Ситному та поживному плову найкраще підходять легкі овочеві салати з мінімальною заправкою або взагалі без неї. Розповідаємо 15 відмінних рецептів, на які варто звернути увагу!
Зміст
1. Салат Шакароб
Також відомий під назвою аччик-чучук.
Тобі знадобиться: 2 помідори, 1 цибулина, 1 перець чилі, кінза, сіль.
Приготування: Наріж овочі дуже тонкими слайсами, подрібни чилі та кінзу за смаком. Все змішай, посоліть і подавай салат.
2. Салат із капусти з морквою
Тут максимально важлива тонка нарізка овочів.
Тобі знадобиться: 400 г капусти, 100 г цибулі, 200 г моркви, 100 г майонезу, сіль.
Приготування: Тонко нашаткуй капусту, наріж цибулю дуже тонким пір'ям і натрій моркву на великій тертці. Посоли та заправ салат майонезом.
3. Овочевий салат до плову
Найпростіший салат зі свіжих овочів на швидку руку.
Тобі знадобиться: 1 кг капусти, 2-3 огірки, 1 болгарський перець, 1 морква, 1 пучок кропу, сіль, мелений чорний перець, олія.
Приготування: Наріж капусту, натрі моркву на тертці, тонко наріж огірки і болгарський перець. Змішай овочі, посолити, поперчити і збризкати салат рослинним маслом.
4. Капустяний салат із соєвим соусом до плову
Цікавий рецепт із легкими східними нотками.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів із червоної смородини
Тобі знадобиться: 500 г капусти, 2 помідори, 1 болгарський перець, 1 морква, 2 огірки, 2 ст.л. оливкової олії, 4 зубики часнику, 1 ст.л. соєвого соусу, 0,5 ч.л. цукру, 0,5 ч. л. коріандру, 0,5 ч.л. мелений червоний перцю.
Приготування: Дуже тонко наріж всі овочі та подрібни часник. Розкали масло, змішай його з соєвим соусом, цукром та спеціями. Полів салат заправкою, що вийшла, і подавай.
5. Салат з помідорів та базиліка
Заправка з оцту винограду ідеально доповнить смак салату.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 2 цибулини, 1 гострий перець, 1,5 ст.л. виноградного оцту, 1-2 зубчики часнику, 1 пучок базиліка, сіль.
Приготування: Тонко наріж помідори та цибулю, подрібни часник, гострий перець та базилік. Перемішати, посолити і заправити салат виноградним оцтом.
6. Салат з помідорів та огірків до плову
Якщо овочі дуже соковиті, тоді олію можна взагалі не додавати.
Тобі знадобиться: 2 помідори, 1 огірок, 1 фіолетова цибулина, 10 мл оцту, 25 мл оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Тонко наріж всі овочі, посоліть і поперчити. Заправ салат невеликою кількістю оливкової олії та оцту.
7. Салат із молодих кабачків до плову
Тут використовується сирий кабачок, тому важливо – щоб він був молодим.
Тобі знадобиться: 1 молодий кабачок, 6-8 помідорів, 1 фіолетова цибулина, 2 болгарські перці, 1 пучок кінзи або петрушки, 10 мл яблучного оцту, 15 мл оливкової олії, сіль.
Наріж кабачок тонкими слайсами або четвертинками кружечків . Також можна нарізати його стрічками за допомогою овочечистки. Подрібни всю зелень, тонко наріж болгарський перець із цибулею та помідорами. Посолити салат і заправити його оливковою олією з яблучним оцтом.
8. Овочевий салат із волоськими горіхами
Цей салат особливо сподобається всім любителям грузинської кухні.
Тобі знадобиться: 2 помідори, 1 болгарський перець, 1 фіолетова цибулина, 4-5 редисок, 1 гострий перець, 50 г волоських горіхів, 3 зубчики часнику, 1-2 пучки зелені, 3 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. винного оцту, сіль, мелений чорний перець.
Зараз читають:15 найсмачніших рецептів повидла з ранеток
Приготування: Подрібни зелень, гострий перець, часник та обсмажені горіхи. Змішай оливкову олію, винний оцет і спеції до смаку, і з'єднай обидві заготовки. Довільно наріж овочі, додай цю заправку та перемішай салат.
9. Салат з огірків та яблук до плову
Обов'язково бери кисло-солодке яблуко.
Тобі знадобиться: 2 огірки, 1 яблуко, 1 зубчик часнику, 1/3 пучка кропу, 1 ст.л лимонного соку, 1 ст.л. оливкової олії, сіль.
Натрі яблуко та огірки на великій тертці . Дрібно наріж зелень і часник, посоли салат і заправ його маслом з лимонним соком.
10. Салат з редьки до плову
Узбецький рецепт салату спеціально для плову.
Тобі знадобиться: 250-300 г зеленої редьки, 10 г зеленої цибулі, 3 ст. олії, 1 ч.л. коріандру, сіль.
Редьку натрій на корейській тертці або наріж дуже тонкою соломкою. Замочіть її в холодній воді на 20-30 хвилин і відкинь на друшляк. Подрібни зелену цибулю, змішай її з редькою, приправ та заправ салат олією.
11. Салат із овочів з йогуртом до плову
Легко, швидко та дуже смачно – одне задоволення.
Тобі знадобиться: 1 довгий огірок, 1 помідор, 1 фіолетова цибулина, 300 г густого йогурту, 1 пучок кінзи, 1 ст. лимонного соку, 0,3 ч. л. меленої зіри, сіль.
Приготування: Довільно наріж всі овочі та подрібни кінзу. Змішай все з йогуртом, додай лимонний сік, зіру та сіль, і ще раз перемішай. Дай салату настоятися у холодильнику хоча б 15 хвилин перед подачею.
12. Овочевий салат із кефіром
Сам собою такий салат ще й дієтичний, тому не додасть зайвих калорій.
Тобі знадобиться: 100 г огірків, 100 г помідорів, 80 г редиски, 80 мл кефіру, 20 г петрушки, сіль, мелений чорний перець.
Зараз читають:Борщ з ковбасою: що може бути краще? Покроковий рецепт!
Приготування: Тонко наріж всі овочі та подрібни петрушку. Заправ салат кефіром, посоліть і поперчіть його за смаком.
13. Швидке кімчі до плову
Цікава варіація корейського салату, який чудово доповнює рис у будь-якому вигляді.
Тобі знадобиться: 1 качан пекінської капусти, 8 редисок, 2 моркви, 3 зубчики часнику, 1 пучок зеленої цибулі, 1 ст.л. солі, 3 см імбиру, 1 ст. коричневого цукру, 2 ст. пасти чилі, 2 ст. рибного соусу, 3 ст.л. рисового оцту.
Приготування: Крупно наріж пекінську капусту, посоли та залиш її на 1 годину. Подрібни часник та імбир, змішай їх з коричневим цукром, рибним соусом, рисовим оцтом та пастою чилі. Окремо подрібни зелену цибулю, натрій моркву та редиску на тертці. Промий і обсуши капусту, змішай з рештою овочів, залий заправкою і подавай.
14. Салат із редиски із зеленню
Редиска – справжнє джерело вітамінів, то чому б не поєднати корисне з приємним?
Тобі знадобиться: 200 г редиски, 1 пучок зеленої цибулі, 1 пучок кропу, 1 пучок петрушки, сіль, 2-3 ст. рослинного масла.
Наріж редиску тонкими слайсами і подрібни всю зелень . Змішай салат, заправ його рослинним маслом і посоліть за смаком.
15. Салат до плову на зиму
Взимку, коли немає сезонних овочів, чудово підійде така заготівля.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 3 кг помідорів, 500 г цибулі, 500 г болгарського перцю, 6 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, 50 мл оцту, 80 мл олії, сіль, цукор.
Тонко наріж всі овочі , подрібни зелень і часник. Додай сіль і цукор за смаком, влий олію, перемішай і залиш овочі на 15-20 хвилин. Уклади заготовку в чисті сухі банки і 30 хвилин простерилізуй у киплячій воді. Влий у кожну банку по 1 ч.л. оцту і заходи на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua