Сезон смачних і недорогих цукіні є не дуже довгим, саме тому ми пропонуємо відразу заготовити улюблений овоч на користь. Тим більше, на зиму із цукіні можна зробити багато чого цікавого – від салатів до варення. Розповідаємо 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Цукіні як гриби на зиму
Сподобається всім любителям оригінальних маринованих закусок.
Тобі знадобиться: 2 кг цукіні, 6 зубчиків часнику, 50 г кропу, 6 ст. олії, 2 ст.л. оцту, 2 ст.л. солі, 1,5 ст. цукру.
Приготування: Наріж цукіні кубиком або брусочками, подрібни зелень та часник. Змішай разом всі інгредієнти та залиш заготівлю на 1,5 години, періодично помішуючи. Розклади цукіні в підготовлені банки, залий маринадом, що залишився, простерилізуй 15 хвилин і закатай на зиму.
2. Компот із цукіні на зиму
До цукіні також можна додати трохи кабачків до смаку.
Тобі знадобиться: 600 г цукіні, 2 апельсини, 1 лимон, 500 г цукру, 4 л води.
Приготування: Наріж цукіні та цитруси, розклади по чистих сухих банках і залий окропом. Залиш на 15 хвилин, після чого злий цю воду, додай до неї цукор і знову закип'ятити. Залий сироп, що вийшов, у банки і закатай на зиму.
3. Мариновані цукіні на зиму
Ефектні заготівлі на кожен день або святковий стіл.
Тобі знадобиться: 600 г цукіні, 1 л води, 1 морква, 20 г зелені, 0,3 ч. л. лимонної кислоти, 3-4 зубчики часнику, 1 ч. л. перцю горошком, 1 лавровий лист, 1 ст.л. оцту, 1 ст. солі, 1 ст. цукру.
Приготування: Наріж цукіні та моркву брусочками і поклади їх у стерилізовану банку з усіма добавками. Зали окропом, накрий кришкою і залиш на 20 хвилин. Злий цю воду, додай у неї сіль, цукор і оцет, і знову закип'яти. Залий цукіні маринадом і заходьте на зиму.
4. Цукіні по-корейськи на зиму
Взимку така заготівля точно неодноразово порадує відмінним смаком.
Тобі знадобиться: 2 кг цукіні, 1 кг моркви, 500 г цибулі, 1 склянка цукру, 2 ст. солі, 1/2 склянки олії, 150 мл оцту, спеції для корейської моркви.
Приготування: Натрій цукіні і морква на корейській тертці, тонко наріж цибулю. Змішай всі інгредієнти та спеції за смаком, накрий плівкою та залиш на кілька годин. Розклади заготівлю по банкам, простерилізуйте 20 хвилин і заходьте на зиму.
Зараз читають:12 оригінальних рецептів спагетті з кабачків
5. Джем із цукіні та кураги
Стане чудовою начинкою для випікання або доповненням до тостів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг цукіні, 1,5 кг цукру, 500 г кураги.
Приготування: Очисти та наріж цукіні. Замочіть курагу в гарячій воді на 10 хвилин і обсушіть. Пропусти все через м'ясорубку, доведи до кипіння та додай цукор. Вари джем близько 1:00 на слабкому вогні до бажаної густоти. Розлий його за стерилізованими банками.
6. Цукіні як огірки на зиму
Відмінна хрумка закуска – точно не гірше огірків.
Тобі знадобиться: 350 г цукіні, 1 парасолька кропу, 2 зубчики часнику, 4 горошини чорного перцю, 1 лавровий лист, 1 ст. оцту, 500 мл води, 10 г солі, 15 г цукру.
Приготування: Наріж цукіні брусочками або половинками кружальців завтовшки 2-3 см. Виклади їх у чисту суху банку з усіма добавками та спеціями. Зали окропом на 20 хвилин. Потім злий цю воду, додай у неї сіль і цукор, знову закип'яті і влий оцет. Залий цукіні маринадом, що вийшов, і заходь на зиму.
7. Салат з цукіні та квасолею на зиму
Ситний овочевий салат із червоною квасолею.
Тобі знадобиться: 200 г червоної квасолі, 500 г цукіні, 600 г болгарського перцю, 200 г гострого червоного перцю, 800 г помідорів, 2 цибулини, 2 моркви, по 1 ст.л. солі та цукру, 70 мл рослинної олії, 60 мл оцту, спеції.
Приготування: Відвари квасолю до готовності. Пропусти помідори через м'ясорубку, додай до них олію, сіль та цукор, і протушкуй 10 хвилин. Дрібно наріж інші овочі, виклади їх у томатну масу і протушкуй ще 20 хвилин. Додай квасолю та оцет, протушкуй ще 10 хвилин і закатай салат на зиму в стерилізовані банки.
8. Ікра із цукіні на зиму
Мінімалістичний рецепт литки з доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 400 г цукіні, 250 г цибулі, 4 зубчики часнику, 100 г моркви, 30 г томатної пасти, 40 мл олії, сіль, спеції.
Приготування: Очисти і довільно наріж всі овочі. Пропусти їх через м'ясорубку, додай олію з томатною пастою і доведи до кипіння. Уварюй ікру 1-1,5 години на слабкому вогні. Наприкінці приготування – додай сіль та спеції до смаку. Закатай заготівлю у стерилізовані банки.
9. Лечо із цукіні на зиму
Улюблена багатьма овочева заготівля, цього разу – з цукіні.
Тобі знадобиться: 500 г цукіні, 500 г помідорів, 500 г болгарського перцю, 250 г моркви, 100 г цибулі, 2 зубчики часнику, 75 мл олії, 10 мл оцту, 15 г солі, 0,5 ст.л. цукру.
Тонко наріж всі овочі, а помідори – очисти і пропусти через м'ясорубку. Злегка обсмаж моркву з цибулею в олії, всип болгарський перець з цукіні та жар ще 5 хвилин. Додай томат, цукор, сіль, часник та спеції за смаком. Туші лечо 20 хвилин на слабкому вогні, а за 5 хвилин до кінця – влий оцет. Розклади заготівлю зі стерилізованих банків.
Зараз читають:15 найвдаліших гарнірів до качки
10. Салат з капустою, огірками та цукіні на зиму
Такий салат постійно нагадує про літо та доповнить собою будь-яку основну страву.
Тобі знадобиться: 300 г капусти, 1 морква, 1 огірок, 1 цукіні, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1,5 ст. оцту, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі тонкою соломкою, додай сіль, цукор, спеції та оцет. Розімні салат руками, щоб він пустив сік, накрий плівкою і залиш на кілька годин. Після чого щільно утрамбуй його в стерилізовані банки, зали маринадом, простерилізуй ще 15 хвилин і закатай на зиму.
11. Варення з цукіні з апельсином та імбиром
Бурштинове варення з дуже виразним цитрусовим смаком.
Тобі знадобиться: 1 кг цукіні, 750 г цукру, 1-2 апельсина, 15 г імбиру.
Приготування: Очисти та наріж цукіні дрібним кубиком. Так само наріж очищені часточки апельсина. Додай цукор і трохи цедри до смаку. Залишити заготовку на 1 годину, довести до кипіння і проварити 5 хвилин.
Дай варенню повністю охолонути і проварити ще 5 хвилин. Знову остуди, додай тертий імбир і увари до бажаної густини. Закатай варення у стерилізовані банки.
12. Салат із цукіні з помідорами на зиму
Такий яскравий та барвистий, що одразу викликає апетит одним своїм виглядом.
Тобі знадобиться: 1,5 кг цукіні, 1,5 кг болгарського перцю, 2 кг помідорів, 100 г цукру, 2 ст. солі, 100 мл яблучного оцту, 200 мл олії.
Приготування: Наріж очищені цукіні та болгарський перець кубиком. Помідори пропустити через м'ясорубку. Закип'ятіть томатне пюре, додай решту інгредієнтів, крім оцту, і протушкуй салат 20 хвилин. Влий оцет, розклади салат по банкам, простерилізуй ще 20 хвилин і закатай на зиму.
13. Овочева ікра із цукіні на зиму
Радимо взяти жовті цукіні, жовті помідори та жовтий перець.
Тобі знадобиться: 400 г цукіні, 200 г помідорів, 200 г болгарського перцю, 100 г моркви, 200 г цибулі, 4 зубчики часнику, 40 мл олії, спеції.
Пропусти всі овочі через м'ясорубку , додай масло і вари ікру на слабкому вогні до густоти протягом 1-1,5 години. Додай подрібнений часник і спеції до смаку, і провари ще 10 хвилин. Закатай заготівлю у стерилізовані банки.
