15 рецептів здобних булочок, які зможе приготувати кожен

М'якість та легкість здобних булочок підкорює з першого укусу. Їхнє приготування вимагає більше часу, але готовий результат точно коштує витрачених зусиль. Здобні булочки можуть бути солодкими або солоними, з начинкою або без яких захочеш. І найкращі рецепти ми вже зібрали для тебе у цій добірці!

Зміст

  • 1. Здобні булочки на молоці та свіжих дріжджах
  • 2. Здобні булочки на кефірі та сухих дріжджах
  • 3. Сирні здобні булочки
  • 4. Пісні здобні булочки
  • 5. Медові здобні булочки на топленому молоці
  • 6. Здобні кукурудзяні булочки
  • 7. Гірчичні здобні булочки
  • 8. Здобні булочки з шоколадом
  • 9. Здобні булочки з повидлом
  • 10. Здобні булочки з родзинками
  • 11. Здобні булочки з корицею
  • 12. Здобні булочки з маком
  • 13. Здобні булочки зі згущеним молоком
  • 14. Здобні вівсяні булочки
  • 15. Здобні булочки з сиром та зеленню
  • 1. Здобні булочки на молоці та свіжих дріжджах

    М'які молочні булочки, які тануть у роті та нікого не залишать байдужим.

    Тобі знадобиться: 600-650 г борошна, 300 мл молока, 70 г вершкового масла, 20 г свіжих дріжджів, 120 г цукру, 3 яйця, ванілін, сіль.

    Змішай тепле молоко, дріжджі, 2 ложки цукру і 3-4 ложки борошна. Залиш опару у теплі на 15 хвилин. Віночком збий 2 яйця, цукор, що залишився, сіль, ванілін і розтоплене масло. З'єднай з опарою і втрути в тісто борошно, що залишилося.

    Залиш тісто в теплі на 1:00, розділи на шматочки і сформуй булочки. Виклади їх у форму, накрий рушником і залиш ще на півгодини. Змасти здобні булочки збитим яйцем і випікай півгодини в духовці за 180 градусів.

    2. Здобні булочки на кефірі та сухих дріжджах

    Якщо хочеш зробити солодкі булочки, тоді додай у тісто більше цукру.

    Тобі знадобиться: 800 г борошна, 7 г сухих дріжджів, 2 ст. олії, 2 ст.л. цукру, 250 мл кефіру, 100 мл води, 1 яйце, 1 жовток, 1,5 ч.л. солі, кунжут.

    Розчини дріжджі в теплій воді. Окремо змішай кефір, яйце, жовток, олію, сіль та цукор. Проси борошно, влий у неї кефір і дріжджі, замісити тісто і залиш його в теплі на 1 годину. Розділи тісто на шматочки, сформуй булочки і залиш їх у теплі ще на півгодини. Змасти булочки водою, посип кунжутом і випікай 20-25 хвилин у духовці при 190 градусах.

    3. Сирні здобні булочки

    Нереально м'які і ситні просто неможливо відірватися.

    Тобі знадобиться: 400 г борошна, 200 г сиру, 120 г цукру, 60 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 70 мл молока, 1 ч.л. сухих дріжджів, цедра 1 апельсина, 1 щіпка солі, 1 жовток.

    Розведи дріжджі, 2 ст.л. цукру та кілька ложок борошна у теплому молоці. Залишити на 15 хвилин. Віночком зби яйця з цукром, що залишився, додай сіль і розтоплене масло, а потім – перетертий сир і цедру. Змішай все разом, з'єднай з опарою і додай борошно, що просіює.

    Вимішати тісто, залиш його на 1,5 години в теплі і розділи на 8-10 шматочків. Сформуй круглі булочки та залиш їх у теплі ще на півгодини. Змасти булочки збитим жовтком і випікай 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    Зараз читають:Печеня з курки: 20 легких та смачних рецептів

    4. Пісні здобні булочки

    Ці апетитні булочки готуються без яєць, на воді та на олії.

    Тобі знадобиться: 450 г борошна, 2 ст. олії, 250 мл води, 10 г сухих дріжджів, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.

    Розведи дріжджі та цукор у теплій воді. Залиш на 10 хвилин, додай олію та сіль, а потім втрути борошно. Виміси тісто і залиши його на 1 годину в теплі. Розділи на шматочки, сформуй невеликі булочки і виклади їх у форму. Залиш булочки ще на півгодини, змасти маслом і випікай півгодини в духовці при 180 градусах.

    5. Медові здобні булочки на топленому молоці

    Ласунам радимо присипати булочки цукром перед випіканням.

    Тобі знадобиться: 2 яйця, 1/2 склянки олії, 3 ст.л. меду, 1 щіпка солі, 1 склянка теплого топленого молока, 3,5 склянки борошна, 2 ч.л. сухих дріжджів, 2 ст. вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру.

    Приготування: Виделкою збий 1 яйце і 1 жовток, додай олію, сіль, 2 ложки меду і влий молоко. Окремо змішай борошно та дріжджі, влий туди рідку суміш та заміси тісто. Залиш його на 1 годину в теплі та сформуй невеликі булочки.

    Залиш булочки в теплі ще на півгодини. Змішай цукор, розтоплене вершкове масло та ложку меду на водяній бані до однорідності. Додай білок, що залишився, і змасти цією сумішшю булочки. Випікай їх 25 хвилин|мінути| в духовці при 180-190 градусах.

    6. Здобні кукурудзяні булочки

    Їх цілком можна використовувати замість хліба – вони смачні та не солодкі.

    Тобі знадобиться: 120 г кукурудзяного борошна, 360 г пшеничного борошна, 30 г цукру, 6 г солі, 80 г вершкового масла|мастила|, 4 г сухих дріжджів, 240 мл молока, 60 мл води, 1 яйце.

    Розведи дріжджі та цукор у теплій воді, і залиш на 10 хвилин. Змішай кукурудзяне борошно і сіль, додай 60 г м'якого вершкового масла|мастила| і розітріть. Нагрій молоко, не доводячи до кипіння, влий до кукурудзяного борошна, перемішай і дай охолонути тісту.

    Додай дріжджі та яйце, перемішай і поступово додай пшеничне борошно. Залиш тісто на 2 години в теплі, сформуй булочки, виклади на пергамент і залиш ще на півгодини. Розтопи 20 г вершкового масла|мастила|, змасти їм булочки і випікай їх 15-20 хвилин|мінути| в духовці при 190 градусах.

    7. Гірчичні здобні булочки

    Перед випіканням можеш посипати їх насінням гірчиці.

    Тобі знадобиться: 1 склянка молока, 20 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 2,5-3 склянки борошна, 0,5 ч.л. солі, 2 ст. гірчичної олії, 1,5 ст.л. цукру.

    Розітри дріжджі, сіль і цукор , влий тепле молоко, перемішай і залиш опару на 15 хвилин. Додай половину борошна, що просіює, а далі – яйце і гірчичне масло.

    Втрути борошно, що залишилося, виміси тісто і залиш його на 1 годину в теплі. Сформуй 10-12 булочок, виклади на пергамент і залиш ще на 15 хвилин. Змасти їх яйцем за бажання і випікай 15-20 хвилин у духовці при 180 градусах.

    8. Здобні булочки з шоколадом

    Підійде звичайна плитка шоколаду – нічого складного.

    Зараз читають:10 рецептів соусів для лазаньї, які точно здивують

    Тобі знадобиться: 600-650 г борошна, 300 мл молока, 100 г шоколаду, 70 г вершкового масла, 20 г свіжих дріжджів, 120 г цукру, 3 яйця, ванілін, сіль.

    Приготування: Змішай тепле молоко, дріжджі, трохи цукру та борошна. Залиш опару у теплі на 15 хвилин. Віночком збий 2 яйця, цукор, що залишився, ванілін, сіль і розтоплене масло. Змішай з опарою і поступово додай борошно, що просіює. Виміси тісто і залиши його на 1 годину в теплі.

    Розділи тісто на шматочки, сплюсни і загорни в кожен коржик кілька скибочок шоколаду, щоб начинка була всередині. Залиш булочки у формі ще на півгодини. Змасти їх збитим яйцем і випікай 20-30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    9. Здобні булочки з повидлом

    Вибирай досить густе повидло, щоб начинка точно не витікала.

    Тобі знадобиться: 800 г борошна, 7 г сухих дріжджів, 2 ст. олії, 100 г цукру, 250 мл молока, 100 мл води, 2 яйця, 100 г повидла.

    Приготування: Дріжджі розведи в теплій воді та залиш на 10 хвилин. Віночком збий яйця, цукор, тепле молоко та олію. З'єднай з опарою, влий все в борошно, що просіює, і виміси тісто.

    Залиш його на 1 годину в теплі, розділи на шматочки і сплюсни їх у коржики. Виклади на кожну корж трохи повидла, сформуй булочки і залиш їх на пергаменті на 20 хвилин під рушником. Випікай здобні булочки з повидлом 20-30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    10. Здобні булочки з родзинками

    Перед використанням радимо добре розпарити та обсушити родзинки.

    Тобі знадобиться: 300 мл молока, 1 ч.л. сухих дріжджів, 80 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 2 яйця, 80 г вершкового масла|мастила|, 600-700 г борошна, 70 г родзинок|ізюму|.

    Приготування: Змішай тепле молоко, дріжджі, цукор та сіль. Залиш на 10-15 хвилин в теплі, а потім додай яйця і розтоплене масло в опару, що вийшла. Перемішай до однорідності і поступово всип просіяне борошно. Виміси тісто і залиши його на 1 годину в теплі.

    Ще раз виміси тісто, втручаючи в нього родзинки, і залиши його в теплі ще на півгодини. Сформуй невеликі булочки і востаннє залиш їх на півгодини на вистоювання. Змасти булочки молоком і випікай 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    11. Здобні булочки з корицею

    Ароматна кориця – одне з найкращих доповнень до солодких домашніх булочок.

    Тобі знадобиться: 4 склянки борошна, 1 яйце, 200 г вершкового масла|мастила|, 1 склянка молока, 1 ст.л. цукру, 1 ст. сухих дріжджів, 1 ч. л. солі, 4 ст. коричневого цукру, 3 ст. кориці.

    Розведи звичайний цукор, дріжджі та сіль у теплому молоці. Залишити на 15 хвилин. Додай яйце, половину розтопленої олії та перемішай. Всип просіяне борошно, вимішати тісто і залиш його на 1 годину в теплі. Розкатай тісто пластом, змасти маслом, що залишилося і посип цукром з корицею. Згорни тісто в рулет і наріж булочки. Залиш їх ще на 20 хвилин під рушником та випікай здобні булочки з корицею 30 хвилин у духовці при 180 градусах.

    Зараз читають:20 найапетитніших рецептів смузі з гарбуза

    12. Здобні булочки з маком

    Для рум'яної скоринки зазвичай змасти булочки збитим жовтком.

    Тобі знадобиться: 250 мл кефіру, 8 г сухих дріжджів, 250 г цукру, 80 г вершкового масла|мастила|, 150 г маку, 2 яйця, 0,5 ч.л. солі, 500 г борошна.

    Приготування: Розмішай дріжджі, сіль та 80 г цукру в теплому кефірі. Залиш у теплі на 10-15 хвилин. Додай яйця і розтоплену олію в опару, перемішай і всип просіяне борошно.

    Замісити тісто і залиши його на 1,5 години в теплі. Мак залий окропом на 20 хвилин, відкинь на друшляк і подрібни з цукром, що залишився в блендері. Розкатай тісто пластом, виклади макову начинку і згорни рулет. Наріж і випікай булочки 25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    13. Здобні булочки зі згущеним молоком

    Згущене молоко можна зварити самостійно або взяти вже готову.

    Тобі знадобиться: 125 мл молока, 100 г вершкового масла, 125 мл води, 30 г свіжих дріжджів, 3 жовтки, 1 яйце, 50 г цукру, 2 щіпки солі, 650 г борошна, 350 г згущеного молока, 1,5 ст. вершків.

    Розведи дріжджі, цукор і сіль у теплій воді, і залиш на 15 хвилин. Віночком зби тепле молоко, розтоплене масло, яйце і 2 жовтки. Проси борошно і додай до неї обидві рідкі частини. Вимішайте еластичне тісто і залиште його на 1 годину в теплі.

    Розділи тісто на шматочки, зроби з них коржики і виклади згущене молоко. Сформуй булочки з начинкою та залиш їх ще на півгодини на вистоювання. Змішай останній жовток та вершки, змасти здобні булочки і випікай їх 25 хвилин у духовці при 180 градусах.

    14. Здобні вівсяні булочки

    Для краси присип їх кунжутом або насінням льону.

    Тобі знадобиться: 150 мл молока, 150 г вівсяного борошна, 150 г пшеничного борошна, 1 ч.л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. меду, 1 ст. олії, 1 ч.л. сухих дріжджів.

    Приготування: Змішай тепле молоко, цукор, дріжджі та 1-2 ложки пшеничного борошна. Залиш опару на 15 хвилин. Влий опару в просіяне вівсяне борошно, додай олію, мед і сіль.

    Віночком перемішай масу і поступово додай пшеничне борошно. Виміси тісто, залиш його на 1 годину в теплі і сформуй невеликі булочки. Залиш їх ще на 15 хвилин і випікай 20 хвилин у духовці за 180 градусів.

    15. Здобні булочки з сиром та зеленню

    Ще один чудовий варіант несолодких булочок на всі випадки життя!

    Тобі знадобиться: 350 мл молока, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. сухих дріжджів, 70 мл рослинної олії, 1 яйце, 700 г борошна, 360 г сиру, 1-2 пучки зелені, спеції.

    Розведи дріжджі та сіль у теплому молоці. Додай олію та збите яйце, перемішай і поступово всип борошно. Виміси тісто і залиши його на 1 годину в теплі.

    Для начинки змішай сир, рубану зелень та спеції за смаком. Розділи тісто на шматочки, загорни начинку і залиши булочки розстоюватися на півгодини. Змасти їх олією та випікай 25 хвилин у духовці при 180 градусах.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *