст. цукру.
Приготування: Подрібни вишню та диню в блендері. Додай цукор та увари масу до загусання на слабкому вогні. Вилий її на застелений пергаментом лист тонким шаром і суші пастилу 4-6 годин у духовці при 50-60 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua