Агрус – та сама ягода, яка відмінно густіє при варінні. Тому він так добре підходить для приготування різноманітних джемів та конфітюрів. І, звичайно, для ароматного домашнього повидла – зовсім такого ж, як у дитинстві. Лови велику добірку рецептів!
Зміст
1. Повидло з аґрусу через м'ясорубку
Найлегший і класичний варіант – лише аґрус та цукор без добавок.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг цукру.
Приготування: Промий аґрус, видали хвостики та пропусти ягоди через м'ясорубку. Додай цукор, добре перемішай і доведи до кипіння. Уварюючи повидло близько 30-40 хвилин на слабкому вогні і заходи в стерильні банки.
2. Повидло з аґрусу з апельсинами
Апельсини надають повидлу легку кислинку та освіжаючий аромат.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 2 апельсина, 1 кг цукру.
Приготування: Промий аґрус, видали хвостики, а з апельсинів видали кісточки. Пропусти все через м'ясорубку та додай цукор. Доведи до кипіння, проваріть до бажаної густоти і закатай повидло в стерильні банки.
3. Повидло з аґрусу з пектином
Пектин – найкращий спосіб загуснути повидло, щоб не виварювати його надто довго.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг цукру, 20 г пектину.
Приготування: Змішай пектин та пару ложок цукру. Подрібни агрус будь-яким зручним способом, додай цукор, що залишився, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Всип пектин, помішуючи, проварити ще 3 хвилини і закатай повидло в стерильні банки.
4. Повидло з аґрусу без кісточок
Краще позбавитися кісточок, щоб повидло було максимально однорідним.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг цукру, 2 щіпки лимонної кислоти.
Приготування: Подрібніть аґрус блендером або за допомогою м'ясорубки, а потім перетріть через сито. Додай цукор, доведи до кипіння і проварити повидло до бажаної густоти. Додай лимонну кислоту і закатай його в стерильні банки на зиму.
Зараз читають:20 ПП рецептів на Новий рік, які неодмінно здивують
5. Повидло з аґрусу з лимоном
Ще один дуже простий і дуже гармонійний додаток до солодкого повидлу – лимон.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 2 лимони, 1 кг цукру.
Приготування: Ошпарь лимон окропом, наріж, видали кісточки і подрібни в блендері. Так само подрібни агрус, перетрій через сито за бажанням і змішай з лимоном і цукром. Доведи до кипіння і проварити повидло 30-40 хвилин на слабкому вогні. Розлей по стерильним банкам.
6. Повидло з аґрусу в мультиварці
Цей спосіб хороший тим, що не потрібно довго тримати увімкнену розпечену плиту.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 700 г цукру.
Приготування: Подрібніть аґрус у блендері або через м'ясорубку, і змішай його з цукром. Вилий у чашу мультиварки і доведи до кипіння при відкритій кришці в будь-якому режимі. Потім увімкни режим «Гушіння» на 45 хвилин. Закатай повидло у стерильні банки.
7. Повидло з аґрусу з яблуками
Для цього рецепту рекомендуємо використовувати не надто тверді, але солодкі сорти яблук.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 500 г яблук, 800 г цукру, 1 ч.л. кориці.
Приготування: Очисти і наріж яблука, додай аґрус, влий трохи води та протушкуй до м'якості. Перетріть всю заготовку через сито, додай цукор з корицею і доведи повидло до кипіння. Вари його 40 хвилин на слабкому вогні та розлий по стерильним банкам.
8. Повидло з аґрусу на водяній бані
Оригінальна технологія повільного варіння побачила, щоб нічого не пригоріло.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 800 г цукру, 2 щіпки ваніліну.
Приготування: Влий в аґрус трохи води, відваріть до м'якості і перетріть через сито. Додай цукор, перемішай і готуй повидло близько 1:00 на водяній бані. За 10 хвилин до кінця додай ванілін. Розлей повидло по стерильним банкам.
9. Повидло з аґрусу з бананом
Один із найцікавіших рецептів повидла у цій добірці – ніхто не встоїть!
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 банан, 700 г цукру, 0,5 ч.л. кориці.
Приготування: Подрібни аґрус та банан будь-яким зручним способом. Додай цукор і корицю, доведи повидло до кипіння і провари півгодини на слабкому вогні. Дай йому охолонути і провари ще півгодини. Закатай у стерильні банки.
Зараз читають:20 простих рецептів варення з абрикосів з ядерцями
10. Густе повидло з аґрусу
Найгустіше повидло виходить, якщо проварити заготівлю кілька заходів.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 500 г цукру, 1 лимон.
Приготування: Подрібни агрус, перетрій через сито, додай цукор і лимонний сік. Доведи до кипіння, проварити 20 хвилин і зніміть з вогню на 3-4 години. Так само повтори цей крок ще раз. Потім втретє проварити повидло 20 хвилин і відразу розлий по стерильним банкам.
11. Повидло з аґрусу та чорної смородини
Не лише яскравий смак, а ще й подвійна користь від двох таких прекрасних ягід.
Тобі знадобиться: 700 г агрусу, 300 г чорної смородини, 500 г цукру.
Приготування: Промий аґрус та смородину, видали плодоніжки та засип цукром. Доведи до кипіння, протушкуй до м'якості і перетрій через сито. Знову доведи до кипіння, уварюй повидло півгодини і потім закатай його в стерильні банки.
12. Повидло з аґрусу з грушею
Завдяки тому, що в груші теж багато пектину – повидло швидше загусне.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 500 г груші, 1 кг цукру, 100 мл води.
Приготування: Очисти та наріж грушу, додай воду, протушкуй до м'якості та подрібни блендером. Так само подрібни агрус, доведи до кипіння і поступово додай цукор. Уварюй повидло ще 20-30 хвилин і закатай у стерильні банки.
13. Повидло з аґрусу та сливи
Підійде абсолютно будь-який аґрус і будь-яка злива – буде все одно дуже смачно.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 500 г сливи, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 700 г цукру.
Приготування: Видали зі сливи кісточки, зріж хвостики з аґрусу і пропусти все через м'ясорубку. Додай цукор, доведи до кипіння і проварити повидло півгодини на слабкому вогні. Додай лимонну кислоту і закатай у стерильні банки.
14. Повидло з агрусу з чорницею
Остаточний час варіння залежить від того, яку консистенцію повидла ти хочеш отримати.
Тобі знадобиться: 700 г агрусу, 500 г чорниці, 6 ст.л. води, 600 г цукру.
Приготування: Перебери чорницю та агрус, додай воду і проварити 10-15 хвилин до м'якості. Перетрій через сито, додай цукор і знову доведи до кипіння. Варі повидло близько 40 хвилин і заходи в стерильні банки на зиму.
15. Повидло з аґрусу з маком
Ще один незвичайний, але безпрограшний варіант!
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 600 г цукру, 100 мл води, 1 ч.л. кориці, 2 ст. маку, 6 ст.л. цукрової пудри.
Зараз читають:20 шикарних рецептів варення з ранеток
Приготування: Залий аґрус водою, проварити 5 хвилин до м'якості, подрібнити блендером і перетри через сито. Додай цукор, корицю та мак, доведи повидло до кипіння і проварити 20 хвилин. Виклади в стерильні банки та засип цукровою пудрою. Закатай кришками.
16. Повидло з аґрусу та ківі
Вибирай зелений аґрус – і отримаєш чудове смарагдове повидло.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг ківі, 1,3 кг цукру, 1 лимон, 2 щіпки ваніліну.
Приготування: Очисти ківі і дрібно наріж, а агрус пропусти через м'ясорубку. Змішай, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай цукор і потім провари ще 30-40 хвилин. Наприкінці додай лимонний сік та ванілін, проварити повидло ще 5 хвилин і заходи на зиму.
17. Ванільне повидло з аґрусу
Усього пакетик ванільного цукру – і ось уже улюблене повидло грає новими фарбами.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 600 г цукру, 1-2 пакетики ванільного цукру.
Приготування: Пропусти аґрус через м'ясорубку, додай цукор і доведи до кипіння. Проварити 40 хвилин на слабкому вогні, додати ванільний цукор і проварити ще 5 хвилин. Закатай повидло у стерильні банки.
18. Повидло з агрусу з м'ятою
За бажанням можна додати сюди лимон, апельсин чи лайм.
Тобі знадобиться: 1,5 кг аґрусу, 500 г яблук, 2 кг цукру, 1 пучок м'яти.
Приготування: Подрібни очищені яблука та аґрус будь-яким зручним способом. Змішай із цукром, додай пучок м'яти, доведи до кипіння і проварити повидло 40 хвилин. Видали м'яту і закатай заготовку в стерильні банки.
19. Повидло з аґрусу з червоною смородиною
Відмінний смак та дуже апетитний колір!
Тобі знадобиться: 1 кг порічки, 2 кг аґрусу, 2,5 кг цукру, 1 апельсин.
Приготування: Подрібни червону смородину і аґрус будь-яким способом. Окремо подрібніть м'якоть апельсина і зніміть цедру. Змішай все разом, додай цукор та доведи заготовку до кипіння. Проварити 10 хвилин і зніміть з вогню. Дай охолонути, знову доведи повидло до кипіння і увари до бажаної густини. Закатай його в стерильні банки на зиму.
20. Повидло з аґрусу та малини
У таке повидло можна додати різні спеції до смаку.
Тобі знадобиться: 700 г агрусу, 700 г малини, 700 г цукру.
Приготування: Подрібніть малину і аґрус у блендері і перетріть їх через сито. Доведи до кипіння і поступово додай цукор. Перемішати заготовку і проварити повидло 30-40 хвилин до густоти. Розклади по стерильним банкам.
Джерело: dietcenter.com.ua