Молоко – умовна назва напоїв з рослинних компонентів, яке воно отримало з-за густого білого кольору і подібних кулінарних властивостей.
На полицях супермаркетів відносно недавно з'явилася модна фішка – рослинне молоко. Найбільш доступне українцям соєве молоко, мигдальне, кокосове, вівсяне. І попит зростає. Чим же рослинне молоко відрізняється від звичного нам коров'ячого молока, і чи варто його пити – чого в ньому більше, користі чи шкоди?
Недитячий продукт
Рослинне молоко виробляють з насіння, злаків і горіхів. Але чому цей напій назвали молоком? Тому що за кольором і смаком багато його видів часто нагадує звичний для нас продукт, який отримують від корів і кіз. Не поступається воно молоку тваринному і по корисних речовинах, а в окремих випадках навіть перевершує. Але головне, що воно, на відміну від звичайного молока, не містить лактози і менш калорійне, інформує Ukr.Media.
«Маленьким дітям, яких мами не можуть годувати груддю, потрібно все-таки давати коров'яче або козяче молоко, а не рослинне, – стверджує дієтолог Андрій Маковецький. – В рослинному молоці немає всіх тих жирів, мінералів і гормонів росту, які є в молоці тварин. Крім того, у дітей немає непереносимості лактози, від якої страждають дорослі. А ось дорослим людям більше підійде саме рослинне молоко. Адже в ньому теж є кальцій і багато інших корисних речовин, його смак дуже схожий на звичайне молоко. Зате в ньому немає лактози, яка у дорослих важко перетравлюється. При чому, чим старша людина, тим її організму складніше перетравлювати лактозу».
Що ж таке лактоза? Це вуглевод групи дисахаридів, що міститься тільки в молоці ссавців. Молекула лактози складається із залишків молекул глюкози і галактози, з-за чого цей вуглевод ще називають молочним цукром. Непереносимість лактози у дорослих з-за відсутності або поступового зменшення ферментів для розщеплення проявляється, щонайменше, дискомфортом в травній системі. Щоб уникнути цієї неприємності, багато хто віддає перевагу рослинному молоці, вибираючи його за смаком і набором корисних якостей.
Пий і одужуй
Найпопулярніше серед рослинних молочних напоїв – соєве молоко. Його роблять із соєвих бобів з додаванням води. Його консистенція більш щільна, ніж у звичайного молока. Воно дуже корисне тим, що розщеплює цукор в крові, знижує холестерин і покращує кровообіг. В соєвому молоці багато білка, кальцію і плюс до цього – вісім незамінних амінокислот. І, до речі, це дуже низькокалорійний продукт, який можна пити навіть тим, хто страждає від зайвої ваги.
Рисове молоко роблять з коричневого рису, оскільки білий для цього не підходить. Воно не містить лактози і ідеально впишеться в меню тих, у кого алергія на сою і горіхи. У рисового молока м'який смак, а калорій в ньому навіть менша, ніж в соєвому молоці. Цей напій більше підходить для того, щоб його пити, а не використовувати для приготування кулінарних шедеврів.
Вівсяне молоко – унікальний дієтичний продукт, в якому мало калорій, але багато білка. При чому, його білок майже ідентичний білку коров'ячого молока. Завдяки великому вмісту клітковини, це молоко усуває проблеми з травною системою. А всі разом його корисні якості благотворно впливають на організм при збоях імунної системи і діабеті.
Кокосове молоко роблять з м'якоті кокоса, яку розтирають з водою до отримання потрібної консистенції. Воно дуже густе і ароматне, його часто використовують для приготування східних страв – від супу до десерту. За кількістю кальцію кокосове молоко не поступається коров'ячому, а жиру в ньому більше, ніж в інших молочних напоях з рослин. В ньому багато вітамінів групи В і вітамін С, тому дуже корисне для імунної системи.
Мигдальне молоко – найпоживніше з усіх видів рослинного молока, тому воно більше підходить при занепаді сил і виснаженні. Як і звичайне молоко, воно містить вітаміни А і Е, але в ньому мало білка. Отримують його з розпарених і очищених від шкірки мигдалевих горіхів. Але є один нюанс: щоб надати такому молоку більш приємний смак, його підсолоджують, що робить напій менш натуральним.
Молоко з горіхів кешью дуже схоже за своїми якостями на мигдальне молоко. А щоб додати корисностей, його іноді збагачують кальцієм і вітамінами D і B12. Продукт виходить дуже смачним, але чи не найбільш дорогим з усіх видів рослинного молока.
Крім перерахованих найпопулярніших видів, рослинне молоко можна зробити з гарбузового насіння, маку і різних горіхів. При чому, його вже почали «робити» в домашніх умовах. Головне – запастися хорошим блендером. А щоб урізноманітнити напій, його можна присмачувати улюбленими спеціями, фруктами і медом.
Джерело: ukr.media