Тефтелі в томатному соусі – одна з найкращих домашніх страв, які тільки можна уявити. Смак, знайомий усім із дитинства! У багатьох кулінарів вже є свій улюблений та перевірений часом рецепт, але ми пропонуємо додати трохи різноманітності. Лови добірку варіантів!
Зміст
1. Тефтелі без рису в томатному соусі
Підійде будь-який м'ясний фарш – курячий або змішаний, який тобі більше подобається.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 1 яйце, 100 г батону, 1 цибулина, 1 морква, 2 зубчики часнику, 1,5 ст.л. томатної пасти, 2 ст. муки|борошна|, 1 ч.л. цукру, спеції.
Приготування: Батон замочи в холодній воді та відіжми. Подрібни його в блендері з половиною цибулини та часником, змішай все з фаршем і додай яйце. Приправ за смаком.
Подрібни цибулю, що залишилася, натрі моркву і обсмаж їх 7 хвилин. Додай томатну пасту та перемішай. Влий склянку води, додай цукор та спеції, і доведи соус до кипіння. Сформуй з фаршу тефтелі, обваляй їх у борошні і виклади в томатний соус. Туші на слабкому вогні під кришкою 20-25 хвилин.
2. Тефтелі у сметанно-томатному соусі
Ще один класичний рецепт тефтелей, простий та швидкий у приготуванні.
Тобі знадобиться: 400 г фаршу, 1/2 склянки рису, 1 морква, 1 яйце, по 1 ст. сметани, томатної пасти та борошна, спеції.
Приготування: Відвари рис, натрій моркву і змішай з фаршем і яйцем. Додай спеції до смаку і сформуй тефтелі. Обсмаж їх до рум'яності з усіх боків. Змішай сметану, томатну пасту, борошно та склянку води. Залий тефтелі цим соусом і тушкуй всі 20 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
3. Тефтелі у томатному соусі з рисом на сковороді
Смачні тефтелі з традиційною засмажкою з цибулі та моркви.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 100 г вареного рису, 2 цибулини, 1 морква, 1 яйце, 150 г томатної пасти, 1 ст. цукру, 1 ч. л. борошна, спеції.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів із цукіні
Приготування: Натріть одну цибулину і змішай її з фаршем, вареним рисом, яйцем і спеціями. Подрібни другу цибулину, натрій моркву і обсмаж їх 5 хвилин до м'якості. Додай муку|борошно| і перемішай.
Змішай томатну пасту, трохи води, цукор та спеції за смаком, влий у засмажку і доведи до кипіння. Сформуй та виклади тефтелі у сковорідку з томатним соусом. Туши всі півгодини під кришкою на слабкому вогні.
4. Тефтелі у соусі з томатного соку
Якщо немає томатної пасти чи готового соусу – чудово підійде звичайний сік.
Тобі знадобиться: 900 г м'ясного фаршу, 200 г цибулі, 200 г моркви, 120 г рису, 1 яйце, 500 мл томатного соку, 2 ст. сметани, спеції, базилік.
Приготування: Подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх до м'якості. Відварити рис до напівготовності і змішати його з половиною засмажки, фаршем та яйцем. У засмажку, що залишилася, влий томатний сік і трохи випаруй його на слабкому вогні.
Додай сметану та протушкуй ще 5 хвилин. Приправ фарш за смаком, сформуй і виклади тефтелі в соус. Туши всі разом під кришкою ще півгодини. При подачі рекомендуємо посипати тефтелі рубаною зеленню.
5. Тефтелі з томатним соусом у духовці
Так тефтелі точно поступово приготуються і залишаться соковитими!
Тобі знадобиться: 150 г рису, 500 г фаршу, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 1 яйце, 1 морква, 3 ст. томатної пасти, 400 мл води, 2 ч. л. борошна, спеції.
Приготування: Натріть одну цибулину і часник, відвари рис до напівготовності і змішай все з фаршем, яйцем і спеціями. Сформуй тефтелі та виклади їх у змащену олією форму.
Дрібно наріж другу цибулину, натрі моркву і обсмаж всі 5 хвилин. Додай борошно та томатну пасту, перемішай і готуй ще 3 хвилини. Влий воду і доведи соус до кипіння. Проварити 3 хвилини, помішуючи, залий тефтелі отриманим томатним соусом і відправ все на 35 хвилин в духовку при 200 градусах.
6. Тефтелі в томатному соусі зі свіжих помідорів
У сезон соковитих та м'ясистих помідорів – так не хочеться використати томатну пасту.
Тобі знадобиться: 600 г фаршу, 150 г цибулі, 100 г рису, 400 г помідорів, 1 яйце, 3 зубчики часнику, спеції.
Зараз читають:20 відмінних рецептів круасанів із листкового тіста
Приготування: Відварити рис до напівготовності, подрібнити в блендері цибулю та часник, і змішати все з фаршем, яйцем та спеціями. Окремо подрібни в блендері або натрій на тертці очищені помідори, доведи цю заготовку до кипіння і додай спеції.
Сформуй невеликі тефтелі, виклади їх у змащену олією форму, залий томатним соусом і відправь на 30-40 хвилин у духовку при 180 градусах.
7. Тефтелі у томатному соусі під сиром
Якщо запікаєш тефтелі в духовці, то чому б не додати рум'яну сирну скоринку.
Тобі знадобиться: 500 г фаршу, 1 цибулина, 1 яйце, 1 скибочка білого хліба, 4 зубчики часнику, 150 г твердого сиру, 4 гілочки зелені, 750 г помідорів у власному соку, спеції.
Приготування: Замочіть м'якуш хліба у воді і відіжміть. Змішай його з фаршем, яйцем, тертою цибулею та часником, зеленню та спеціями до смаку. Сформуй та виклади тефтелі у форму.
Подрібни помідори блендером, приправ, додай рубану зелень і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Залий тефтелі томатним соусом і відправ все на 15 хвилин в духовку при 190 градусах. Після чого посип тертим сиром і відправ у духовку ще на 10-15 хвилин.
8. Тефтелі з томатним соусом у мультиварці
З мультиваркою виходить ще простіше і зручніше – не потрібно стежити за температурою чи ще чимось.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 3 ст. рису, 1 цибулина, 1 морква, 1 яйце, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. олії, 1 ч.л. цукру, спеції, 1 лавровий лист, 2 ст. томатної пасти, борошно.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, натрій моркву, промий рис, подрібни часник і змішай все з фаршем і яйцем. Приправ за смаком. Сформуй і обваляй тефтелі у борошні. Розігрій мультиварку з маслом і злегка обсмаж тефтелі з усіх боків у режимі «Спека». Додай томатну пасту, всі спеції, цукор, лавровий лист і 1,5 склянки окропу. Увімкни режим «Гасіння» на 1 годину.
9. Курячі тефтелі в томатному соусі
Тефтелі з курки завжди виходять одними з найсоковитіших і ніжніших.
Тобі знадобиться: 600 г курячого фаршу, 2 моркви, 150 г вареного рису, 2 цибулини, 1 яйце, 1 склянка томатного соусу, спеції.
Приготування: Натріть одну цибулину і змішай її з курячим фаршем, рисом, яйцем і спеціями. Подрібни другу цибулину, натрій моркву і обсмаж всі 5-7 хвилин до м'якості.
Додай томатний соус та спеції до засмаження, і трохи прогрій. Сформуй тефтелі, злегка обсмаж їх з усіх боків і залий томатним соусом. Туші під кришкою 20 хвилин на слабкому вогні.
Зараз читають:Баклажани на грилі: 20 незрівнянних рецептів
10. Тефтелі з кролика у томатному соусі
Найзручніше гасити тефтелі в сотейнику або глибокій каструлі.
Тобі знадобиться: 500 г м'яса кролика, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 150 мл молока, 50 г батону, 100 г сметани, 1 ст.л. томатної пасти, 2 склянки води, 2 лаврові листи, 3 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Розмочіть м'якуш хліба в молоці. Подрібніть у блендері м'ясо кролика і змішайте отриманий фарш з тертою цибулею, часником, спеціями і віджатим хлібом. Сформуй тефтелі, обваляй їх у борошні і обсмаж з усіх боків до рум'яності.
Змішай сметану, томатну пасту, воду та ложку борошна до однорідності. Залий тефтелі цим соусом, додай лавровий лист і спеції, і доведи до кипіння. Туші все під кришкою на слабкому вогні 20 хвилин.
11. Тефтелі з картоплею в томатному соусі
Дуже класний рецепт, щоб не готувати гарнір окремо.
Тобі знадобиться: 300 г фаршу, 30 г рису, 1 цибулина, 4 картоплини, 2 ст.л. панірувальних сухарів, спеції, 1 ст.л. томатної пасти, 1 зубчик часнику, 1 ст. сметани, 1 ч. л. цукру, 300мл води.
Приготування: Відвари рис до напівготовності, натрій цибулю і змішай все з фаршем та спеціями. Сформуй та обваляй тефтелі у сухарях. Наріж картоплю невеликими брусочками, виклади все у форму для запікання та присип спеціями.
Змішай теплу воду, цукор, сметану, томатну пасту, спеції та давлений часник. Залий отриманий соус у форму з тефтелями, накрий фольгою і готуй 30-40 хвилин у духовці при 200 градусах.
12. Тефтелі з гречкою в томатному соусі
Традиційно до тефтелі додають рис, але ніхто не заважає використовувати й іншу крупу.
Тобі знадобиться: 300 г м'ясного фаршу, 1 склянка вареної гречки, 2 цибулини, 1 яйце, 400 мл води, 3 ст. томатної пасти, 1/2 пучка зелені, спеції, борошно.
Приготування: Дрібно наріж цибулю і змішай її з фаршем, яйцем, вареною гречкою та спеціями. Сформуй тефтелі, обваляй їх у борошні і обсмаж з усіх боків до золотистості. Змішай воду і томатну пасту, приправ, залий тефтелі цим соусом і тушкуй всі 20 хвилин під кришкою на слабкому вогні. За пару хвилин до кінця – додай рубану зелень.
Джерело: dietcenter.com.ua