У свіжому вигляді айва трохи терпкувата і досить тверда, тому є її просто так – сумнівна витівка. Зате айва відмінно підходить для заготовок на зиму – зокрема, компотів та варення. У процесі обробки йдуть усі її недоліки і залишається лише чудовий смак. Розповідаємо 15 найкращих рецептів!
Зміст
1. Компот із айви на зиму
Ароматний напій з яскравим та виразним смаком – а що ще потрібно?
Тобі знадобиться: 350-400 г айви, 150 г цукру, 1 л води, 2 щіпки лимонної кислоти.
Наріж айву великими часточками і виклади її в чисту суху банку . Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'яти і додай лимонну кислоту. Залий айву і закочуй компот на зиму.
2. Маринована айва на зиму
Щоб зробити її ефектнішою, використовуй ніж для фігурної нарізки.
Тобі знадобиться: 500 г айви, 400 мл води, 100 г цукру, 2 ст. оцту, 2 щіпки кориці, 3 бутони гвоздики, 3 горошини запашного перцю, 1 зірочка бадьяна.
Приготування: Наріж айву, виклади в стерилізовану банку і зали окропом на 15 хвилин. Після чого злий цю воду, додай цукор і спеції, знову доведи до кипіння і влий оцет. Залий айву маринадом, що вийшов, і закатай на зиму.
3. Варення з айви з волоськими горіхами
Якщо хочеш, додай трохи кориці, ваніліну або м'яти для аромату.
Тобі знадобиться: 600 г айви, 400 г цукру, 120 мл води, 1/2 лимона, 50 г волоських горіхів, 2 щіпки лимонної кислоти.
Зараз читають:20 простих способів приготувати качку по-пекінськи
Приготування: Очисти та наріж айву дрібним кубиком. Додай сік та цедру лимона. Звари сироп з води та цукру, залий їм заготовку і дай охолонути. Доведи варення до кипіння, проварити 10 хвилин і знову дай охолонути.
Проварити ще 5-7 хвилин і знову остудити. Додай подрібнені горіхи та лимонну кислоту, провари варення востаннє ще 5-7 хвилин і розклади по стерилізованих банках.
4. Соус із айви на зиму
Такий соус особливо добре підійде до м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 3-4 айви, 2 ст. цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. паприки, 0,5 ч. л. коріандру, 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, спеції, 1 склянка води, 1 лавровий лист, 1 ч.л. яблучного оцту.
Приготування: Очисти та наріж айву, додай воду та лавровий лист, доведи до кипіння та проварити 20-30 хвилин. Злий воду, що залишилася, прибери лавровий лист і перетвори айву в пюре за допомогою блендера. Додай цукор, сіль та всі спеції. Доведи соус до кипіння, додай оцет і закатай його в стерилізовані банки.
5. Повидло з айви з лимоном через м'ясорубку
Замість м'ясорубки можна натерти айву на тертці або подрібнити блендером.
Тобі знадобиться: 1 кг айви, 1 лимон, 1-2 склянки цукру.
Приготування: Очисти та наріж айву, а лимон – ошпар окропом і видали кісточки. Пропусти фрукти через м'ясорубку, доведи пюре до кипіння і додай цукор до смаку. Уваривай до бажаної густоти та розклади повидло у стерилізовані банки.
6. Компот з айви та яблук на зиму
За бажання можеш додати сюди ще кілька груш.
Тобі знадобиться: 600 г айви, 600 г яблук, 200 г цукру, 1,5 л води.
Приготування: Наріж айву та яблука часточками, виклади їх у чисту суху банку та залий окропом. Залиш під кришкою на 15 хвилин і потім злий цю воду. Додай до неї цукор, знову закип'яті, залий фрукти і закатай компот на зиму.
7. Джем із айви на зиму
Густий та однорідний джем для тостів, млинців або випічки.
Тобі знадобиться: 1 кг айви, 500 мл води, 350-400 г цукру, по 2 щіпки лимонної кислоти та ваніліну.
Приготування: Очисти і наріж айву, залий її водою і проварити до м'якості. Злий зайву воду і розімни айву в пюре за допомогою товкушки. Додай цукор і проваріть до його розчинення. Вари джем ще близько 15 хвилин і в кінці – додай ванілін та лимонну кислоту. Розклади його в стерилізовані банки і закатай.
Зараз читають:15 рецептів пісних пирогів, які порадують своїм смаком
8. Маринована айва з болгарським перцем
Особливо красивою така заготовка виходить із яскравим червоним перцем.
Тобі знадобиться: 400 г болгарського перцю, 600 г айви, 150 г цукру, 3 бутони гвоздики, 3 ст. оцту, 1 паличка кориці, 3 горошини запашного перцю, 700 мл води.
Приготування: Наріж болгарський перець широкими смужками, а вимиту айву – часточками. Влий у стерилізовані банки по ложці оцту, розклади спеції та виклади айву з перцем. Звари сироп з води та цукру, залий їм заготівлі та простерилізуй банки ще 15 хвилин у киплячій воді. Закатай кришками.
9. Варення з айви з апельсином
Цитрусова кислинка завжди гармонійно доповнює солодке варення.
Тобі знадобиться: 2,5 кг айви, 2-3 апельсини, 2 л води, 2 кг цукру.
Приготування: Очисти та наріж айву кубиком. Шкірку і серединки залий водою, доведи до кипіння, проварити 20 хвилин і процідити відвар. Додай у цей відвар цукор і провари до його розчинення. Засип шматочки айви і вари 20 хвилин, помішуючи.
Дай заготівлі охолонути. Додай тонко нарізані апельсини разом із цедрою, знову доведи варення до кипіння, провари його ще півгодини і закатай у стерилізовані банки на зиму.
10. Аджика з айви на зиму
Пряна аджика до шашлику, стейків та інших м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 600 г айви, 300 г сливи, 2 болгарські перці, 1 головка часнику, 2 щіпки солі, 25 г цукру, 1 перець чилі, 1 ст.л. яблучного оцту, спеції.
Через м'ясорубку пропусти очищену айву , болгарський перець, чилі, сливу і часник. Доведи до кипіння, додай цукор, сіль та спеції до смаку, і провари всі 10-15 хвилин. Додай оцет, проварити ще 1 хвилину і закатай аджику в стерилізовані банки.
11. Варення з айви часточками на зиму
М'які та ніжні фруктові часточки у сиропі – те, що потрібно взимку.
Тобі знадобиться: 1 кг айви, 1 кг цукру, 500 мл води спеції.
Приготування: Очисти та наріж айву тонкими часточками. Звари сироп з води та цукру, додай спеції за смаком, провари його 5 хвилин та проціди. Залий айву цим сиропом і дай охолонути. Доведи варення до кипіння, проварити 10 хвилин і знову дай охолонути. Повторіть цей крок ще раз. Проварити варення з айви 10 хвилин втретє і розклади по стерилізованим банкам.
Зараз читають:12 найсмачніших рецептів з печивом савоярді
12. Варення з груші та айви на зиму
Для цього рецепту чудово підійдуть тверді груші, які несмачно їсти сирими.
Тобі знадобиться: 1 кг груші, 1 кг айви, 200 мл води, 2 кг цукру, кориця чи ванілін.
Приготування: Очисти та наріж фрукти кубиком або тонкими часточками. Додайте цукор і воду, доведіть варення до кипіння і варіть 40 хвилин на слабкому вогні. Після чого додай спеції до смаку і закатай варення в стерилізовані банки.
13. Джем із айви з імбиром на зиму
Такий пікантний та насичений смак ще треба пошукати!
Тобі знадобиться: 250 г айви, 250 г імбиру, 250 г апельсинів, 300 г цукру, 100 мл води.
Приготування: Очисти та наріж айву кубиком. Окремо наріж м'якоть апельсинів і додай трохи цедри до смаку. Імбир наріж тонкими кільцями. Пропусти все через м'ясорубку чи подрібни за допомогою блендера. Додайте цукор і воду, доведіть до кипіння і проваріть джем 20-30 хвилин на слабкому вогні. Повторно подрібни його блендером, провари ще півгодини і заходи в стерилізовані банки.
14. Компот із айви з лимоном на зиму
Любителі більш освіжаючих напоїв можуть додати сюди ще кілька гілочок м'яти.
Тобі знадобиться: 500 г айви, 1 лимон, 300 г цукру, 2 л води.
У чисту суху банку виклади нарізану часточками айву і нарізаний кружальцями лимон . Залий їх окропом, залиш на 15 хвилин і злий цю воду. Закип'ятіть її заново з цукром, залий назад у банку і закатай.
15. Пастила з айви з медом на зиму
Бережи готову пастилу в герметичних скляних контейнерах у прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 1 кг айви, 1 кг меду, 1 ч.л. лимонний сік, кориця.
Приготування: Очисти та наріж айву, залий її водою, відвари до м'якості та злий воду. Блендер подрібни айву до однорідності, змішай з медом і уваривай пюре близько 1 години на слабкому вогні. Наприкінці приготування – додай корицю та лимонний сік. Суші пастилу в сушарці за інструкцією.
Джерело: dietcenter.com.ua