Ну, хто не любить домашнє картопляне пюре? Тим більше, це один із найуніверсальніших гарнірів у світі, і воно поєднується буквально з чим завгодно. На цей раз ми зібрали рецепти різноманітних підлив до нього. Смачно, ситно та просто!
Зміст
1. Томатно-зметана підлива для картопляного пюре
Класична підливка для різних гарнірів та страв.
Тобі знадобиться: 2 ст. борошна, по 1,5 ст. рослинної та вершкового масел, по 1 ст.л. томатної пасти та сметани, цукор, спеції, 500 мл води.
Приготування: Обсмажити борошно на суміші двох олій. Додай томатну пасту, перемішай і поступово влий воду, помішуючи. Протушкуй підливу на слабкому вогні до густоти і в кінці – додай сметану.
2. Підливу з куркою та каррі для картопляного пюре
Якщо хочеш надати підливі яскравіший відтінок, додай більше карі.
Тобі знадобиться: 350 г курячого філе, 2 цибулини, 1 ч.л. каррі, 1 склянка води, спеції.
Приготування: Курку наріж шматочками і обсмаж до легкої рум'яності. Додай нарізану цибулю та смажу ще 5-7 хвилин. Влий воду, додай спеції і протушкуй підливу ще 15 хвилин.
3. Томатна підлива без м'яса для картопляного пюре
Густий овочевий соус, і при цьому пісний.
Тобі знадобиться: 100 мл томатної пасти, 2 цибулини, 1 морква, 500 мл води, 1 ст. борошна, спеції.
Приготування: Натрій моркву, дрібно наріж цибулю і обсмаж їх разом пару хвилин. Додай томатну пасту та воду, приправ та протушкуй підливу 5 хвилин. Розведи борошно в невеликій кількості води, влий туди ж і провари соус ще 5-7 хвилин.
Зараз читають:12 найкращих рецептів горохового супу з копченою куркою
4. Підливу з м'ясним бульйоном для картопляного пюре
Незважаючи на те, що це овочева підливка – бульйон дає їй виразний м'ясний смак.
Тобі знадобиться: 1 морква, 1 цибулина, 3 помідори, 200 мл м'ясного бульйону, 2 зубчики часнику, 50 г вершкового масла|мастила|, 2 ч.л. борошна, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до золотистості на вершковому маслі. Додай очищені та дрібно нарізані помідори та туші, доки зайва рідина не випарується. Всип борошно і спеції, перемішай і поступово влий бульйон. Туши підливу ще кілька хвилин до однорідності.
5. Підливу з фаршем для картопляного пюре
Підійде будь-який м'ясний фарш на твій смак – добрий варіант на вечерю.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 2-3 цибулини, 2 ст. борошна, 350 мл води, 3 зубчики часнику, 3 ст. томатної пасти, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю і часник і обсмаж їх до золотистості. Додай фарш і смажу ще 10 хвилин, помішуючи. Присип все борошном, перемішай і потім влий воду з томатною пастою. Знову перемішай і протушкуй підливу близько 10-15 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
6. Підлива з печерицями для картопляного пюре
Якщо захочеш взяти інші гриби, спочатку відвари їх до готовності.
Тобі знадобиться: 250 г печериць, 1 помідор, 1 цибулина, 1 морква, 3 ст.л. вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. муки|борошна|, 1 склянка води або бульйону, 3 ст.л. сметани.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і подрібни гриби. Обсмажити все разом на вершковому маслі 5-8 хвилин. Додай у засмажку очищений і нарізаний помідор, приправ та ще пару хвилин протушкуй.
Окремо обсмаж борошно на сухій сковороді, додай воду і перемішай до однорідності. Відправте це в підливу разом зі сметаною і протушкуй ще 5 хвилин під кришкою.
7. М'ясна підлива зі свининою для картопляного пюре.
Радимо використовувати саме свинину, тому що яловичину досить легко пересушити.
Тобі знадобиться: 700 г свинини, 1 цибулина, 1 морква, 2 ст. томатної пасти, 2 зубчики часнику, 250 мл води, спеції.
Дрібно наріж і обсмаж свинину до легкої рум'яності. Додай подрібнену цибулю і терту моркву, і тушкуй разом 2-3 хвилини. Влий воду та туші підливу 30-40 хвилин під кришкою на мінімальному вогні. Наприкінці приготування – додай томатну пасту зі спеціями та прогрій ще 2-3 хвилини.
Зараз читають:20 компотів із брусниці, які варто приготувати
8. Грибна підлива з білим вином для картопляного пюре.
Трохи вина зробить підливу ще приємнішою, запашною та пікантною.
Тобі знадобиться: 300 г грибів, 0,5 ст. борошна, 2 яєчні жовтки, 80 г вершкового масла|мастила|, 1 лимон, 70 мл білого сухого вина, спеції, бульйон.
Приготування: Наріж і обсмаж гриби в вершковому маслі, додай лимонний сік і бульйон до смаку, і проварити 5 хвилин. Додай вино і розведене у воді борошно. Знову доведи до кипіння, проварити 2-3 хвилини і приправ. Постійно помішуючи, додай жовтки і через 1 хвилину зніми підливу з вогню.
9. Підливу з куркою та томатним соком для картопляного пюре
Найкраще для цього рецепту підійде філе гомілки або стегна.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 500 г курки, 2 склянки томатного соку, спеції.
Приготування: Наріж і злегка обсмаж курку. Додай подрібнену цибулю і терту моркву, влий томатний сік і тушкуй разом близько 40 хвилин на слабкому вогні. Наприкінці – приправ підливу.
10. Підливу з овочів у вершках для картопляного пюре
Оригінальний овочевий соус на ніжній вершковій основі.
Тобі знадобиться: 2 болгарські перці, 2 цибулини, 1 морква, 1-2 стебла селери, 3 помідори, 1 л вершків, спеції.
Всі овочі наріж дрібним кубиком і обсмаж до м'якості. Приправ, накрий кришкою, протушкуй ще 5 хвилин і потім влий вершки. Туші всі разом близько 7-10 хвилин до потрібної густоти підливи.
11. Підливу з сосисками для картопляного пюре
Бюджетне підливання на той випадок, коли в холодильнику залишилося кілька сосисок, які нікуди подіти.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 2 моркви, 3 сосиски, 200 мл води, 2 ст. кетчупу, 0,5 ч.л. борошна, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Додай борошно та спеції, перемішай і влий воду. Протушкуй всі 6-7 хвилин під кришкою, додай кетчуп і туши ще 2-3 хвилини. Після чого додай нарізані сосиски, протушкуй підливу 5 хвилин і зніми з вогню.
12. Сметанна підлива з маринованими огірками для картопляного пюре.
Дуже незвичайний варіант, коли захочеться різноманітність.
Зараз читають:20 простих рецептів варення з абрикосів без кісточок
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 морква, 1,5 ст. борошна, 2 мариновані огірки, 150 г сметани, спеції, зелень.
Приготування: Натрій моркву, а цибулю і селеру – наріж дрібним кубиком. Обсмажити всі разом близько 3 хвилин, додати борошно, перемішати і смажити ще кілька хвилин. Додай сметану, спеції та подрібнені огірки, протушкуй 7 хвилин, втрути рубану зелень і зніми підливу з вогню.
13. Підливу з печінкою для картопляного пюре
Можна спочатку вимочити печінку в молоці, щоб вона стала ніжнішою.
Тобі знадобиться: 200 г печінки, 100 мл бульйону, 1 цибулина, 1 буряк, 1 ст. борошна, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, обсмаж до м'якості та додай нарізану печінку. Жар 5 хвилин, помішуючи, і додай тертий буряк, борошно та спеції. Влий бульйон або воду і туші все під кришкою до готовності.
14. Підливу з телятини для картопляного пюре
Смачна і насичена підливка, яка сподобається всім членам сім'ї.
Тобі знадобиться: 600 г телятини, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 2 ст. борошна, 3 ст. томатної пасти, спеції, зелень.
Приготування: Телятину наріж шматочками та обсмаж з усіх боків. Додай дрібно нарізані овочі та туші 10 хвилин на слабкому вогні. Додай томатну пасту та готуй ще 10 хвилин. Після чого залий водою, щоб вона покривала м'ясо, та туші півгодини під кришкою на слабкому вогні.
Окремо обсмажте борошно на сухій сковороді до золотистості і розведіть його у воді до консистенції густої сметани. Додай муку в підливу за 10-15 хвилин до готовності. А наприкінці – додай рубану зелень.
15. Підливу з фрикадельками для картопляного пюре
Обов'язково роби фрикадельки зовсім маленькими, щоб швидко приготувалися.
Тобі знадобиться: 300 г м'ясного фаршу, 2 цибулини, 1 морква, 1 яєчний білок, 2 ст. сметани, 1 ч. л. аджики, 1 ст. томатної пасти, 1 болгарський перець, 1 склянку води, 1 ч.л. борошна, спеції.
Приготування: Змішай фарш, яєчний білок, одну терту цибулину, аджику та спеції, і сформуй маленькі фрикадельки.
Овочі, що залишилися, наріж соломкою і обсмаж до м'якості. Додай борошно, томатну пасту, сметану, воду та спеції до смаку, перемішай і доведи до кипіння. Виклади фрикадельки в підливу і готуй 25 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua