Любиш баклажани? Тоді радимо приготувати з них на зиму більше різноманітних заготовок. У цій добірці ми зібрали для тебе 15 чудових рецептів маринованих баклажанів – з овочами, грибами та іншими добавками. Бери собі на замітку!
Зміст
1. Мариновані баклажани цілком на зиму
Для цього рецепту потрібні невеликі баклажани приблизно одного розміру.
Тобі знадобиться: 20-22 баклажани, 8 зубчиків часнику, 2 ст.л. цукру, 4 ст. солі, 6 лаврових листя, 16 горошин чорного перцю, 2 ч.л. оцтової есенції, 1,5 л води.
Приготування: Помірно розклади часник, спеції, лавровий лист, цукор і сіль у дві стерилізовані 3-літрові банки. Зріж у баклажанів кінчики, а самі овочі проварити 7-10 хвилин у киплячій воді. Щільно поклади їх у банки, влий по ложці оцтової есенції, залий окропом і закатай.
2. Мариновані баклажани з майонезом на зиму
Повноцінний салат, який можна одразу подавати на стіл до вечері.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг цибулі, 1 головка часнику, 200 мл майонезу, 100 мл олії, 35 мл оцту, сіль та спеції.
Приготування: Довільно наріж баклажани і проварити їх 10 хвилин у киплячій воді. Наріж цибулю півкільцями та обсмаж його в маслі до золотистості. Додай до нього баклажани і смажу все разом ще 10 хвилин, помішуючи. Додай тиск часник, спеції, сіль і майонез, все перемішай, розклади в банки і влий оцет. Захід на зиму.
3. Мариновані баклажани з цибулею та олією
Ще одна цікава варіація маринаду, щоб тобі було з чого вибрати.
Тобі знадобиться: 700 г баклажанів, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 6 бутонів гвоздики, по 4 горошини чорного та запашного перцю, 2 щіпки насіння кропу, 2 лаврові листи, 1 л води, 1 ст.л. солі, 3 ст. цукру, 5 ст. оцту, 3 ст. рослинного масла.
Приготування: Змішай воду, олію, цукор та сіль, і доведи до кипіння. Додай нарізані баклажани, доведи до кипіння і провари ще 5 хвилин. Додай нарізану півкільцями цибулю та оцет, і провари заготовку ще 1 хвилину. У стерилізовані банки поступово розклади спеції з часником, а потім – баклажани з маринадом, і закатай все кришками.
Зараз читають:8 легких рецептів вина із білої смородини
4. Мариновані баклажани по-корейськи на зиму
Для різноманітності приготуємо такі баклажани з морквою та болгарським перцем.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 3 зубчики часнику, 250 г болгарського перцю, 250 г цибулі, 250 г моркви, 50 мл оцту, 4 ст. цукру, 70 мл олії, по 1 ч.л. коріандру, солі, імбиру, меленого червоного та чорного перцю.
Приготування: Наріж всі овочі соломкою. Обсмаж баклажани в маслі, а до решти овочів додай давлений часник і спеції з сіллю. Змішай все разом і додай цукор з оцтом. Залиш овочі маринуватися на 4-5 годин, а потім розклади в банки і стерилізуй їх по 20 хвилин у киплячій воді.
5. Мариновані баклажани по-азербайджанськи на зиму
Найсмачніший рецепт із національним колоритом – простий, але смачний.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 2 лаврові листи, 400 мл води, по 7 г солі та цукру, 25 мл оцту, 10 горошин чорного перцю.
Приготування: Наріж баклажани кубиком, залий водою і проварити 7 хвилин. Зміни воду та повтори цю процедуру. Потім відкинь баклажани на друшляк і розклади їх по стерилізованих банках. Окремо закип'яти 400 мл води з усіма спеціями та оцтом, провари маринад пару хвилин, залий їм баклажани і закатай кришками.
6. Мариновані баклажани з гострим перцем та петрушкою
Баклажани виходять не надто гострі, але водночас досить пікантні.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 4 зубчики часнику, 2 ст. солі, 6 горошин запашного та чорного перцю, 1 пучок петрушки, 1 гострий червоний перець, 2 ст.л. цукру, 2 ст. оцту, 1 л води.
Приготування: Крупно наріж баклажани, проварити 5 хвилин і відкинь на друшляк. Закип'яти воду з усіма спеціями і рубаною петрушкою, проварити 3 хвилини і влий оцет. Виклади часник, баклажани та нарізаний перець у підготовлені банки. Залий все маринадом, простерилізуйте 15 хвилин у киплячій воді і закатай.
7. Мариновані баклажани як гриби на зиму
Очисти баклажани від шкірки – і потім ніхто не здогадається, що це саме вони.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 850 мл води, 1,5 ст. оцту, 2 зубчики часнику, 2 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 1 ч.л. солі, 0,5 ч. л. цукру.
Приготування: Закип'яти воду із сіллю, цукром, оцтом та спеціями. Виклади туди дрібно нарізані баклажани і проварити 10 хвилин. Розклади їх у стерилізовані банки, додай давлений часник, зали маринадом і закатай кришками.
Зараз читають:Червона смородина з цукром на зиму без варіння: 20 найкращих рецептів
8. Мариновані баклажани із зеленню на зиму
За бажанням бери інші улюблені трави і зелень – підійдуть різні варіанти.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, по 1 пучку базиліка та петрушки, 4 парасольки кропу, 4 лаврові листи, 1 головка часнику, 100 мл оцтової кислоти, по 2 ст.л. цукру та солі.
Приготування: Зріж з баклажанів хвостики. Закип'яти воду та відварити баклажани 15 хвилин. Виклади лаврові листи, часник та всю промиту зелень у стерилізовані банки. Туди ж виклади баклажани, всип сіль і цукор, влий оцет і залий все свіжим окропом.
9. Мариновані баклажани «Тіщина мова» на зиму
Така заготівля особливо гарна з м'ясом чи картоплею!
Тобі знадобиться: 2,5 кг баклажанів, 150 г солі, 100 г часнику, 150 мл оцту, 1 перець чилі, 50 мл олії.
Приготування: Наріж баклажани тонкими пластинками, пересип сіллю, залиш на пару годин, а потім промою. Дрібно наріж часник і чилі. Протушкувати баклажани в оцті з маслом близько 10 хвилин і додати чилі з часником. Перемішай, виклади «Тіщину мову» в банки і закатай на зиму.
10. Мариновані баклажани з болгарським перцем
Універсальна овочева закуска на кожен день та до особливих випадків.
Тобі знадобиться: 500 г болгарського перцю, 2 кг баклажанів, 60 г часнику, 30 г солі, 50 мл оцту, 300 мл олії, 50 г цукру.
Пропусти перець і часник через м'ясорубку, додай сіль, цукор і оцет , і перемішай. Наріж баклажани кружальцями по 1 см і обсмаж у маслі з двох сторін до золотистості. Виклади їх у підготовлену банку, чергуючи з шарами перцю. Простерилізуйте заготівлю ще 15 хвилин у киплячій воді і заходьте.
11. Смажені мариновані баклажани на зиму
Щоб зробити баклажани більш гострими та пікантними, просто додай більше чилі.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 100 мл олії, 1 перець чилі, 1 головка часнику, 1 л води, по 1 ст.л. цукру та солі, 120 мл яблучного оцту.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями, а часник і чилі дрібно порубай. Закип'ятити воду з оцтом, цукром і сіллю, і відварити баклажани в ній 15 хвилин. Потім дай їм стекти та обсмаж на сковороді в олії з двох боків. Виклади баклажани в стерилізовані банки шарами, перекладаючи часниковою масою. Залий киплячою олією, що залишилася, і закатай кришками.
Зараз читають:Варення-п'ятихвилинка з аґрусу: 20 найсмачніших рецептів
12. Мариновані баклажани з помідорами та огірками на зиму
Баклажани з помідорами – це класика, а от огірки надають їм свіжих ноток.
Тобі знадобиться: 700 г баклажанів, 700 г помідорів, 350 г огірків, 150 г цибулі, 350 г болгарського перцю, 35 мл оцту, 100 мл олії, 0,5 ст.л. солі, 1,5 ст. цукру.
Приготування: Подрібніть помідори в блендері і доведіть цю заготовку до кипіння. Інші овочі довільно наріж середніми шматочками і відправ туди ж. Протушкуй всі півгодини після кипіння і додай олію, сіль, цукор і оцет. Потім все ще 10 хвилин і заходь у підготовлені банки.
13. Мариновані баклажани з часником та петрушкою
Одна з варіацій приготування гострих баклажанів із зеленню – яскраво та смачно.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 80 мл олії, 60 мл оцту, 1 пучок петрушки, 1 головка часнику, 1,5 ст.л. солі, 2 ст. цукру.
Приготування: Очисти баклажани, наріж їх середніми шматочками і проварити 5-7 хвилин у киплячій воді. Дрібно нарубай петрушку, пропусти часник через прес, відкинь баклажани на друшляк і змішай все разом. Додай сіль, цукор, оцет, і потім – кипляче масло. Все перемішай, розклади в банки, простерилізуйте їх 20 хвилин у каструлі з водою і закатай кришками.
14. Мариновані баклажани з морквою на зиму
За бажанням додай ложку-другу спецій для корейської моркви.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 2 моркви, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 250 мл води, 1 ст. солі, 5 ст. цукру, 100 мл оцту.
Приготування: Наріж баклажани кубиком і обсмаж їх до золотистості. Натрій моркву на корейській тертці і змішай її з давленим часником. Цибулю наріж пір'ям. Закип'яти воду з сіллю і цукром, проварити 2 хвилини і влий оцет. Виклади всі овочі шарами в чисті банки, залий їх маринадом, простерилізуй ще 15 хвилин у киплячій воді і закатай.
15. Мариновані баклажани з медом на зиму
Потрібна проста, але максимально оригінальна закуска? Тоді це саме вона!
Тобі знадобиться: 800 г баклажанів, 30 г солі, 40 г часнику, 150 мл олії, 5 горошин чорного перцю, 40 г меду, 100 мл оцту, 300 мл води.
Приготування: Наріж баклажани кружальцями та обсмаж у маслі з двох сторін до золотистості. Виклади їх у банки упереміш із часником. Закип'ятіть воду з перцем і сіллю, додай оцет з медом, перемішай, проварити 2 хвилини і залий баклажани. Закатай їх стерилізованими кришками.
Джерело: dietcenter.com.ua