Салат «Десятка» на зиму: 8 найсмачніших рецептів

Багато хто з нас добре пам'ятає салат «Десятка» ще з самого дитинства. Свою назву він одержав, тому що всіх інгредієнтів береться по 10 штук дуже легко. А приготувати «Десятку» можна безліччю різних способів. Лови найкращі рецепти!

Зміст

  • 1. Салат «Десятка» із баклажанів на зиму
  • 2. Салат «Десятка» із морквою на зиму
  • 3. Салат «Десятка» із кабачками на зиму
  • 4. Салат «Десятка» без цибулі на зиму
  • 5. Салат “Десятка” з томатним соком на зиму
  • 6. Салат «Десятка» із гострим перцем на зиму
  • 7. Салат “Десятка” кубиками на зиму
  • 8. Салат «Десятка» без оцту на зиму
  • 1. Салат «Десятка» із баклажанів на зиму

    Класичний варіант: тільки овочі та більше нічого зайвого.

    Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 болгарських перців, 10 цибулин, 10 помідорів, 10 зубчиків часнику, 5 ст. оцту, 2 ст.л. цукру, 2 ч. л. солі, 200 мл олії.

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями, змішай їх із сіллю та цукром, і склади у велику каструлю з олією. Туди ж наріж цибулю півкільцями, потім шар нарізаного смужками перцю, а за ним нарізані на часточки очищені помідори.

    Доведи все до кипіння на середньому вогні, зменш вогонь і провари півгодини. Декілька разів перемішай салат за цей час. Додай часник та оцет, провари ще 5 хвилин і закатай салат у стерилізовані банки.

    2. Салат «Десятка» із морквою на зиму

    Ще один універсальний рецепт для любителів сезонних овочів.

    Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 болгарських перців, 10 штук моркви, 10 цибулин, 10 помідорів, 10 зубчиків часнику, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі, 100 мл яблучного оцту, 250 мл рослинної олії, 2 лаврові листки, 2 бутони гвоздики, 10 горошин чорного перцю, 1 ч.л. зіри.

    Зараз читають:12 незрівнянних рецептів кабачкових млинців

    Приготування: Крупно наріж усі овочі. Вилий масло в каструлю і виклади цибулю з часником. Змішай цукор і сіль, і присип цибулю. Надалі присипай цією сумішшю кожен новий шар. На цибулю виклади моркву, а потім – болгарський перець. На солодкий перець – лаврове листя, гвоздику та перець горошком. Далі додай баклажани, а на них помідори. Влий у каструлю 1 склянку води, доведи до кипіння і туши салат 45-60 хвилин на слабкому вогні. За 5 хвилин до кінця приготування – додай оцет. Закатай салат у стерилізовані банки.

    3. Салат «Десятка» із кабачками на зиму

    Кабачки навіть не обов'язково чистити, особливо молоді.

    Тобі знадобиться: 10 кабачків, 10 болгарських перців, 10 цибулин, 10 помідорів, 10 зубчиків часнику, 100 мл оцту, 2 ст. цукру, 2 ч. л. солі, 200 мл олії, спеції.

    Приготування: Крупно наріж усі овочі. Змішай сіль, цукор та будь-які спеції за смаком. Присипай цією сумішшю шари, коли викладатимеш овочі.

    Налий олію у велику каструлю і виклади шарами: цибуля, солодкий перець, кабачки, часник та помідори. Додай 100-150 мл води, доведи до кипіння та протушкуй салат 40 хвилин. За 5 хвилин до кінця готування – влий оцет. Закатай Десятку в стерилізовані банки на зиму.

    4. Салат «Десятка» без цибулі на зиму

    Альтернативний рецепт салату для тих, хто не любить цибулю у заготовках.

    Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 штук моркви, 10 помідорів, 10 болгарських перців, 1 головка часнику, 100 г цукру, 100 мл яблучного оцту, 1 ст. солі, 120 г олії.

    Зараз читають:12 рецептів оселедця з цибулею, які прикрасять будь-який стіл

    Приготування: Крупно наріж усі овочі, а часник – наріж платівками. Змішай баклажани із сіллю та цукром. У каструлю з олією виклади шарами моркву, баклажани, перець та помідори. Доведи все до кипіння і протушкуй 30 хвилин на слабкому вогні. Додай часник і оцет, акуратно перемішай, протушкуй ще 5 хвилин і закатай салат у стерилізовані банки.

    5. Салат “Десятка” з томатним соком на зиму

    Зручний варіант, якщо під рукою не було помідорів.

    Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 болгарських перців, 10 цибулин, 2 склянки томатного соку, 10 зубчиків часнику, 5 ст. оцту, 2 ст.л. цукру, 2 ч. л. солі, 200 мл рослинної олії, 2 лаврові листки, 1 ч.л. горошком перцю, спеції.

    Приготування: Крупно наріж овочі. У каструлю з олією виклади цибулю, часник, баклажани та болгарський перець. Змішай томатний сік, цукор, сіль та всі спеції. Залий овочі цією сумішшю, доведи до кипіння, протушкуй 20-30 хвилин на середньому вогні і влий оцет. Протушкуй ще 5 хвилин і закатай салат у стерилізовані банки.

    6. Салат «Десятка» із гострим перцем на зиму

    Більш пікантна та гостра варіація класичної «Десятки».

    Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 болгарських перців, 10 цибулин, 10 помідорів, 10 зубчиків часнику, 2-3 гострі червоні перці, 100 мл оцту, 100 г цукру, 2 ч.л. солі, 200 мл олії.

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями, солодкий перець – смужками, цибуля – пір'ям, а очищені помідори – часточками. Наріж часник пластинками і додай його до цибулі. Подрібни і змішай гострий перець із болгарським.

    Зараз читають:Пісна вечеря – 20 рецептів простих страв на будь-який смак

    У велику каструлю влий рослинне масло і виклади шар цибулі, присип сіллю і цукром, виклади баклажани і знову присип. Далі виклади перець, знову присип сіллю і цукром, і додай помідори. Туші всі разом 30-40 хвилин на слабкому вогні після кипіння, а за 5 хвилин до кінця приготування – влий оцет. Закатай готовий салат «Десятка» у стерилізовані банки на зиму.

    7. Салат “Десятка” кубиками на зиму

    Сподобається тим, хто віддає перевагу дрібнішій нарізці в салатах.

    Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 болгарських перців, 10 цибулин, 10 помідорів, 100 мл оцту, 1 склянка олії, по 1 ст.л. солі та цукру.

    Приготування: Очисти помідори та баклажани. Наріж всі овочі кубиком, додай олію, сіль, цукор і оцет, і перемішай. Доведи до кипіння, протушкуйте заготовку 20-30 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.

    8. Салат «Десятка» без оцту на зиму

    За збереження цієї заготівлі протягом зими відповідає лимонна кислота.

    Тобі знадобиться: 10 баклажанів, 10 болгарських перців, 10 цибулин, 10 помідорів, 3 ст. цукру, 200 мл рослинної олії, 10 зубчиків часнику, 4 лаврові листки, 2 гострих червоних перцю, 2 ст.л. солі, 20 г лимонної кислоти.

    Приготування: Наріж всі овочі середніми шматочками, влий олію, перемішай і протушкуй всі разом 20 хвилин. Додай цукор, сіль, часник, гострий перець, лавровий лист та спеції за смаком. Всип лимонну кислоту, перемішай, протушкуй салат ще 5-7 хвилин і закатай у стерилізовані банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *