За підсумками ПЛР-аналізу промивних вод зі шлунка пацієнтки підтверджено діагноз ботулізм у мешканки Олександрії: встановлено наявність токсину Clostridium botulinum типу Е.
У Кіровоградському обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомили, що саме тип Е найчастіше пов’язують із споживанням недоброякісної рибної продукції.
Постраждала продовжує лікування у закладі охорони здоров’я, їй введено протиботулінічну сироватку.
Довідково: ботулінічний токсин типу Е – це один із семи сильнодіючих нейротоксинів, які продукує бактерія Clostridium botulinum, і він здатний спричинити ботулізм у людей та інших ссавців, птахів і риб.
Початкові симптоми хвороби найчастіше з’являються через 12–24 години після вживання зараженої їжі.
Щоб уникнути ботулізму, не слід купувати продукти на стихійних ринках;
слід стежити, аби продукти були свіжими;
не збирати незнайомі дикорослі гриби в потенційно забруднених місцях;
обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та дотримуватися інших правил гігієни.
Ботулотоксин у 375000 разів потужніший за отруту гримучої змії та в мільйон разів сильніший за ціаністий калій.
Джерело: zpu.kr.ua