14. Варення з цукіні з лимоном на зиму
Для ще більш освіжаючого смаку – додай трохи м'яти.
Тобі знадобиться: 3 кг цукіні, 4 лимони, 3 кг цукру, 100 мл води.
Приготування: Очисти та наріж цукіні дрібним кубиком. Ошпар окропом і так само наріж лимони. Засип все цукром на кілька годин, а потім влий трохи води, доведи варення до кипіння і проварити 3-5 хвилин. Дай йому охолонути і проварити ще 3-5 хвилин. І так само – втретє. Після останнього варіння закатай варення у стерилізовані банки.
15. Салат із цукіні з овочами та зеленню на зиму
Повноцінна та самостійна страва, яка не потребує доповнень.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 100 г зелені, 1 головка часнику, 1,5 кг цукіні, 500 г болгарського перцю, 100 г цукру, 150 мл олії, 25 г солі, 50 мл оцту, спеції.
Приготування: Пропусти помідори із зеленню та часником через м'ясорубку. Наріж цукіні та перець дрібним кубиком. Змішай всі інгредієнти, доведи до кипіння і вари салат близько 1 години на слабкому вогні. Закатай його у стерилізовані банки на зиму.
Зараз читають:10 простих рецептів салату «Донський» на зиму
16. Джем із цукіні та червоної смородини
Такий джем виходить набагато ніжнішим, ніж просто з терпкуватої смородини.
Тобі знадобиться: 200 г смородини, 500 г цукіні, 500 г цукру.
Блендером подрібни очищені цукіні та червону смородину до однорідності . Додай у пюре цукор, доведи до кипіння і проваріть джем 10 хвилин. Дай йому повністю охолонути і проварити ще 10 хвилин. І ще раз. Після третього варіння закатай джем у стерилізовану банку.
17. Салат із цукіні з огірками на зиму
Пікантний салат з простих продуктів.
Тобі знадобиться: 1 кг цукіні, 1 кг огірків, 1 головка часнику, 200 г моркви, 120 мл олії, 60 г цукру, 20 г солі, 120 мл оцту, 0,5 ч.л. куркуми, спеції.
Приготування: Натрій моркву на корейській тертці, а цукіні та огірки – наріж брусочками. Подрібни часник. Зміщуйте разом всі інгредієнти та спеції за смаком, і залиште заготовку на добу при кімнатній температурі. Розклади салат по чистим сухим банкам, залий маринадом і простерилізуй 15 хвилин у киплячій воді. Захід салат на зиму.
18. Аджика із цукіні на зиму
Найсмачніший овочевий соус або закуска у розпал сезону цукіні.
Тобі знадобиться: 2 кг цукіні, 1 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 1-2 гострі перці, 1 головка часнику, 100 мл рослинної олії, 1,5 ст.л. солі, 1 ст. цукру, 2 ст. оцту.
Очисти помідори від шкірки , пропусти їх через м'ясорубку, додай половину масла і протушкуй 20 хвилин. Пропусти через м'ясорубку інші овочі з гострим перцем та часником. Додай їх до помідорів, влий масло, що залишилося і всип сіль з цукром. Уварюй аджику 40-50 хвилин на слабкому вогні до густини. Влий оцет і заходи в стерилізовані банки.
19. Консервовані цукіні в ананасовому соку
Набагато цікавіше, ніж цукіні у звичайному цукровому сиропі.
Тобі знадобиться: 2 кг цукіні, 1 лимон, 600 мл соку ананасу, 200 г цукру.
Приготування: Очисти цукіні від шкірки і наріж кубиком. Додай лимонний сік, цукор та сік ананасу. Доведи все до кипіння, проварити 15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
20. Салат із цукіні з рисом на зиму
Такий салат можна подавати як закуску або навіть брати із собою у похід.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки рису, 250 мл води, 90 мл рослинної олії, по 300 г цибулі, моркви та болгарського перцю, 1 кг цукіні, 600 г помідорів, по 1 ст.л. солі та цукру, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. оцту, спеції.
Приготування: Промий рис, залийте його водою і відваріть до напівготовності. Дрібно наріж усі овочі. Обсмажити цибулю з морквою та перцем близько 15-20 хвилин до м'якості. Додай помідори, сіль та цукор, і туши ще 10 хвилин. Додай нарізані цукіні, а ще через 15 хвилин – рис, часник, спеції та оцет. Готуй ще кілька хвилин і закатай салат у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua