Морська мова – одна з недооцінених риб. Найближчий родич камбали, він відрізняється дуже ніжним смаком та мінімальною кількістю кісток. А ще морська мова практично не має специфічного рибного запаху. Зібрали для тебе 15 найкращих рецептів, як його приготувати!
Зміст
1. Морська мова у клярі на сковороді
Найлегший спосіб приготування різних видів риби.
Тобі знадобиться: 500 г філе морської мови, 1 яйце, 1/2 склянки води, спеції, борошно.
Приготування: Віночком збий яйце, воду та спеції. Додай борошно в такій кількості, щоб досягти консистенції густої сметани. Вмочіть шматочки морської мови в кляр і обсмаж їх з двох сторін на середньому вогні.
2. Тушкована морська мова в томаті
Томат з овочами гармонійно доповнює філе риби – смачно та ситно.
Тобі знадобиться: 1 кг філе морської мови, 1 цибулина, 2 моркви, 5 ст. томатний соус, спеції, борошно.
Приготування: Наріж морську мову на шматочки, обваляй у спеціях з борошном, злегка обсмаж і відклади убік. Окремо обсмаж подрібнену цибулю, додай терту моркву та смажу до м'якості. Додай томатний соус, спеції за смаком та кілька ложок води. Протушкуй соус 5 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
У велику каструлю виклади шарами морську мову і томатний соус, що вийшов. Часткою трохи окропу, на 2 см від дна каструлі. Туши всі під кришкою півгодини на середньому вогні.
3. Морська мова із зеленню у вершковому маслі
Прекрасний рецепт морської мови у найкращих традиціях французької кухні.
Зараз читають:20 швидких та смачних соусів для курки
Тобі знадобиться: 1 морська мова, 4 ст. вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. топленої олії, 1/2 склянки борошна, 1 лимон, 1 ст.л. рубаної петрушки, спеції.
Зніміть шкіру з одного боку риби. Приправ, обваляй у борошні і смажу приблизно 4 хвилини в топленому маслі на середньому вогні шкірою вгору. Переверни і смажу ще 3 хвилини. Після чого додай шматочки вершкового масла, а коли воно розтане – лимонний сік та рубану петрушку. Прогрій досі 1-2 хвилини, поливаючи морську мову соусом.
4. Рулетики з морської мови з беконом та сиром
Оригінальна порційна закуска, коли хочеться чогось новенького.
Тобі знадобиться: 1 філе морської мови, 3 смужки бекону, 70 г сиру, 2 гілочки зелені, 30 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Розріж філе морської мови на три смужки, приправ та виклади на кожну по слайсу бекону та сиру. Згорни в рулетики, скріпи зубочистками і постав на пергамент. Зверху додай по шматочку олії та присип зеленню. Запікати рулетики 15 хвилин у духовці при 220 градусах.
5. Морська мова із зеленню в духовці
Вся підготовка до приготування займає буквально хвилини.
Тобі знадобиться: 800 г філе морської мови, 50 мл оливкової олії, 10 г дижонської гірчиці, 20 мл білого винного оцту, 50 г зелені, спеції.
Приготування: Змішай оливкову олію, винний оцет, дижонську гірчицю, спеції та рубану зелень. Виклади філе морської мови у форму для запікання, додай води на 5 мм від дна і відправ його в духовку на 15 хвилин при 190 градусах. Після чого полів рибу заздалегідь приготованим соусом із зеленню та допеки ще 3-5 хвилин.
6. Смажена морська мова в яйці
Ще один варіант кляру, на цей раз без добавок.
Тобі знадобиться: 350 г філе морської мови, 1 яйце, 1 ст. борошна, спеції.
Приготування: Віночком збий яйце, борошно та спеції до однорідності. Наріж морську мову невеликими шматочками, вмочіть в кляр і обсмаж на сковороді з двох боків до рум'яності.
7. Морська мова з картоплею в духовці
Ситна сімейна страва на обід, вечерю або до святкового столу.
Тобі знадобиться: 1,2 кг філе морської мови, 6 картоплин, 4 помідори, 1-2 цибулини, 200 г майонезу, 200 г твердого сиру, спеції.
Зараз читають:15 рецептів пісних пирогів, які порадують своїм смаком
Картоплю наріж тонкими кружальцями і виклади у форму для запікання. Зверху виклади філе морської мови, приправ та додай кільця цибулі та помідорів. Змасти все майонезом і відправте на півгодини в духовку при 180 градусах. Засип тертим сиром та запікай ще 10 хвилин.
8. Морська мова у сирному паніровці
Рекомендуємо використовувати ароматний витриманий сир, на зразок пармезану.
Тобі знадобиться: 3 філе морської мови, 200 г твердого сиру, 2 ст. панірувальних сухарів, спеції.
Приготування: Збризкай філе морської мови олією, натрій спеціями, залиш на 10 хвилин і виклади на пергамент. Змішай тертий сир і панірувальні сухарі, і посип рибу. Відправте блюдо на 15 хвилин в духовку при 200 градусах.
9. Рибні палички з морської мови
Радимо подавати їх із соусом тартар або іншим за смаком.
Тобі знадобиться: 1 кг філе морської мови, 2 яйця, 2 ст. води, 1,5 склянки панірувальних сухарів, 3 ст.л. тертий пармезан, спеції.
Приготування: Виделкою або віночком зби яйця, воду та спеції. Окремо змішай панірувальні сухарі та тертий пармезан. Морську мову наріж смужками і вмокни в яйце, а потім – обваляй у сухарях із сиром. Обсмажити на сковороді до золотистості з усіх боків.
10. Швидка вуха з морської мови
При подачі додай у юшку трохи рубаної зелені та тонку часточку лимона.
Тобі знадобиться: 400 г філе морської мови, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю і болгарський перець, натрій моркву і відправь все в каструлю. Додай нарізаного середніми шматочками морської мови, залий водою і доведи до кипіння. Приправ та проварю юшку близько 7 хвилин.
11. Морська мова у фользі в духовці
Замість майонезу можна взяти сметану або йогурт.
Тобі знадобиться: 4 філе морської мови, 1 цибулина, 50 г майонезу, зелень, спеції, італійські трави.
На листи фольги виклади кільця цибулі. Філе морської мови натрій спеціями і викладіть зверху. Змішай майонез із зеленню та змасти їм рибу. Загорни конвертики з фольги і відправ їх на 25 хвилин в духовку при 220 градусах.
Зараз читають:Как использовать специи
12. Рулет з морської мови з сиром та горіхами
Завдяки тому, що філе морської мови дуже тонке, воно добре підходить для рулетиків.
Тобі знадобиться: 1 філе морської мови, 100 г твердого сиру, 50 г волоських горіхів, 25 г кропу.
Приготування: Подрібни кріп і горіхи, натрій сир на тертці і змішай. Приправ філе морської мови, виклади на нього начинку і згорни рулетик. Закріпи його зубочистками чи кулінарною ниткою. Запікай у духовці при 180 градусах до рум'яності.
13. Морська мова, запечена у вині
Це досить вишукана та ошатна страва навіть для святкового столу.
Тобі знадобиться: 1,2 кг філе морської мови, 3 ст. оливкової олії, 1 лимон, 160 мл білого сухого вина, 2 ст. панірувальних сухарів, 2 ст.л. рубаної петрушки, 0,5 ч.л паприки, сіль, 50 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Змасти форму для запікання оливковою олією та виклади філе морської мови, натерте сіллю. Зверху полів його лимонним соком і вином, натрій паприкою. Посип петрушкою та сухарями, і розклади шматочки вершкового масла. Відправте блюдо в духовку при 180 градусах під фольгою на 20 хвилин. Через 15 хвилин – зніми фольгу.
14. Морська мова у вершково-апельсиновому соусі в духовці
Незвичайне, але дуже приємне поєднання інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1,2 кг філе морської мови, 1 апельсин, 150 мл 20% вершків, 3 зубчики часнику, 100 г твердого сиру, 30 г вершкового масла, спеції.
Приготування: Наріж філе морської мови на шматочки, приправ, залиш на 10 хвилин, а потім виклади у форму для запікання. Змішай вершки, апельсиновий сік, подрібнений часник та тертий сир. Залий рибу та зверху додай шматочки вершкового масла. Відправте все на 30 хвилин в духовку при 180 градусах.
15. Котлети з морської мови
Смачні, корисні та без хліба – чудовий рецепт на всі випадки.
Тобі знадобиться: 1 кг філе морської мови, 1 цибулина, 2 яйця, 1 склянка борошна, спеції.
Приготування: Пропусти морську мову та цибулю через м'ясорубку, додай спеції, яйця та борошно. Вимішай рибний фарш, що вийшов. Викладай котлети на розігріту сковорідку ложкою та смажу з двох боків до готовності.
Джерело: dietcenter.com.ua