Навіть пісна кухня має бути збалансованою та різноманітною, тому що йдеться в першу чергу про здоров'я. Зібрали для тебе велику добірку рецептів пісних закусок – легких, доступних і водночас небанальних. Вони однаково гарні як на кожен день, так і на святковий стіл!
Зміст
1. Пісний паштет із квасолі
Для простоти пропонуємо використовувати вже готову консервовану квасолю.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 2-3 зубчики часнику, 400 г червоної консервованої квасолі, 1 ч.л. паприки, сіль, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з морквою до золотистості. Додай квасолю та часник, і смажу ще кілька хвилин. Блендером подрібни паштет до однорідності і приправ за смаком.
2. Пісні рулетики з баклажанів
Замість баклажанів за таким же принципом можна використовувати кабачки або цукіні.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 цибулина, 1 морква, 200 г печериць, спеції, часник, зелень.
Приготування: Наріж баклажани тонкими слайсами та обсмаж їх до рум'яності. Подрібни та обсмаж до готовності моркву, цибулю та печериці. Додай у начинку, що вийшла, зелень, часник і спеції. Загорни начинку в слайси баклажанів рулетиком і подавай до столу.
3. Намазка з тофу
Альтернатива всім сирним паштетам та намазкам на основі соєвого сиру.
Тобі знадобиться: 200 г тофу, 2 ст. соєвого соусу, 1 пучок петрушки, 2 зубчики часнику, 2 щіпки паприки, спеції.
Приготування: Обірви листя петрушки і довільно наріж тофу. Блендером подрібни намазку до однорідності.
4. Рулет із лаваша з корейською морквою
За бажання, додай у начинку трохи розфарбованого тофу для салату.
Тобі знадобиться: 1 аркуш лаваша, 150 г корейської моркви, 3 ст.л. консервованої кукурудзи, 1 огірок, пісний майонез, зелень.
Приготування: Змасти лист лаваша пісним майонезом. Виклади корейську моркву та нарізаний соломкою огірок. Присип кукурудзою та зеленню, зверни тугий рулет, загорни його в плівку і відправь на 1 годину в холодильник. Наріж рулет на шматочки.
5. Гуакамоле з авокадо
Популярна мексиканська закуска, яка ідеально впишеться у пісний раціон.
Зараз читають:15 оригінальних салатів із спаржевої квасолі на зиму
Тобі знадобиться: 1 авокадо, 1/2 фіолетової цибулини, 1 зубчик часнику, 1/2 лайма або лимона, 1 перець чилі, 2 гілочки кінзи, 1 ст.л. оливкової олії.
Приготування: Розімні м'якоть авокадо будь-яким зручним способом. Відіжми сік лайма, додай оливкову олію, дрібно наріж інші інгредієнти і перемішай гуакамоле. Приправ його за смаком.
6. Малосольні огірки у пакеті
Один з найпростіших і найшвидших способів приготувати улюблені огірочки.
Тобі знадобиться: 1,5 кг огірків, 2 зубчики часнику, 70 г солі, 15 г цукру, по 1 листку вишні, хрону та лавра, 2 пера зеленої цибулі, 1 ст.л. рубаного кропу, 0,5 ч.л. коріандру, 5 горошин чорного перцю.
Приготування: Замочіть огірки на 1 годину в холодній воді і зріж краю. Подрібни всю зелень та часник. Засип всі інгредієнти в пакет, зав'яжи, струси і залиш огірки на 4-5 годин при кімнатній температурі. Після чого відправ їх у холодильник ще на 2 години.
7. Класичний хумус
Для традиційного рецепту вживається сухий, а не консервований нут.
Тобі знадобиться: 100 г нуту, 10 мл лимонного соку, 20 мл оливкової олії, 5 г зіри, 5 г копченої паприки, 40 г тахіні.
Замочіть нут на ніч і відваріть його до готовності. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби хумус до однорідності.
8. Мариновані кабачки
Найсмачніше виходить із молодих та свіжих кабачків.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 6 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. цукру, 2 ст. оцту, 2 зубчики часнику, 5 гілочок кропу, 1 ч.л. солі, спеції.
За допомогою овочечистки наріж кабачки тонкими стрічками , посоли, залиш на півгодини і злий зайвий сік. Подрібни зелень та часник, і змішай усі інгредієнти для маринаду. Залий їм кабачки і залиш на 2-3 години.
9. Овочева ікра з баклажанів
Одна з найкращих овочевих закусок, перед якою ніхто не встоїть.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 7 помідорів вершка, 1/2 головки часнику, 2 цибулини, 50 г зелені, 100 мл рослинної олії, спеції.
Приготування: Наріж баклажани брусочками та порціями обсмаж їх до рум'яності. Окремо подрібни та обсмаж цибулю з часником. Додай до них помідори та протушкуй до м'якості. Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку, додай рубану зелень та спеції, і прогрій ікру ще кілька хвилин.
10. Мухаммара
Приголомшлива близькосхідна закуска на основі болгарського перцю та горіхів.
Тобі знадобиться: 5 болгарських перців, 1/2 склянки волоських горіхів, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 1/2 склянки оливкової олії, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ст. паприки, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. зіри, спеції та сіль.
Приготування: Запікання цілі перці в духовці при 200 градусах до підпалин. Склади їх у пакет на 15 хвилин і потім очисти м'якоть. Підсуши та нарубай волоських горіхів. Подрібни та обсмаж цибулю з часником до рум'яності. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий до бажаної консистенції.
Зараз читають:20 найсмачніших гарнірів до м'яса на кожен день
11. Пісний паштет з грибів та квасолі
Дуже оригінальний та не зовсім класичний рецепт для різноманітності.
Тобі знадобиться: 1/3 склянки білої квасолі, 1/3 склянки червоної квасолі, 160 г глив, 200 г печериць, 120 г цибулі, 1 жменю волоських горіхів, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Заздалегідь відвари квасолю або використовуй консервовану. Подрібни та обсмаж цибулю та обидва види грибів до готовності. Горіхи підсуши на сковороді і дрібно порубай. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий паштет до однорідності.
12. Пісний фарширований перець
Незвичайний варіант маринованих овочів – смачно та красиво.
Тобі знадобиться: 10 болгарських перців, 1/2 качана капусти, 1 морква, 1 л води, 100 мл олії, 200 г цукру, 100 мл оцту, 1 ст.л. солі, 1-2 перці чилі, 5 зубчиків часнику.
Приготування: Очисти перець від насіння, залий його окропом, проварити 5 хвилин, зніміть з вогню і залиште ще на 5 хвилин. Тонко нашаткуй капусту і моркву, і нафаршируй ними перець. Літр відвару, що залишився, закип'яті з усіма іншими інгредієнтами. Виклади фарширований перець у каструлю, залий його маринадом, накрий кришкою і відправ у холодильник на 7 днів.
13. Пісні брускетти з овочами
Легка, смачна та корисна закуска на швидку руку.
Тобі знадобиться: 1 пучок редиски, хліб, пісний майонез, 2 зубчики часнику, 1 огірок, 2 пера зеленої цибулі, 2 гілочки кропу, спеції.
Приготування: Хліб наріж на брускетти та підрум'ян на сковороді. Змішай кілька ложок пісного майонезу з подрібненою зеленою цибулею, часником та спеціями. Змасти брускетти цією намазкою і виклади тонкі кружечки огірків та редиски. Посипи все кропом.
14. Пхали з буряка
Такі грузинські пхали можна готувати з різних овочів чи зелені.
Тобі знадобиться: 4 буряки, 100 г волоських горіхів, 1-2 цибулини, 1 пучок кінзи, 4 зубчики часнику, по 0,5 ч.л. хмелі-сунелі та коріандру, сіль, спеції, винний оцет.
Приготування: Запеки та очисти буряк, натрій його на дрібній тертці. Пропусти через м'ясорубку решту інгредієнтів і змішай їх з буряком. Додай спеції та кілька крапель винного оцту, вимішай масу і сформуй з неї кульки пхали.
15. Пісні фаршировані печериці зі шпинатом
Замість булгура також можеш взяти рис чи іншу крупу на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 16 великих печериць, 1 банка оливок, 1 цибулина, 100 г булгура, 1 пучок шпинату, спеції, ароматні трави, лимонний сік.
Приготування: Відвари булгур до готовності. Подрібни та обсмаж шпинат з цибулею та рубаними грибними ніжками до м'якості. Окремо подрібніть оливки. Змішай всі інгредієнти та приправ. Змасти капелюшки печериць маслом, нафаршируй їх, збризкати лимонним соком і запікати 15-20 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:12 швидких рецептів варення з малини без варіння
16. Пісний форшмак із оселедця
З рибою, але без яєць, молока чи вершкового масла – відмінний рецепт.
Тобі знадобиться: 1 оселедець, 1 скибочка білого хліба, 1 зубчик часнику, 1 цибулина, 1 зелене яблуко, 100 мл води, 1 ст.л. оцту, сіль, спеції.
Приготування: Розмочіть хліб у воді, а оселедця – розбери на філе. Довільно наріж цибулю та яблука, обсмаж цибулю до золотистості. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий форшмак до однорідності.
17. Пісні котлети із сочевиці
Універсальне швидке перекушування, причому ще й дуже ситне.
Тобі знадобиться: 1 склянка червоної сочевиці, 1 цибулина, 1 морква, 3 ст. манки, спеції, панірувальні сухарі.
Приготування: Відвари сочевицю за інструкцією на упаковці та розімні її в пюре. Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Змішай овочі з чечевичним пюре, додай спеції та манку. Дай фаршу повністю охолонути, сформуй котлети, обваляй їх у сухарях та обсмаж з двох сторін на середньому вогні.
18. Брускетти з тофу та печерицями
Для аромату збризкати їх невеликою кількістю бальзамічного оцту і посип травами.
Тобі знадобиться: 120 г тофу, 6 в'ялених помідорів, 3 печериці, спеції, хліб, 1 зубчик часнику, 2 ст.л. оливкової олії.
Приготування: Виделкою разомні тофу з оливковою олією, часником і всіма спеціями до смаку. Обсмаж скибочки хліба та виклади на них цю масу. Окремо обсмаж та виклади зверху пластинки печериць, а на них – довільно нарізані в'ялені помідори.
19. Рулетики з кабачків із тофу
Щоб рулетики не розверталися, можеш скріпити їх шпажками.
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 200 г тофу, 3 гілочки петрушки, 3 гілочки базиліка, спеції.
Блендером подрібни тофу із зеленню та спеціями. Кабачки наріж тонкими пластинами вздовж і обсмаж з двох боків до рум'яності. Загорни в них начинку з тофу і подавай до столу.
20. Втомлені помідори чері
Найкраще – змішати кілька сортів помідорів різних відтінків.
Тобі знадобиться: 600 г помідорів чері, 2 головки часнику, по 5 гілочок чебрецю та розмарину, 300 мл оливкової олії, 1 ст.л. паприки, 1 ч. л. солі, мелений чорний перець.
Приготування: Розріж помідори чері на половинки, часник – розбери на зубчики і злегка роздави. Нагрій масло|мастило| з часником і травами, прогрій його 5 хвилин|мінути| і виклади помідори. Готуй 30-40 хвилин на слабкому вогні і потім додай сіль, паприку та чорний перець. Дай заготівлі охолонути і відправте її в холодильник настоюватися на 1-2 доби.
Джерело: dietcenter.com.ua